Hidrosalpinx și impactul sau asupra fertilității

Hidrosalpinx și impactul sau asupra fertilității
Hidrosalpinxul face parte din afectiunile care pot provoca sterilitate tubara, fiind unul dintre factorii frecventi ai infertilitatii feminine. Apare ca urmare a unei infectii si blocheaza trompele uterine, impiedicand functionarea lor corecta.
Ce este hidrosalpinxul?
Hidrosalpinxul consta in blocarea trompelor uterine cu fluid seros sau clar, ca urmare a unei infectii, impiedicand astfel intalnirea dintre ovul si spermatozoid. Se stie ca fecundarea are loc in trompe, ovulului trebuindu-i apoi 3-4 zile pentru a ajunge in uter. In cazul aparitiei hidrosalpinxului, nu doar ovulul este afectat, pierzandu-se, ci si spermatozoidul, ca nu mai poate ajunge la capatul drumului sau. In cazul in care doar una dintre trompe este afectata de hidrosalpinx, atunci cealalta isi poate face foarte bine treaba, aparitia sarcinii fiind posibila, insa daca ambele trompe sunt afectate, atunci este pus diagnosticul de sterilitate tubara. Din nefericire, fiind o urmare a unei infectii, hidrosalpinxul afecteaza, in general, ambele trompe. In cazuri foarte rare, chiar daca este prezent hidrosalpinxul, ovulul si spermatozoidul se pot intalni datorita existentei unui orificiu foarte mic, insa aceasta se intampla extrem de rar.
Cauzele hidrosalpinxului
In principiu, hidrosalpinxul apare ca urmare a unei infectii contactate in urma unui raport sexual neprotejat, altfel spus ca urmare a unei boli inflamatorii pelvine. Cel mai frecvent este vorba de chlamydia sau gonorhea. Aceste boli provoaca o salpingita, adica o infectie a trompelor, care cauzeaza in cele din urma hidrosalpinxul. Cu toate acestea, nu intotdeauna cauza primara este o infectie pelvina. Uneori, hidrosalpinxul se formeaza ca urmare a unei tuberculoze a trompelor. Alte cauze ale aparitiei pot fi endometrioza sau cancerul ovarian sau tubar. De asemenea, hidrosalpinxul poate sa apara si ca urmare a unei interventii chirurgicale, urmata de o infectie.
Simptomele hidrosalpinxului
De obicei, hidrosalpinxul apare cam la o luna dupa infectie si poate sa persiste mai mult de 20 de ani, compromitand in totalitate sansele femeii de a ramane insarcinata. Timp de ani de zile femeia poate sa nu isi dea seama ca sufera de aceasta afectiune, simptomele aparand doar in momentul aparitiei salpingitei. Acestea includ dureri abdominale, o stare de rau general si adesea pierderi de sange. Salpingita poate fi usor detectata printr-un examen ginecologic vaginal, avand semne caracteristice. De multe ori insa afectiunea ramane nedetectata, mai ales daca femeia respectiva nu incearca sa ramana insarcinata.
Diagnosticul de hidrosalpinx
Diagnosticarea se face printr-un examen ecografic, lichidul acumulat dand trompelor dilatate un aspect specific. Daca este insa foarte mic, atunci nu poate fi diagnosticat ecografic, fiind nevoie de o salpinograma (o procedura care se bazeaza pe substanta de contrast pentru a vizualiza trompele). Pentru a avea un rezultat mai precis, hidrosalpinxul se detecteaza prin laparoscopie, aceasta fiind actualmente si una dintre metodele folosite pentru inlaturarea lui.
Tratamentul hidrosalpinxului
In trecut, tratamentul chirurgical avea ca scop deblocarea trompelor, insa aceasta abordare s-a dovedit adesea ineficienta si a crescut riscul aparitiei sarcinilor extrauterine.
In prezent, metoda preferata pentru pacientele care isi doresc o sarcina este fertilizarea in vitro (FIV). Totusi, pentru a creste sansele de succes, se recomanda in prealabil indepartarea chirurgicala a trompelor afectate prin salpingectomie laparoscopica, deoarece lichidul acumulat in trompe poate afecta implantarea embrionului si dezvoltarea normala a sarcinii.
Administrarea de antibiotice este indicata in faza acuta a infectiei (salpingita), cu scopul de a preveni complicatiile si de a controla inflamatia inainte de orice interventie medicala ulterioara.
Desi unele terapii complementare – precum fizioterapia pelvina sau masajul abdominal – sunt promovate in mediile alternative pentru sustinerea sanatatii reproductive, acestea nu sunt validate stiintific ca tratamente eficiente in cazul hidrosalpinxului.
Care sunt sansele de a concepe in cazul in care ai hidrosalpinx?
Sansele de a ramane insarcinata in prezenta hidrosalpinxului depind de gradul de afectare a trompelor uterine, de istoricul infectiilor pelvine si de eficienta tratamentului aplicat. Problema este ca unele femei pot fi complet asimptomatice, iar infectia poate trece neobservata, ducand in timp la blocarea trompelor.
In cazurile in care trompele sunt grav afectate sau complet obstruate, fertilizarea in vitro (FIV) devine cea mai eficienta optiune pentru obtinerea unei sarcini. De asemenea, hidrosalpinxul creste riscul de sarcina extrauterina (ectopica), o complicatie serioasa ce necesita atentie medicala imediata.
Mai mult, studiile arata ca prezenta lichidului in trompe poate reduce sansele de implantare a embrionului chiar si in cadrul procedurilor FIV si este asociata cu o rata mai mare de pierdere a sarcinii. Din acest motiv, specialistii recomanda adesea indepartarea chirurgicala a trompelor afectate inainte de initierea FIV, pentru a creste sansele de succes reproductiv.
Despre infertilitatea la femei mai multe:
Forum recomandat
Comunitate, Forumuri recomandate
autor: redactor Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2025
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII