Incepe școala – 11 sfaturi de organizare pentru părinți
"INCEPE SCOALA", iata doua cuvinte care in mod sigur le umplu multor copii inimile de tristete, iar pe a parintilor - de bucurie. Asemenea unui ritual anual si special al parintilor, este un moment bun sa ne intrebam: cum ne putem ajuta copiii astfel incat acest nou an scolar sa fie mai productiv din punct de vedere scolar, mai placut din punct de vedere social si cat mai sigur pentru copiii nostri?
Iata 11 sfaturi de organizare pentru parinti, la inceput de an scolar.
Planificarile inceputului nou de scoala
Iata 11 sfaturi importante pentru parintii ai caror copilasi merg (din nou sau pentru prima data) la scoala. Evident, lista e deschisa si le puteti oricand adauga pe ale dumneavoastra.
1. Organizarea este cheie
Lipiti pe frigider un calendar lunar sau anual pentru a pune in evidenta evenimentele ce urmeaza, termenele etc. Ganditi-va si stabiliti impreuna cu copiii programul de dimineata: ora de trezire, regulile si programul de la baie, imbracatul, luarea unui mic dejun sanatos etc., fara mofturi si fara vaicareli.
2. Discutati problemele impreuna
Organizati o "discutie planificata" cu fiecare dintre copii, daca aveti mai multi pentru a stabili obiectivele scolare pentru noul an. Exista lucruri de care se teme?
Aveti grija sa ii vorbiti despre asteptarile dumneavoastra fata de performantele lui trebuie doar sa aveti grija ca asteptarile sa fie potrivite cu (sau poate un pic mai ridicate) si corecte, in functie de talentul si potentialul lui. Daca este un copil foarte inteligent, este rezonabil sa va asteptati sa ia note bune. Daca este un elev mediu, nu ridicati stacheta prea sus, incat sa fie sigur de la inceput ca va esua. Cititi Inteligentele multiple ale copilului
Amintiti-i ca ceea ce asteptati cu adevarat este sa munceasca mult si sa se straduiasca, indiferent care ii va fi media generala la sfarsitul anului. Discutati despre asteptarile pe care le aveti in legatura cu temele. Construiti predictii pozitive (optimiste) satisfacatoare despre anul ce vine. Spuneti-i ca multi copii se tem de prima zi de scoala, dar ca stiti ca se va descurca foarte bine, ca intotdeauna. Amintiti-i despre lucrurile bune care i s-au intamplat anul trecut. Citeste Copii avantajati la scoala si in viata: cum ii ajutam sa reuseasca ...
3. Discutati mai mult cu copilul
Care ii sunt obiectivele din punct de vedere social? Are de gand sa-si faca noi prieteni? Cum ar putea face asta? Ce provocari sociale ar putea avea in acest an?
Intrebati-l despre ce anume i se pare important pentru statutul lui social din scoala de anul acesta (fiindca raspunsul poate fi diferit de cel de anul trecut).
Ce fel de haine, pantofi, rucsac, tunsori se poarta? Este important sa-i dati acest tip de perspectiva adulta, dar aveti grija, statutul social este foarte important pentru noi toti si copiii nu fac exceptie. Deci nu ii subestimati sentimentele si dorinta de a se integra social, ci incercati sa-l ajutati sa se integreze, in limitele valorilor, gusturilor estetice si ale posibilitatilor financiare din familia dumneavoastra.
Permiteti-i sa-si aleaga rechizitele si hainele, dar in limitele unui buget stabilit in prealabil si aplicati votul de veto in situatii extreme (cum ar fi hainele indecente).
4. Discutati si planificati masurile de siguranta privind mersul la scoala.
Daca este posibil, lasati copilul sa mearga pe jos la scoala (cu sau fara un adult, in functie de varsta). Drumul pe jos spre scoala este un exercitiu fizic grozav si nu foarte solicitant, un timp minunat de socializare cu prietenii in aer liber.
Gasiti inca vreo doi colegi de incredere cu care sa mearga la scoala in fiecare zi. Amintiti-i regulile de circulatie pe care trebuie sa le respecte pietonii. Parcurgeti drumul impreuna pe jos o data sau de doua ori, indicandu-i pericolele potentiale de pe traseul ales. Gasiti un traseu direct si sigur, cu riscul cel mai mic din punctul de vedere al traversarilor.
Aveti grija ca intotdeauna sa traverseze pe la semafor (sau macar pe la coltul strazii). Aveti grija ca a inteles ca trebuie sa astepte lumina verde a semaforului pentru a traversa. Aveti grija sa-i spuneti ca inainte de a traversa pe la coltul strazii cand nu exista un semafor trebuie sa se opreasca, sa se uite in stanga, apoi in dreapta, apoi din nou in stanga (in afara cazului in care locuiti in Marea Britanie) si sa fie atent la sunetele care se aud in timp ce trece strada. De asemenea, amintiti-i sa fie atent la masinile parcate sau la alte obstacole care i-ar putea bloca vizibilitatea.
5. Atrageti-i atentia asupra modului in care trebuie sa le raspunda strainilor care il abordeaza.
Jucati o impreuna o mica piesa: Ce-ar fi daca un strain dragut ar veni la tine si te-ar ruga sa-l ajuti sa-si caute catelusul lui dragut, care s-a pierdut si cine stie unde este? Daca s-ar oferi sa te duca undeva cu masina intr-o zi ploioasa? Dar daca ti-ar da o acadea, fetita draga? Conteaza ce infatisare are? Aveti grija sa nu le insuflati frica de o eventuala rapire, ci doar sa-i invatati se fie prudenti cu strainii.
6. In cazul in care copilul merge la scoala cu mijloacele de transport in comun, pericolul cel mai mare este reprezentat de urcari si coborari.
Mergeti impreuna cel putin o data si aratati-i cum sa astepte in statie la cativa pasi distanta de marginea trotuarului, cum sa se pozitioneze in asa fel incat sa fie mereu in zona de vizibilitate a soferului (si niciodata in spatele autobuzului!), cum sa fie foarte atent si sa nu traverseze prin fata sau prin spatele autobuzului riscand sa fie accidentat de masinile aflate in depasire. Aveti grija sa alegeti o statie sigura. Explicati-i cum trebuie sa se comporte in autobuz pentru a fi in siguranta. Incurajati-l sa discute cu dumneavoastra orice experiente rele din autobuz (ca hotii de buzunare sau faptul ca altii s-ar lua de el).
7. Nu-i supraincarcati rucsacul de scoala!
Copilul nu ar trebui sa aiba in rucsac mai mult de 10-15% din greutatea corpului sau. Incurajati-l sa poarte rucsacul cu ambele barete pe spate pentru a distribui uniform greutatea si sa aiba baretele destul de stranse ca greutatea sa fie distribuita pe partea din mijloc si de jos a spatelui.
Cumparati-i un rucsac usor (dar desigur, foarte frumos) cu protectie pentru umeri, spate si cu bareta in jurul mijlocului astfel ca partea de jos a ruscacului sa stea cu cativa centimetri deasupra mijlocului. Invatati copilul sa-si puna in centru obiectele cele mai grele.
Sfatuiti-l sa usureze povara rucsacului in timpul zilei lasand lucrurile de care nu are absoluta nevoie in dulapiorul de la scoala. In caz de nevoie, rucsacurile de tip roller pot reprezenta o solutie pentru sanatatea copilului (dar sunt dificil de purtat in zilele friguroase, cu precipitatii).
8. Discutati despre potentialele experiente neplacute in care altii copii rauvoitori se pot lua de el.
Amintiti-i ca se poate intampla si asta, dar este un lucru rau si inacceptabil, care nu trebuie incurajat. Spuneti-i ca daca i se intampla asa ceva sa vorbeasca, sa mearga si sa nu treaca sub tacere ce li se intampla. Sa vorbeasca inseamna sa-i spuna celui care l-a provocat ca nu-i place ceea ce face si ca nu este nici frunos si nici corect, iar sa mearga inseamna sa-si continue drumul.
Provocatorilor le plac victimele care sunt pasive si raman pe loc; sa nu treaca sub tacere ce li se intampla inseamna sa anunte profesorii si parintii. Provocatorilor le plac copii care pastreaza tacerea astfel incat ei sa-si poata continua obiceiurile rele fara consecinte. Ca parinte, cereti ajutorul scolii pentru a opri astfel de situatii.
9. Discutati si despre lucrurile delicate: toaletele din scoala (daca nu discutati dumneavoastra asta, cine o va face?).
Pentru un numar surprinzator de mare de copii, acesta este lucrul care provoaca cea mai mare anxietate in timpul in care copilul este la scoala. Multi dintre ei suporta marele disconfort de a se abtine sa se duca la toaleta, pentru ca se tem sa se confrunte cu ce i-ar astepta acolo. Amintiti-i copilului ca ori de cate ori simt nevoia, ar trebui sa se duca la toaleta, iar daca acolo sunt probleme, ar trebui sa anunte imediat profesorii sau pe dumneavoastra.
Puteti juca roluri pentru a-l invata ce sa faca in cazul in care cineva ar glumi pe seama lui si i-ar oferi o tigara (sau mai rau) la baie.
10. Bucurati-va de copii! Bucurati-va de aventura scolii!
Intr-o buna zi va veti minuna cat de repede a trecut perioada scolara si poate veti regreta ca nu v-ati bucurat mai mult de tot ce se intampla.
Intrebari pe care sa le adresezi invatatoarei sau profesorului copilului tau la inceputul anului scolar
Pe parcursul anului scolar, in timpul săptămânii, copiii petrec mai multe ore în clasă decât acasă. Si sunt detalii si situatii in care ne-am dori sa stim mai exact ce se intampla la scoala. Si care este reactia sau punctul de vedere al invatatoarei sau profesorului...
Inceputul scolii ne ofera nouă părintilor, ocazia de a pune o serie de intrebari - verzi și directe invatatoarei sau profesorilor. Iată o serie de intrebări pe care poti să le adresezi invătătoarei sau profesorului copilului tău la inceputul anului școlar.
Cum pregatim copilul pentru clasa I
Prima zi de scoala a puiului tau este si prima zi din viata unui parinte de scolar. Cu siguranta ghiozdanelul de scoala este mult mai usor decat sacul de emotie si griji al mamicii sau taticului.
Si, da - prima zi de scoala este o borna kilometrica importanta atat in viata copilului cat si a parintilor. Atat de repede au trecut anii...parca mai ieri intram noi, cu buchetul de crizanteme pe portile scolii... acum iata, trece portile scolii copilul tau drag. In umbra zambetului usor nostalgic avem insa griji: cum o sa descurce in lumea reala a scolii, cum o sa faca fatza temelor, grijilor, primelor lectii, materiei incarcate si asa mai departe?
Deci, cum pregatim copilul pentru clasa 1? Iata intrebarile si sfaturile mamicilor de la Desprecopii.com
Cititi si:
- Importanta familiei in procesul de invatare
- Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare
11. Comunicati cu alti parinti de scolari - pe forumul specializat al Comunitatii Desprecopii.com
Nu exista un loc mai bun de schimbat experiente, de a cere sfaturi si de a discuta despre educatia copilului dumneavoastra decat Forumul Desprecopii.com! Va asteptam sa ne impartasiti experientele dumneavoastra de parinte dar si realizarile copilului dumneavoastra.
Incepe scoala: lista secreta de lucruri necesare oricarei mamici
Cand am devenit mamica de copil scolar, am avut grija sa respect stereotipul din literatura de specialitate.
Adica sa lacrimez duios cand i-am calcat camasa de scoala, cand l-am vazut pe cel mic cu ghiozdanul in spate, cand a intrat in sala de clasa pentru prima oara. Intre timp am aflat insa ca exista o lista de lucruri utile pentru mamici iar in acest an voi avea grija sa o respect :) citeste mai departe aici.
Despre prima zi de scoala a copilului tau, merita sa citesti si
Clasa intai de scoala: repere de dezvoltare intre 6-7 ani
Incepe scoala – 11 sfaturi de organizare pentru parinti
10 intrebari pe care sa i le pui copilului cand vine de la scoala
Copilul stangaci: afla de ce ar putea deveni presedinte si cum trebuie sa il educi pentru succes
Te asteptam pe forumul de Parenting, unde discutam cam totul despre educatia copiilor nostri.
autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2019
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII