15 luni: educatia unui copil inca bebelus

15 luni: educatia unui copil inca bebelus

15 luni: educatia unui copil inca bebelus

Este usor sa faceti greseala de a astepta prea mult de la micutul dumneavoastra de 15 luni. Arata asa de diferit de bebelusul care se tara in patru labe de acum cateva luni incat multi parinti cred ca micutul nu mai este un bebelus. Si, chiar daca un copil de 15 luni este un vartej de activitati si are o curiozitate extraordinara, ii lipseste simtul pericolului si nu se teme de nimic. Sfaturile urmatoare au rolul de a va ajuta sa va bucurati ca parinti de copilul de 15 luni si sa va mentineti increderea in aptitudinile dumneavoastra de parinti.

;

Copilul de 15 luni este un vartej de activitati

Copilul de 15 luni nu mai este un bebelus si totusi este ... micut. Si, chiar daca un copil de 15 luni este un vartej de activitati si are o curiozitate extraordinara, ii lipseste simtul pericolului si nu se teme de nimic.

La aceasta varsta, copilul incearca sa se urce pe mobila sau sa-si bage degetele in priza. Atinge tot ce vede. Ca parinte, este posibil sa nu va dati seama ce inseamna toate acestea pana cand copilul face prima criza de isterie, distruge tapiteria sau aproape sparge un pretios bibelou

Copilul de 15 luni are nevoie de libertatea de a dispera

A fi parintele unui copil de 15 luni este intr-adevar o proba de echilibru, intre a-i da copilului libertatea de a explora mentinandu-i in acelasi timp siguranta.

Sfaturile urmatoare au rolul de a va ajuta sa va bucurati ca parinti de copilul de 15 luni si sa va mentineti increderea in aptitudinile dumneavoastra de parinti. Informatiile prezentate in acest articol nu au rolul de a inlocui consultatiile regulate la medic. Nu ezitati sa cereti sfatul medicului in privinta problemelor pe care le intampinati. Dealtfel, acesta este motivul pentru care se fac aceste consultatii.

Cum educati si cum cresteti un copil de 15 luni

Aratati-i afectiune si laudati-l pentru buna purtare si realizarile lui.

Discutati cu copilul despre ceea ce face si ceea ce vede. Faptul ca-i cantati copilului este alt mod de a-i incuraja dezvoltarea vocabularului.

Folositi cartile cu imagini pentru a-i imbogati vocabularul. Faptul ca-i cititi carti il va ajuta sa-si dezvolte limbajul.

Este cel mai bine sa mentineti regulile la cel mai mic numar posibil – indepartati din calea lui obiectele periculoase ori de cate ori este posibil in loc sa le transformati in probleme. Discursurile cu explicatii lungi sau certurile cu un copil de 15 luni sunt inutile. Cand trebuie sa faceti ceva, faceti intr-un mod placut.

 

 Cititi: Crizele de isterie ale copilului

Fiti consecventi in educatie

Trebuie sa fiti consecventi in privinta disciplinei, insa trebuie sa faceti acest lucru intr-un mod plin de iubire si intelegere. Folositi cei doi I ai disciplinei, Ignora si Izoleaza. De exemplu, cel mai bun mod in care puteti infrunta crizele de isterie este sa le ignorati. Daca nu este posibil, izolati copilul punandu-l in patutul lui, in tarc sau in camera lui ca sa ia o pauza. Nu folositi niciodata combinatia S-P (Striga si Pedepseste).

Impunerea pozitiva a regulilor trebuie incurajata in cazul comportarii acceptabile a copilului. Laudati copilul pentru buna purtare si construiti-i respectul de sine si increderea in propria persoana.

Incepe varsta micilor frustrari

Copilul incepe sa simta frustrare. Se supara cand nu poate face anumite lucruri, sau cand nu poate face ceea ce doreste. La aceasta varsta, copilul incearca sa planga si sa tipe pentru ca sa i se faca pe plac, iar asemenea proteste se pot transforma in adevarate crize de furie sau episoade in care isi tine respiratia.

Daca incercati sa ii aduceti argumente rationale sau sa pedepsiti copilul puteti prelungi de fapt criza. Cel mai bine este sa va asigurati ca micutul este intr-un loc sigur si apoi sa-i ignorati criza. Cel mai bun lucru pe care il puteti face este sa nu va uitati direct la copil si sa nu-i vorbiti, nici sa nu vorbiti despre el cu ceilalti daca va poate auzi.

Iesiri de familie: scurte si simple

Iesirile in familie cu un copil de 15 luni trebuie sa fie scurte si simple. Un copil de varsta asta are o putere redusa de concentrare a atentiei si activitatile indelungate il vor face sa devina iritabil si obosit.

Jucarii de 15 luni

Cele mai bune jucarii la varsta de 15 luni sunt animalele de plus, papusile, cartile si jucariile mici care pot fi impinse si trase, umplute si golite, deschise si inchise. Anumite obiecte din gospodarie, precum masurile din plastic pe care le folositi in bucatarie si cutiile goale sunt alte jucarii de care se bucura copilul.

Televizorul nu e bona!

Limitati timpul petrecut la televizor si nu folositi televizorul pe post de bona.

La 15 luni -incepe sa fie curios de el insusi

Desi lovitul si muscatul sunt comportamente comune la varsta asta, ele nu ar trebui permise.

Nu va faceti griji daca micutul devine curios in privinta partilor corpului sau. Este un lucru normal la varsta asta. Cel mai bine este sa folositi denumirile corecte pentru organele genitale.

Micul imitator

Bebelusii doresc sa va imite in tot ce faceti. A face ordine, a sterge praful, sau a spala vasele de jucarie sunt activitati amuzante la varsta asta.

Planuri de largire a familiei?

In aceasta perioada, multi parinti incep sa se gandeasca sa mai aiba un copil. Daca este si cazul dumneavoastra, discutati cu pediatrul sau cu medicul de familie care este cel mai bun mod de a discuta cu micutul despre venirea pe lume a inca unui copil si despre schimbarile care se vor produce in familie. 

 Cititi despre largirea familiei :)   

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 6 comentarii

  1. Monica
    Monicatrimis la 11/10/2021

    Bebe meu de 1 an si 4 luni e exact asa. Cand i zis ca nu are voie cu ceva sau sa faca ceva incep crizele. Eu i dau pace sa tipe 'vede ca nu il bag in seama si se duce in patutul lui cu sticluta si gata'e vesel iar. Am crescut 4 copii dar e o diferenta imensa de la cei de 18 ani la astia mici. Felul in care erau ei la varsta mica si cum sunt astia mici de 16 luni si de 5 ani. Si toate astea pt ca iam prea alintat' sa nu planga saracii copii ca sa nu fie frustrati ca adulti.

    Raspunde la acest comentariu
  2. Raluca
    Ralucatrimis la 15/4/2016

    Ultimele studii arata ca nu este deloc in regula sa izolezi copilul sau sa-l ignori. Cand plange, face o criza, se simte vulnerabil in fata emotiilor puternice pe care le simte, parintele ar trebui sa ii fie alaturi si sa-l ajute sa-si gestioneze sentimentele, sa-l tina in brate in timp ce plange, dovedindu-i ca il iubeste mereu, chiar si atunci cand se simte rau, apoi sa-i povesteasca despre emotiile pe care le-a experimentat. Da, crizele de plans pot fi obositoare si solicitante pentru parinte, dar modul in care le gestionezi il va ajuta pe cel mic sa invete sa-si gestioneze emotiile. Daca tu le ignori, asta va invata sa faca si el, astfel va devinii agresiv si agitat; daca il ajuti sa se exteriorizeze, sa le constientizeze , va fi linistit apoi.

    Raspunde la acest comentariu
    • Laura
      Laura trimis la 9/10/2023

      Foarte adevarat ce spui.

  3. maya
    mayatrimis la 30/4/2013

    Exista mai multe moduri de a ignora, faptul ca Mihaela ii distrage atentia cu altceva este tot o ignorare a faptului ca bebe este nervos. O zi buna si copii sanatosi!

    Raspunde la acest comentariu
  4. ali
    alitrimis la 26/4/2013

    ignorarea unui copil, in orice situatie, cred ca este o prostie. se va simti singur si tradat. si nu merita asta.

    Raspunde la acest comentariu
  5. Mihaela
    Mihaelatrimis la 23/2/2012

    Bebelusul meu de 15 luni nu se calmeaza daca-l ignor ci dimpotriva, se enerveaza mai tare si incearca sa se loveasca de diferite lucruri pentru a-mi atrage atentia. Un loc perfect sigur nu am si mi se pare inutil sa-l las singur intr-un loc inchis si moale (similar cu o camera tapitata ca la nebuni) sa se calmeze singur.Cel mai bine functioneaza metoda distragerii atentiei. Incerc sa-i arat repede ceva ce stiu ca-i place, sau este nou si stiu ca l-ar interesa.

    Raspunde la acest comentariu
  6. iv
    ivtrimis la 1/3/2009

    Baietelul meu abia a implinit un an si il regasesc in mare masura in acest articol. Atata doar ca indiferenta nu il reduce la tacere cand se isterizeaza de vreun insucces :-( ci mai rau il enerveaza, si plange pana la epuizare, fara ca data urmatoare sa fie mai bine. ce sa fac??

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII