Copilul în rețele sociale: 12 sfaturi pentru părinți pentru a NU pierde controlul parental

Copilul in retele sociale: 12 sfaturi pentru parinti pentru a nu pierde controlul parental

Copilul în rețele sociale: 12 sfaturi pentru părinți pentru a NU pierde controlul parental

Mai toti parintii cu copii peste 10 ani sunt la curent cu relatia/pasiunea/obsesia copilul cu Media Sociala - fie ea Facebook, Instagram, YouTube, TikTok sau Snapchat. Copiii isi petrec, din pacate mult timp in retele sociale.

Pentru a nu pierde controlul, iată 12 sfaturi despre ce trebuie să știi tu, ca parinte - pentru a-ți proteja copilul de pericolele rețelor sociale.

- despre parinti, copiii si abordarea Mediei Sociale - 12 sfaturi de siguranta, veti citi:
Parintii, copilul si abordarea Mediei Sociale
Au pierdut parintii controlul ?
Iata 12 sfaturi despre cum trebuie sa stii tu, ca parinte sa iti protejezi copilul de pericolele Mediei Sociale:
Este copilul tau adolescent dependent de smartphone?
Despre copii nostri si Internet
Despre meseria de parinte si parenting, cititi
 

Părintii, copilul și abordarea problemelor ce tin de retele sociale

Mai toti parintii cu copii peste 10 ani sunt la curent cu relatia/pasiunea/obsesia copilul cu Media Sociala. Adica obsesia cu Facebook, Instagram, TikTok, Snapchat, Twitter - mai putin ce e drept in Romania, sau alte aplicatii sociale ca:  Tumblr, Tinder, HotorNot, AskFM,Chatroulette si altele.

De fapt, lucrurile se schimba de la zi la alta. Cu fiecare saptamana care trece, numarul aplicatiilor de media sociala cresc si a tine pasul ca parinte cu fiecare din ele nu e usor.

Au pierdut parintii controlul ?

De fapt, multi parinti au prea putin habar de ceea ce face copilul lor in Media Sociala. Iar de curand, actrita Kate Winslet - mama a trei copii (15,11 si 2 ani) chiar a declarat public, tragand un semnal de alarma serios:

Parintii au pierdut controlul copiilor lor in Media Sociala. In plus, telefoanele si tabletele au devenit o imensa sursa de intrerupere emotionala in famile.

Insa, cand esti parinte responsabil merita facute niste eforturi de a intelege ce se intampla pe tableta sau telefonul copilului tau. Si, mai mult decat atat, tu ca parinte esti cel care trebuie sa ii ofere niste sfaturi foarte importante de siguranta.

Nu te poti proteja cu afirmatia; nu stiu cu ce se ocupa copilul meu pentru ca nu inteleg ce face. Iar daca chiar nu ai habar de aceste activitati sau aplicatii, e timpul sa iti faci lectiile de parinte. Pentru ca daca ii vei interzice la un moment dat sa mai foloseasca Facebook - trebuie sa stii ca va folosi imediat alta aplicatie...

 

Iata 12 sfaturi despre cum trebuie sa stii tu, ca parinte sa iti protejezi copilul de pericolele Mediei Sociale:

1. Invata-ti copilul sa aiba respect fata de prietenii sai din retele sale sociale. Dar si fata de el insusi.

2. Daca ai cont de Facebook, nu iti umili copilul postand poze care ar putea face deliciul prietenilor sau dusmanilor sai. Nu posta nici o poza din copilarie, de pe plaja sau din alte situatii care ar putea face deliciul altora, indiferent cine sunt acestia.

3. Invatati- copilul ca absolut tot ce posteaza in Media Sociala - este permanent. Chiar daca sunt lucruri private, nu inseamna ca vor fi asa pentru totdeauna. Orice fotografie pe care o posteaza online nu le mai apartine. Intra in proprietatea lui Facebook, Instagram sau Google sau a acelui site.

4. Va veni o vreme cand copilul tau va aplica la o facultate sau la un job foarte bun si trebuie sa stie deja ca un CV nu mai este suficient. Cineva care va lua o decizie, va cauta si istoria lui in Media Sociala.... Merita sa te intrebi si tu ca parinte, ce fel de impresie va face copilul tau altora cu postarile lui? De aceea, invata-l sa publice stiri despre activitatile sale voluntare, merite sportive, activitati frumoase de la cluburile scoalare si nu poze care ii pot strica imaginea.

5. Fii chiar tu un exemplu pentru copilul tau. Ai grija ce postezi chiar tu.

6. Explica-i copilului tau ca a comunica verbal - fata in fata - este complet diferit de comunicarea online. Orice cuvant care se posteaza online trebuie cantarit cu mare atentie.

7. Invata-ti copilul sa nu trimita niciodata poze intime prietenului sau prietenei sale. Este foarte riscant si nebunesc pentru ca va veni o vreme cand aceste poze ar putea sa ajunga in posesia altor persoane. Sau ar putea fi santajat cu ele.

8. Fii atent si monitorizeaza ce face copilul tau in Media Sociala. Nu te rezuma la ai da o tableta sau laptop sau telefon. Trebuie sa stii si tu, ca parinte ce password are pe aceste gadgeturi si trebuie sa gasesti o balanta intre meseria de parinte si increderea pe care o acorzi copilului. Nu uita in nici o clipa ca ai si de facut educatie si ca ea nu se face de la sine.  Pe de o parte, este adevarat ca e important sa lasam copilului spatiu insa trebuie sa ne asiguram ca nu face greseli greu de reparat ...

9. Invatati copilul sa nu interactioneze cu persoane necunoscute (ei bine exceptand persoane cunoscute ca sportivi renumiti, celebritati, cantareti... care sunt pentru el niste modele pozitive)

10. Verifica setarile de confidentialitate ale fiecarei aplicatii pe care o foloseste copilul tau. Probabil ca vei dori ca setarile de locatie - sa nu fie publice.

11. Daca vorbim de Media Sociala, atunci vorbim  de ipaduri, tablete si smartfonuri. Ca parinte, trebuie sa exlici copilului tau ca acestea sunt obiecte scumpe si ca tu trebuie sa ai acces total la ele, fiind cel care le-a cumparat cu banii sai. Si ca tu faci regulile.

12. Spune-i copilului tau ca il vei ajuta mereu cand are probleme in asa fel incat sa nu ezite sa iti ceara ajutorul. La urma urmei, tu ca parinte este cel care il poate ajuta cel mai mult - cu sfatul cel mai bun. Daca are probleme cu contul, cu unii care il hartuie sau intimideaza sau cu poze care nu ar fi trebuit publicate - trebuie sa stie sa iti spuna tie - iar tu, ca parinte trebuie intotdeauna sa il asculti si sa incerci sa il ajuti.

Vezi draga mamica sau tatic ce multe trebuie sa stii? Tocmai de asta e important sa stii cu ce mananca Media Sociala ...Nu pierde controlul!

Este copilul tau adolescent dependent de smartphone?

Cat timp poti sa rezisti fara sa-ti verifici smartphone-ul? Dar fiul tau adolescent?

In orice zi, veti observa oameni atat de lipiti de telefoanele lor incat sunt absenti lumii din jur. Daca aveti adolescenti, aveti sanse sa vedeti acest fenomen zilnic. S-ar putea sa existe vremuri in care sa va intrebati daca adolescenta dvs. este dependenta de smartphone-ul ei.

Adultii si adolescentii se bucura de telefoanele mobile, creand o epidemie de prieteni si de familii distorsionate. Adolescentii se bazeaza pe dispozitivele lor pentru majoritatea comunicarilor si actualizarilor de la prieteni. Aceasta generatie nu a cunoscut niciodata o lume fara un telefon mobil. Este trist ca citeste in continuare aici ...

Despre copii nostri si Internet - merita citit si:

Copilaria mutilata de haosul virtual, isteria Facebook

Copilaria mutilata de haosul virtual, isteria Facebook

De cativa ani buni ma tot intreb din cand in cand de ce lumea pare ca a luat-o pe o traiectorie anapoda, in ciuda descoperirilor uluitoare care se fac in foarte multe domenii, de ce oamenii, mai…

Hartuirea online a copilului: o problema de parenting pe care nu avem voie sa o ignoram

Hartuirea online a copilului: o problema de parenting pe care nu avem voie sa o ignoram

Hartuirea online copilului este o realitate de care părintii trebuie sa afle inainte de a fi tarziu. Comentarii rautacioase adaugate la poze, glume proaste sau chiar injurii - fiecare din aceste…

Ce fac adolescentii online: riscuri si pericole de care trebuie sa stie parintii

Ce fac adolescentii online: riscuri si pericole de care trebuie sa stie parintii

Adolescentii isi petrec mult timp - prea mult - pe retele de socializare - fie ca acestea sunt Instagram, Facebook, Snapchat, Tik-Tok sau Tinder. Ca parinti, invatati sa recunoasteti, sa intelegeti si…

Despre meseria de parinte si parenting, cititi si:

Despre ascultare si copii: de ce trebuie sa spunem de 10 ori ca sa fim intelesi?

Despre ascultare si copii: de ce trebuie sa spunem de 10 ori ca sa fim intelesi?

Oare de ce trebuie să le spunem copiilor de 10 ori un lucru ca să îl înțeleagă o dată? 🤔Copiii sunt uneori foarte vicleni și știu că pot…

Temele pentru acasa - schema secreta a parintilor (de stiut neaparat)

Temele pentru acasa - schema secreta a parintilor (de stiut neaparat)

Dragi parinti, voi ati remarcat cate teme pentru acasa are copilul vostru de cand este adolescent? Asa ca, pentru a impartasi ceva din experienta de cerber in ceea ce priveste temele pentru acasa ...…

Cât de SINCERI ar trebui să fim cu copiii noștri: categorii de minciuni pe care le spunem

Cât de SINCERI ar trebui să fim cu copiii noștri: categorii de minciuni pe care le spunem

Cât de SINCERI ar trebui să fim cu copiii noștri? SUTA LA SUTA, as fi zis, cand nu aveam niciun copil, dar multe teorii despre cum ar trebui ei crescuti. Realitatea m-a contrazis.…

Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii

  Adolescentii (12-18 ani)
Frumosi, plini de personalitate, incapatinati. Pregati de zbor din cuibul cald al casei parintesti.

Autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii - toate drepturile rezervate 2022
referinte: oudersonline.nl, revista Parents

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Internet

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII