Opistotonusul: ce este și cum se tratează

Opistotonusul: ce este și cum se tratează
Opistotonusul este un tip de postură anormală cauzată de spasme musculare puternice. Aceasta afectează mai ales sugarii și copiii mici, deoarece sistemul lor nervos nu este dezvoltat pe deplin. Unele afecțiuni care i se asociază sunt destul de serioase, deci îngrijirea medicală promptă este necesară de cele mai multe ori.
- despre Opistotonos, veti citi:
Opistotonos si spasmele musculare
Cauze ale Opistotonos-ului
Cand trebuie sa apelam la un medic
Tratarea Opistotonusului
Prevenirea Opistotonusului
Opistotonos și spasmele musculare
Opistotonusul este un tip de postură anormală, cauzată de spasme musculare severe, în special ale spatelui și gâtului. Este un semn neurologic sever, nu o boală în sine, și poate fi un simptom al unor afecțiuni grave (meningită, tetanos etc.).
Aceasta afectează mai ales sugarii și copiii mici, deoarece sistemul lor nervos nu este dezvoltat pe deplin. Unele afecțiuni care i se asociază sunt destul de serioase, deci îngrijirea medicală promptă este necesară de cele mai multe ori.
Spasmele musculare determină arcuirea extremă a spatelui copilului, iar capul este înclinat la un unghi extrem. Mâinile și brațele se mișcă într-un mod rigid. Spasmele pot apărea brusc și în mod repetat. Opistotonusul poate apărea și la adulți, însă este mult mai frecvent întâlnit la sugari și copii. La adulți, apare cel mai adesea în cazuri grave de tetanos, encefalite sau intoxicații.
Cauze ale Opistotonosului
Afecțiuni ale creierului
Meningita este motivul cel mai frecvent pentru aceste spasme. Ea apare atunci când meningele (membranele din jurul creierului și ale măduvei spinării) se inflamează din cauza virusurilor sau bacteriilor. Aceste spasme sunt modul organismului de a încerca să calmeze durerea cauzată de iritarea meningelui și, din acest motiv, coloana copilului este rigidă.
Sindromul Arnold-Chiari este o malformație structurală în care partea inferioară a cerebelului (amigdalele cerebeloase) se deplasează în jos, prin foramen magnum. În formele severe, poate fi asociat cu hidrocefalie, dureri de cap, tulburări de echilibru sau coordonare, iar în cazuri rare, pot apărea spasme sau posturi anormale, dar opistotonusul nu este un simptom frecvent.
Hemoragia subarahnoidiană este o sângerare în spațiul dintre creier și membranele care îl înconjoară. Poate fi cauzată de traumatisme, ruptura unui anevrism cerebral sau tulburări de coagulare. Deși nu este o cauză tipică a opistotonusului, formele severe pot duce la hipertensiune intracraniană și iritație meningeală, care pot contribui la apariția spasmelor.
Tetanosul
Tetanosul apare atunci când bacteriile care se găsesc în excrementele din sol și animale pătrund în corp printr-o rană. Vaccinurile au redus mult apariția acestei afecțiuni, care este tratabilă, dar poate fi fatală la persoanele nevaccinate.
Supradozajul de bronhodilatatoare adrenergice
Bronhodilatatoarele (precum salbutamolul) sunt medicamente folosite în tratamentul astmului bronșic. În caz de supradozaj, pot apărea simptome precum tremor, tahicardie, agitație sau convulsii, dar nu sunt cunoscute ca o cauză directă a opistotonusului.
Alte cauze posibile includ tumorile cerebrale, traumatismele craniene și convulsiile. În cazuri rare, aceste spasme pot apărea la copiii ai căror mame au consumat alcool în exces în timpul sarcinii.
Când trebuie să apelăm la medic
Trebuie să anunțăm imediat medicul pediatru dacă spasmele sunt însoțite de următoarele simptome ale altor afecțiuni. Sunt considerate urgențe medicale:
• meningită
• febră mare
• greață
• confuzie
• plâns persistent
• somnolență extremă
Totodată, sunați urgent medicul dacă bănuiți că copilul ar fi inhalat o supradoză de medicament pentru astm sau bronșită cronică. Duceți copilul de urgență la spital dacă observați semne de supradozaj care pot include:
• probleme de respirație
• respirație rapidă
• buze și unghii de culoare albastră
• greață
• vărsături
• convulsii
• bătăi rapide ale inimii
• pupile dilatate
Hemoragia subarahnoidiană cauzează, de obicei, dureri de cap intense în partea din spate a capului. Alte simptome includ:
• sensibilitate la lumină
• vigilență scăzută
• probleme de vedere
• torticolis
• greață
• dureri musculare în gât și umeri
Infecțiile tetanosului provoacă frecvent rigiditate a maxilarului, a gâtului și a mușchilor abdominali, precum și dificultăți la înghițire. Alte simptome includ febră, transpirație și ritm cardiac accelerat.
Tratarea Opistotonusului
Metodele de tratament depind de starea afectiunii.
Medicul copilului dumneavoastra va trata meningita bacteriana cu antibiotice. Forma virala este de obicei tratata cu medicamente analgezice, repaus la pat, si lichide.
Sindromul Arnold Chiari este tratat printr-o interventie chirurgicala pentru a corecta malformatia. In cazul in care copilul dumneavoastra are, de asemenea, lichid excesiv in creier, un sunt poate fi folosit pentru a extrage lichidul si a eliberara presiunea.
In cazul in care copilul dumneavoastra prezinta o sangerare la nivelul creierului, un tratament chirurgical poate rezolva problema , scazand presiunea asupra creierului si prevenind aparitia unor leziuni permanente la nivelul creierului.
Tetanosul nu are un antidot specific, dar tratamentul poate controla simptomele și preveni complicațiile. Curățarea rănii, antibioticele, antitoxina tetanică și suportul respirator pot salva viața pacientului.
Supradozajul bronhodilatator este tratat cu fluide administrate intravenos.
Prevenirea Opistotonusului
Metodele de tratament depind de cauza afecțiunii.
Medicul copilului dumneavoastră va trata meningita bacteriană cu antibiotice. Forma virală este, de obicei, tratată cu medicamente analgezice, repaus la pat și lichide.
Tratamentul sindromului Arnold-Chiari depinde de severitate. Formele simptomatice pot necesita intervenție chirurgicală pentru decompresie, însă cazurile ușoare pot fi doar monitorizate. În cazul în care copilul dumneavoastră are, de asemenea, lichid excesiv în creier, se poate folosi un șunt pentru a drena lichidul și a reduce presiunea.
Dacă copilul dumneavoastră prezintă o sângerare la nivelul creierului, un tratament chirurgical poate rezolva problema, scăzând presiunea asupra creierului și prevenind apariția unor leziuni permanente.
Tetanusul nu poate fi vindecat, dar medicamentele pot ameliora simptomele, iar curățarea rănii poate opri răspândirea infecției. Tratamentul cu antibiotice pentru distrugerea bacteriilor este completat cu antitoxine pentru a reduce impactul infecției. Copilul dumneavoastră ar putea avea nevoie, de asemenea, de un ventilator pentru a-i susține respirația.
Supradozajul cu bronhodilatatoare este tratat cu administrarea intravenoasă de fluide.
Boli contagioase ale copilului
![]() | Pneumonia la copil Pneumonia este o inflamatie a tesutului pulmonar adica a portiunii inferioare a cailor respiratorii, formate din bronsiile cele mai mici si alveolele pulmonare. Pneumonia are numeroase cauze fiind… ... citeste mai departe |
![]() | Meningita la copil Meningita este o inflamatie a foitelor ce invelesc creierul. Este o boala foarte serioasa si trebuie sa fie tratata prompt. Inflamatia creierului (encefalita) produce simptome similare. Meningita… ... citeste mai departe |
![]() | Tusea convulsiva Tusea Convulsiva (Pertusis sau Tusea Magareasca) este una dintre cele mai serioase boli ale copilariei. Este caracterizata de o tuse severa si persistenta, foarte contagioasa. Tocmai de aceea,… ... citeste mai departe |
Despre alte boli, cititi pe larg sectiunea noastra: BOLILE COPILULUI
Forumurile parintilor informati:
autor: redactor Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2025 © Desprecopii.com
referinte: Journal of Pediatrics, USA
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 1 comentarii
buna ziua, nepotelului meu de 6 luni i-au aparut niste pete albe pe spate,daca cumva copii d-voastra au avut asa ceva,va rog, sa-mi dati cateva sfaturi ,si cu ce v-ati confrutat. multumesc
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII