De la mit la realitate: 10 adevăruri despre sănătatea sexuală a femeii

De la mit la realitate: 10 adevăruri despre sănătatea sexuală a femeii
Te lovești constant de zvonuri și jumătăți de adevăr despre cum să îți îngrijești zona intimă sau despre alte aspecte ale vieții sexuale? Iată ce au de spus experții despre secretele sănătății sexuale.
1. Pilulele contraceptive îți pot reduce apetitul sexual
Dacă dorința sexuală a scăzut de când ai început să iei pilule, nu este doar o impresie. Specialiștii confirmă că anticoncepționalele pot reduce libidoul. Acest efect apare atât la femeile tinere, cât și la cele aflate la menopauză, care folosesc pilule pentru a gestiona simptome precum bufeurile sau schimbările de dispoziție.
Ce poți face: schimbarea tipului de pilule, trecerea la altă metodă contraceptivă (spirală, prezervative) sau administrarea mai rară a pilulei, în combinație cu alte metode de protecție. Discută cu medicul despre reducerea dozei, mai ales dacă folosești pilulele pentru a controla simptomele menopauzei.
De citit: Anticonceptionalele hormonale - Mit si Realitate
2. Pentru a evita greața, pilulele contraceptive pot fi administrate vaginal
Deși pare neobișnuit, introducerea pilulei în vagin nu este periculoasă și poate fi eficientă, mai ales dacă suferi de greață sau vomă. Un studiu israelian a arătat că femeile care au administrat pilulele pe cale vaginală au avut mai puține efecte adverse decât cele care le-au luat oral.
3. Durerile de cap pot crește dorința sexuală – iar orgasmul le poate opri
Deși pare contraintuitiv, dorința sexuală poate crește înaintea unei migrene. Se presupune că acest lucru se datorează nivelului crescut de serotonină. În plus, orgasmul poate opri durerile de cap sau crampele menstruale, datorită substanțelor eliberate în timpul actului sexual care relaxează uterul.
4. Evitarea sexului poate înrăutăți durerea în timpul actului
Abținerea de la contact sexual poate face reluarea acestuia mai dificilă și mai dureroasă. Dacă durerea apare, aceasta este adesea cauzată de lipsa lubrifierii sau de uscăciune vaginală asociată cu alăptarea sau menopauza. Lubrifianții sau cremele cu estrogen pot fi de ajutor. De asemenea, preludiul prelungit este esențial pentru o experiență confortabilă.
5. Riscul de infecții cu transmitere sexuală crește în timpul menstruației
Menstruația modifică pH-ul vaginal, făcându-l mai alcalin – un mediu propice dezvoltării bacteriilor. De aceea, este esențial să folosești prezervativul dacă nu ești sigură de sănătatea partenerului, chiar dacă șansele de a rămâne însărcinată sunt mai mici.
6. Lenjeria din bumbac și schimbarea detergentului reduc riscul de vaginită
Vaginita poate fi declanșată de materiale sintetice sau substanțe iritante din detergenți. Alege lenjerie din bumbac și evită produsele parfumate în zona intimă. Dacă simptomele nu dispar, consultă un medic – cauza poate fi o infecție bacteriană, fungică sau o boală cu transmitere sexuală.
7. Când călătorești, ia cu tine tampoane de acasă pentru a evita riscul de șoc toxic
Sindromul de șoc toxic este încă asociat cu tampoanele super-absorbante. În alte țări, acestea pot fi greu de identificat sau diferențiat. Ia cu tine un stoc de acasă și nu lăsa tampoanele în vagin mai mult decât este recomandat.
8. Nu folosi absorbantele menstruale pentru scurgerile cauzate de incontinență
Tampoanele pot părea o soluție practică pentru pierderile accidentale de urină, dar utilizarea lor frecventă poate irita mucoasa vaginală și duce la infecții. În schimb, folosește absorbante special concepute pentru incontinență – sunt mai sigure și mai absorbante.
9. Sexul cu penetrare nu crește riscul de infecții fungice recurente – sexul oral, da
Un studiu al Universității din Michigan a arătat că infecțiile fungice recurente nu sunt cauzate în general de sexul cu penetrare, ci pot fi favorizate de sexul oral. Femeile care suferă frecvent de candidoză ar trebui să ia în considerare acest factor.
10. Mirosul de urină din zona intimă poate fi, de fapt, transpirație
Transpirația conține substanțe similare cu cele din urină, iar lenjeria umedă poate produce un miros similar. Spală zona intimă regulat cu apă și săpun delicat, folosește pudră absorbantă (de amidon) și poartă lenjerie din bumbac. Dacă mirosul persistă, consultă un medic.
Zvonuri, mituri și... multă confuzie
Despre subiectele intime circulă numeroase informații greșite, iar internetul este plin de opinii nevalidate medical. Multe femei ajung speriate la medic din cauza unor mituri. De aceea, este important să verifici sursele de informare și să discuți cu un specialist în loc să apelezi la forumuri sau sfaturi din auzite.
De citit: Ce este candidoza si cum stiu ca o am ?
Alte secrete despre viata sexuala pe care ar trebui sa le stii:
Forum recomandat
Femina Intim
Intre noi femeile. Cosmetice, diete, tampoane, dileme intime.
Despre sanatatea femeii, mai cititi
Contraceptivele Diane 35, semnale de alarma
Ce este si cum prevenim cistita ?
Ce este candidoza si cum stiu ca o am ?
Teste Papanicolau gratuite pentru toate femeile
Ce poate si ce nu poate descoperi testul Babes-Papanicolau
Ce facem daca Testul Papanicolau are un rezultat anormal?
Anticonceptionalele hormonale - Mit si Realitate
Cervicita
Reglarea menstruatiei cu metode naturiste
autor: redactor DC - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2025
referinte: WebMD, Revista Vrow - Olanda 2014, Journal od Dermatology UK 2013
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII