Botulismul si masurile de prevenire

Botulismul si masurile de prevenire

Botulismul si masurile de prevenire

Botulismul este o boala toxiinfectioasa grava, determinata de toxina botulinica bruta (cu mai multe tipuri antigenice, A, B, C1, D, E, F si G), majoritatea tipurilor fiind neurotoxice (cu exceptia toxinei C2 produsa de tulpinile tip C si D).


Masurile luate contra botulismului pot consta in utilizarea antiserului sau anatoxinei specifice, insa cea mai recomandata modalitate ramane prevenirea aparitiei bolii. Iata totul despre cum se poate preveni aceasta boala grava, de la Desprecopii.com si Prof. univ. dr. Gheorghe MENCINICOPSCHI.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Botulismul este o boala toxiinfectioasa grava
Ce este Toxina Botulinica
Manifestarile Botulismului
Alimente care pot contine Clostridium botulinum si toxina botulinica
Recomandari

Botulismul este o boala toxiinfectioasa grava

Originea ei este de cele mai multe ori alimentara, afectand omul si numeroase specii de animale domestice sau salbatice. Boala este produsa de ingestia alimentelor (lapte, produse din carne, legume s.a.m.d.), apei sau furajelor (in cazul animalelor domestice) care contin toxina sau spori ai bacteriei anaerobe Gram+ Clostridium botulinum. Masurile luate contra botulismului pot consta in utilizarea antiserului sau anatoxinei specifice, insa cea mai recomandata modalitate ramane prevenirea aparitiei bolii.

Prevenirea botulismului se realizeaza prin asigurarea unei igiene riguroase in unitatile de procesare a alimentelor si in fermele de productie primara (vegetale si animale).

Ce este toxina botulinica

Botulismul este o boala toxiinfectioasa, determinata de toxina botulinica bruta (cu mai multe tipuri antigenice, A, B, C1, D, E, F si G), majoritatea tipurilor fiind neurotoxice (cu exceptia toxinei C2 produsa de tulpinile tip C si D).

Toxina botulinica este cea mai puternica toxina de origina bacteriana, fiind rezistenta la putrefactie si la actiunea agentilor chimici. Nu este distrusa de sucurile digestive, iar lumina si oxigenul o inactiveaza lent. Caldura o distruge in 3 ore la 50oC, in 5 minute la 60oC si in cateva secunde la 80oC.Este detoxificata de iod si formol, pastrandu-si antigenicitatea, rezultand o anatoxina.

botulism

Bacteria Clostridium botulinum

Se cunosc sapte tipuri de Clostridium Botulinum, in functie de neurotoxinele eliberate. Omul este sensibil la neurotoxinele A, B, E si uneori F. Tulpinile proteolitice sunt cele mai toxice si tolereaza pana la 10% concentratie de sare si un indice AW = 0,94 (AW reprezinta activitatea apei in relatie cu produsul alimentar; cu cat AW este mai mare, cu atat produsul poate dezvolta mai multi spori de Clostridium Botulinum.

Tulpinile neproteolitice (produc toxina E si cateva tulpini de tip B si F) tolereaza concentratii mai mici de sare (pana la 5%) si au o AW = 97, fiind asociate in general produselor marine. Tulpinile de Clostridium pot produce toxina la temperaturi cuprinse intre 3,3 C si 10 C, cu o temperatura optima de 26 C.

Sporii bacteriei pot supravietui timp indelungat in mediul inconjurator, rezistand bine la congelare si deshidratare. Sporii tulpinilor proteolitice sunt foarte rezistenti la caldura: 25-50 minute la 100 C sau 2,4 minute la 121 C.

Manifestarile botulismului

Botulismul clasic

Afecteaza intotdeauna numai adultii. Toxina prezenta in alimente ajunge in intestin si apoi trece rapid in sange, invadand intregul organism, atacand sistemul nervos. Dificil de diagnosticat, boala poate imbraca un caracter benign sau mortal. Simptomele sunt provocate de actiunea neurologica ce blocheaza transmisia influxului nervos, cauzand paralizia. Simptomele pot aparea dupa 12-36 ore, dar cel mai frecvent dupa 1-2 zile sau uneori o saptamana, manifestandu-se prin probleme de vedere, tulburari gastro-intestinale (greata, vomismente, dureri abdominale, constipatie). Se instaleaza apoi semne nervoase, intotdeauna simetrice: astenie, diplopie (vedere dubla), disfagie. in cursul evolutiei bolii, starea generala a pacientului nu este afectata, inclusiv constienta si sensibilitatea. Decesul survine ca urmare a asfixiei datorate paraliziei muschilor respiratori. Prognosticul este cu atat mai sever si mortalitatea cu atat mai crescuta cu cat perioada de incubatie este
mai scurta.

Botulismul infantil

Se declanseaza ca urmare a ingestiei directe a sporilor de Clostridium botulinum, in special de tip A si nu a celei de toxina. Acesti germeni ingerati se multiplica in organism si produc toxina. Boala debuteaza prin constipatie precedata de pierderea apetitului insotita de o mare slabiciune musculara. Persoanele cele mai sensibile la botulism sunt cele care sufera de disbacteriemie in urma administrarii neadecvate de antibiotice, precum si cele cu sistemul imunitar compromis.

Alimente care pot contine Clostridium botulinum si toxina botulinica

Conservele de legume

Cele mai susceptibile legume sunt cele sub forma de conserve, preparate in casa, uneori si industrial, mai putin acide: ciuperci, porumb, fasole, tomate s.a.). Intoxicatia este declansata de consumul unor astfel de alimente, neincalzite si pastrate dupa deschiderea conservei la temperaturi pozitive de peste 3,3 C.

Fructele ambalate in folii si pastrate la temperatura camerei (ex. mere in folie de aluminiu) si apoi utilizate la prepararea salatelor de fructe.

Alimentele ambalate in atmosfera modificata sau sub vid pot prezenta pericol de contaminare cu spori sau toxina botulinica.

Conserve din carne si alte produse de origine animala

Cele mai susceptibile alimente din carne sunt: carnatii, jambonul s.a.

Mierea poate fi contaminata cu spori botulinici, iar stomacul copiilor mai mici de un an nu contine suc gastric cu aciditate suficienta pentru a distruge sporii, putand duce la mortalitate infantila.

Alimente refrigerate

Alimente incalzite insuficient si prost depozitate, spre exemplu ouale de Paste, carnea ambalata sub vid.

Produse lactate

Branza topita cu pH peste 5, lapte pasteurizat defectuos.

Recomandari

1. A nu consuma lapte crud, pentru ca poate transmite boala animalului de la care provine. in special vara, cazurile de contaminare inregistreaza un reviriment.
2. Atentie sporita in cazul copiilor, femeilor insarcinate si al persoanelor in varsta sunt mai sensibile fata de imbolnaviri cauzate de contaminarea alimentelor cu spori. La fel pentru cei care sufera de disbacteriemie in urma administrarii neadecvate de antibiotice si cele cu sistemul imunitar compromis.
3. Riscurile pot fi reduse la zero daca alegem lapte ultrapasteurizat (deoarece prin tratamentul termic la temperatura ultrainalta sunt inactivati toti sporii - cele mai rezistente forme de existenta a bacteriilor).
4. Ca punct de plecare in istoria procesarii laptelui, in anii '60, cand a aparut prima data pe piata laptele ultrapasteurizat, se urmarea anihilarea bacteriei Clostridium Botulinum. Se stie ca o temperatura de 121 grade Celsius timp de 6 minute este suficienta pentru inactivarea bacteriei, dar timpul prea lung de mentinere la aceasta temperatura reduce mult din valorile nutritionale ale laptelui. S-a constatat ca ridicarea temperaturii de incalzire a laptelui, concomitent cu scurtarea timpului de mentinere la acea temperatura (numai 2-4 secunde), anuleaza riscul imbolnavirii cu C.B., fara a permite degradarea avansata a vitaminelor si mineralelor din lapte.

Cum iti feresti familia de boala Lyme cand esti la gratar

Mirosul carnii, o bere sau un vin rece alaturi si niste prieteni pot face din orice iesire la iarba verde un prilej de bucurie. Ei bine, in acest timp, liberi in mijlocul naturii, parintii se aseaza pe iarba, copiii se joaca prin tufisuri, si totul pare perfect. Este adevarat insa natura vine la pachet cu toate creaturile sale, inclusiv cu capusele setoase de sange care isi fac viata in acel loc. Asadar, de cate ori v-ati gandit ca - La Gratar in natura - este sansa perfecta pentru a fi muscat dvs sau copilul dvs de o capusa? Ok - acum luati atentie la sfaturile noastre.

 La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com

 Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC

autor: Prof. univ. dr. Gheorghe MENCINICOPSCHI, Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2018

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII