Durerea de cap la copii, ce așteptări putem avea de la medic și ce informații să-i oferim?

Durerea de cap la copii, ce așteptări putem avea de la medic și ce informații să-i oferim?

Când durerea de cap a copilului necesită o vizită la medic

Când copilul se plânge de dureri de cap moderate, există diverse metode de ameliorare a durerii. Dacă durerea de cap persistă, puteți administra analgezice fără prescripție medicală, la sfatul medicului, pentru o ameliorare temporară a durerii și să monitorizați copilul îndeaproape. De multe ori trebuie să ajungeți cu copilul la medic (Citește aici: Durerea de cap la copii, când ar trebui copilul să meargă la medic).

Ce așteptări puteți avea de la medic?

În primul rând, medicul va examina copilul pentru a controla dacă acesta prezintă și alte semne de boală. Durerile de cap apar frecvent ca simptom în cazul unei boli precum o infecție virală.

În cazul în care copilul nu prezintă alte semne de boală și cauza durerii de cap nu este ușor de identificat, medicul vă va cere dumneavoastră și copilului dumneavoastră să descrieți în detaliu durerile de cap, pentru a vedea dacă există un tipar sau un factor declanșator comun. De asemenea, medicul vă poate solicita să păstrați un jurnal al durerilor de cap (consultați secțiunea jurnalului durerii) – citește despre jurnal aici - pentru o perioadă, pentru a înregistra mai multe detalii despre durerile de cap ale copilului, cum ar fi frecvența, severitatea durerii și posibilii factori declanșatori.

Medicul va efectua examene fizice și neurologice. Examenul clinic complet ar trebui să includă și măsurarea înălțimii, greutății, circumferinței capului, tensiunii arteriale și pulsului, precum și verificarea oricăror probleme de mișcare, coordonare sau simțuri.

În cazul în care copilul pare sănătos - examenul clinic este normal, iar istoricul nu relatează alte semne precum trezitul din somn din cauza durerii - și durerile de cap reprezintă singurul simptom, nu sunt necesare examinări suplimentare. În unele cazuri, însă, scanările imagistice și alte evaluări pot ajuta la stabilirea unui diagnostic sau la excluderea altor afecțiuni medicale care ar putea provoca durerile de cap.

Iată o lista de subiecte pe care le puteți discuta cu medicul pentru a-l ajuta să identifice mai ușor cauza durerilor de cap:

• Predispoziții genetice (spuneți medicului dacă în familie mai suferă cineva de dureri cronice de cap sau migrene);
• Regimul de viață al copilului (ce activități zilnice practică, cât de mult se odihnește, ce sporturi practică, regimul său alimentar);
• Probleme emoționale, stres;
• Probleme de vedere;
• Semnalați medicului orice accidentare recentă a copilului, mai ales loviturile puternice la cap.
 

Durerea de cap Ameliorarea durerii Stil de viață Întrebări frecvente