Bebelușul are scaune explozive? Iată ce trebuie să știi - sfatul medicului pediatru

Bebelușul are scaune explozive? Iată ce trebuie să știi - sfatul medicului pediatru
De ce are bebelusul scaune explozive? E normal asa ceva sau trebuie sa ma ingrijorez?
Ei bine, iata ce spune medicul pediatru.
veti citi
De ce are bebelusul scaune explozive?
Continutul unui scutec de bebelus - un ghid practic
Despre scaunul bebelusului, alte situatii
De ce are bebelusul scaune explozive?
Va rog sa ma ajutat cu un sfat. Scaunele bebelusului meu ies cu forta si uneori par ca niste explozii. E ceva in neregula? - se intreaba o mamica de bebelus in sectiunea intrebari de panica.
Raspunsul medicului
Scaunele explozive la bebeluși – acele scaune care ies cu forță și uneori chiar ies din scutec – sunt destul de frecvente, mai ales în primele luni de viață. Acestea pot apărea din mai multe motive:
🔹 Sistemul digestiv imatur – În primele luni, intestinul bebelușului este încă în formare. Mișcările intestinale pot fi mai bruște și mai puternice, ceea ce duce la eliminarea cu presiune a scaunului.
🔹 Alimentația – Bebelușii alăptați exclusiv pot avea scaune moi, frecvente și uneori explozive, mai ales dacă au parte de mai mult lapte de început (mai apos).
🔹 Schimbări în dietă – Dacă bebelușul a început diversificarea sau mama alăptătoare consumă alimente noi, acest lucru poate modifica consistența și frecvența scaunelor.
🔹 Infecții sau sensibilități – În unele cazuri, scaunele explozive pot fi semnul unei infecții gastrointestinale sau al unei intoleranțe (la lactoză, proteine din lapte de vacă etc.).
Când trebuie consultat medicul:
– Dacă scaunele sunt foarte dese, apoase, cu mucus sau sânge
– Dacă apar alte simptome (febră, vărsături, iritabilitate, refuzul alimentației)
– Dacă bebelușul pare deshidratat (guriță uscată, scutece mai puține)
Sfatul medicului: Scaunele explozive, în absența altor simptome, sunt adesea normale. Asigură-te că hidratezi bine bebelușul (prin lapte matern sau formulă), urmărește-i starea generală și cere sfatul pediatrului dacă apar semne de îngrijorare. Nu schimba alimentația fără o recomandare medicală Fiecare bebeluș e unic – iar scutecul spune, uneori, mai multe decât crezi.
Lucrurile insa ar trebui sa se mai calmeze cand bebelusul are in jur de 4 luni.
Continutul unui scutec de bebelus - un ghid practic
Mamicile de bebelusi stiu ca studiul continutului de scutec devine una din grijile zilnice - asa ca am pregatit acest ghid cu diverse variante in ceea ce priveste primele impresii ...in ceea ce priveste incarcatura din scutecel.
Vei descoperi ca bebelusul poate alterna zilele de Artist, Coada de veverita, de exorcist cu energie nucleara, combinatii cu M&M cu leastean si mirosuri care ajung pana la granita cu Bulgaria. Iata ghidul cu continutul unui scutec de bebelus.
Despre scaunul bebelusului, alte situatii
De ce are bebelusul scaunul negru?
De ce are bebelusul scaunul verde?
Ghidul de căcuță al bebelușului: părintii de bebeluși știu de ce
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

Esti panicata? Pune o intrebare pe sectiunea de PANICA
autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate (c) 2025
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 2 comentarii
Eu am un bebe de 3 saptamâni face scaunele moi si zgomotoase a avut 3 scaune şi nu mai manace asa de bine de la 90 la 50 60 are şi foarte foarte multe crampe este vro problema
Buna seara.Am o fetita de 1 luna si 1 saptamana si pana face cacuta se chiunuie saracuta.Iese cam greu.Este normal?va multumesc.
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII