Gemeni, tripleti sau mai multi...
Mitologia greaca si Biblia ofera exemple timpurii de nasteri multiple. Romulus si Remus erau gemeni crescuti de catre lupoaica. Saul si Iacob erau gemenii lui Rebecca si Isaac. Rata generala a sarcinilor gemelare spontane este de 1.2 la 100 de nasteri, depinzand de tipul de gemeni. Tripletii apar 1 la 6889 nasteri iar cvadrupletii 1 la 575000 nasteri. Aceste statistici nu includ sarcinile care au fost urmate de pierderea timpurie a unuia dintre copii. Testele de sarcina efectuate acasa precum si utilizarea echografiei au demonstrat un numar mai mare de sarcini multiple decat cel citat. Deci daca sunteti diagnosticata timpuriu (4 pana la 6 saptamani) cu o sarcina multipla, trebuie sa fiti constienta de posibilitatea pierderii sarcinii. Insa, odata ce cresterea normala in greutate, dimensiuni sau batai normale ale inimii au fost confirmate, acest risc de pierdere a sarcinii scade considerabil.
- vei citi:
Gemenii diferiti apar atunci cand mama produce mai mult de un ovul
Care sunt grijile principale pentru mine si copiii mei?
O sarcina multipla va expune riscului de nastere prematura
Cum pot sa am grija mai bine de mine si de copii mei?
Majoritatea mamelor cu sarcini multiple sfarsesc cu repaus la pat
Travaliul, nasterea si lauzia
Alaptarea mai multor copii la san este o provocare obositoare dar plina de satisfactii
Sansele de a avea o sarcina multipla variaza in functie de originea copiilor dintr-o singura celula ou care s-a divizat sau din celule ou separate, daca ati folosit medicatie pentru fertilizare sau daca v-au fost implantati embrioni multipli. Gemenii identici se dezvolta din fecundarea unui singur ovul care ulterior se divide in doua celule ou. Acesti copii vor arata identic pentru ca au acelasi bagaj genetic. Posibilitatea de a avea gemeni identici a ramas constanta la aproximativ o sarcina gemelara pentru 85 sarcini viabile. Sansa dumneavoastra de a avea gemeni identici este aceeasi indiferent de varsta, numar de sarcini anterioare, rasa, daca ati luat medicatie pentru fertilizare sau daca sunteti dumneavoastra insiva geaman.
Gemenii diferiti apar atunci cand mama produce mai mult de un ovul si cand aceste ovule sunt fecundate de spermatozoizi diferiti
Aveti o sansa mai mare pentru o sarcina multipla odata cu cresterea in varsta, pana la varsta de 35 ani, dupa care aceste sanse scad. Urmatorii factori cresc de asemenea sansa unei sarcini multiple : daca ati avut 3 sau mai multe sarcini, daca sunteti dumneavoastra insiva geaman, daca suntei inalta si bine dezvoltata, daca sunteti de rasa Afro-Americana, daca ati folosit medicatie pentru fertilizare sau daca ati avut embrioni multipli implantati. Interesant este ca Nigeria de exemplu are rata cea mai mare de nasteri gemelare, iar Japonia o are pe cea mai scazuta.
Folosirea medicamentului pentru fertilizare Clomid creste sansa de a avea gemeni la 8%, de a avea tripleti la 0.5% si cvadrupleti la 0.3%. Pergonal, alt medicament pentru fertilizare, creste sansa dumneavoastra inca si mai mult. Rata sarcinii gemelare sare la 18% iar pentru tripleti la 3% si cvadrupleti la 1.2%. Tehnologia reproductiva asistata (TRA) este un termen utilizat pentru a descrie procedee precum fertilizarea in vitro (FIV), transferul intrafalopian al gametului (TIG), transferul intrafalopian al zigotului (TIZ) sau pentru alte procedee. Acum cativa ani, copii nascuti ca resultat al tehnologiei reproductive asistate erau numiti "copiii testelor tubare". Cand tehnologia reproductiva asistata implica ovule sau celule ou fertilizate multiplu, sansele dumneavoastra de a avea multipli cresc considerabil fata de folosirea Pergonalului : 22% pentru gemeni, 4% pentru tripleti si 1.2% pentru cvadrupleti.
In sarcinile cu tripleti sau mai multi, copiii pot fi identici sau n,u sau sa aveti un amestec. Acest amestec de gemeni identici si diferiti apare atunci cand sunt eliberate si fecundate mai multe ovule si cand unul sau mai multe din aceste ovule fertilizate se divide in doua sau mai multe celule ou.
Care sunt grijile principale pentru mine si copiii mei?
Cand aveti o sarcina multipla, graviditatea dumneavoastra este considerata de risc crescut intrucat sansele de a avea probleme in timpul sarcinii sunt marite. Bineinteles ca sarcina dumneavoastra poate avansa si lin, fara complicatii. Mentinerea unei atitudini mentale pozitive este deosebit de importanta. Daca aveti probleme amintiti-va ca : nu ati facut, spus sau gandit nimic care ar fi putut cauza problema dumneavoastra. A va simti vinovata sau a va face reprosuri, nu va ajuta pe dumneavoastra sau pe copii, asa ca incercati sa va concentrati asupra a ceea ce puteti face ca sa va ajutati copii.
In perioada timpurie a sarcinii puteti avea probleme mai mari decat intr-o sarcina unica, probleme ca stare generala de rau sau voma. Sunteti de asemenea cu risc crescut pentru hiperemeza gravidei, o stare in care aveti asa multe episoade de vomismente incat deveniti deshidratata si s-ar putea sa aveti nevoie de inlocuire lichidiana prin perfuzii efectuate de catre medicul dumneavoastra curant sau la spital. Medicamentele pot sa va ajute. In cazurile severe, o mama poate avea nevoie ca intreg aportul sau nutritiv sa fie facut prin perfuzii, daca vomita pentru o perioada indelungata toate alimentele sau lichidele ingerate.
Anemia este o stare in care va lipsesc destule globule rosii care sa transporte oxigen. Suplimentarea cu fier este folosita pentru a combate aceasta problema. Sangerarea importanta sau excesiva de la nastere poate fi o cauza de anemie. Uterul a crescut mai mare decat de obicei facand revenirea dupa nastere la forma initiala si mai dificila. Acst lucru poate conduce la o pierdere suplimentara de sange. Riscul de a necesita o transfuzie cu sange este scazut dar prezent.
O sarcina multipla va expune riscului de nastere prematura
Prematuritatea este definita ca o nastere inainte de saptamana 37 de sarcina. Sarcinile gemelare au 25% pana la 35% sansa unei nasteri premature. Riscul in cazul tripletilor este chiar mai mare, iar in cazul cvadrupletilor nasterea prematura este o certitudine.
Riscurile pentru o nastere prematura sunt numeroase. Unul sau mai multi dintre copiii dumneavoastra pot fi mici sau subdezvoltati. Termenul medical pentru aceasta problema este de retardare a cresterii intrauterine (RCI) ceea ce nu inseamna ca copilul dumneavoastra are vreo retardare mentala ci numai ca este mic. Sarcinile multiple au un risc de 10% pana la 15% pentru retardare a cresterii intrauterine. Dupa nastere, personalul medical va denumi un copil nedezvoltat corespunzator ca fiind "mic pentru varsta gestationala" (MVG). Varsta gestationala este determinata de numarul de saptamani de sarcina in momentul nasterii. Copiii cresc necorespunzator datorita unui numar de probleme.
Sarcinile care se dezvolta din aceeasi celula ou pot imparti anumite vase ale placentei producand o problema care se cheama "sindrom de transfuzie de la un geaman la celalalt". Daca copiii dumneavoastra impart vase sangvine, acest lucru depinde de momentul in care oul se divide. Medicul dumneavoastra va denumi aceasta problema ca fiind placentarea copiilor sau chorionicitate.
Celulele ou care se divid din momentul ovulatiei pana in ziua a treia dupa ovulatie sunt separate complet si nu impart nimic decat material genetic comun. Ele sunt denumite ca fiind diamniotice-dichorionice (Di-Di). Amniosul si chorionul sunt cele doua straturi ale pungii cu apa care fuzioneaza. Diamniotic-Dichrionic inseamna ca fiecare copil are propriul sau amnion si chorion. Se afla fiecare in saci separati. Din moment ce exista doi copii, sarcina are doua amniosuri si doua chorionuri, astfel prefixul de di sau doi este pus in fata cuvintelor amnion si chorion. Acesti gemeni nu impart vase de sange si nu dezvolta sindrom de transfuzie de la un geaman la celalalt.
Celulele ou care se divid din ziua a treia pana in ziua a opta dupa ovulatie produc gemeni diamniotici-monochorionici. Doua treimi din gemenii produsi dintr-un singur ovul sunt de acest tip. In acest caz fiecare copil are amniosul sau (diamniotic) dar impart un singur chorion (monochorionic), acest lucru insemnand ca fiecare copil are placenta sa dar impart niste vase. Acesti gemeni sunt expusi riscului de sindrom de transfuzie de la un geaman la celalalt.
Celulele ou care se divid din ziua a opta pana in ziua a treisprezecea dupa ovulatie traiesc in aceeasi punga cu apa, au o placenta si impart un singur amnion si chorion si sunt denumiti gemeni monoamniotici-monochorionici (Mo-Mo). Din moment ce impart aceeasi cavitate amniotica, acesti copii au risc foarte crescut de a deceda prin afectare cardiaca. Acesti copii au insa risc scazut de sindrom de transfuzie de la un geaman la altul. Mai putin de 2% din sarcinile gemelare dintr-un singur ovul sunt monoamniotice-monochorionice.
Celulele ou care se divid din ziua treisprezece pana in ziua optsprezece dupa ovulatie duc la aparitia gemenilor siamezi. Aceasta situatie este extrem de rara : 1 la 50000 pana la 80000 nasteri. Daca gemenii siamezi vor putea fi separati dupa nastere, acest lucru depinde de organele si partile de corp pe care le impart. Acesti copii necesita deseori nastere prin cezariana.
Sindromul de transfuzie de la un geaman la celalalt apare numai la gemenii diamniotici-monochorionici dar numai 15% dintre acestia dezvolta acest sindrom. Sindromul apare cand unul din copii da celuilalt o parte din sangele sau dar nu primeste destul in schimb. Mamele pot avea o crestere uterina atat de importanta, mergand pana la situatia de a avea dificultati de respiratie. Cele mai multe mame resimt cresterea uterului aproape peste noapte. Echografia este folosita pentru a determina daca este vorba de sindromul transfuziei de la un geaman la celalalt. Copilul care doneaza sangele are mai putin sange circulant. El urineaza foarte putin astfel incat lichidul amniotic este putin spre absent, o situatie denumita oligoamnios. Copilul este de obicei de dimensiuni reduse si se poate vorbi despre el ca fiind fatul donor sau geamanul blocat. El se numeste geaman blocat datorita faptului ca pozitia sa in uter nu se schimba si nu pentru ca fatul nu se misca. Copilul care primeste sange este numit receptor. Pentru ca el are un volum sangvin mult prea mare, el urineaza prea mult producand cresterea excesiva a lichidului amniotic. Aceasta situatie se numeste polihidramnios.
Sindromul transfuziei de la un geaman la celalalt poate fi usor, moderat sau sever
Forma usoara rareori necesita tratament sau poate fi descoperita abia dupa nastere. Forma moderata apare la terminarea celui de-al doilea trimestru al sarcinii sau inceputul celui de-al treilea. Acesti copii vor fi nascuti deseori prematur. Tratamentul consta in evacuarea lichidului amniotic in exces din jurul fatului cu polihidramnios. Procedeul este repetat cand lichidul devine din nou excesiv. Forma severa se produce in cel de-al doilea trimestru. Concomitent cu extragerea lichidului amniotic excesiv, mamele care indeplinesc anumite criterii au posibilitatea de a beneficia de terapia chirurgicala experimentala cu laser, utilizabila inainte de saptamana a 22-a de sarcina. Laserul inchide prin coagulare vasele sangvine impartite. Succesul acestei metode este de aproximativ 75% pana la 80%.
Exista si alte motive pentru care unul dintre copii poate fi mai mic decat celalalt
Placenta unuia din copii poate sa se fi implantat intr-o zona cu aport de sange mai redus. Placenta se poate sa nu se fi dezvoltat normal sau sa nu functioneze normal. De aceea apar dificultati in aportul nutritiv corespunzator al copilului. Daca unul dintre copii este mic si placenta nu functioneaza normal, o echografie va ajuta medicul sa isi dea seama care este problema. Veti putea fi trimisa la un perinatalog, un medic specializat in obstetrica de risc crescut si echografie obstetricala. Echografia va permite o vedere "in adancime" a copiilor dumneavoastra precum si posibilitatatea de a folosi efectul Doppler pentru a verifica cat de usor curge sangele prin placenta. Problemele cu localizarea si functionarea placentei nu pot fi vindecate dar anumite lucruri cum ar fi mentinerea unui volum sangvin matern ridicat prin hidratare corecta, vor creste fluxul sangvin al placentei. Repausul la pat poate fi recomandat. Decubitul lateral, pe partea dreapta sau stanga, creste de asemenea fluxul sangvin catre placenta. Scaldatul intr-o piscina sau in cada de baie daca o piscina nu este accesibila este deopotriva relaxant dar si benefic in masura in care presiunea usoara exercitata de apa impinge lichidele din organism in vasele dumneavoastra sangvine, crescand astfel fluxul sangvin catre placenta.
Un copil poate fi de asemenea mic din cauza anomaliilor genetice sau a unui defect de nastere. Anomaliile genetice pot fi determinate numai studiind cromozomii. Acestia pot fi obtinuti prin amniocenteza sau prin studierea sangelui din cordonul ombilical recoltat percutan, metoda folosita depinzand de urgenta necesitatii obtinerii informatiei. Rezultatele sunt obtinute dupa 24 sau 48 ore in cazul recoltarii percutane a sangelui din cordonul ombilical si de abia dupa 10 sau 14 zile in cazul amniocentezei. Daca ambii sau toti copiii dumneavoastra sunt testati, un colorant albastru poate fi introdus in lichidul amniotic, in asa fel incat medicul va stii ca se afla intr-un sac amniotic diferit ori de cate ori se evacueaza lichid amniotic. Acest colorant este filtrat de catre placenta si urina dumneavoastra se poate colora in verde sau albastru in cateva ore.
Daca unul dintre copii moare, influenta acestui fapt asupra sarcinii restante depinde de varsta gestationala a copilului la momentul mortii si de tipul de placentatie sau chorionicitate al copiilor. Pierderea precoce a sarcinii, mai devreme de opt saptamani, nu are impact asupra sarcinii restante. Copilul mort este aplatizat si reabsorbit pe masura ce uterul creste. Acesti copii au avut probabil o anomalie cromozomiala sau o problema cu placenta. Copii care mor la o varsta gestationala mai tardiva pot cauza probleme mamei sau fatului care a supravietuit. Daca copilul era geaman de tip diamniotic-monochorionic, geamanul supravietuitor se poate sa fi suferit o oarecare trauma cerebrala in momentul mortii celuilalt fat, ca urmare a schimbarii volumului si fluxului sangvin care pot sa afecteze creierul fatului supravietuitor. Gemenii care nu impart vase placentare nu sunt expusi riscului pentru aceasta problema. Moartea unuia dintre copii creste riscul rupturii premature a membranelor, a travaliului prematur si a sangerarii in timpul sarcinii. Trebuie sa fiti testata pentru o complicatie rara numita coagulare intravasculara diseminata (CID), o problema de coagulare a sangelui care poate apare daca unul dintre copii moare. Testarea este reprezentata de o simpla recoltare de sange la fiecare cateva saptamani.
Preeclampsia, cunoscuta de asemenea ca toxemie sau hipertensiune arteriala indusa de sarcina (HIS), se produce mai des in cazul sarcinilor multiple. Cu cat sarcina are mai multi copii, cu atat creste si riscul producerii preeclampsiei. Preeclampsia este de 3 pana la 5 ori mai frecventa la gemeni si este deseori motivul pentru care sarcinile cu 3 sau mai multi copii duc la nastere prematura. Studiile experimentale au aratat ca administrarea zilnica a unei aspirine pentru copii scade semnificativ riscul si severitatea preeclampsiei.
Cum pot sa am grija mai bine de mine si de copii mei?
Sarcina multipla face ca graviditatea dumneavoastra sa aiba un risc crescut. Veti fi nevoita sa faceti mai multe controale periodice la medic si mai multe echografii. Cei mai multi medici va vor consulta la fiecare doua saptamani pana in saptamana 24 - 28 de sarcina, moment din care veti fi consultata saptamanal. O echografie precoce este foarte utila in a determina tipul de sarcina pe care il aveti. Investigarea atenta sau masurarea membranei in timpul perioadei precoce a sarcinii poate determina daca sarcina are risc de sindrom de transfuzie de la un geaman la celalalt. Daca exista acest risc veti fi programata la fiecare 2 saptamani pentru o echografie, incepand cu saptamana 20 pentru a se descoperi un eventual sindrom de transfuzie de la un geaman la celalalt. Va fi de asemenea necesar un examen medical complet in jurul saptamanii 20 de sarcina.
Medicul dumneavoastra poate considera ca este necesar sa masoare prin ecografie lungimea cervixului. Aceasta determinare este efectuata cu un transductor cu ultrasunete de forma speciala pentru a se potrivi in vagin. Aceasta masuratoare poate fi repetata in timpul sarcinii daca exista temeri in legatura cu un posibil travaliu prematur sau cu un cervix incompetent. Cervixul este considerat incompetent cand se scurteaza considerabil fara sa existe contractii. Lungimi de 30mm pana la 40mm ale cervixului sunt considerate normale. Daca cervixul dumneavoastra este mai mic de 20mm, acest lucru impune o supraveghere atenta, repaus la pat, posibila plasare a unui dispozitiv de contentie cunoscut sub denumirea de cerclaj si/sau spitalizare.
Majoritatea mamelor cu sarcini multiple sfarsesc cu repaus la pat intr-un anume moment al sarcinii
Repausul la pat poate insemna orice, incepand cu oprirea muncii sau limitarea activitatilor casnice pana la un singur dus pe zi si o singura deplasare zilnica la baie. Acesta este repausul sever la pat. Sugestiile de a usura acest repaus sever sunt numeroase. S-au scris numeroase carti si articole numai pe aceasta tema. Iata cateva dintre aceste sugestii:
- imprumutati sau inchiriati un mic frigider si asezati-l langa pat
- pastrati aici sucurile, mesele si gustarile dumneavoastra pentru ziua respectiva
- rugati prietenii sau familia de a prepara mesele, de a inchiria casete video sau de a face curat pentru dumneavoastra si familia dumneavoastra (amintiti-va ce bine va simtiti cand ajutati pe altii, lasati-i si pe ceilalti sa se simta la fel de bine)
- incercati sa mentineti separate zilele si noptile dumneavoastra dormind intr-o camera si petrecand ziua in alta camera
- imbracati haine lejere in fiecare dimineata
- aranjati albumul cu fotografii, luati-va un hobby pe care sa il puteti face in pat, cititi, vizionati casete video, sunati-va prietenii vechi si cu care ati pierdut contactul, incercati sa ramaneti cu o atitudine pozitiva
- daca sunteti spitalizata puteti desemna o prietena sau un membru de familie sa raspunda la intrebarile despre starea dumneavoastra de sanatate, din moment ce raspunsul la aceleasi intrebari poate deveni enervant
- rugati-i pe prietenii dumneavoastra sa va povesteasca ce se mai petrece in viata lor
Veti ramane destul de comoda din primul pana la mijlocul celui de-al doilea trimestru. Chiar s-ar putea sa nu descoperiti ca aveti mai multi copii pana in acest moment, daca nu s-a facut o echografie. Cresterea copiilor se accelereaza in cel de-al doilea trimestru si devine si mai acentuata in cel de-al treilea trimestru. Unele femei au gasit ca purtarea unei cingatori este de ajutor. Un suport pentru spatele si pantecul dumneavoastra crescand poate fi realizat prin folosirea unor multiple perne mai lungi in timp ce stati in pat. Baile in cada sau repausul intr-un bazin, pot sa va elibereze de acea senzatie de greutate dar amintiti-va sa beti lichide in timp ce stati in baie sau piscina pentru a evita deshidratarea. Frecatul spatelui sau masajul efectuat de catre sot, un prieten sau un profesionist poate sa alunge senzatia de discomfort. In cazurile extreme de discomfort, medicul va poate trimite la un fizioterapeut. Daca simtiti ca ati crescut excesiv in greutate intr-o perioada scurta de timp, contactati medicul. Unul sau mai multi dintre copii pot avea prea mult lichid amniotic.
Marirea ratiei alimentare printr-un aport nutritiv suplimentar este o conditie obligatorie pentru mamele cu sarcini multiple
Trebuie sa castigati 17kg pana la 20kg daca va asteptati sa nasteti gemeni. Tripletii maresc necesitatea unei cresteri in greutate cu aproximativ 25kg pana la 27kg. Mamele cu patru sau mai multi feti pot sa creasca in greutate cu 27kg pana la 31kg. Cresterea necesara in greutate poate sa nu fie usoara. Initial puteti avea stare generala de rau si vomismente. Mai tarziu stomacul dumneavoastra va fi comprimat de fetii care cresc in asa fel incat sunt recomandate mese reduse cantitativ dar frecvente, bogate in minerale si proteine. Aportul prenatal de vitamine este esential pentru necesitatile dumneavoastra de fier si minerale.
Travaliul, nasterea si lauzia
Nastera pe cale vaginala este totusi o posibilitate daca aveti gemeni. Daca aveti o sarcina cu trei sau mai multi feti, in cele mai multe cazuri nasterea se va face prin cezariana. Travaliul si nasterea pe cale vaginala pentru gemeni vor fi posibile numai daca primul sau ambii copii sunt pozitionati cu capul in jos. Daca portiunea corpului fatului in pelvisul dumneavoastra nu este capul, inainte de aparitia travaliului este necesara o cezariana. Travaliul va avea loc de obicei intr-un spital, si cel mai adesea nasterea se va face in sala de operatie pentru motive de securitate. Daca sunteti aproape de termen, copii vor fi initial monitorizati pana cand ambii vor fi declarati sanatosi. Veti fi incurajata sa va plimbati, sa faceti dus sau sa stati in cada de baie sau jacuzzi in timpul unei anumite perioade a travaliului. A avea o perfuzie in timpul travaliului sau nasterii este o precautie standard si se pot recolta si analize cand se monteaza perfuzia. Amintiti-va ca sunteti expusa riscului de sangerare dupa nastere si a unei cezariene pentru cel de-al doilea copil. Deseori medicul va va recomanda montarea unui cateter epidural pentru nastere in cazul in care veti avea nevoie de operatie. Daca aveti travaliu prematur, medicul dumneavoastra va dori sa monitorizeze copiii in timpul travaliului, ceea ce inseamna ca veti fi in pat in timpul travaliului. Nasterea gemenilor este cea mai sigura in sala de operatie. Cand cervixul dumneavoastra este aproape sau in intregime dilatat veti fi transportata in sala de operatie. Acest lucru se va produce inainte sau dupa ce incepeti sa impingeti.
Dupa ce primul copil este nascut, o ecografie poate fi utilizata pentru a afla pozitia celui de-al doilea copil. Nasterea celui de-al doilea copil depinde de un anumit numar de factori. In cazul in care capul este in jos, veti fi capabila sa impingeti. Oricum, capul celui de-al doilea copil nu se afla adanc in pelvisul dumneavoastra, asa cum era capul primului, iar cordonul ombilical s-ar putea sa fie in fata capului. Cand se intampla acest lucru, cel de-l doilea copil va fi nascut prin cezariana. Daca cel de-al doilea copil obtureaza iesirea vaginala, medicul dumneavoastra poate folosi una din urmatoarele metode : 1) puteti impinge acest copil ca pe un obstacol vaginal, 2) medicul poate executa o extragere prin care ajunge in interior si apuca picioarele fatului si il trage usor afara sau 3) medicul poate decide ca o nastere chirurgicala prin cezariana este metoda cea mai sigura.
O operatie cezariana este efectuata cel mai adesea in timp ce sunteti treaza si sub anestezie epidurala sau spinala. Unul sau doi membri ai familiei dumneavoastra sunt admisi in sala de operatie impreuna cu dumneavoastra, si un numar mare de persoane se vor afla in sala de operatie avand grija de dumneavoastra si de copiii dumneavoastra.
Cand sunteti internata pentru o operatie cezariana, vi se vor face analize de sange si vi se vor administra solutii intravenoase pentru a va hidrata. Medicul dumneavoastra va va fi spus sa nu mancati sau sa beti ceva cu 6 - 8 ore anterior operatiei. Veti semna ca sunteti de acord cu operatia. Bataile inimii copilului vor fi apoi monitorizate. Un cateter Foley care este un tub mic, moale, de cauciuc este plasat in vezica urinara pentru a o mentine goala in timpul operatiei. Abdomenul dumneavoastra este de obicei ras de la ombilic pana la 2 - 3 cm la nivelul parului pubian. Aceste ultime pregatiri pot fi facute in sala de operatie sau in timp ce va aflati inca in salonul dumneavoastra. Veti fi apoi transportata la sala de operatie unde un anestezist va va pune un cateter epidural sau va va face rahianestezie. Abdomenul dumneavoastra va fi apoi spalat cu o solutie dezinfectanta care ucide germenii si un camp operator va fi plasat in fata dumneavoastra pentru a va impiedica sa vedeti operatia. Acest camp este o parte a campului steril care previne producerea infectiilor. In aproximativ 30 - 40 min. copii dumneavoastra se vor fi nascut. Dupa aceasta veti fi transportata in sala postoperatorie pentru a va reveni dupa operatie, loc unde veti ramane pentru aproximativ o ora.
Alaptarea mai multor copii la san este o provocare obositoare dar plina de satisfactii
La fel ca in cazul sarcinilor cu un singur copil, alaptatul nu vine intotdeauna natural si nou-nascutul va trebui sa invete sa suga, sa inghita si sa respire in acelasi timp. O persoana care este specializata in munca cu mamele care alapteaza (specialist in lactatie) este absolut necesara pentru o mama cu sarcina multipla. Alaptatul necesita exercitiu iar gasirea momentului potrivit este cruciala. Cel mai bine este sa stabiliti un orar de alaptat pentru copii dumneavoastra decat sa ii hraniti la cerere. Alaptatul la cerere duce deseori la extenuare, frustrare si iritabilitate. De exemplu puteti stabili un orar prin hranirea copilului "A" la un san. Cand el este hranit iar copilul "B" este inca adormit, treziti copilul "B" si stimulati-l si hraniti-l la celalalt san. Apoi strecurati-va in pat pentru inca cateva ore. Este recomandabil sa inchiriati o pompa electrica de la spital. Daca copiii dumneavoastra trebuie dusi in unitatatea de terapie intensiva, veti dori sa va mulgeti pentru a stabili aportul dumneavoastra de lapte. Daca copiii nu sunt in unitatea de terapie intensiva, veti dori oricum sa va mulgeti in ideea de a suplimenta laptele pentru persoanele care va ajuta hranind copiii cu biberonul, asa cum ar fi tatal copiilor sau alti membri de familie.
Ati luptat foarte tare ca sa aduceti acesti copii pe lume. Meritati sa va bucurati de ei. Cand alaptatul sau mulsul nu mai sunt placute sau chiar va repugna, atunci este momentul sa va opriti. Ati mers prea departe si nu trebuie ca hranitul copiilor sa devina o sarcina neplacuta. Unele mame cu atatia copii descopera pur si simplu ca nu le place sa aiba grija de atatia copii. Daca acesta este si cazul dumneavoastra, lasati sentimentul de vinovatie la o parte si cumparati produsele din farmacii.
Evolutia dumneavoastra dupa nastere ar trebui sa fie similara cu a oricarei mame care a nascut de curand. Noua dumneavoastra libertate de miscare duce adeseori la un exces de activitate in primele saptamani de dupa nastere. Pot aparea edeme care se datoreaza activitatii dumneavoastra restranse din timpul graviditatii precum si acumularii mari de lichide care incearca sa se exteriorizeze.
Nasterea este o experienta extraordinara si a avea aceasta experienta duplicata, triplicata, cvadruplicata sau cvintuplicata este intr-adevar o binefacere. Dar sentimentul de a fi coplesita este de asemenea multiplicat cu fiecare copil aditional. Fiti ingaduitoare cu dumneavoastra si dati-va seama ca va trebui sa treaca ceva timp pentru a stabili un program de rutina, precum si o legatura cu acesti copii. Aceasta legatura este un proces si nu un eveniment. Luati fiecare zi in parte, una cate una. Munca in echipa este cheia sanatatii. Lasati-va partenerul, familia, prietenii si comunitatea sa va ajute. Se spune ca "e nevoie de un sat pentru a creste un copil", asa ca urmati aceasta recomandare si lasati pe altii sa va ajute. Aveti incredere in dumneavoastra si in capacitatea dumneavoastra de a avea grija in exterior de acesti copii, asa cum ati avut grija in interior si fiti mandra de aceasta realizare uluitoare.
Mama cu sarcina multipla are necesitati speciale care continua mult dupa nastere.
Despre gemeni: de la surpriza ecografiei la o viata cu griji si bucurii la dublu
Esti insarcinata si mergi la prima ecografie. Deodata, medicul exclama,"Aveti gemeni!" In acest moment, cei mai multi parinti sunt surprinsi, au reactii diferite, ca uimire, neincredere, emotie, unii rad, altii sunt infricosati. Este vorba de "socul gemenilor". Parasiti cabinetul doctorului coplesiti si uneori chiar ingroziti... mai departe AICI
Forumul mamicilor cu gemeni SAU tripleti
Gemeni, tripleti sau mai multi:
Comori la dublu/triplu. Mamici/tatici care au fost foarte eficienti.
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
15 comentarii din totalul de 22:
Am o sarcina gemelara cu feti in placente diferite...atat de de fericiti am fost cand am auzit vestea cea mare...dar din pacate in cateva zile sa schimbat in cosmar unul din bebe are o anacranie si nu ii dau nicio sansa...va rog sa imi scrieti daca stiti ceva despre acest lucru si cum va evolua sarcina asta ....daca au fost.copii cu diagnosticul acesta
Buna fetelor , care dintre voi ati facut cerclaj? Eu am facut in saptamana 23 de sarciina cu gemein si Simt ca o senzatie de presiune In zona pelvina si trebuie sa merg mereu sa Urinen ,analizele sunt ok si urina. Sunt ingrijorata si as vrea sa stiu daca ati avut asemenea senzatie?
Buna fetelor , care dintre voi ati facut cerclaj? Eu am facut in saptamana 23 de sarciina cu gemein si Simt ca o senzatie de presiune In zona pelvina si trebuie sa merg mereu sa Urinen ,analizele sunt ok si urina. Sunt ingrijorata si as vrea sa stiu daca ati avut asemenea senzatie?
Am sarcina gemelara(2 fetite)sint in sapt 29 si de 2 zile simt ca mi se intareste burta din cind in cind...Ce sa fac ?merg la medic din 2 in 2 sapt. si vreau cezariana...Am luat in greutate deja 14 Kg...Imi este teama sa nu nasc mai repede deoarece burta imi este mare ,cred ca nu au loc. Diferenta intre ele este de 3 zile iar ca greutate una mai mica cu 20 grame...
Buna. Sunt insarcinata in 5 luni cu 2 fetitze gemene monoamniotice(in acelasi saculetz, aceeasi placenta). Mamici, care ati fost in situatzia mea, ziceti - mi cum ati nascut (cezariana sau normal) si la cate saptamani, cat ati stat internate cu bebelusii in spital si ce probleme au avut. Eu sunt FOARTE speriata!!! Multumesc!
Buna ziua! As vrea sa discutam în privat, daca se poate, trec prin acc situaţie şi as vrea sa ştiu cum a decurs sarcina dvs pana la final. Multumesc!
Sunt insarcinata 8 luni de sarcina gemeni ai placenta diferita dar vreau sa zic sunt ingrijorata pentru ca nu vreau sa fac cezariana
Helga , ai o adresa de facebook ?
este exact asa cum scrie in articol. am nascut tripleti krisztina, evelyne si david au 1 an si 7 luni sunt foarte galagiosi si ne epuizeaza psihic zilnic. e greu dar la fel de frumos!!!!
eu am doua fetite gemene de 5 ani am citit mai sus si mi-am dat seama ca sunt o norocoasa pe timpul sarcinii nu am avut probleme doar pana la 4 luni am avut greturi dupa,nu am simtit ca sunt insarcinata
Am si eu doi baietei gemeni identici (monozigoti) de 11 luni. A fost greu in timpul sarcinii si la inceput, dar a trecut. Curaj mamicilor si burticilor cu gemeni! Este greu dar pana la urma ramane numai ce e frumos!
era vorba despre Esau si Iacov nu Saul :))
din cate inteleg sunt asemanatori daca as fata si baiat dar am vazut ca scarlet johanson are un frate deci sunt asemantori si ei arata la fel aceleasi trasaturi le au
Este un articol extraordinar, daca l-as fi avut inainte de afi gravida... da asa acum am citit toate situatiile mele la o sarcina cu gemenni,cu cezariana cu tot, cu tot... Super articol. Chiar vroiam sai zic provesorul de la clinica ca nu prea este informatie despre sarcina cu gemeni. Ai mei au acum 3 luni si e fata si baiat.
Un articol interesant si util. Eu am doi baietei gemeni adevarati de 5 luni.
Un articol foarte util datorita multitudinii de informatii furnizate pentru viitoarele mame cu sarcini multiple.
as vrea sa stiu cit mai multe despre gemeni adevarati deoarece si eu am 2feite gemene identice.
Am o intrebare, daca ai gemeni cati bani vei primii?Bineinteles daca ai avut servici 1 an de zile inainte de nastere.
In ce cazuri si cat de rare sunt sansele unei sarcini multiple, daca au existat gemeni doar in familia tatalui? Cum este posibil ca in cazul unor gemeni unul sa fie fata si unul baiat? Cat de des se poate intampla? Despre site-ul dvs. ...cred ca e un lucru foarte bun nu numai pentru mamici...si tatii trebuie sa stie cate ceva...astfel le e mai usor sa se documenteze...
Draga mamica de gemenute,da un copy-paste pe acest link: http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=25525 si vei intra pe forum pe subiectul unde se intilnesc toate mamicile de gemeni de pe www.desprecopii.com! BINE AI VENIT! Te asteptam cu amanunte pe forum. Cu drag,Theodora,mamica gemenilor din poza articolului!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII