Realitățile unei mămici de bebeluș: lipsa de somn și epuizare - ceea ce nimeni NU iți spune dar trebuie să știi

Realitatile unei mamici de bebelus: lipsa de somn si epuizare - ceea ce nimeni nu iti spune dar trebuie sa stii

Realitățile unei mămici de bebeluș: lipsa de somn și epuizare - ceea ce nimeni NU iți spune dar trebuie să știi

Ești mami de bebe? Știm că de când a apărut pe lume mogâldeața, somnul tău de noapte a devenit mai degrabă un vis inaccesibil decât o realitate - nu-i așa? Unde e somnul cel de odinioară? Ei bine, a plecat din viața ta pentru câțiva ani buni. 😴🍼

Și totuși... cum poți face să dormi ca un prunc lângă pruncul tău? În timp ce tati dorme de obicei fără griji, numai pe tine și pe micuțul tău somnul parcă vă ocolește. Nu trebuie să disperi, somnul dulce de altădată se va întoarce la tine, cu condiția să controlezi chiar tu cauzele dezordinii care a apărut în viața ta. 💤

→ Iată strategia pentru mămicile epuizate: despre ce trebuie să faci pentru a face ordine la capitolul SOMN pentru tine și bebe. 😘👶🌙

Mamica unui bebelus pierde 700 de ore de somn pe an

Oare poate fi o consolare sã stii cã, asemenea tie, toate mamele au parte de ceea ce psihologii denumesc deprivare de somn si considerã cã acest tip de epuizare este la fel de severã în consecintele ei psihice si organice ca deprivarea de hranã, oxigen, apã si celelalte nevoi de bazã ale organismului? De fapt, e bine sã stii cã în aceste conditii mamele ajung sã piardã cam 700 de ore de somn într-un an calendaristic. 

 

Sirena de alarmã a epuizãrii

Elena, mamã a unui bebelus care va împlini în curând 4 luni, descrie astfel starea ei de epuizare: „Nu mai am nici mãcar cinci minute ale mele. Ziua umblu ca o somnambulã, uit lucruri esentiale, cum ar fi, de exemplu, sã încerc temperatura biberonului. Maldãrul de rufe din baie si dezordinea din camere mã deprimã. Noaptea nu pot adormi, pândindu-i rãsuflarea: am instalat chiar „senzori“, care însã nu mã scutesc de grija cã se va sufoca în somn. Cel mai mult mã enerveazã sfaturile sotului si somnul lui calm...Ar exista o solutie la tot zbuciumul meu, dar nu am încredere sã-l las pe el sã-i vegheze somnul... "

Sunt multe studii asupra epuizãrii datorate lipsei de somn sau a somnului insuficient. De fapt, ceea ce simti tine de schimbãrile clinice din corp si de schimbãrile psihice care sunt un semn cã trebuie sã-ti reorganizezi viata, si nu o stare definitivã. Cercetãrile dezvãluie rapiditatea cu care organismul reuseste sã se refacã o datã ce lucrurile încep sã se ordoneze - câteva ore de somn continuu alungã starea de epuizare generatã de câteva nopti nedormite, o sãptãmânã de somn si mai ales de regim ordonat pentru tine si copil vã pun pe amândoi pe linia de plutire dupã o perioadã mai lungã de insomnii, cosmaruri si idei obsesive legate de pericole si nesigurante.

mamica obosita

O orã de somn pierdutã îti scade performanta intelectualã

Traditional, se considera cã somnul este important doar pentru creier. Cercetãrile contemporane spun cã deprivarea de somn, cu cât este mai accentuatã, cu atât duce la o crestere a activitãtii sistemului nervos simpatic, care controleazã multe dintre functiile involuntare si, de asemenea, are consecinte si pentru functiile hormonale si metabolice. Tu însãti poti sã recunosti incapacitatea de a-ti mai controla miscãrile, uneori chiar echilibrul si, nu în ultimã instantã, tulburãrile emotionale prin care treci: neîncrederea în tine si în partenerul tãu, spaimele tot mai obsesive legate de pericolele care îl pândesc în timpul noptii pe cel mic - nu mai respirã, se sufocã, se sperie... toate sunt ecoul stãrii tale de epuizare tot mai accentuate. Performantele legate de deprinderile obisnuite de miscare devin tot mai slabe si, mai ales, capacitatea de a gândi logic, rational, descreste dramatic spre irational si spaime.

Sunt rapoarte de cercetare care indicã, de exemplu, cã, o datã cu instalarea stãrii de obosealã, o orã de somn pierdutã scade sensibil nivelul de performantã intelectualã. Încã o orã de nesomn reduce si mai mult performantele... deci, în cazul unei persoane cu un intelect mediu, nesomnul din timpul unei sãptãmâni poate provoca starea de retard intelectual! Si toate acestea duc la scãderea încrederii în tine însãti si în propriul tãu copil pânã acolo, încât sã-l învinovãtesti de ceea ce el nu poate controla - tensiunea, frustrarea, spaima în fata vietii... care sunt de fapt transmise si întãrite de stãrile tale.

Ordoneazã-ti viata - tu SI el, nu tu SAU el

Nu porni orbeste în marea aventurã sperând cã te vei adapta din mers, gândeste-te logic încã dinainte, stabileste-ti repere, discutã cu partenerul despre schimbãrile necesare în viata voastrã. Dacã mersul, vorbirea, cresterile în greutate sunt repere importante în dezvoltarea normalã a micutului tãu, un pas critic pentru pãrinti este antrenarea nou-nãscutului în somnul linistit de peste noapte. Majoritatea pãrintilor ar da orice pentru a ajunge din nou la o noapte întreagã de odihnã, ideal ce pare iremediabil pierdut.

Nu te speria, pregãteste-te pentru o perioadã destul de lungã, la capãtul cãreia treptat, treptat vei putea sã-ti recapeti somnul cel de dinainte. Când cel mic are doar câteva zile, problema principalã stã într-adevãr în inversarea somnului diurn cu cel nocturn. Lucrul nu este de mirare dacã ne gândim cã luni de zile blândetea întunericului a fost mediul cel normal al existentei lui intrauterine, ceea ce contrasteazã extrem cu lumina din sala de nastere si cu zgomotele din salonul de nou-nãscuti al spitalului!

Ajuta bebelusul sa se pregãteascã pentru somn

Majoritatea bebelusilor se pot adapta singuri, cam în primele 2-3 sãptãmâni, la orarul zi-noapte, dar, e adevãrat, este foarte obositor pentru pãrinti sã stea treji în decursul acestor prime sãptãmâni pentru a-l veghea. Ca sã-l ajuti pe cel mic sã facã mai usor aceastã schimbare, micsoreazã sursele de stimulare în timpul noptii - deci hrãneste-l, schimbã-l si tine-l în brate pe cât posibil pe întuneric sau în semiîntuneric, încet, în liniste. Iar în timpul zilei, încearcã sã-l mentii treaz si activ cam 20 de minute dupã fiecare hrãnire, prin schimbãri de pozitie, stimulare vizualã, o variatie de sunete: vorbeste-i, maseazã-l, joacã-te cu el. În general, un nou-nãscut poate dormi cam trei ore între mesele de noapte - patru dacã ai noroc.

Dar cele trei ore sunt calculate de la începutul unei hrãniri pânã când începe urmãtoarea - deci nu uita sã incluzi în calcul faptul cã, la început, o orã din cele trei este necesarã pentru hrãnirea propriu-zisã, eliminarea aerului si schimbatul scutecelor, ceea ce va reduce sansa ta de a dormi între mese la un maxim de douã ore! O datã ce micutul va ajunge la 2-3 mese în timpul noptii (intervalul dintre ora 8 seara si 6 dimineata), si tu ai sansa unui prim pas spre odihnã. Dar mai ai mult pânã la somnul de noapte neîntrerupt cu care erai obisnuitã înainte.

Unii copilasi - cei care si-au stabilizat orarul nevoilor si au început sã-si trãiascã noua conditie mult mai confortabil, care resimt plãcerea de a trãi, bucuria si echilibrul pãrintilor - vor putea trece singuri, cam dupã 3-4 luni, la somnul neîntrerupt de peste noapte, dar încã îti vor cere sã mãnânce cel putin o datã pânã la ziuã. Prin urmare, cam de la aceastã vârstã poti începe sã introduci un ritual al adormirii care sã-i dea copilului confort si relaxare. La început, trebuie sã instaurezi reguli simple, un sir de evenimente predictibile, care sã îl ajute sã se pregãteascã pentru somn. Citeste pe larg: Rutina de somn a bebelusului in trei pasi: o stiinta a somnicului

Setea voastrã de somn - la fel de mare

Epuizarea apare când devine din ce în ce mai evident cã nu ajungi sã dormi niciodatã mãcar câteva ore la rând în timpul noptii. Existã strategii care te pot ajuta sã te simti mult mai confortabil dormind cu si o datã cu cel mic.

Copilul are deja 8 luni si Maria îl hrãneste si la sân. „Mai ales noaptea, dupã ce-l hrãnesc, îl culc în pãtut si dupã douã ore se trezeste iar... Îl aduc în pat cu mine si, dupã ce adoarme, îl pun iar în pãtut. Si asa toatã noaptea, încât am început, în ciuda sfaturilor, sã-l las în pat cu mine. Nu stiu dacã nu fac de fapt o gresealã. Cum îl pot face sã doarmã în pãtutul lui toatã noaptea? Adevãrul e cã sunt foarte obositã, sunt la pãmânt!

Când pãrintii adorm alãturi de micutii lor, toti reusesc sã doarmã mai bine. Ceea ce îi ajutã, mai ales pe pãrinti, sã fie mai odihniti dimineata.

Sunt studii care demonstreazã, de exemplu, cã hormonul matern, prolactina, creste cantitativ o datã cu somnul, cu hrãnirea la sân si cu mângâierile - iar somnul alãturi de cel mic satisface toate cele trei conditii! Cresterea nivelului de prolactinã te ajutã sã te relaxezi si sã te simti mai odihnitã.

Stim deja cã micutul nu se trezeste noaptea doar pentru cã are nevoie de mângâieri si de dragostea mamei - pentru cei mici, pânã la 12-13 luni, mesele din noapte înseamnã cam o treime din necesarul de hranã. Si, în plus, se poate întâmpla sã descoperi, observând cu grijã tabieturile de masã ale copilului tãu - mai ales pentru bebelusii cu temperament mobil, care sunt atrasi în timpul zilei de plãcerea de a explora - cã nu mãnâncã suficient ziua! Hrãnirea adecvatã în timpul zilei poate reduce consistent nevoia compensatoare de hranã din timpul noptii. Poti încerca sã-l hrãnesti într-o camerã linistitã, în semiîntuneric, fãrã zgomote si alte stimulente din mediul înconjurãtor, si vei vedea cum începe sã mãnânce mai bine în timpul zilei.

Sunt si controverse legate de dorinta copilului de a sta tot timpul în apropierea mamei, a pãrintilor. Trupul mamei, respiratia, bãtãile inimii ei sunt universul lui pe care l-a cunoscut treptat, de când s-a format în uter. Pe mãsurã ce trece de 6-7 luni, prin limitãrile acestei nevoi care l-ar putea tine captiv ca un fel de satelit al mamei, copilul trebuie sã primeascã semne care sã-i încurajeze si nevoia de independentã. De la a-l adormi în brate, la a-i balansa leagãnul, la a-l primi alãturi, în marele pat al familiei - iatã modalitãti diferite de a trata aceastã nevoie!

Odihneste-te când  si micutul se odihneste

Sunt cãrti care te sfãtuiesc sã-l pui de la început în leagãn, voci care îl trimit într-o altã camerã cu sau fãrã usi deschise, ori care cer sã-l lasi sã plângã. 

Citeste info interesante aici Cat timp putem lasa un bebelus sa planga? Iata stadiile in functie de varsta bebelusului - sfatul medicului pediatru

În prezent, tot mai multe cercetãri asupra dezvoltãrii considerã important ca pãrintii sã doarmã alãturi de nou-nãscut. Sunt strategii care vã ajutã, pe tine si pe tatãl copilului, sã vã simtiti confortabil dormind cu cel mic alãturi de voi în patul mare, fie pus într-un leagãn sau un pat mai mic lângã cel parental. Copilul nu trebuie neapãrat asezat între voi doi. Poate sta la marginea protejatã de perete. Mai mult, se pare cã dormitul alãturi de tatã favorizeazã un somn continuu în timpul noptii!

Copiii vor pãrãsi patul pãrintilor atunci când vor fi gata sã se confrunte singuri cu lumea din jur! 

Ti-a pierit somnul? 

Fii atentã! Observã-ti copilul, ca sã stii când este cu adevãrat obosit. Culcã-l atunci, nici mai devreme si nici mai târziu.

Construieste un „ritual” pentru ora când cel mic trebuie sã adoarmã. Altfel, momentul te va prinde când esti prea obositã pentru a te mai putea organiza.

Creeazã o rutinã care îti serveste si tie, si copilului si care vi se potriveste amândurora. De exemplu, o astfel de secventã poate include îmbãierea, spãlarea dintilor, o poveste, un cântec de leagãn sau o altã melodie, rostirea unei urãri amuzante, cum ar fi „somn usor, vise plãcute, puricii sã te sãrute“, anticiparea unui vis plãcut etc., rutinã care prin familiarizare ajunge sã vã relaxeze pe amândoi.

Acordã timp suficient pentru momentele de tandrete dinaintea lui „somn usor“ - învatã sã te organizezi în asa fel, încât sã fii liberã la ora de somn si vei ajunge sã nu mai resimti si sã-i transmiti tensiune, frustrare, nerãbdare. Îi vei transmite calm, relaxare si seninãtate si va pãsi usor si împãcat în bratele lui Mos Ene.

Înainte de a te culca, gândeste-te un moment la ziua care a trecut si stabileste-ti prioritãtile pentru cea care va urma, centrându-te pe ceea ce este pozitiv, pe ceea ce te multumeste. Poti sã descoperi astfel cât de multe lucruri merg bine în viata ta.

Împarte poverile si încãrcãtura. Partenerul si copiii mai mari pot sã te ajute - decideti cu totii, ca o familie, care sunt prioritãtile, ce poate face fiecare si ce responsabilitãti poate fiecare sã-si asume. Ordinea va adãuga calm, echilibru în viata ta si a familiei.

Nu te neglija. Ai grijã de corpul tãu si de sufletul tãu, continuã sã te gândesti si la tine. Si, mai ales, fixeazã-ti un timp cât mai precis când îti vei relua viata socialã si profesionalã. Tine un jurnal care sã-ti oglindeascã progresele tale si ale copilului. Din când în când citeste din urmã si bucurã-te de pasii fãcuti!

Pe mãsurã ce creste, ajutã-l sã devinã tot mai sigur de el si mai independent când doarme.

Reguli de Aur

Iatã câtiva pasi posibili de antrenament pentru somnul independent, aplicabil mai ales dupã 7-8 luni, dupã ce ai introdus deja o rutinã a adormirii bebelusului. 

Vorbeste-i bebelusului despre faptul cã va dormi separat, dar cu voi alãturi.

Dacã plânge, mai ales la început îti va fi foarte greu. Revino dupã câteva minute, fãrã sã aprinzi lumina, fãrã sã îl iei neapãrat în brate, dar stând alãturi si vorbindu-i pânã adoarme. Nu-l lãsa prea mult sã plângã - nici tu nu poti suporta, si existã si pericolul sã intre într-un fel de crizã epuizantã de plâns, din care greu îl mai poti scoate.

Mângâie-i bratele, fata pânã se calmeazã si apoi pãrãseste camera fãrã sã te simtã.

Dacã continuã sã plângã, lasã-l, dar nu mai mult de 10 minute.

Continuã reluând acesti pasi pânã va ajunge sã adoarmã.

Dacã ti se pare prea dificil, poti introduce pasi intermediari:

Începe prin a sta alãturi de copil, tinându-l de mânã pânã adoarme.

Apoi stai lângã pãtut fãrã a-l mai tine de mânã.

Pasul urmãtor înseamnã sã stai alãturi de pat, dar mai la distantã.

Poti sta deja în dreptul usii deschise, asa încât sã te poatã vedea dacã deschide ochii.

Abia acum, dupã ce s-a obisnuit sã nu mai fii aproape de patul lui, poti pãrãsi camera, dar pãstrând în minte, pentru câteva minute, imaginea lui înainte de a începe sã faci altceva...

Citeste si: Sunt o mombie. Mi-a trecut prin cap acest cuvant nou - noaptea trecuta: Mombie. Definitia?  O mama care este dincolo epuizare, dar nu poate parasi meseria. Pentru ca o meserie de suflet. Insa a naibii de grea si obositoare. Sunt o mama zombie.

Despre greutatile mamicilor incepatoare, mai poti citi:

Nasterea unei mame. Greutatile inceputului meseriei de mama
12 subterfugii pentru proaspetele mamici
Anatomia unei proaspete mamici

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

 autor: Bianca T. - o mamica de la Desprecopii  Desprecopii.com,
In exclusivitate pentru Desprecopii - Toate drepturile rezervate © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. Stefania
    Stefaniatrimis la 4/1/2005

    La patru ani de la nastere, organismul meu inca se resimte in urma noptilor nedormite (am alaptat copilul timp de 1 an si 7 luni)prin oboseala cronica, probleme cu inima si ficatul, depresii, ingrasare. Atentie, dragi mamici, aveti grija de voi, femeia este o "masinarie" extraodinar de complexa, de o mare sensibilitate, care trebuie menajata. Va faceti un bine voua inseva si mai ales copilasului, instituind un program ceva mai riguros de hrana si somn, cu bune repercusiuni pentru sanatatea amandurora. Pe mamicile care au trecut printr-o cezariana si au probleme cu lactatia sau/si cu oboseala fizica si psihica datorata grelei refaceri postpartum, le sfatuiesc sa ia cu incredere extracte de Spirulina platensis, care pe mine m-au ajutat enorm. Inchei, raspunzand unei opinii anterioare: da, suntem o generatie ceva mai sensibila, supusa unor multipli factori de poluare la toate nivelele, ca sa nu mai spun ca stresul suportat de antecesorii nostri in alte conditii - razboi, foamete, comunism etc. - s-a grevat in fiinta noastra si se resimte. Dar, vorba ceea: cu Dumnezeu inainte! Dumnezeu iubeste femeia si binecuvanteaza copiii...

    Raspunde la acest comentariu
  2. Nina
    Ninatrimis la 18/3/2003

    Micuta mea are 1 an si 2 luni. De cand s-a nascut nu am mai dormit o noapte intreaga. Au fost nopti cand s-a trezit numai o data sau de 2 ori pt. laptic, dar sunt nopti cand se trezeste foarte des. Ne-am gandit ca, acum, de vina sunt maselutele. Noroc ca, inca o alaptez, pt. ca la san se linistete. Dar pana cand va dura trezitul des noaptea ? Sunt parinti care ne-au spus ca pana la 2 ani, asa va fi. Ce o sa fie cand nu o voi mai alapta ?

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII