Indulcitorii artificiali pot declanșa nașterea prematură - atenție mare la aspartam
Aspartamul este consumat zilnic de milioane de oameni, regăsindu-se în peste 6000 de produse alimentare foarte cunoscute, în băuturi și în unele medicamente. Deși, cu ani în urmă, era considerat o substanță inofensivă, studii recente arată că aspartamul are, de fapt, efecte negative asupra sănătății.
Un astfel de studiu recent leagă prezența aspartamului în băuturile dietetice de nașterea prematură, în timp ce un alt studiu sugerează că aspartamul cauzează cancer. Iată ce trebuie să știi dacă ești însărcinată.
- veti citi:
Suntem tot mai atenti la detaliile si controversele din industria alimentara
Indulcitorii artificiali (aspartamul) pot declansa nasterea prematura?
Efectele aspartamului - un produs chimic care contine methanol
Aspartamul si fatul - in timpul sarcinii
Cum putem evita aspartam-ul?
Tot despre aspartam
Despre alimentatia sanatoasa in timpul sarcinii
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina, sarcina pe saptamani si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Calculatoare de sarcina
Suntem tot mai atenți la detaliile și controversele din industria alimentară.
Controversele privind diversele substanțe din alimente continuă să anime disputele dintre cercetători și producătorii de produse alimentare. Fie că este vorba despre coloranți, conservanți, îndulcitori etc., zvonurile legate de nocivitatea acestor substanțe ne fac să ne întrebăm din ce în ce mai des dacă nu ar trebui să ne revizuim obiceiurile alimentare. Acest lucru este cu atât mai important pentru gravide, care poartă responsabilitatea de a aduce pe lume un copil sănătos.
Indulcitorii artificiali (aspartamul) pot declansa nasterea prematura?
Aspartamul, substanta care a readus in discutie aceste controverse, este ingerat zilnic de milioane de oameni, regasindu-se in peste 6000 de produse alimentare arhicunoscute, in bauturi si in unele medicamente. Desi, cu ani in urma, fusese considerat o substanta inofensiva, studii recente arata ca aspartamul are, de fapt, efecte negative asupra sanatatii. Un astfel de studiu recent, leaga prezenta aspartamului in bauturile dietetice de nasterea prematura, in timp ce un alt studiu sugereaza ca aspartamul cauzeaza cancer.
Pentru a infirma aceste grave descoperiri, mai multe institutii europene insarcinate cu asigurarea sanatatii alimentare au dezmintit zvonurile. Pe de alta parte insa, au fost comandate noi investigatii. Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentelor i-a fost ceruta o revizuire a punctului de vedere referitor la aceste substante, urmand ca pana in 2020 aceasta institutie sa finalizeze rapoartele referitoare la nocivitatea substantelor in cauza.
Efectele aspartamului - un produs chimic care contine methanol
Suspiciunile legate de indulcitorii artificiali precum aspartamul provin din faptul ca aceste substante contin methanol, o toxina care este metabolizata in organisam, dand nastere altor doua toxine care ataca nervii: acidul formic si formaldehida substanta care se foloseste pentru conservarea cadavrelor). La inceputul acestui an, experti din cadrul Comitetului Britanic de Monitorizare a Toxicitatii au declarat insa ca expunerea pe termen lung la methanol, consumat prin intermediul alimentelor, inclusiv prin intermediul aspartamului este putin probabil sa fie daunatoare sanatatii. Unul dintre argumentele aduse de experti a fost faptul ca methanolul se gaseste inclusiv in fructe si legume. Prin urmare, institutiile europene abilitate au decis ca aspartamul nu trebuie sa reprezinte un motiv de ingrijorare, cel putin nu in conditiile si in cantitatile in care este utilizat in prezent.
Totusi, in ciuda acestui verdict care ar trebui sa puna capat controverselor, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor recruteaza voluntari in vederea finalizarii rapoartelor legate de efectele indulcitorilor artificiali asupra sanatatii, incluzand migrenele si durerile de stomac cauzate de aspartam.
Cu toate ca studiul a inceput din 2009, au existat destule dificultati in privinta gasirii de voluntari. Alte institutii europene au demarat insa propriile cercetari. Spre exemplu, un studiu facut de experti danezi, care a avut in vedere aproximativ 60000 de femei insarcinate, a relevat o anumita corelatie intre cantitatea de bauturi racoritoare dietetice consumata si nasterea prematura. Anterior, Fundatia Ramazzini din Italia publicase un studiu care arata ca aspartamul, consumat de sobolani in doze similare celor din consumul uman, cauzeaza mai multe tipuri de cancer. Amblele studii au fost insa infirmate de catre comisia europeana care se ocupa de aceasta problema.
Aspartamul este produs de catre Ajinomoto Sweeteners Europe.
Reprezentantii firmei au declarat ca nu se opun studiilor facute de diverse institutii de cercetare, dar ca atata timp cat autoritatile europene au infirmat toate zvonurile referitoare la efectele nocive ale aspartamului si au confirmat siguranta consumului acestuia in dozele prezente in alimente, nu vad de ce ar opri productia. Aspartamul, a spus unul dintre purtatorii de cuvant ai firmei, are un gust dulce, placut si contribuie la o alimentatie sanatoasa prin controlul caloriilor, ajutandu-i pe oameni sa evite obezitatea si bolile asociate acesteia.
Aspartamul si fatul - in timpul sarcinii
Studiile efectuale au concluzionat ca aspartamul nu trece placenta si astfel nu ajunge la fat pentru a-i pune sanatatea in pericol.
Cititi totul despre: Soia si sarcina
Concluziile sunt, asadar, cat se poate de complicate. Nu ne ramane deacat sa ii credem pe unii sau pe altii... sau, in cel mai bun caz, sa revenim la alimentele pe care ni le ofera mama natura.
Cum putem evita aspartam-ul?
În zilele noastre, acest îndulcitor este găsit în foarte multe produse de bază, deci este foarte greu de evitat.
Cel mai adesea se gaseste in băuturi dietetice, ovăz instant, iaurt, gumă fără zahăr, bomboane, apă cu arome, amestecuri calde de ciocolată, budinci, sosuri de salată, îngheţate, în vitamine pentru copii.
Sub ce denumiri se găseşte?
El nu se află trecut pe etichetă numai ca Aspartam, ci şi ca NutraSweet, Equal, Spoonful.
Ce alternative avem: Îndulcitorii naturali cum ar fi Stevia, mierea, xylitol-ul.
►Citeste si Aspartamul - indulcitor artificial - este clasificat drept posibil cancerigen de catre Agentia OMS de Cercetare a Cancerului
Tot despre aspartam mai citeste:
Aspartamul, aditivul de 200 de ori mai dulce decat zaharul, ar putea fi cangerigen
Cele mai intalnite 10 surse de aspartam
Mencinicopschi recomandă băuturile care nu conţin aspartam şi sirop de porumb
Topul aditivilor alimentari de evitat
Despre alimentatia sanatoasa in timpul sarcinii, mai multe:
Suplimentele de fier in timpul sarcinii
Ceaiurile si sarcina
Plante interzise & nerecomandate in timpul sarcinii
Alimente de evitat in timpul sarcinii
Dietele fara carbohidrati – sunt sigure in timpul sarcinii?
Soia si sarcina
Acidul folic si sarcina: importanta, surse si dozare
Sarcina si homeopatia
Poftele in timpul sarcinii
Consumul de nuci si alune in timpul sarcinii
Femeile insarcinate si consumul de alcool - o problema controversata
Antibioticele si sarcina
Indulcitorii artificiali pot declansa nasterea prematura
Alimentatia nesanatoasa in timpul sarcinii
cititi totul despre ALIMENTATIA IN SARCINA AICI.
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina, sarcina pe saptamani si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Acesta este cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.
Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI
Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI
Calculatoare de sarcina
Calculator Sarcina. Calculatorul care iti spune data nasterii
Ce culoare vor avea ochii bebelusului: calculator
Calculatorul nutritional pentru sarcina si alaptare
Cum se calculeaza varsta sarcinii
Calculul datei nasterii
Calculator: Cate kilograme in plus vei lua in sarcina
alculatorul sexului bebelusului
Suport si grupuri de burtici
Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de August 2024)
Vino pe grupul nostru secret - JURNAL DE SARCINA
❤️Ne găsesti si pe Instagram Desprecopii - unde postăm continut dedicat gravidutelor si bebelusilor. Vino alături de Comunitatea Desprecopii ❤️
Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului
Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.
Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii
Forum de Parenting modern
autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir - toate drepturile rezervate - © 2024
alte informatii
Downing diet soda tied to risk of premature birth
Association between intake of artificially sweetened and sugar-sweetened beverages and preterm delivery
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII