Barbie cea cheala

Barbie cea cheala

Barbie cea cheala

  • Inca de la aparitia sa pe piata jucariilor, in 1959, papusa Barbie s-a dovedit a fi una dintre cele mai controversate jucarii inventate vreodata. Inspirata de o papusa germana numita Bild Lilli, care, la randul ei, fusese creata dupa un personaj din benzi desenate.

Inca de la aparitia sa pe piata jucariilor, in 1959, papusa Barbie s-a dovedit a fi una dintre cele mai controversate jucarii inventate vreodata. Inspirata de o papusa germana numita Bild Lilli, care, la randul ei, fusese creata dupa un personaj din benzi desenate. Principalul repros adus constant lui Barbie este acela ca promoveaza un look cu tenta sexuala, inadecvat copiilor. In plus, s-a spus ca papusa Barbie promoveaza prostia. A ramas celebra, in acest sens, replica  Matematica e grea! , rostita de varianta lui Barbie scoasa pe piata in 1992 sub denumirea de Teen Talk Barbie.
 
Un alt repros adus celebrei papusi este acela ca promoveaza o imagine nesanatoasa a corpului. Cercetatori din Finlanda au facut cateva calcule pornind de la dimensiunile miniaturale ale papusii si au ajuns la concluzia ca daca Barbie ar fi fost o femeie reala, ar fi fost prea slaba pentru a putea avea menstruatie.

Desi nu duc lipsa de succes in randul cumparatorilor, in ultimul timp, producatorii lui Barbie incearca totusi sa reorienteze imaginea promovata de controversata papusa, implicandu-se in proiecte umanitare. Astfel, la inceputul anului, un grup ce a luat nastere pe Facebook, intitulat  Beautiful and Bald Barbie , i-a cerut lui Mattel, parintele celebrei jucarii, sa scoata pe piata o Barbie cheala, pentru a reda speranta fetitelor bolnave de cancer sau de alte boli ce se trateaza prin chimioterapie, tratament ce provoaca, printre altele, caderea parului.

Mattel nu a ramas indiferent la aceasta propunere, astfel incat, din 2013 se vor vinde papusi Barbie chele, cu accesorii precum peruci sau palarii. Papusa va fi insa vanduta doar in spitale, pentru a putea fi aproape de copiii care au nevoie sa-si mareasca increderea in ei insisi.

Genul acesta de initiativa nu este o premiera in ceea ce o priveste pe celebra Barbie. Cu putin timp inaintea ideii de a fabrica o Barbie cheala, un grup de sustinatori ai parului natural afro-american a facut un experiment cu papusile Barbie de culoare care, in majoritatea lor, aveau parul drept. Folosindu-se apa clocotita si produse de curatare pentru tevi, papusilor li s-a incretit parul inainte de a fi comercializate. Asta tocmai pentru a promova ideea ca frumusetea inseamna in primul rand naturalete. Foate multi sunt insa sceptici in privinta acestor initiative care se doresc pozitive. Si asta pentru ca, in ciuda cheliei sau a parului cret, Barbie continua sa aiba un corp cu trasaturi nerealiste.

Cum ar trebui sa faca fata parintii noilor provocari lansate de producatorii de papusi Barbie? Aparent, nu sunt decat 2 solutii: fie isi tin fetitele departe de aceasta jucarie, fie incearca sa valorifice aceste initiative pozitive si sa minimalizeze aspectele controversate. Si cum prima varianta este aproape imposibil de aplicat, avand in vedere succesul uluitor pe care il are ravnita papusa, nu le ramane decat sa se descurce cu diferitele nuante ale celei de-a doua variante. 

Despre fericire mai cititi:

Despre fericirea in doi, cititi:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Nadia
    Nadiatrimis la 9/4/2012

    Ma bucur ca exista! Cand Victoria si-a pierdut parul avea abia 3 anisori. Acum, la aproape 4 cand vede poze cu ea fara par ma intreaba de ce nu avea par. Ii spun... minciuni, ptr. ca ma doare sa-i spun adevarul si nu vreau sa creada ca e bolnava, mai ales ca acum e ok. Si de cate ori o vedeam periind parul papusilor spunandu-mi ca si ea isi doreste par ca papusa, mi se strangea inima.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII