Templul Zeului Soare...

Templul Zeului Soare...

Templul Zeului Soare...

  • Acest templu este cea mai bine pastrata cladire amplasata pe un deal si e posibil sa fi fost folosita de regii triburilor armene ca baza, in mileniul III i.Hr. A fost construit ca altar pentru Mithras - zeitate din estul Mediteranei asociata cu soarele, adoptata cu entuziasm de romani, acestia dedicandu-i un cult religios militar.

Templul Zeului Soare (Garni, Armenia)

Acest templu este cea mai bine pastrata cladire amplasata pe un deal si e posibil sa fi fost folosita de regii triburilor armene ca baza, in mileniul III i.Hr. A fost construit ca altar pentru Mithras - zeitate din estul Mediteranei asociata cu soarele, adoptata cu entuziasm de romani, acestia dedicandu-i un cult religios militar. In general se crede ca dateaza din secolul I d.Hr si ca a fost construita de regele Tiridates I al Armeniei care a calatorit la Roma si a primit atat bani, cat si sprijin politic din partea lui Nero. Totusi, exista si o teorie alternativa care spune ca a fost construit ca loc de inmormantare pentru un alt rege armean, putin mai inainte decat se credea, in 175 d.Hr.

Indiferent de utilitatea sa initiala, templul este un exemplu excelent al modului in care artizanii armeni modificau proiectul traditional al unui templu greco-roman, folosind bazalt in loc de marmura si incorporand o serie de ornamente asociate, de obicei, cu aceasta zona a Imeriului Roman, cum ar fi struguri si rodii, si motive preromane, cu tauri si lei.

Templul este doar o parte a unui complex vast. Tot aici se mai afla si vestigiile fortaretei care a fost motivul principal al existentei acestui sit; aceasta a fost ulterior, transofrmata in palat. Inca se mai pot vedea ruine ale unor bai din epoca preromana, decorate cu mozaicuri elaborate, care infatiseaza figuri din mitologia greaca, si ruinele mai multe biserici care au fost construite la putin timp dupa ce Armenia a adoptat crestinismul ca religie de stat, in 301. Din pacate, cladirile au fost aproape complet distruse de un cutremur in 1697, desi templul se afla in stare relativ buna, gratie unui program de reconstructie, realizat de autoritatile sovietice in anii 1970.

Catedrala Echmiatsin (Echmiatsin, Armenia)

A existat un loc de rugaciune pe situl care e ocupat acum de catedrala Echmiatsin, inca din jurul anului 500 i.Hr.; in timpul sapaturilor din anii 1950, s-a descoperit ca altarul rpincipal a fost construit deasupra unuia mult mai vechi, despre care se crede ca era dedicat zeitei vanatorii la greci, Artemis. Catedrala este sediul lui catholicos - conducatorul Bisericii Apostolice Armene - sia  fost fondata de primul catholocos, Grigore Iluminatorul in 303, la 2 ani dupa ce Armenia a devenit prima natiune care a adoptat crestinismul ca religie oficiala de stat. Potrivit invataturilor bisericesti, Grigore a avut o viziune divina, vazandu-L pe Hristos coborand din ceruri si lovind pamantul cu un ciocan din aur, aratand locul unde sa se ridice catedrala. Catedrala a capatat numele acestei intamplari - Echmiatsin poate fi tradus ca "locul unde S-a pogorat Pruncul nascut din Fecioara". Se spune ca una dintre relicvele bisericii este sulita care L-a lovit pe Hristos in coasta cand era pe cruce.

Catedrala originala era o bazilica boltita, dar a fost reconstruita in secolele V si VI sub forma unei biserici cruciforme, cu un dom central sprijinit pe 4 stalpi masivi. In ciuda faptului ca in secolul XVIII s-au adaugat cateva clopotnite si 4 cupole mai mici, biserica arata aproape la fel ca in 618, cand cupola originala din lemn a fost inlocuita cu una din piatra. Designul s-a dovedit a avea o influenta enorma si toate celelalte biserici cruciforme cu cupola au derivat, in fond, din cea de la Echmiatsin.

Sub conducerea Catedralei si a Bisericilor din Echmiatsin si a sitului Arheologic Zvartnots, catedrala a devenit sit al Patrimoniului Mondian UNESCO in 2000, ca si unele cladiri din imprejurimi - Biserica Sf. Hripsimeh (618), Sf. Gayaneh (630) sis itul arheologic Zvartnots.

Sursa: UNESCO

Va recomandam sa mai cititi si:

Asia
Singapore sau Orasul Leilor
Dubai sau opulenta araba
Seychelles, paradisul pe pamant
Petra  o lume sapata in piatra
Resorturi in Maldive
Obiective turistice si experiente de neuitat in China
Obiective turistice in Izmir, Turcia

Jurnale intime
Cum am devenit personaj de roman
Cat de anonim e virtualul?
Cum sa evadezi din provincie?
O caut pe Paula!

Suflet fericit
O cana de ceai pentru suflet
Şi încă odată, Adam a dat, bucuros, Raiul....
Apa de flori de portocal
Lectiile pe care ni le da budismul
Fericirea si sanatatea dumneavoastra
Decizii  banale care ne schimba viata
Calendar cu... pisici
Lungimea degetelor si personalitatea
Secrete ale limbajului corpului
5 nopti intr-o padure langa o ursoiaca cu pui
Cele mai scumpe alimente din lume!
Teste interactive pentru a te cunoaste mai bine
Pamantul vazut din cer
5 moduri de a va simplifica viata
Aelita Andre  Picasso la 4 ani
31 poze care merita vazute
Si cainii au nevoie de spa
Barbie cea cheala
Gandeste optimist si vei fi mai fericita
Invata to let go
12 Fapte uimitoare despre pisica ta
12 instantanee feline care va vor binedispune

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Asia

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII