4 atractii turistice in Sri Lanka

4 atractii turistice in Sri Lanka

4 atractii turistice in Sri Lanka

  • Centru regal infloritor, Anuradhapura a atins apogeul spiritual cand a ajuns sa adaposteasca, se pare, o importanta relicva budista. Se presupune ca aceasta fusese taiata din copacul Bo din Bodh Gaya (statul Bihar, India), sub care se credea ca Gautama Buddha devenise "iluminat".

Orasul sacru Anuradhapura (Anuradhapura, Sri Lanka)
Fondat in secolul V i.Hr., orasul Anuradhapura a devenit marea capitala a Sri Lanka (fostul Ceylon, pentru urmatorii aproximativ 1400 de ani.

Centru regal infloritor, Anuradhapura a atins apogeul spiritual cand a ajuns sa adaposteasca, se pare, o importanta relicva budista. Se presupune ca aceasta fusese taiata din copacul Bo din Bodh Gaya (statul Bihar, India), sub care se credea ca Gautama Buddha devenise "iluminat". Bucata de lemn a fost adusa in Anuradhapura in secolul III i.Hr., de Sanghamitta, un misionar budist foarte cunoscut. Astazi se spune ca din acea bucata a rasarit un smochin stravechi, crescut printre ruinele orasului , pe vremuri prosper.

Anuradhapura a devenit centrul unei culturi sofisticate, raspandite pe o arie intinsa, si s-a dezvoltat intr-o forta importanta a acestei parti a Asiei.

Astazi este cel mai faimos dintre stravechile vestigii din Sri Lanka. Exista si un oras modern Anuradhapura situat pe o sosea importanta.

Gal Vihara (Polonnaruwa, Sri Lanka)
Marile statui din piatra ale lui Buddha din Polonnaruwa, poate cele mai frumoase din Sri Lanka, reprezinta o perioada cand armonia religioasa era faurita de secte aflate in conflict. In acest regat sfasiat de razboi, a venit si pacea, cel putin pentru o vreme.

Parakrama Bahu, care a urcat pe tron in 1153, s-a ocupat si de imbogatirea capitalei sale Polonnaruwa. Printre complexele religioase ridicate se afla si Gal Vihara "Manastirea Nordului". Ce a mai rezistat sunt doar faimasele statui ale lui Buddha, sculptate pe latura sudica a unui singur bloc de granit, lung de 51m. Un altar asemanator une verande adaposteste statuia cea mica, iar la stanga se afla un Buddha mare. Totusi figurile sculpatte pe partea dreapta sunt memorabile. Cea mai inalta, de 7 m este si cea mai veche din grup. Ultima este si cea mai mare, avand o lungime de 14m - Buddha culcat.

Polonnaruwa a prosperat sub conducerea lui Parakrama Bahu, fiind ulterior abandonata pentru un teritoriu mai sigur, aflat in sud.

Sigiriya (Sigiriya, Sri Lanka)
Sigiriya sau Piatra Leului, e un sit arheologic uimitor, dominat de stanca de forma cubica din mijlocul sau. Roca vulcanica are 370m inaltime, iar toate cele 4 laturi sunt foarte abrupte. Suprafata plata din varf are 1,4 ha.

Se crede ca Sigiriya este o manastire budista din secolul IV, iar complexul inconjurator era un oras ocnstruit de regele Kasyapa, un secol mai tarziu. Varful adaposteste ruinele unui castel construit de regele Kasyapa - rezervoarele de apa sunt inca vizibile. Dupa moartea sa, castelul a revenit manastire.

O terasa sapata intr-o latura a stancii adaposteste Zidul Oglinzilor, cu o lungime de 140 m si o inaltime de 40 m. Contine 20 de fresce pictate pe ghips ale 500 de femei frumoase cu flori in par. Deasupra terasei se afla o scara de fier in spirala intre labele din fata ale unui leu de piatra. Este tot ce a mai ramas din Poala Leului, care includea initial si capul animalului. Pe scara se poate urca in varf, insa este atat de ingusta incat nu se poate urca decat cu un singur picior pe treapta.

 Templu Dintelui (Kandy, Sri Lanka)
Sri Dalada Maligawa sau Templul Ramasitelor Pamantesti Sacre ale Dintelui, e cel mai important loc sfant din Sri Lanka. Pentru ca adaposteste un dinte al lui buddha Siddharta Gautaman, e loc de pelerinaj pentru budistii din intreaga lume. Totusi, se spune ca adevaratul dinte a fost ars in 1650, de arhiepiscopul din Goa, iar cel aflat la Kandy e un fals. Dintele e pastrat intr-un altar pe 2 niveluri, pe o floare de lotus din aur masiv asezata in casete din aur impodobite cu pietre pretioase, care sunt puse pe un tron.

Potrivit legendei, cand a murit Buddha, trupul sau a fost incinerat la Husinara in India, iar caninul sau stang a fost recuperat din cenusa rugului funerar din lemn de santal si dat regelui Brahmadatte. S-a nascut apoi traditia: cine avea dintele avea dreptul divin de a domni peste acel pamant. Inevitabil aceasta credinta a dus la razboaie, iar ultimul rege ce a avut in posesie dintele a fost Kirthi Sri Megavanna.

Templul a fost contruit in jurul anului 1600 si a fost refacut in secolul XVIII. In compelx se mai afla si muzeul Sri Dalda ce contine o serie de documente si fotografii referitoare la istoria dintelui , iar turnul octogonal este folosit drept biblioteca.

Sursa: UNESCO

Va recomandam sa mai cititi si:

Asia
Singapore sau Orasul Leilor
Dubai sau opulenta araba
Seychelles, paradisul pe pamant
Petra  o lume sapata in piatra
Resorturi in Maldive
Obiective turistice si experiente de neuitat in China
Obiective turistice in Izmir, Turcia

Jurnale intime
Cum am devenit personaj de roman
Cat de anonim e virtualul?
Cum sa evadezi din provincie?
O caut pe Paula!

Suflet fericit
O cana de ceai pentru suflet
Şi încă odată, Adam a dat, bucuros, Raiul....
Apa de flori de portocal
Lectiile pe care ni le da budismul
Fericirea si sanatatea dumneavoastra
Decizii  banale care ne schimba viata
Calendar cu... pisici
Lungimea degetelor si personalitatea
Secrete ale limbajului corpului
5 nopti intr-o padure langa o ursoiaca cu pui
Cele mai scumpe alimente din lume!
Teste interactive pentru a te cunoaste mai bine
Pamantul vazut din cer
5 moduri de a va simplifica viata
Aelita Andre  Picasso la 4 ani
31 poze care merita vazute
Si cainii au nevoie de spa
Barbie cea cheala
Gandeste optimist si vei fi mai fericita
Invata to let go
12 Fapte uimitoare despre pisica ta
12 instantanee feline care va vor binedispune

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Asia

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII