Copilul de 3 ani, dezvoltarea fizică și socială: incepe explorarea lumii
Vârsta de 3 ani este una delicioasă. Pe de o parte, copilul devine tot mai puțin încăpățânat și devine de la zi la zi mai cooperant. Începe să înțeleagă ce este răbdarea (chiar dacă îi displace acest concept) și are primele tendințe să-și stăpânească frustrările. Copilul începe să semene tot mai puțin cu bebelușul plângăcios care era acum un an. Este mai puțin tiranic pentru părinți și tot mai captivat de cei din jur și de lumea minunată care îl înconjoară.
Iată toate detaliile despre dezvoltarea fizică si socială a copilului de 3 anișori.
- veti citi:
Copilul la 3 ani: invata despre rabdare si cooperare
Dezvoltarea fizica a copilului de 3 ani
Caracter si personalitate la 3 ani
Frica de intuneric si gelozia
Alimentatie si activitati zilnice la 3 ani
Vocabularul unui copil de 3 ani
3 ani: ramas bun pruncie, bine ai venit copilarie!
Gradinita: cand trebuie inceputa si de ce este importanta pentru educatia copilului
Forum de Parenting modern
Copilul la 3 ani: invață despre răbdare și cooperare
Varsta de 3 ani este una delicioasa. Pe de o parte, copilul e tot mai putin incapatanat si devine de la zi la zi mai cooperant. Incepe sa inteleaga ce este rabdarea (chiar daca ii displace acest concept) si are primele tendinte sa isi stapaneasca frustarile.
Interesant de citit: Ramas bun pruncie, bine ai venit copilarie!
În vârstă de 3 ani, copilul intră într-o etapă fascinantă a dezvoltării sale, marcată de începutul unei intense explorări a lumii înconjurătoare. Este momentul în care curiozitatea sa naturală atinge cote maxime, iar dorința de a descoperi, învăța și interacționa cu tot ce îl înconjoară devine extrem de puternică. ț
Copilul de 3 ani își pune în mișcare imaginația bogată și dorința de a cunoaște, iar această perioadă este plină de noi aventuri și descoperiri pentru el. În timp ce explorați acest parcurs al dezvoltării sale fizice și sociale, veți observa cum copilul își dezvoltă abilitățile motorii, capacitatea de comunicare și începe să își facă primele prietenii, totul ca parte a procesului său incitant de explorare a lumii.
Dezvoltarea fizică a copilului de 3 ani
La 3 ani, copilul masoara, in medie intre 90 si 96 de centimetri. Cantaraste intre 13 si 16 kg.
A dobandit integral simtul echilibrului si poate sa stea intr-un picior, sa loveasca o minge, sa mearga cu spatele sau sa mearga drept de-a lungul unei linii.
Caracter și personalitate la 3 ani
La trei ani, copilul isi plaseaza mama in centrul vietii sale afective. Tata este preferat in special pentru anumite activitati precise.
Baietii au descoperit placerea de a-l implica pe tatic in manevrarea masinutelor, a trenuletelor si a constructiilor de lego. Fetitele incep sa fie atrase de activitatile casnice ale mamicii. Jocurile cu farfurioare sau canute (de plastic) sunt la mare pret.
La aceasta varsta, copilul descopera dorinta de a face placere parintilor si sa le fie de folos. A inceput sa descopere umorul, sa inteleaga o glumita si sa asculte fascinat ghicitori. Util: Cum abordam manifestarile de tip negativist (1-3 ani)
Frica de intuneric și gelozia
Apare tot mai puternic, frica de intuneric. Este speriat de aparitiile ciudate (oameni cu masti, personaje pe care le vede la televizor sau pe strada). Incepe sa inteleaga diferenta ditnre un personaj negativ si unul pozitiv. Cititi: Frica - o stare normala a copilariei
Daca are un frate sau surioara mai mica, incepe sa se instaureze gelozia. Este gelos pe atentia pe care mama sau tata o acorda celuilalt si ar face orice pentru a le-o distrage. De fapt, el este foarte concentrat asupra propriei persoane si nu poate sa inteleaga ca altii mai pot avea alt punct deinteres decat persoana lui.
Daca merge la gradinita, copilul se ataseaza de educatoare si isi doreste sa fie preferatul ei. Ii place sa vorbeasca cu ea si sa o asculte. In relatiile cu alti copii, devine capabil de mai multa cooperare si atentie, stie sa isi astepte randul si intelege sa imparta jucariile cu alti copii.
Util, cititi: 3 ani: Varsta mersului la gradinita
Alimentatie și activitati zilnice la 3 ani
La trei ani, putem constata si fapte pozitive despre pofta de mancare a copilului. Mesele preferate sunt - cel mai des - micul dejun si gustarea. Este adevarat ca aceste mese sunt mai putin consistente si implica alimente dulci... dar acestea sunt primele semne ca pofta copilului se regularizeaza. Suntem pe drumul cel bun ;)
Retete rapide si sanatoase pentru copii gasesti aici: Retete sanatoase si rapide pentru copii
La trei ani, copilul se poate folosi de tacamuri (pentru copii - cu colturi rotunjite) si manuieste cu abilitate paharul (de plastic).
Despre mofturile la masa, merită citit:
Cand copilul refuza mancarea
10 metode de a creste un copil rasfatat - si cum va puteti schimba abordarea asupra disciplinei copilului
Cum sa construiesc un meniu sanatos pentru copilul meu?
10 alimente care stimuleaza creierul copilului
Cum ajutam copiii sa manince sanatos?
Cum stimulam copiii sa manance legume
Acum la trei ani, copilul stie sa se dezbrace singur - desigur daca are niste hainute care se pot dezbraca usor. Nu va alarmati insa daca nu poate sa isi scoata o bluzita sau un pantalon. Imbracatul si dezbracatul sunt activitati relativ complexe pentru el iar daca este obisnuit ca parintii sa il ajute la aceste activitati ... va mai trece inca un anisor pina va reusi sa se imbrace si sa se dezbrace absolut singurel/singurica.
La trei ani, copilul reuseste sa nu mai faca pipi in pantaloni ziua. Iar daca obiceiul de a face pipi inainte de culcare este bine instalat, accidentele devin tot mai rare (desi sunt posibile).
Util, cititi: Enurezisul sau cand copilul „face pipi pe el" si Prima oara la olita prima oara la WC
Copilasul a devenit un animalut de apa. Adora baia si nu ii place cand vine momentul de a iesi din apa.
Unii copii isi sug inca degetul, suzeta sau biberonul, dar nu va alarmati, peste citeva luni o sa renunte si la suzeta.
Vocabularul unui copil de 3 ani
La trei ani, majoritatea copiilor vorbesc bine si cursiv. Utilizeaza un vocabular destul; de bogat - de la 800-1000 cuvinte. Stiu sa foloseasca atat forme de plural ale substantivelor si verbelor cat si pronume personale. Ii plac rimele si poezioarele si stiu sa asculte. Pot raspunde unei cerinte de genul: Du-te si cauta paharul si pune-l pe masa.
3 ani: rămas bun pruncie, bine ai venit copilarie!
Copilul cu varsta de 3 ani pune mai multe intrebari decat un avocat. Pentru el, nimic nu este sacru sau intim si unele intrebari va vor lasa cu gura cascata. Este varsta de la care poate participa CU SUCCES la emisiunea Copiii spun lucruri trasnite.
Cu cei mai multi copilasi care au in jur de 3 ani, incepi deja sa te intelegi. Adora sa se joace cu jucariile, isi ajuta parintii sa ii imbrace sau sa-i dezbrace, cei mai multi cer olita in timpul zilei, cu toate ca se mai pot petrece accidente ocazionale ca de exemplu atunci cand se iau cu joaca si uita ca au nevoie.
Care ar fi granita dintre bebelusie si copilarie? Desprecopii.com crede ca ar fi aniversarea de 3 anisori. Dupa acea zi, fostul bebelus, actual copilas, incepe sa devina mai constient de lumea din jurul si deci sa devina mai usor de crescut citeste mai departe aici >
Gradinita: cand trebuie inceputa si de ce este importanta pentru educatia copilului
Daca tu, ca mamica, esti mereu in cautarea unei bone sau babysitter pentru a nu iti duce copilul la gradinita, ar trebui sa te gandesti mai bine.
Psihologii sunt de parere ca beneficiile gradinitei sunt foarte importante pentru dezvoltarea copilului. Cu cat copiii sunt inscrisi mai devreme intr-o forma de invatamant (cresa, daycare, gradinita), cu atat vor fi mai mari castigurile pentru dezvoltarea lor.
Citeste pe larg Gradinita: cand trebuie inceputa si de ce este importanta pentru educatia copilului
Forumul de GRADINITE
Pentru multe intrebari, studii critice ale gradinitelor si experientele sincere ale parintilor cu aproape toate gradinitele din Bucuresti si multe orase ale tarii, studiati cu atentie forumul Desprecopii.com la - sectiunea GRADINITE.
Acolo veti gasi cele mai complete informatii independente despre gradinitele din Romania - cu detalii despre educatoare, mancare, educatie si conditii de igiena.
Forum de Parenting modern
Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.
autor: Dr. Justina Marinescu, Psiholog pentru desprecopii.com
Toate drepturile rezervate, desprecopii.com (c) 2023
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 10 comentarii
Buna seara..baieţelul meu are 3 ani şi 10 luni dar nu pot spune ca ştie atâtea cuvinte ,vorbeşte mult în engleza mai puţin legate, înţelege romana fb..nu prea o foloseşte.Eu prefer sa I vorbesc in romana şi eventual s o şi înveţe. Table e de vina pt engleza..ma şi bucur ca asa a învaţat engleza dar nu avanseaza cu vorbitul cu niciuna.Ce sfaturi îmi daţi, va rog sa ne ajute?Mulţumesc frumos!
Buna. Am o fetita de 2 ani si 7 luni. De 2 luni lucrez si de atunci nu mai mananca asa bine ,e mai irascibila si se scapa pe ea. Sa fie oare o trauma plecarea mea la serviciu ? Regresia sa fie o consecinta ? Ce sfat imi puteti da? Multumesc
Buna seara ,am si eu un băiețel care face 3 ani si inca are pampers am tot încercat să îl conving că este timpul sa faca la olita dar fara succes datorita faptului ca tot incercam sa il dezvat copilul si a format un prost obicei sa isi împingă cuticula de la degetul mare cu arătătorul până a facut negi acolo deci dragi mamici toti copiii au timpul lor!Rabdare si sănătate va doresc.
Am un baetel de 3 anisori jumate un baetel perfect vorbeste foarte bine romina si rusa cine poate sa ne ajute cum sa scapam de desene animate tableta telefon
Tu eşti cea care îi da tableta tv etc aşa ca tu decizi . Când fetiţa mea îmi cere melodii sau desene dimineaţa ii spun ca la ora 11:00 are voie pâna atunci ne jucam iar dupa masa undeva la ore 17:00 pâna la 17:30 iar tv sau tableta. Deci tu eşti cea care îi da voie şi decide.Credema copiii tânjesc dupa reguli şi rutina. Succes
Ca sa poate scapa de un anumit obicei, parintii nu ai decat sa isi faca datoria. Pur si simplu i se scot aceste gadgeturi din rutina zilnica (si da, vor fi multe zile cu plansete, dar pana la urma important este ca parintele sa nu cedeze deloc) si directionat spre alte activitati, cum ar fi cititul, activitati in aer liber. Important este si exemplul pe care il dau cei din jurul lui.
Nepotica mea are 3 ani si 1 luna, si nu vorbeste multe lucruri ex(mama, tata, ou, poama, da), de inteles intelege totul si daca o rogi sa aduca ceva aduce, insa nu vb!
Cred ca este foarte important sa se comunice, foarte mult, cu ea. Citit povesti, poezii scurte cu rime in fiecare zi. Vorbiti mult cu ea, numiti toate obiectele din casa, incepeti cu cele mai simple. Cheia succesului este repetarea pana va plictisiti. Numiti tot ce va inconjoara si toate actiunile pe care le faceti: apa, beau apa, mar, mananc mar etc. Fiecare reusita trebuie rasplatita cu un bravo plin de entuziasm. Alocati timp pentru joaca impreuna: cumparaturi la piata( puneti legume si fructe pe o masuta, mama e vanzatoarea, fetita este cumparatoarea. Creeati un dialog in care vanzatoare o intreaba ce vrea sa cumpere si ii ofera un mar, o ceapa pentru ciorba si tot asa. Un bunaziua la inceput un la revede la plecare si repetati cu oferirea altor legume si fructe), papusile au racit ( le facem ceai, le imbracam bine, numiti fiecare articol de imbracaminte etc). Zambiti mult cand sunteti in jurul ei, pupici si imbratisari fara numar. Dragostea pe care o are de la dumneavoastra impreuna cu mult, foarte mult timp petrecut impreuna o sa faca minuni. Fara telefon, tableta si televizor. Cand va jucati, cititi si mancati nu trebuie sa existe zgomot de fond sau aparate electronice care sa va sustraga atentia, copilul este mult mai important decat orice postare pe facebook sau atle siteturi.
Fetita mea de 2 ani si 7 luni nu vorbeste . Zice doar citeva cuvinte : mama , tata , bumi zice la masina , la animale nu le zice pe nume doar imita . Nu cere apa nu cere de mancare doar aratind cu degetul . Nu zice nu , face ahamm!!! In rest pricepe tot , e super desteapta ,vrea multe si eu nu o inteleg de fiecare data:(
OANA,CA SA SCAPI DE PAMPERS TREBUIE SA DISPARA DEFINITIV ,EU ASA AM FACUT CU FIUL MEU CARE ARE ACCEASI VARSTA CA COPILUL TAU,O SA SE DEZVETE USOR,USOR ,O SA FACA PE EL ,APOI O SA FACA LA WC ,PIPI,CACA IAR IN PAT,PATUT UNDE DOARME II POTI PUNE O PATURICA SPECIALA PT. A NU PATA SALTEAUA .
Este normal ca, copilul meu sa poarte pampers la 2 si 11 luni?.Cum sa fac sa o scap de pampers?
Noi am scăpat de la Pampers la 2 ani și 3 luni.sa lăsat singurel pur și simplu adora olita, ar fi stat și o zi pe ea. Nu sa scăpat deloc pe el nici noaptea.
Am citit intr-o carte despre copilul de la 3-6 ani fraze identice cu multe fraze din acest articol. Si din cate imi amintesc nu vorbim de acelasi autor...Sper sa nu gresesc, iar daca este cazul atunci imi cer scuze. Oricum, interesante informatiile...
Cred ca este un articol foarte interesant si util
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII