Cum ne ajutam copilul sa aleaga mancarea sanatoasa: 9 sfaturi concrete

Cum ne ajutam copilul sa aleaga mancarea sanatoasa: 9 sfaturi concrete

Cum ne ajutam copilul sa aleaga mancarea sanatoasa: 9 sfaturi concrete

Mamicile grijulii stiu importanta unei alimentatii echilibrate pentru copilasul lor. Am vrea sa ii vedem ca acestia mananca mai multe legume, mai multe fructe si mai putin dulciuri. Alimentatia din timpul copilariei este cruciala pentru sanatatea viitorului adult. Cum putem sa ii ajutam deci si sa ii facem mai deschisi catre oferta unei hrane mai sanatoase? Iata sfaturi concrete de la Desprecopii.

- despre cum ne ajutam copilul sa aleaga mancarea sanatoasa: 9 sfaturi concrete, veti citi:
Fa-l interesat de mancarea sanatoasa prin implicare
Fii creativa cu mancarea copilului si fa-o amuzanta
Mergeti in vizite la ferme si piete
Atentie la sucuri si explicati-i ca zaharul este nesanatos
Oferiti compoturi si prajituri cu fructe
Nu-l pacaliti
Unele alimente sunt mai sanatoase decat credeti!
Chiar si fast food-urile pot fi sanatoase daca stii ce sa alegi
Alimentatia sanatoasa in familie se face prin puterea exemplului
Stii cat zahar contin bauturile racoritoare pe care le bea copilul tau?
5 alimente super sanatoase - care nu trebuie sa lipseasca din casa
Despre alimentatia sanatoasa a copilului merita citit
Forumuri si grupuri de suport pentru o alimentatie sanatoasa

1. Fa-l interesat de mancarea sanatoasa prin implicare 

O modalitate excelenta de a le stimula copiilor interesul pentru mancaruri noi este aceea de a-i implica si pe ei in deciziile pe care le luati. Mai precis, atunci cand faceti cumparaturile luati-i si pe ei si lasati-i sa va ajute. Aratati-le cum trebuie alese fructele si legumele.

"Daca vor ajuta la alegerea alimentelor sau la prepararea mancarii,copii vor fi mai dispusi sa le si manance"-spune Ellen Albertson, un dietician renumit din Boston, Statele Unite. Incercati in fiecare saptamana o fructa sau o leguma noua pentru copil, chiar daca va trebui la inceput sa-l obisnuiti cu ele.

2. Fii creativa cu mancarea copilului si fa-o amuzanta

Gasiti moduri hazlii de a gati feluri inedite de mancare pentru copii, cum ar fi de exemplu cateva cuburi de legume puse deasupra unei pizze sau in sandwichuri.

Faceti betisoare din morcovi, rondele de rosii si felioare subtiri de ardei gras si aranjati-le pe o farfurie in forma unei fete haioase.Serviti-le cu un sos de iaurt , un sos de salata sarac in grasimi sau chiar unt de arahide.

3. Mergeti in vizite la ferme si piete

Faceti o excursie la o ferma sau aratati-le o gradina de legume, astfel incat copiii sa inteleaga alimentele in forma lor naturala, ceea ce-i va inspira sa incerce ceva nou. Aratati-i piata de legume sau de peste si explicati-i ca acelea sunt alimente sanatoase si e important sa mergem in acele locuri.

4. Atentie la sucuri si explocati-i ca zaharul este nesanatos

Sucurile sunt o sursa buna de vitamine - DAR SI DE ZAHAR. Alegeti-le cu grija si fiti atenti la cantitatea zilinica pe care o oferiti copiilor. Alegeti sucurile cu cat mai putine adausuri chimice, daca se poate 100% naturale si care contin vitaminele C sau A sau calciu. Incercati sa limitati cantitatea de suc la 2 pahare pe zi. Sucurile dau senzatia de satietate,astfel incat , in cantitati prea mari , vor diminua pofta de mancare.

5. Oferiti compoturi si prajituri cu fructe

Fructele conservate sunt un alt mod de a va ajuta copiii sa manance fructe. Oferiti-le fructe congelate, capsuni, banane sau bucatele de ananas din compot.

Pentru a obtine o bautura cremoasa , adaugati peste ele lapte sau iaurt si o doza de calciu. Prajiturelele cu fructe sunt de asemenea o ocazie buna de a-i obisnui cu fructele. Cumparati-le sau preparati-le in casa. Stafidele, merele si ananasul din briose si placinte au un continut ridicat de fibre.

6. Nu-l pacaliti

Probabil ca veti fi tentati sa ascundeti legumele in felurile de mancare preferate de copii. Dar in felul acesta riscati ca copilul sa descopere legumele ciudate din farfurie si sa-i pierdeti increderea.."De aceea cred ca,legumele incorporate in mancare sunt de preferat celor ascunse" spune E.Albertson.

Cand copilului i se spune ce are in farfurie , nu se va simti tradat si va putea decide mai bine ce ii place sa manance si ce nu.

7. Unele alimente sunt mai sanatoase decat credeti!

Tineti minte ca a manca corect nu inseamna a manca doar salate si cruditati. Un sandwich cu unt de arahide si un pahar de lapte va asigura aproape jumatate din caloriile zilnice necesare copilului , proteine ,precum si alte elemente nutritive (zinc) si acizi esentiali grasi (din untul de arahide).

Un castronel cu stafide cu lapte si un pahar de suc de portocale coincid cu cel putin 2 fructe, o portie de lactate(iaurt, branza, lapte) si o portie de cereale-si contin fibre, fier si vitamina C.

Iar o felie de pizza cu branza echivaleaza cu necesarul de lactate (din mozzarela) si legume (din sucul de rosii-care contine un element anti-cancerigen numit lycopen) pentru o zi.

8. Chiar si fast food-urile pot fi sanatoase daca stii ce sa alegi

Chiar si fast food-urile pot fi sanatoase, daca optati pentru burgerii cu legume (veggieburger) sau carne de curcan, asezonati cu betisoare de morcovi in locul cartofilor prajiti.

Dar daca nu veti reusi sa va induplecati copiii , nu uitati totusi ca si fast-food-urile pot fi sanatoase in cazul in care nu veti abuza de ele. Limitati aceste alimente la o portie pe saptamana.

9. Alimentatia sanatoasa in familie se face prin puterea exemplului

Daca ati incercat toate modalitatile de a-i face pe copiii dvs. sa manance mai sanatos, nu uitati ca trebuie chiar dvs. sa fiti un model pentru copii.

"Daca aveti o alimentatie dezechilibrata, nu va asteptati ca proprii copiii sa manance mai sanatos. Asa ca faceti un efort si consumati mai multe cereale, fructe si legume atunci cand va este foame. In felul acesta cresc sansele ca si copiii dvs. sa va urmeze exemplul.

Retete sanatoase si rapide pentru copii - peste 50 de retete delicioase si sanatoase pentru copii.

Stii cat zahar contin bauturile racoritoare pe care le bea copilul tau?

Trebuie sa recunoastem ca de fiecare data cand copilul vrea sa bea ceva racoritor, prefera o bautura dulce.

Ori un suc carbogazos de genul Fanta sau Cola ori alte combinatii colorate si dulci. Atat de dulci incat daca le gusti iti dau senzatia de voma, daca esti ne-obisnuit cu asemenea produse.In plus,  deajuns sa arunci un ochi - in supermarket - spre cosul de cumparatori al unei femei care pare mamica. Are intotdeauna niste sticle de bauturi carbogazose.... pentru cei de acasa.

Dar de ce mai cumpara parintii astfel de bauturi nocive pentru copiii lor? Poate comoditatea si mai ales lipsa informatiei.Asa ca m-am gandit ce motive ar avea parintii sa mai cumpare pentru acasa astfel de bombe calorice, pline de coloranti si E-uri. Citeste cat zahar contin bauturile racoritoare pe care le bea copilul tau.


5 alimente super sanatoase - care nu trebuie sa lipseasca din casa

Cu totii cunoastem importanta unei alimentatii sanatoase. Mancatul sanatos, alimentele nutritive, te ajuta sa te mentii la o greutate sanatoasa, dar ajuta si la prevenirea problemelor majore de sanatate, cum ar fi diabetul, bolile de inima, insa iti ofera si energia necesara pentru a depasi zilele aglomerate.

Dar, pentru ca suntem aproape mereu pe fuga si suntem atat de ocupati - dam uneori o importanta mai mica unui alimentatii sanatoasae. Dar, tocmai datorita faptului suntem ocupati - este foarte important sa avem la indemana alimente nutritive in orice moment. Cand stomacul isi cere cu indarjire drepturile, e indicat sa aveti pregatita deja mancarea sanatoasa pentru el. In caz contrar, s-ar putea sa fiti tentati sa apelati la alimentele ce ingrasa, la gustarile dulci sau sarate ce va potolesc foamea pe moment, insa cu nutrienti putini iata 5 alimente super sanatoase - care nu trebuie sa lipseasca din casa.

Despre alimentatia sanatoasa a copilului merita citit si:

5 alimente cu care sa NU ne hranim copiii
Vitaminele pentru copii: cand sunt necesare si de ce
FIERUL in alimentatia zilnica a copilului tau
Obezitatea la varste fragede
Alimentatia sanatoasa creste imunitatea copilului in sezonul virozelor
Cum convingi copilul sa manance legume
6 sfaturi pentru a-ti face copilul mancacios
10 alimente care stimuleaza creierul copilului

Forum si grupuri de suport pentru o alimentatie sanatoasa

La bucatarie
Ce gatim astazi? Vreau o reteta noua ! Am uitat cum se fac clatitele ! Trebuie sa va impartasesc noua reteta de prajitura. Bucatarii si bucataresele au cuvantul!

autor: Milena Sadova, Toate drepturile rezervate Desprecopii.com  (c) 2018

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 13 comentarii

  1. Iuliana
    Iulianatrimis la 1/2/2012

    Am o fetita de 7 luni si nu prea a luat in greutate,ma chinui sa dau sa manance,nu prea vrea,daca v-ati confruntat cu asa ceva va rog sa-mi scrieti,nu stiu ca sa ma fac sa-i deschid pofta de mancare!

    Raspunde la acest comentariu
  2. Silvia Radulescu
    Silvia Radulescutrimis la 1/4/2010

    Am o fetita de 6 ani care este cam mofturoasa la mancare. Articolul acesta este foarte interesant (cum dealtfel sunt absolut toate articolele de pe acest site) si chiar o sa pun in aplicare sfaturile. Va multumesc si va doresc bafta in continuare!

    Raspunde la acest comentariu
  3. g
    gtrimis la 8/1/2010

    va multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  4. miruna willot
    miruna willottrimis la 16/1/2007

    Va multumesc sincer pentru articolele dumneavoastra in ceea ce priveste diversificarea si mai ales exemplele de menu-uri . Mi-au fost de un real folos pentru ca bebelusul meu de sase luni alaptat natural pana la varsta asta a luat cam multisor se pare in greutate si eram tare ingrijorata de cum trebuie sa procedez cu diversificarea ; pe alte site-uri articolele sunt mult mai stiintifice dar fara un suport practic ; aici am gasit exemple concrete care sunt efectiv folositoare noua mamicilor alarmiste!!!!multumesc ca existati!

    Raspunde la acest comentariu
  5. antonescu denisa
    antonescu denisatrimis la 18/11/2005

    sa le dati fructe legume si mult mult lapte

    Raspunde la acest comentariu
  6. nicoleta
    nicoletatrimis la 10/8/2005

    a-si dori sa aflu mai exact ce ar putea bebele meu la 8 luni sa manance zilnic

    Raspunde la acest comentariu
  7. rafaela
    rafaelatrimis la 18/7/2005

    doresc sa stiu ce pot manca la 7luni

    Raspunde la acest comentariu
  8. cristiana ion
    cristiana iontrimis la 25/5/2004

    Am citit articolele de pe site-ul dumneavoastra si mi se par foarte foarte interesante si utile. Continuati tot asa!

    Raspunde la acest comentariu
  9. Gabriela Cosarca
    Gabriela Cosarcatrimis la 29/9/2002

    As dori sa ne ajutati pe noi mamicile, cu o lista de alimente corecta. Adica, in fiecare luna , ce alimente se pot da copilului, incepand de la varsta de 2-3 saptamani. Va multumesc!

    Raspunde la acest comentariu
  10. Valentina Marinoiu
    Valentina Marinoiutrimis la 4/4/2002

    Ar fi bine sa ne ajutati si cu o lista cu alimentele care pot fi introduse bebelusilor in primele luni. Mamicile sunt de obicei confuze citind ceva in cartea de care dispune fiecare despre cresterea copiilor si afland altceva de la medicul pediatru, ca sa nu mai spunem ca vine si medicul de familie care are o a treia parere. Am fost dezamagita cand incercand sa citesc acest articol, am constatat ca are un continut nu tocmai pe masura asteptarilor. Speram sa gasesc ceva de genul: la 5 luni puteti sa-i dati copilului urmatoarele fructe, legume, carne de... Sper, insa ca in curand sa pot citi asa ceva la dumneavoastra

    Raspunde la acest comentariu
  11. Ortansa
    Ortansatrimis la 4/4/2002

    Draga Valentina, Acest articol este de fapt o incercare de a convinge si de a ajuta parintii sa renunte la proastele obiceiuri alimentare cu care cei mai multi copii sunt deprinsi,din pacate,inca de la varste fragede.Se refera la faptul ca oricine poate renunta la ciocolata,bomboane ,dulciuri din comert si alte alimente nu f. sanatoase pt. micuti,in favoarea fructelor si a legumelor,a mancarurilor si dulciurilor preparate in casa. Imi pare rau ca ai fost dezamagita,totusi s-ar putea sa gasesti raspunsuri la intrebarile tale in alte articole:"Cateva retete gustoase de papica"(http://www.desprecopii.com/info.asp?id=196) si "Diversificarea alimentatiei sugarului"(http://www.desprecopii.com/info.asp?id=61). Sigur vom reveni si cu alte articole despre acest subiect. Si ca un sfat personal:trebuie sa te ghidezi doar dupa un medic-in principiu medicul pediatru-cand e vorba despre cum si cand trebuie sa-ti alimentezi copilul.Acest subiect este f. controversat,si daca ai urmarit discutiile pe forum vei vedea ca in fiecare tara ,varsta la care se incepe diversificarea este alta. Iti urez mult succes si sanatate.

    Raspunde la acest comentariu
  12. Ortansa
    Ortansatrimis la 14/12/2001

    Draga Laura De cele mai multe ori majoritatea mamicilor folosesc vesela de plastic pentru a pastra hrana copilului lor.Din cate stiu eu nu este toxic ,atata timp cat plasticul respectiv nu este provenit din deseuri sau din material refolosibil-in cazul acesta poate fi cancerigen.Asa ca atunci cand achizitionezi canitele de plastic incearca sa le alegi pe cele de foarte buna calitate-exista unele din plastic termorezistent care sunt cele mai indicate. De precizat faptul ca,asa cum ai citit in articol-nu trebuie pastrata in frigider mancarea din care copilul tau a servit deja(cu lingurita-pericol de producere a bacteriilor),iar vasul trebuie acoperit si tinut cat mai departe de carnea cruda. Iti doresc multa sanatate tie si familiei tale.

    Raspunde la acest comentariu
  13. Laura
    Lauratrimis la 11/12/2001

    Am o fetita de 1 an si jumatate. Spuneti-mi este toxic daca pun mancare in canita deplastic. Precizez ca mancarea sta in frigider pana la ora mesei si se incalzeste gen "bain-nare". Spuneti-mi daca sunt sau nu indicate folosirea canitelor de plastic si in ce conditii. Va multumesc!

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII