Sarcina cu probleme ce duce la pierderea sarcinii. Cauze și simptome cu sfatul medicului si psihologului

Sarcina cu probleme ce duce la pierderea sarcinii. Cauze si simptome cu sfatul medicului si psihologului

Sarcina cu probleme ce duce la pierderea sarcinii. Cauze și simptome cu sfatul medicului si psihologului

O sarcină cu probleme care se termină prin pierderea sarcinii, cunoscută și sub numele de avort spontan, este o experiență extrem de dureroasă și dificilă atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional pentru femeie. Aceasta poate apărea din diverse motive, cum ar fi anomalii cromozomiale ale fătului, probleme hormonale, malformații ale uterului, infecții sau alte condiții medicale ale mamei. În cazul avortului spontan, sarcina se întrerupe înainte ca fătul să fie suficient de dezvoltat pentru a supraviețui în afara uterului, de obicei înainte de a 20-a săptămână de gestație.

Simptomele includ sângerări vaginale, dureri abdominale și eliminarea de țesut sau lichid amniotic. Femeile care experimentează aceste simptome trebuie să consulte imediat un medic pentru a primi îngrijirea necesară și pentru a înțelege cauzele și implicațiile acestei pierderi. În plus, suportul emoțional și consilierea sunt esentiale pentru a ajuta femeile să facă față acestei pierderi devastatoare.

Cel puțin 15% dintre sarcinile declarate se finalizează printr-un avort

Statisticile arată că, la nivel global, cel puțin 15% dintre sarcinile declarate se finalizează printr-un avort, ceea ce se traduce prin pierderea spontană a sarcinii înainte ca fătul să fie suficient de dezvoltat pentru a putea supraviețui în afara abdomenului mamei sale.

În funcție de momentul când avortul se produce, specialiștii vorbesc despre avort prematur, înainte de săptămâna a 13-a de sarcină, sau despre avort târziu, între săptămâna a 13-a și a 24-a de sarcină, când fătul nu are mai mult de 500 de grame. Majoritatea avorturilor se produc în cursul primelor trei luni de sarcină.

O trecere in revista a cauzelor principale a pierderii sarcinii

Dacă trei sau mai multe avorturi se succed, există suspiciunea că femeia are o malformație a uterului, o sensibilitate a colului sau existența unor factori genetici care intervin. Insa cauzele unui avort sunt atât de numeroase și diverse încât motivul unui avort spontan poate fi greu de identificat - spune Dr. Daniela ter Horst, Medic specialist ginecolog - pentru Desprecopii.com

Motivele fetale presupun tulburări ale dezvoltării cromozomiale, acestea constituind motivul majorității cazurilor de moarte fetală în stadiu precoce. Avortul se poate produce și din cauza unor malformații ale fătului.

Mai pot interveni și cauze maternale, cum ar fi tulburări hormonale și endocrine.

Exemplul tipic este ovarul polichistic, o afectiune des întâlnită ce presupune formarea pe ovare a numeroase chisturi de diferite mărimi. În egală măsură, o influență similară o poate avea hiper sau hipotiroidismul.

O altă cauză maternă a avortului poate fi chiar vârsta gravidei, astfel de situații fiind mai des întâlnite la femeile care au peste 35 de ani, precum și anumite malformații ale uterului sau ale colului, sau infecții bacteriene localizate la nivelul vaginului, tulburări de coagulare, intoxicații cu alcool, nicotină, medicamente. Și stresul poate avea o influență similară, la fel și un accident.

Există, de asemenea, cauze combinate care pot determina avortul, venind atât din partea mamei cât și a copilului (malformații sau o dezvoltare necorespunzătoare a placentei, maladii infecțioase precum toxoplasmoza, rubeola, herpes sau sifilis, incompatibilitate a grupelor sanguine ale mamei și copilului, sarcină multiplă), sau din partea mamei și a tatălui (sistemul imunitar al femeii percepe materialul genetic al tatălui în ovulul fecundat ca pe un corp străin.

Astfel, țesutul străin se opune prin sistemul său de apărare, proces similar celui de respingere ce apare în anumite cazuri de transplant. Dacă organismul feminin nu reușește să-și inhibe această reacție imunitară naturală, ovulul va fi distrus pe parcursul dezvoltării sale).

Ce simptome are pierderea sarcinii

Principalele simptome ale unui avort sunt sângerările vaginale și durerile sau crampele dureroase, dar nu întotdeauna aceste semne prevestesc un avort. În unele cazuri se evacuează lichid amniotic sau bucăți de țesut, aceste manifestări fiind caracteristice mai mult avorturilor produse la vârste mai mari ale sarcinii. Există, de asemenea, situații când pierderea sarcinii nu este anunțată de simptome. În cazul în care apar semne ce pot sugera pericolul unui avort, trebuie consultat cât mai repede medicul ginecolog pentru că el poate face o evaluare exactă a evoluției sarcinii.

Există numeroase gravide care au reușit să ducă sarcina la final chiar dacă au avut sângerări în primele săptămâni de sarcină, contracții uterine, dureri abdominale sau senzația de abdomen dur. Pierderea de lichid amniotic sau de țesut reprezintă însă semne clare că fătul este mort și sarcina terminată. Cu cât se intervine mai repede, cu atât țesuturile moarte sunt eliminate mai repede din corp și riscurile pentru sănătatea gravidei, însemnând eventuale infecții, sunt mai mici. Mai ales dacă avortul se produce după cea de-a patra lună de sarcină, ginecologul este nevoit să recurgă și la chiuretaj pentru îndepărtarea placentei.

Sarcina oprita in evolutie - simptome

O situație când simptomele lipsesc, frecvent întâlnită, este aceea când sarcina este oprită în evoluție. Un astfel de avort mai este cunoscut sub denumirea de avort reținut.

Avortul reținut se caracterizează prin moartea fătului și a placentei în uter, fără însă ca acestea să fie eliminate. Dacă sarcina este oprită din evoluție după 28 de săptămâni, se consideră echivalentul morții intrauterine a fătului. Într-o astfel de situație, simptomele „clasice” lipsesc. De cele mai multe ori, dispar rapid semnele obișnuite ale sarcinii, adică grețurile, vărsăturile sau durerile de sâni.

Dar foarte multe femei nu realizează situația deoarece simptomatologia este foarte ștearsă sau chiar absentă, iar dacă simptomele de sarcină au fost foarte ușoare încă de la început, lipsa stării de rău nu este pusă pe seama a ceva neobișnuit și în niciun caz rău. Cel mai frecvent, sarcina oprita in evolutie este diagnosticată la un examen ecografic de rutină sau la o investigație periodică a evoluției sarcinii, care, altfel, este considerată ca fiind normală până în momentul consultului.

În primul rând, la examenul ecografic se constată absența bătăilor cardiace fetale și a mișcărilor active fetale. Pe de altă parte, atenuarea manifestărilor tipice ale sarcinii nu trebuie să le panicheze pe gravide. Dacă femeia observă că simptomele apărute la debutul sarcinii se estompează și dispar brusc, în condițiile în care, de regulă, acest lucru se întâmplă spre sfârșitul primului trimestru și începutul celui de-al doilea, trebuie consultat medicul.

Citeste detalii aici Fatul nu are activitate cardiaca - ce inseamna lipsa batailor inimii fetale - GHID de situatii si sfatul mediculu

E important sa nu intre în panică, doar să își consulte medicul. Adesea, astfel de situații apar la sfârșitul trimestrului I și la o sarcină ce se dezvoltă normal. Puțin mai târziu, femeia observă că burtica nu mai crește sau chiar se diminuează. Fătul mort trebuie scos prin chiuretaj pentru că, în mod normal, nu este eliminat.

Dar, lucrurile nu se termină aici. Pierderea sarcinii poate fi traumatizantă pentru o femeie. Iată câteva sfaturi pentru a te ajuta să treci prin această perioadă - de la psiholog

In primul rand, accepta sa simti durerea. Este important să îți permiți să plângi și să îți exprimi emoțiile. Nu trebuie să te grăbești să "treci peste" această pierdere. Durerea este o parte naturală a procesului de vindecare.

Găsește o modalitate de a comemora sarcina pierdută. Poate fi prin plantarea unui copac, crearea unui jurnal sau pur și simplu prin păstrarea unui obiect simbolic care sa iti aduca aminte de acel ingeras - Milena Sadova, psiholog si redactor la Desprecopii.com

Caută suport emoțional: Vorbește cu partenerul tău, cu un prieten apropiat sau cu un membru al familiei. Dacă te simți confortabil, poți lua în considerare să te alături unui grup de suport pentru pierderea sarcinii. Multe femei găsesc alinare în a împărtăși experiența lor cu alții care au trecut prin situații similare.

Acordă-ți timp - pentru ca fiecare persoană are propriul ritm de vindecare. Nu te grăbi și nu te compara cu alții. Fiecare călătorie este unică și tu îți cunoști cel mai bine nevoile.

Evită autoînvinovățirea - adu-ti aminte că pierderea sarcinii nu este vina ta (poate fi o cauza genetica din partea partenerului). Majoritatea pierderilor de sarcină sunt cauzate de factori care nu pot fi controlați.

Gândește-te la viitor: Când te simți pregătită, poți discuta cu medicul tău despre planurile de viitor. Este important să ai încredere că există speranță și posibilitatea unui nou început.

Citeste in continuare Impactul pierderii sarcinii asupra relatiei de cuplu - cateva sfaturi

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 

Milena este si psihoterapeut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.

referinte: psychologytoday.com
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII