Nasterea cu forcepsul

Nasterea cu forcepsul

Nasterea cu forcepsul

Sunt situatii cand, la nastere, bebelusul trebuie sa fie ajutat sa iasa afara. In aceste situatii speciale, se foloseste forcepsul sau vidextractia. O femeie din opt au parte de o nastere „asistata“, folosindu-se forcepsul sau extractorul cu vacuum.

 

Forcepsul se foloseste doar cand colul e complet dilatat si capul copilului e deja angajat. Medicii de la Desprecopii.com va spun totul despre nasterea cu ajutorul forcepsului.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Ce este forcepsul?
Cand se foloseste extractia cu vid? (vidextractia)
Cand se foloseste forcepsul?
Ce se intampla in timpul aplicarii forcepsului?
Ce efecte are forcepsul?

Sunt situatii cand, la nastere, bebelusul trebuie sa fie ajutat sa iasa afara. In aceste situatii speciale, se foloseste forcepsul sau vidextractia. Studiile arata ca o femeie din opt are nastere „asistata“, folosindu-se forcepsul sau extractorul cu vacuum.

Acestea sunt necesare pentru a usura nasterea, in cazul travaliului „esuat“  (mama nu mai poate „impinge“ din cauza oboselii), al atoniei uterine (uterul nu se mai contracta) sau in alte situatii. Se mai folosesc si pentru a întoarce copilul daca „s-a blocat“, sau pentru a-l „extrage“ daca tesutul din jurul vaginului este prea „dur“.

Ce este forcepsul?

Forcepsul este un instrumet medical care aratã ca douã linguri mari, prinse sub formã de foarfece, cu care se extrage capul copilului.

Cand se foloseste extractia cu vid? (vidextractia)

Extractia cu vid se foloseste chiar inaintea dilatatiei complete, daca travaliul (nasterea) e prelungit.

vidextractia

Cand se foloseste forcepsul?

Forcepsul se foloseste doar cand colul e complet dilatat si capul copilului e deja angajat.

Se intervine cu forcepsul in aceste situatii:

  • - mama nu poate impinge bebelusul afara fiindca acesta are un cap prea mare
  • - mama sau bebelusul prezinta semne de suferinta in timpul nasterii, necesitand o interventie rapida
  • - copilul e in prezentatie pelviana sau e prematur. In acest caz, forcepsul ii protejeaza capul de presiunea din canalul vaginal, in timpul nasterii.

forceps

Ce se intampla in timpul aplicarii forcepsului?

De obicei, nasterea cu ajutorul forcepsului se practicã cu epiziotomie, iar anestezia va fi localã sau epiduralã. Medicul va aplica forcepsul de o parte si alta a capului copilului si incet, il va trage afara. Mama poate ajuta prin impingere. Restul corpului bebelusului se naste in mod natural. Forcepsul formeaza o cusca in jurul capului bebelusului protejandu-l de leziuni si de presiunea din jur.

Ce efecte are forcepsul?

Forcepsul poate lasa urme din cauza presiunii sau vanatai pe fiecare parte a capusorului - dar aceste urme nu prezinta pericol si vor dispare in cateva zile.

Nasterea Lotus - intre mit, trend si realitate

Cu cativa ani in urma, cand auzeam pentru prima data despre pastilele fabricate din placenta, credeam o grozavie mai mare decat asta nu exista.

Se pare insa ca nasterea, dincolo de faptul ca este un adevarat miracol al naturii, continua sa le dea amatorilor de naturalete 100% idei care socheaza tocmai prin... naturalete citeste mai departe aici.

 

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Pentru mamicile de bebelusi - Desprecopii a realizat aplicatia mobila Eu, Mămica care se poate descaca pe telefon tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici

Autor: Dr. Emel Nuraltay - Medic Specialist Obstetrica Ginecologie, Spitalul Euroclinic Bucuresti
Toate drepturile rezervate - www.desprecopii.com 2018

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. Diana
    Dianatrimis la 13/3/2011

    Articolul este cel putin slab. Una la mana as vrea sa stiu de unde statistica cu 1 din 8 femei, e infiorator de mult si deloc adevarat. A doua la mana, macar in urma comentariilor de pe forum s-ar fi putut modifica partea cu urmele care nu prezinta pericol.

    Raspunde la acest comentariu
  2. addinel
    addineltrimis la 5/1/2007

    nu sunt (pentru inca 5 luni) mama, deci sper sa nu spun/ intreb vreo prostie. stiu de la doua prietene ca in urma epiduralei nu mai puteau impinge. exista mai multe cazuri de scoatere a copiilor cu forcepsul la mamele carora li se face epidurala?

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII