Epiziotomia: Cand este necesara si cand nu
Epiziotomia era candva o parte de rutina din cadrul unei nasteri. Astazi, procedura este recomandata doar in anumite cazuri.
Iata ce trebui sa stiti despre riscurile, beneficiile si recuperarea de dupa efectuarea epiziotomiei.
Ce este epiziotomia?
Epiziotomia traditionala
Noua abordare
Rolul compreselor calde si al masajului tesutului
Vindecarea dupa o epiziotomie
Accepta o oarecare incertitudine
Mai multe informatii despre epiziotomie
Epiziotomia era candva o parte de rutina din cadrul unei nasteri. Astazi, procedura este recomandata doar in anumite cazuri. Iata ce trebui sa stiti despre riscurile, beneficiile si recuperarea de dupa efectuarea ei.
Ce este epiziotomia?
O epiziotomie este o incizie facuta in zona perineului - tesutul dintre deschiderea vaginului si anus - in timpul nasterii. Desi, o data, o parte de rutina a procesului de nastere, azi nu mai este privita la fel. Daca v-ati planificat o nastere vaginala, iata informatiile necesare despre epiziotomie si nastere...
Epiziotomia traditionala
Pentru multi ani, o astfel de procedura a fost gandita pentru a preveni fisurarea vaginului - mai extins in timpul nasterii. Cercetari recente insa, sugereaza ca o epiziotomie nu previne aparitia acestei probleme. Recuperarea este incomoda, iar, uneori, incizia chirurgicala este mai extinsa decat ar fi fost fisurarea naturala. Aparitia infectiei este posibila, iar pentru unele femei, este generatoare de dureri in timpul actului sexual in lunile de dupa nastere. O epiziotomie extinsa ar putea contribui, de asemenea, la incontinenta fecala dupa nastere.
Noua abordare
Epiziotomiile de rutina nu mai sunt recomandate. Totusi, procedura este justificata in unele cazuri. Medicul dvs. ar putea recomanda o epiziotomie daca:
• Exista probabilitatea fisurarii extinse a vaginului
• Copilul este intr-o pozitie anormala
• Copilul dvs. trebuie sa se nasca rapid
Daca aveti nevoie de o epiziotomie, si nu ati fost anesteziata, sau anestezia nu a prins, veti primi, probabil o injectie, un anestezic local pentru amortirea tesutului. Incizia trebuie facuta inainte de a naste.
Ad-Extra3:
Rolul compreselor calde si al masajului tesutului
In cea de-a doua etapa a travaliului - atunci cand impingeti - moasa sau medicul poate sa aplice comprese calde pe tesutul dintre deschiderea vaginala si anus. Acest lucru, ar putea inmuia tesuturile si ar putea preveni fisurarea pielii. Desi se pare ca metoda compreselor calde s-a dovedit eficienta, multi prefera masarea zonei dintre deschiderea vaginala si anus in timpul travaliului - lucru cunoscut drept masaj perineal. Medicul dvs. v-ar putea recomanda acest masaj la domiciliu, inainte de nastere, desi acesta trebuie oprit in cazul in care va simtiti neconfortabil.
Incepeti prin a va spala mainile bine cu apa calda si sapun. Asigurati-va ca unghiile sunt bine taiate, apoi, aplicati un lubrefiant usor pe degete. Puneti degetele mari in interiorul vaginului si apasati in jos, inspre rect pentru 1 sau 2 minute. Apoi, masati incet jumatatea de jos a vaginului. Se poate face un masaj de 10 minute pe zi, pana la nastere.
Vindecarea dupa o epiziotomie
Daca ati suferit o epiziotomie sau o ruptura in timpul nasterii, rana va va deranja timp de cateva saptamani in timpul mersului sau cand va asezati. In cazul in care rana sau incizia este extinsa, sensibiltatea ar putea dura ma mult. Suturile folosite pentru repararea zonei se absorb de obicei. Intre timp, puteti contribui la vindecarea mai rapida:
• Calmati rana. Aplicati un pachet de gheata pe zona afectata, sau puneti un tampon Witch Hazel rece intre un servetel sanitar si rana. Puteti gasi tampoane Witch Hazel in cele mai multe farmacii.
• Indepartati durerea urinarii. Folositi un pahar de plastic pentru a turna apa calda pe vulva in timpul urinarii, apoi clatiti cu jet de apa (dintr-o sticla).
• Prevenirea durerii si intinderii in timpul miscarilor intestinului: presati rana ferm cu un tampon curat atunci cand iesiti cu scaunul.
• Asezati-va jos cu atentie. Strangeti fesele in timp ce va asezati. Este de preferat sa va asezati pe o perna sau pe un inel captusit decat pe o suprafata tare.
• Utilizati medicamente daca este necesar. Medicul dvs. ar putea sa va recomande si sa va prescrie un medicament impotriva durerii sau un laxativ. Cremele sau unguentele analgezice nu s-au dovedit eficace pentru ranile epiziotomiei.
• Luati in considerare tratamente complementare. Unele cercetari sugereaza ca lavanda ar putea ajuta la ameliorarea durerii dupa o fisurare sau epiziotomie. In cazul in care medicul dvs. aproba, se adauga cateva picaturi de ulei esential de lavanda in apa pentru baie sau se aplica uleiul direct pe tesutul dintre deschiderea vaginala si anus.
In timpul perioadei de vindecare, starea de discomfort va disparea progresiv. Contactati medicul in cazul in care durerea se intensifica, faceti febra, sau rana produce puroi. Acestea pot fi semnele unei infectii.
Accepta o oarecare incertitudine
Impartasiti-va gandurile despre epiziotomie cu medicul dvs. in perioada prenatala si, din nou, atunci cand incepeti travaliul. Amintiti-va ca trebuie sa incepeti travaliul cu mintea deschisa. Copilului ii va fi necesar timp pentru a reusi sa intinda tesuturile vaginale pentru a se putea naste, iar uneori, nasterea lui este necesara inainte ca acestea sa fie intinse. Asigurati-va ca medicul dvs. va va respecta dorinta in ceea ce priveste epiziotomia si ca ati fost informata despre cea mai sigura optiune pentru dvs cat si pentru copilul dvs..
Despre epiziotomie mai cititi:
Durerea epiziotomiei si activitatea sexuala dupa nastere
Epiziotomia la nastere: motive si efecte
Epiziotomia este cu adevarat necesara?
Impartasiti din experienta voastra sau cereti sfaturi mamicilor despre nastere pe forumul mamicilor de bebelusi de la Desprecopii.
Nasterea, totul despre modalitati si calmarea durerii
Poluarea poate cauza nasterea prematura
Semne si traditii legate de nastere in lume
Motive pentru nasterea prin cezariana
Nasterea prematura
Nasterea cu forcepsul
Studiu national: Nastere naturala sau prin cezariana?
Nasterea prin metoda Lamaze
Cand se rupe apa ...
Nasterea vaginala (naturala) dupa o operatie cezariana
Nasterea prin cezariana
Ameliorarea durerilor la nastere
11 informatii despre epiziotomie
Anestezia epidurala
Nasterea de urgenta acasa
Semne prevestitoare nasterii
Travaliul prematur
Nasterea sub apa (Experiente in Romania)
Nasterea in apa: pro si contra
Nasterea la Medlife
Traditiile nasterii la romani - Ursitoarele
Gravidele cu risc crescut de travaliu prematur
Simulatorul virtual al nasterii
Mic ghid pentru nastere: 20 de trucuri pentru un travaliu mai usor
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Pentru mamicile de bebelusi - Desprecopii a realizat aplicatia mobila Eu, Mămica care se poate descaca pe telefon tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.
Aplicatia - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.
Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici
Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere - va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE.
autor: redactor Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2018
referinte: mayoclinic.org
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 1 comentarii
Buna ziua ,ma numesc Roxana si locuesc in orasul Bedford .Sint insarcinata in 23 sapt si doresc mult acest copil.Din nefericire nu sunt multumita de medicii d la ginecologie aici in orasul nostru dearece in zilele astea a nascut o dna tot Romanca si ea si credetima k aproape a intrat in coma ,dezastru ce a fost acolo ,park nau experienta nu stiu dar cert este k mie nu mai inspira incredere si doresc sa ma ajutati dak stiti medici romani in uk sau ginecologie romaneasca ceva de genul.Nu doresc sa nasc in Bedford ,deci dak puteti va rog mult sa ma ajutati ,multumesc mult
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII