Vaccinurile copilăriei: răspunsuri directe la intrebări dificile
Vaccinurile administrate in copilarie protejeaza copiii de o multitudine de boli grave sau cu potential letal, precum difteria, pojar, meningita, poliomielita, tetanosul si tusea convulsiva. Parintii au insa multe intrebari despre ele si aici incercam sa raspundem la ele.
Iata o trecere in revista a celor mai intalnite intrebari ale parintilor despre acest subiect: Vaccinurile copilariei: raspunsuri directe la intrebari dificile
veti citi
Despre vaccinurile pentru copii, parintii au multe neclaritati si intrebari
Este mai buna imunitatea naturala decat vaccinarea?
Vaccinurile provoacă autism?
Au vaccinurile efecte secundare periculoase?
De ce se administrează vaccinurile la varste atât de mici?
Reacții adverse după vaccin: ce e normal si ce nu
Discutii aprinse pro-contra vaccinare, puteti urmari aici
Despre vaccinurile pentru copii, parintii au multe neclaritati si intrebari
Discutiile despre vaccinare de pe forumul Desprecopii demonstreaza interesul pe care il au parintii fata de acest subiect dar si multitudinea de neclaritati care circula pe seama lor.
Vaccinurile administrate in copilarie protejeaza copiii de o multitudine de boli grave sau cu potential letal, precum difteria, pojar, meningita, poliomielita, tetanosul si tusea convulsiva. In cazul in care aceste afectiuni va sunt necunoscute, sau le stiti ca fiind foarte putin frecvente, inseamna pur si simplu ca vaccinurile isi fac treaba. Totusi, v-ati putea intreba despre beneficiile si riscurile vaccinurilor copilariei.
Iata cateva raspunsuri simple la intrebari comune despre vaccinurile administrate in copilarie. Cititi si: Bolile contagioase ale copilariei
Este mai buna imunitatea naturala decat vaccinarea?
O infectie naturala ofera deseori o imunitate mai completa decat o serie de vaccinari - dar nu fara a plati un pret. De exemplu, varicela, poate duce la pneumonie. Poliomelita naturala ar putea provoca paralizie permanenta. O infectie naturala cu oreion ar putea duce la surditate. O infectie cu Hib ar putea duce la leziuni permanente ale creierului. Vaccinarea poate ajuta la prevenirea acestor boli si a complicatiilor lor potential grave.
Vaccinurile provoacă autism?
Vaccinurile nu provoca autism. In ciuda controverselor pe aceasta tema, cercetatorii nu au gasit o legatura intre autism si vaccinurile administrate in copilarie. De fapt, studiul original care, cu ani in urma a declansat ample dezbateri, a fost retras. Desi semnele de autism pot aparea in aproximativ acelasi timp in care copiii primesc anumite vaccinuri - cum ar fi cele impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei (ROR) - aceasta este pur si simplu o coincidenta.
Citeste aici Vaccinul pentru rujeola, oreion si rubeola (ROR) nu provoaca autism: studiu nou confirma
Au vaccinurile efecte secundare periculoase?
Orice vaccin poate provoca reactii adverse. De obicei, aceste reactii adverse sunt minore - febra usoara, durere si, roseata sau umflarea locului de injectare. Unele vaccinuri provoaca durere de cap temporara, ameteli, oboseala sau pierderea poftei de mancare. Rar, un copil poate experimenta o reactie alergica severa sau o reactie adversa neurologica, cum ar fi un atac de apoplexie. Desi aceste reactii adverse rare sunt un motiv de ingrijorare, vaccinurile sunt mult mai sigure decat bolile pe care previn.
Desigur, copiii care sunt alergici la componentele specifice vaccinurilor nu sunt vaccinati. De asemenea, in cazul in care copilul dvs. dezvolta o reactie care ii poate pune viata in pericol, el nu va mai primi dozele urmatoare de vaccin.
De ce se administrează vaccinurile la varste atât de mici?
Bolile pe care vaccinurile copilarie sunt menite sa le previna pot aparea cel mai probabil atunci cand un copil este foarte mic, iar riscul complicatiilor este foarte mare. Acest lucru face vaccinarea timpurie - uneori inceputa la scurt timp dupa nastere - esentiala. Daca amanati vaccinurile pana cand copilul este mai mare, ar putea fi prea tarziu.
Este OK sa săriti peste un vaccin sau să alegeti pe care sa-l faca?
In general, sa sariti peste vaccinuri nu este o idee buna. Acest lucru poate lasa copilul vulnerabil la boli potential grave, care ar putea fi altfel evitate. Si luati in considerare acest lucru: pentru unii copii - inclusiv cei care nu pot primi vaccinuri pentru anumite motive medicale - singura protectie impotriva bolilor prevenite prin vaccinare este imunitatea celor din jurul lor. Daca procentul de imunizare se reduce, bolile prevenite prin vaccinare ar putea deveni o amenintare.
Daca aveti rezerve cu privire la anumite vaccinuri, discutati despre acestea cu medicul dvs. In cazul in care copilul dvs. nu se incadreaza in programul standard de vaccinari, intrebati medicul cum le puteti recupera.
►cititi si: Schema vaccinurilor in 2020: calendarul de imunizare a copiilor in Romania
Reacții adverse după vaccin: ce e normal si ce nu
Cand vine vorba despre vaccinarea copilului, multi parinti sunt ingrijorati de eventualele efecte secundare la vaccinare.
Este absolut normal sa fii ingrijorat de acest aspect dar trebuie sa stii ca desi toate vaccinurile au potentialul de a provoca reactii adverse la unele persoane, realitatea este ca majoritatea tind sa fie usoare si nu dureaza mult.
Iata ce trebuie sa stii despre reactiile la un vaccin si cand trebuie sa te ingrijorezi.
Discutii aprinse pro-contra vaccinare, puteti urmari aici
PRO SI CONTRA VACCINARE - ARGUMENTE
Legea vaccinarii copiilor in Romania - dezbatere DC
Mesaj pentru cei care sustin campania anti-vaccinare
Urmari ale campaniilor anti-vaccinare. Cerere.
Olivia Steer si vaccinarea copillor - sau starletismul iresponsabil
vaccinare polio la 6 ani
Ebola si vaccinurile - sau despre isteria conspiratiilor
Vaccinurile copilariei - gratis sau nu ?
PRO si CONTRA vaccinare, dezbatere
Este bine sau nu sa ne vaccinam copiii? Opinii pro şi contra. Desprecopii.com isi propune prin aceasta pagina sa porneasca o dezbatere constructiva pe tema vaccinarii.
Ne dorim ca aceasta pagina sa devina locul de intalnire al celor doua tabere PRO si CONTRA vaccinare. Fiecare idee expusa mai jos, pro si contra, poate sa fie dezbatuta (combatuta) intr-o discutie civilizata pe care o sa incercam sa o moderam. Asteptam de la voi pareri documentate, argumente coerente si bine argumentate. Si asteptam sa dati dovada de fair-play!
Despre vaccinuri mai cititi si:
VACCINUL ROR: tot ce trebuie sa stii
De ce iti pasa daca imi vaccinez sau nu copilul?
Riscurile si beneficiile vaccinurilor: 10 intrebari frecvente si raspunsurile lor
Vaccinarea, mituri si ne-adevaruri
Vaccinul antigripal e prea tarziu sa-l facem?
Vaccinul anti-gripal si sarcina
Schema vaccinurilor obligatorii si optionale
Vaccinurile in timpul sarcinii: cat de sigure sunt?
Principalele vaccinuri la bebelusi
Vaccinurile sau Imunizarile copilului
Vaccin impotriva virusului HIV
Vaccinul antigripal
Vaccinul fara ac
Comunitatea parintilor informati: forum medical
Clinica Virtuala DC - Consultanta medicala online.
autor: Desprecopii.com - Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2019
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 3 comentarii
Fetita mea a implinit 5 ani in octombrie 2016.Se mai face vaccinul ROR la 5 ani sau la 7? Cat de sigur este acest vaccin?
de ce ofera imunitate numai 2 ani vaccinele moderne?, cand inainte cele de la Cantacuzino de pe vremea lui Ceausescu ofreau imunitate pe viata?eu sunt si acum imuna la ce am facut atuci si au trecut 40 ani! si nu ziceti ca nu e asa pentru ca m-am testat prin analize de sange! si de ce suntem fortati sa facem cate 7 vaccine deodata. eu daca iau 7 pastille de ceva deodata mor.Sunt ineficiente si luate cate 7 deodata sunt foarte periculoase! SI nu imi vindeti gogosi ca la prosti ca acelasi vaccine facut la aceiasi persoana deodata are effect pe durata mai lunga ca nu am cap de guma!are exact acelasi effect sau mai slab ca imunitatea nu e din otel si nu suntem roboti.
Am o intrebare referitoare le vaccinul de 4 ani: este considerat tarziu, daca baietelul meu il va face la 2 luni dupa ce a implinit 4 ani?Va rog sa-mi raspundeti urgent, daca se poate. Multumesc!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII