Malformatiile inimii la copii

Malformatiile inimii la copii

Malformatiile inimii la copii

Poate fi ingrozitor sa aflati despre copilul dumneavoastra ca are o malformatie congenitala a inimii (prezenta inca de la nastere).

 

Dar maladiile congenitale ale inimii sunt o problema relativ frecventa iar stiinta medicala, tehnologia si experienta pot oferi diagnostice si tratamente precise, care permit tratarea majoritatii maladiilor congenitale ale inimii.

 

Iata sfatul de la Desprecopii.com despre malformatiile inimii la copil...

in acest articol veti citi mai multe despre:
Cum se trateaza malformatiile la inima?
De ce au unii copii malformatii congenitale ale inimii?
Ce poate influenta aparitia unor malformati la inima?
Semne si simptome ale unei malformatii congenitale a inimii
Tratamentul maladiilor congenitale ale inimii
Prevenirea infectiilor
In cazul in care suspectati existenta unei probleme
Alte semne care necesita atentia imediata a medicului
Sfatul de la Desprecopii.com

Cum se trateaza malformatiile la inima?

Cele mai multe malformatii sunt tratate in prezent prin chirurgie, proceduri cateterice si uneori prin medicatie. Datorita progreselor tehnlogice, procedurile chirurgicale si cele de cateterizare a inimii pot trata malformatiile congenitale care altadata nu puteau fi tratate in mod eficient.

Chirurgia cardiaca si cateterizarile cardiace sunt efectuate acum asupra copiilor mai mici – de fapt, efectuarea acestor proceduri in copilaria timpurie sau in prioada de nou-nascut este ceva comun. Acest lucru are multe avantaje pe termen lung pentru copii.

Desi nimic nu este garantat 100%, cei mai multi copii cu malformatii ale inimii se vor putea bucura de un viitor sanatos si fericit.

De ce au unii copii malformatii congenitale ale inimii?

Inima umana incepe sa se formeze ca o singura structura tubulara cam in a patra saptamana de sarcina. Pana in saptamana a opta, acest tub va creste gradual in lungime, eventual indoindu-se.

Un perete (sau sept), creste pentru a separa camerele superioara (atriala) si inferioara (ventriculara) in cate doua camere, din dreapta si din stanga.

Se dezvolta patru valve alcatuite din tesut, care vor ajuta sangele sa se deplaseze prin camerele cardiace, catre plamani si restul organismului. (Foto: Wikipedia - Inima umana: 1. Atriu drept; 2. Atriu stang; 3. Vena cava superioara; 4.Aorta; 5. Artera pulmonara; 6. Vena pulmonara; 7. Valva mitrala; 8. Valva aortica; 9. Ventricul stang; 10. Ventricul drept; 11. Vena cava inferioara; 12. Valva tricuspida; 13. Valva pulmonara)

Deoarece placenta (nu plamanii fetusului) fac munca de transfer a oxigenului si a dioxidului de carbon, este posibil sa existe chiar anormalitati mai severe de dezvoltare ale inimii fara a provoca dificultati fetusului. Asemenea anomalii pot deveni importante numai dupa tranzitia circulatiei la cea de nou-nascut de dupa nastere (cand este taiat cordonul ombilical, placenta nu mai este implicata in circulatia bebelusului).

Nou-nascutul incepe sa se bazeze pe plamani si pe sistemul sau circulator pentru oxigenul si pentru fluxul de sange necesar supravietuirii in afara uterului. Partea dreapta a inimii primeste sange sarac in oxigen din organism si il pompeaza catre plamani, unde sangele preia oxigenul. Partea stanga a inimii primeste sange bogat in oxigen din plamani si il pompeaza in corp.

Ce poate influenta aparitia unor malformati la inima?

Exista factori multipli, genetici si de mediu, care interactioneaza pentru a altera dezvoltarea inimii in timpul fazelor timpurii ale dezvoltarii unui fetus (primele 8-9 saptamani de sarcina). Uneori, cauza unei maladii congenitale a inimii este cunoscuta.

Expunerea la anumiti factori de mediu in timpul primului trimestru de sarcina poate duce la anomalii structurale (printre factori sunt medicamentele anticonvulsive ca fenitoina, medicamentul dermatologic numit izotretinoina sau sarurile de litiu administrate in maladiile maniaco-depresive).

Diabetul necontrolat, alcoolul sau abuzul de medicamente, expunerea la substante chimice industriale in timpul sarcinii pot mari si ele riscul maladiilor congenitale ale inimii. Dar de cele mai multe ori, cauza specifica a malformatiei nu este cunoscuta.

In ultimii 25 de ani, progresele in tehnicile de imagine ale ecografiei au dus la disponibilitatea unor instrumente sofisticate, cum sunt ecocardiografia fetala, care face posibila diagnosticarea multor malformatii congenitale ale inimii intre 12 si 20 de saptamani de sarcina. Folosirea tehnicilor de imagine a dat multor parinti certitudinea ca inima copilului lor este normala. Altor parinti le-a oferit ocazia de a sti cu mult timp inainte de nastere ca exista o malformatie. Asta ofera familiei si medicilor posibilitatea de a lua decizii bazate pe informatii asupra celor mai bune variante de tratatment.

Semne si simptome ale unei malformatii congenitale a inimii

Dupa nastere, primul semn al unei boli congenitale a inimii este adesea prezenta unui murmur cardiac. Un murmur nu este o boala in sine, ci doar un sunet. In timp ce inima pompeaza sangele, creeaza uneori vibratii care sunt auzite prin stetoscop ca un sunet sau ca un murmur.

Nu toate murmurele sunt semne de anomalii – de fapt, murmurele inimii nu indica de obicei prezenta vreunei probleme a inimii. Uneori, un medic poate determina numai cu stetoscopul daca un anumit murmur este semnul unei boli. In alte cazuri, sunt efectuate teste suplimentare – cum ar fi teste radiografice, electrocardiograme (EKG-uri) sau ecocardiograme – pentru a ajuta la determinarea precisa a naturii unui murmur.

Desi multi copii cu forme minore ale maladiilor congenitale de inima nu necesita vreun tratament, unii pot avea de timpuriu simptome serioase care vor necesita tratament medical sau chirurgical in primul an de viata.

Un astfel de simptom ar putea fi dificultatile de respiratie provocate de congestionarea plamanilor. Congestionarea este de obicei rezultatul unui flux excesiv de sange din partea stanga in partea dreapta a inimii prin conexiuni anormale intre cele doua parti ale sistemului circulator, cum ar fi existenta unor gauri in inima (cum se intampla in cazul defectului septal ventricular, al defectului septal atrial, al defectului de canal atrioventricular si al ductului arterial patent – patent ductus arteriosus, PDA).

Congestia ar putea fi rezultatul obstructiilor fluxului de sange in partea stanga a inimii, ceea ce duce la o acumulare de sange in vasele care aduc sangele de la plamani (cum se intampla in cazul stenozei aortice, coarctatiei de aorta si al sindromului cardiac hipoplastic stang).

Respiratiile scurte ale acestor copii pot interfera cu capacitatea lor de a se hrani si poate duce la imposibilitatea de a lua in greutate in mod adecvat. Asemenea copii ar putea necesita tratament medical sau o procedura cum ar fi chirurgia sau cateterismul cardiac in primele saptamani de viata.

Alte simptome ale maladiilor congenitale ale inimii au legatura cu cantitatea inadecvata de oxigen transportat de sange.

Acesti copii par de obicei sa aiba o piele albastra, problema numita cianoza. Aceasta se poate datora obstructiei fluxului de sange catre plamani (cum se intampla in atrezia tricuspida sau in atrezia pulmonara) sau din cauza unei gauri in inima ce permite sangelui sarac in oxigen sa curga din partea dreapta in partea stanga a inimii, apoi catre organism (cum se intampla in cazul revenirii venelor pulmonare total anormale sau al anomaliei Ebstein).

Poate avea legatura si cu o pozitionare anormala (transpozitie) a arterelor care parasesc inma. In oricare dintre aceste cazuri, o cantitate mai mica de sange rosu oxigenat vine de la plamani si o cantitate mare de sange albastru neoxigenat este transportat in organism, ceea ce duce la colorarea pielii in albastru.

Tratamentul maladiilor congenitale ale inimii

Multe anomalii ale inimii (cum sunt PDA, defectul septal ventricular, trunchiul arterial comun – truncus arteriosus, defectul septal atrioventricular, tetralogia Fallot si transpozitia marilor artere) pot fi corectate cu ajutorul unei singure operatii in copilaria timpurie.

Anomaliile mai complexe (cum sunt sindromul hipoplastic cardiac stang si atrezia tricuspida) pot necesita o serie de doua sau trei operatii care incep in perioada de nou-nascut si se incheie aproximativ la 3 ani. In anomaliile cele mai complexe, copiii isi petrec cea mai mare parte a timpului acasa in grija parintilor, cu vizite ocazionale la cardiologul pediatru (un cardiolog specialist) precum si la medicul de familie al copilului.

Procedurile mai putin invazive efectuate in laboratorul de cateterism cardiac, spre deosebire de cele din sala de operatii, pot fi folosite la tratarea unor boli.

Asemenea tratamente pot include angioplastie sau valvuloplastie cu balon pentru a usura o obstructie a vaselor de sange (cum este cazul coarctatiei de aorta) sau obstructia unei valve (cum este cazul stenozei pulmonare sau aortice). In aceste proceduri, un cardiolog pediatru introduce un cateter, un tub subtire de plastic cu un balon special atasat, intr-un vas de sange. Balonul este apoi umflat pentru a deschide larg zona ingusta a vasului de sange sau a valvei inimii.

Alta procedura, numita ocluzie cu dispozitiv transcateter, poate fi folosita pentru a inchide deschiderile anormale sau gaurile din inima sau din vasele de sange (cum este cazul in PDA, defectele septale atriale si defectele septale ventriculare), fara a necesita chirurgie.

Anumite anomalii, cum sunt defectele ventriculare septale de dimensiuni mici sau moderate, se pot inchide sau se pot reduce ca dimensiune pe masura ce copilul creste. In timp ce asteptati inchiderea gaurii, medicul ii poate prescrie copilului medicamente, care le sunt recomandate si unor copii dupa interventiile chirurgicale.

Indiferent daca este tratat chirurgical sau cu medicamente, copilul va trebui sa viziteze regulat un cardiolog pediatru. La inceput, aceste intalniri pot fi destul de frecvente (cam la una sau doua luni), dar pot fi reduse dupa aplicarea tratamentului, uneori pana la una pe an.

Cardiologul copilului poate folosi instrumente ca radiografiile, electrocardiogramele sau ecocardiogramele pentru a monitoriza defectul si efectele tratamentului.

Prevenirea infectiilor

Copiii care au boli congenitale de inima risca sa dezvolte endocardita bacteriana, o infectie a tesutului care leaga inima si vasele de sange. Aceasta maladie grava necesita tratament prelungit in spital cu antibiotice administrate intravenos.

De fiecare data cand copilul este supus unei proceduri chirurgicale, incizia chirurgicala poate introduce bacterii in fluxul de sange. Desi globulele albe ale corpului distrug de obicei acesti germeni inainte de producerea unei infectii, suprafetele neregulate pe care le poate avea o inima cu malformatii congenitale pot permite anumitor germeni sa supravietuiasca si sa se reproduca, ducand la o infectie a inimii.

Din fericire, riscurile endocarditei bacteriene pot fi reduse semificativ prin administrarea unei doze de antibiotice specifice inainte de orice procedura medicala programata ce ar putea avea riscul introducerii de germeni in sange. Printre aceste proceduri se numara lucrarile stomatologice si anumite tipuri de interventii chirurgicale.

Totusi, unii parinti interpreteaza gresit acest lucru, considerand ca vizitele la stomatolog pot fi periculoase si ca pot evita riscul evitand stomatologul. Acest lucru este incorect! De fapt, cel mai riscant lucru este ignorarea sanatatii dintilor, care poate permite dintilor sa dezvolte carii si gingiilor sa se infecteze.

Impreuna cu administrarea corecta a antibioticelor, este important pentru copiii care au anomalii cardiace sa aiba mare grija de dintii lor, periindu-i regulat si folosind ata dentara. Copilul ar trebui sa inceapa vizitele la un stomatolog cat mai curand posibil, iar aceste vizite ar trebui sa fie cat de frecvente recomanda stomatologul.

Masurile de prevenire a enocarditei bacteriene sunt recomandate aproape tuturor copiilor care au malformatii cardiace congenitale (cu exceptia cazului de isolated ostium secundum si de defect septal atrial). Discutati aceste masuri preventive cu medicul copilului, cardiologul pediatru si cu stomatologul. Puteti obtine pe aceasta cale o lista cu antibioticele recomandate si dozele indicate.

In cazul in care suspectati existenta unei probleme

Desi agravarile bruste si grave in timpul sau dupa tratamentul cardiac nu sunt frecvente, ar trebui sa fiti atenti la anumite semne care ar putea indica necesitatea unei examinari medicale. In cazul in care copilul dumneavoastra pare sa faca eforturi mai mari decat de obicei pentru a respira, anuntati imediat medicul.

Alte semne care necesita atentia imediata a medicului sunt:

 O tenta sau o culoare albastrie a pielii (cianoza) in jurul gurii sau pe buze si pe limba
 O rata redusa a respiratiei sau respiratia greoaie
 Pofta redusa de mancare sau dificultati de hranire (care pot fi asociate cu schimbarea culorii pielii)
 Transpiratie in timpul hranirii
 Dificultati de dezvoltare (luare lenta in greutate sau reducere lenta a greutatii)
 Nivel redus de energie sau de activitate
 Febra prelungita sau inexplicabila

Anuntati medicul imediat ce copilul are unul sau mai multe dintre aceste simptome.

Ingrijirea copilului cu malformatii la inima

Cresterea unui copil care are o anomalie cardiaca include invatarea unor elemente de baza ca hranirea, administrarea medicamentelor si supravegherea aparitiei unor semne de probleme, dar inseamna si incurajarea copilului in a se ingriji.

Deoarece majoritatea maladiilor congenitale ale inimii sunt acum tratate in timpul copilariei, adesea este necesar sa-i explicati copilului care a mai crescut ce i s-a intamplat in trecut. Cand copilul a crescut destul ca sa poata intelege, explicati-i de ce are o cicatrice chirurgicala, de ce trebuie sa ia anumite medicamente, sau de ce trebuie sa viziteze cardiologul pediatru. Descrieti tratamentul intr-un mod pe care copilul sa-l poata intelege si nu incercati sa-i ascundeti detaliile.

Cand copiii cred ca au un rol in propria lor ingrijire, probabil vor avea mai multa incredere si vor avea o atitudine mai pozitiva. Medicul va poate sugera moduri de a discuta aceste aspecte cu copilul.

Participarea la anumite activitati fizice poate fi limitata, dar copiii inca se pot juca si explora lumea impreuna cu prietenii lor. Cereti intotdeauna sfatul cardiologului in privinta activitatilor la care ar trebui sa participe sau nu copilul. De exemplu, anumite sporturi competitive i-ar putea fi interzise.

Sfatul de la Desprecopii.com

Desi parintii sunt tentati sa fie supra-protectivi, „cocolosirea“ copilului il poate face sa se simta izolat si stigmatizat – ceea ce pe termen lung ii poate face mai rau decat malformatia inimii. Deci faceti orice pentru a va asigura ca viata pe care o duce copilul este cat mai normala posibil.

 

Despre probleme ale inimii (cardiologie), mai cititi:

Palpitatiile inimii la copil
Cianoza la copil
Semne si simptome ale unei malformatii congenitale a inimi

Pentru suport, prietenie si atitudine, va recomandam forumul de suport:

Clinica Virtuala DC - Consultanta medicala online.

autor: Desprecopii.com
Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com
Toae drepturile rezervate (c) 2019

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 39:

  1. Maria
    Mariatrimis la 5/3/2020

    Buna fetita mea are 7 luni si avem 2 gaurele la inimioara am fost la control la jumate de an si nu se vede nimik schimbari de la prima ecografie.pe parcurs o sa se inchida sau opiratie trebuie?

    Raspunde la acest comentariu
  2. mariana cica
    mariana cicatrimis la 16/3/2016

    Buna seara,copilul meu are 16 ani si joaca fotbal.Medicul sportiv i-a spus ca are suflu sistolic de gr 2 si l-a trimis sa faca ecografie cardiaca.La o clinica privata i-a facut ecocardiografie si a spus ca are boala congenitala de cord de aia se aude suflu si mi-a spus dr respectiva sa merg la fundeni la operatir.Vreau sa stiu daca exista vreun risc,deoarece copilul nu oboseste,joaca ambele reprize la meciuri,nu are simptome de boala?Nu stiu ce sa fac daca i se interzice fotbalul,mingea e viata lui mi-e frica sa nu isi faca rau.Unde sa ma duc cu el sa mi se spuna ca e bine sa joace fotbal fara riscuri?MultumescAm uitat sa spun ca i s-a scris pe buletinul ecocardiografic ca are persistenta de canal arterial

    Raspunde la acest comentariu
  3. alina nita
    alina nitatrimis la 26/10/2014

    Buna Lavinia iti multumesc pentru mesaje,mi s,,a spus ca baiatul e mai bine,in rest o hipocalcemie,mai minore,.Au spus ca nu e cazul de interventie de nici un fel ,imi mai trebuie o parere ,clar.Cum putem lua legatura?(baiatul face 13 ani)

    Raspunde la acest comentariu
  4. Lavinia
    Laviniatrimis la 29/9/2014

    Buna Alina! Ce ati rezolvat la Iasi la consult? Ce vi s-a spus?

    Raspunde la acest comentariu
  5. Lavinia
    Laviniatrimis la 2/9/2014

    Parerea mea este ca e extrem de important sa incercati sa nu i se faca o operatie chirurgicala, numai in cazul extrem, adica nemaifiind alta solutie. Sunt riscuri foarte mari in asemenea operatii, plus timpul de refacere. Ce varsta are copilasul tau?Sa va ajute Dumnezeu sa va tratati puiul cat mai usor de suportat pentru el! Daca te pot ajuta cu ceva, iti stau la dispozitie.

    Raspunde la acest comentariu
  6. alina nita
    alina nitatrimis la 21/8/2014

    Draga Lavinia ,ma bucur enorm ca cineva acolo imi intelege nelinistea,noi pe 18 septembrie mergem la consultul deja programat la Iasi ,vedem ce e nou si apoi sa iau legatura cu d.na doctor.Iti multumesc din suflet pentru sfaturi,sincer aveam un diagnostic si atat in rest cautari intrebari..

    Raspunde la acest comentariu
  7. Lavinia
    Laviniatrimis la 19/8/2014

    Si mi-am mai amintit ceva. Pt DSA e nevoie de o umbreluta, iar in cazul coarctatie de aorta tratarea se realizeaza prin dilatare cu stent, dar ma repet du te la dansii la consult. Ei te pot lamuri cel mai bine :) Numai bine!

    Raspunde la acest comentariu
  8. Lavinia
    Laviniatrimis la 19/8/2014

    Alina, problema puiului tau nu este aceeasi cu cea a puiului meu, insa acesti doctori foarte competenti rezolva si probleme de coarctatie de aorta (al meu era diagnosticat cu DSA). In ziua in care a avut loc interventia, am intalnit si ceva asemanator cu cazul tau, deci se poate. Eu iti pot spune lucruri putine pe domeniul medical insa consider ca un consult la dansii ar fi cel mai sanatos, sa vezi daca se poate trata minim invaziv sau nu... Iti doresc muuuulta bafta. Sunt alaturi de tine cu ce se poate. Daca mai ai nelamuriri, poti sa ma intrebi aici. Si astept, bineinteles, un semn de la tine sa imi povestesti cum se desfasoara lucrurile.

    Raspunde la acest comentariu
  9. alina nita
    alina nitatrimis la 12/8/2014

    Multumesc din suflet pentru incurajari ,copilul tau a avut ca diagnostic coarctatie de aorta?

    Raspunde la acest comentariu
  10. Lavinia
    Laviniatrimis la 10/8/2014

    Fetelor, toate care avem puii cu aceste probleme cred ca trecem prin aceleasi etape, singura deosebire fiind durata in care stai sub stres pana cand intalnesti oamenii potriviti sa te ajute. Tot asa prin recomandari am ajuns la dr. Alin Nicolescu spre exemplu, un doctor foarte renumit, caruia nu ii contesta nimeni cunostintele in domeniu, insa pe mine m a dezamagit. Nu vreau sa spun mai multe, nu vreau sa supar sau sa jignesc. Sunt aici sa va spun solutia optima...am auzit de medicina interventionala si cand am aflat ca se poate face si pentru malformatii cardiace am fost foarte multumita si am inceput cautarile. Fiind o tehnica ft noua la noi in tara e foarte important unde faci aceasta interventie. Pentru inceput auzisem de dl. dr. Dan Deleanu ca fiind un superspecialist.M am interesat unde il gasesc si am facut o programare. Zilele mele erau mai senine stiind ca puiul meu nu va fi taiat si traumatizat cu cicatrici toata viata. Mi am pus toata speranta in acest om, dar cand am ajuns acolo am gasit o armata de oameni care toti erau acolo sa ne ajute sa ne raspunda la intrebari. Primul contact a fost cu dna. dr. Silvia Iancovici pentru ecografii: o femeie frumoasa, calda si cu foarte multa rabdare sa ne explice tot sa ne arate ce vede ea pe acele ecografii. Diagnosticul a fost de DSA cu o alta marime decat cea gasita de dr. Nicolescu...dansa ne a inmanat CD urile cu tot ce s a intamplat in cabinet si evident un dosar scris. Apoi a venit ziua interventiei...cu multe emotii ne am indreptat spre locatie. Acolo totul era pregatit, ei ne asteptau...am intrat cu dl dr. Dan Deleanu in cabinet sa mai verifice si dansul tot inainte de interventie. interventia a fost realizata de Dr. DAn Deleanu si prof, Vasilos Thanopoulos, un doctor cu foarte multaa experienta din Grecia. Au urmat aproximativ 2 ore de emotii si stres, insa vazand ca totul a decurs in mod normal ne am linistit. Copila si a revenit foarte repede, iar urmatoarea zi am plecat acasa. De atunci ne intalnim cu dansii pentru control. Fata se simte foarte bine nici nu si a dat seama prin ce a trecut, a acuzat mici dureri la locul punctie dupa interventie dar in rest nimic. Sunt foarte fericita ca am putut sa i ofer copilului meu aceasta sansa si le multumesc acestor oameni minunati care salveaza vieti si le repara, zi dupa zi. Pana la urma s a dovedit a fi o poveste cu un final fericit. Va indemn si pe voi sa incercati un consult la dr. Silvia Iancovici iar apoi veti lua o decizie. Multa bafta si sper ca v am mai transmis un gram de incredere zambet

    Raspunde la acest comentariu
    • andreea
      andreeatrimis la 27/1/2020

      cat ai platit pentru interventie?

  11. alina nita
    alina nitatrimis la 5/8/2014

    Buna,credeti ca ma poate ajuta cineva cu un sfat? Baiatul meu are12 ani si e diagnosticat cu coarctatie larga de aorta,insuficienta tricuspidiana gr 2,de 5 ani am doar niste bilete de spital ,dna doctor spune ca e in regula. Poate imi da cineva un sfat sau un parinte cu aceasi problema a putut rezolva .Va multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  12. Sonia
    Soniatrimis la 31/7/2014

    Si eu am o fetita in varsta de 4 anisori care are malformatie cardiaca, mai exact DSV de 7mm. Cu toate ca am citit mult si cunosc toate variantele de tratement, ma rog operatii sau interventii, ca orice parinte sunt foarte ingrijorata pentru soarta copilului meu si riscurile care le implica orice interventie de genul acesta. Imi este foarte greu sa iau o decizie...vad ca tot mai multi parinti aleg varianta minim invaziva. Cum se desfasoara perioada post operatorie? Poate sa ma ajute cineva cu detalii?

    Raspunde la acest comentariu
  13. VSim
    VSimtrimis la 29/7/2014

    Poate nu sunteti din Bucuresti, insa sanatatea copiilor vostri e mai presus de o distanta... va recomand cu caldura o vizita la dl. dr. Dan Deleanu. Este doctorul care va poate spune exact cu ce probleme va confruntati si va poate ajuta in caz de nevoie prin interventie minim invaziva, fara sa ajungeti la operatii pe cord deschis. Spun asta pentru ca am trait-o pe pielea mea...cu fetita mea diagnosticata de la nastere cu DSA. Am asteptat o minune dumnezeiasca, sa se inchida, insa nu a fost sa fie... Informandu-ne despre tehnicile utilizate in afara tarii am gasit un doctor in Grecia care realizeaza aceste interventii si la noi in tara alaturi de dr. Dan Deleanu. Atunci am zis clar ca aici vreau sa imi tratez fetita. Le multumesc din suflet pentru binele pe care ni l-au facut noua si copilului. Am o fetita minunata care s-a refacut foarte repede si acum se joaca linistita cu alti copii. Mergeti cu incredere la un consult, iar apoi ei va vor sfatui cel mai bine cu ce e de facut. Cu privire la interventie sa nu fiti speriati, fetita mea a stat in interventie 2 ore, iar la 24 de ore am putut merge acasa :) Sunt cea mai fericita mama din acel moment!

    Raspunde la acest comentariu
  14. Olga
    Olgatrimis la 24/7/2014

    Buna Natalia, intr-adevar operatia minim invaziva este o descoperire revolutionara ce minimalizeaza riscurile si ofera confort pacientului. Acest tip de interventie se poate realiza pacientilor cu varste cuprinse intre cateva luni de la nastere( sa zicem 3 luni) pana la oameni in varsta. Baiatul tau la 13 ani se incadreaza perfect pentru realizarea unei interventii. Important este sa alegi foarte bine locul si oamenii care vor efectua aceasta interventie deoarece nu e ceva cu ce doctorii sunt obisnuiti. Aceasta tehnica e utilizata in Romania de prin 2011, insa doctorii interventionisti care fac asta au sau ar trebui sa aiba studii inafara tarii, de asta trebuie sa fii foarte atenta cand alegi.

    Raspunde la acest comentariu
  15. Natalia
    Nataliatrimis la 17/7/2014

    buna. Baiatul meu are 13 ani si i s-a gasit DSV de 43mm. Doctorul care a gasit aceasta problema ne-a spus ca necesita interventie chirurgicala pe cord deschis insa eu nu as vrea sa il supun la asemenea trauma avand in vedere ca e maricel si va constientiza totul. Mai mult de atat durerile postoperatorii am inteles ca sunt ft mari si recuperarea foarte lunga, As dori sa ma ajutati cu informatii despre interventia minim-invaziva, inprimul rand daca la aceasta varsta se mai poate face pt ca am citit pe diverse forumuri cum ca aceasta interventie e facuta bebelusilor. Multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  16. elena
    elenatrimis la 5/6/2014

    Buna Diana. Ce mai face fetita ta? Si eu am trecut printr-o perioada groaznica cu copilul meu dar ti-l recomand din tot sufletul pe domnul dr. Deleanu impreuna cu prof. Thanopoulos. Copilul meu a fost diagnosticat cu o malformatie cardiaca congenitala – un defect septal atrial (DSA) destul de mare. Dupa ce am asteptat in zadar pe la usile doctorilor pentru o simpla ecografie, minunea a facut sa ajung pe mainile acestor oameni exceptionali care mi-au insanatosit fetita. Tin sa multumesc acestor perosane minunate pentru ca i-au redat copilului meu sansa la viata.

    Raspunde la acest comentariu
  17. diana
    dianatrimis la 21/3/2014

    buna ziua,fetitei mele de 9 luni i sa descoperit DSV de 3mm,3.5mm si de 6 mm...sunt disperata si mereu cu frica,astept cu nerabdare consultul la catdiochirurg sa vedem ce ne spune,dar oricum imi e tare frica de ceea ce urmeaza sa auzim si de ceea ce va trebui sa facem........cine a mai trecut prin asa ceva scrietimi va rog cum e viata bebelusului dupa operatie,sau daca a necesitat operatie??multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  18. paula
    paulatrimis la 26/12/2013

    ma, nnumesc paula.sunt insarcinata de 5 luni si doctori facandumi radiografia pt a vedea organele copilului au descoperit ca are o malformatie la inimioara numita malformatia fallot.rog ca cineva care este in cazul meu sau are mai multe informatii de spitl sau medic specialist in acest caz sa ma ajute.multumesc.

    Raspunde la acest comentariu
  19. iancu
    iancutrimis la 26/11/2013

    Si eu am o fetita de 1anisor si am fost la doctor cu ea si ia descoperit un DSA 8,5mm am fost peste tot sa interesez de costuri cu cateter si ma costa 6000 euro la spitalul motza as dori cum il cheama pe doctorul din Izrael mltumesc anticipat

    Raspunde la acest comentariu
  20. Filep Istvan Arian
    Filep Istvan Ariantrimis la 2/4/2013

    Ma numesc Filep Istvan Adrian si am 17 ani .Cand aveam 15 ani tot ma durea inima si m-am dus la spital si atunci am aflat ca am malformatie la inima Doctori asa au zis mie ca degeaba ma opereaza acuma ca osul tot o sa creasca inapoi si nu are rost sa ma opreze de doaua ori .Am auzit de la prieteni si cunoscuti ca inotul te ajuta sa te vindeci .Daca e adevarat as merge la cursuri de inot ca m-am saturat sa tot imi zica ca nu ai voie sa faci sport ,sa nu faci aia ca nu ai voie etc.

    Raspunde la acest comentariu
  21. cojocaru alina
    cojocaru alinatrimis la 30/1/2013

    Ma numesc Alina,sunt din Chisinau,ajutatuma sa inteleg cit de grava e malformatia la inimioara a baietelului meu!Ieri mi-au spus medicii,dupa EKG ,ca are un muschiulet in plus la inima.Ce sa fac sunt disperata...

    Raspunde la acest comentariu
  22. EU
    EUtrimis la 16/7/2012

    Eu am un baietel de 5 ani si 8 luni care, anul trecut, a fost diagnosticat cu DSV INALT. Practic are, in urma radiografiei facute, un DSV de 3,3 mm (la asculatare a auzit dl doctor ceva mai ciudat si mi-a si spus ca trebuie radiografie pentru a se vedea clar pozitia, marimea si daca a fost mai mare sau nu; totodata mi-a si spus ca daca este intre 4-5 mm trebui operat de urgenta) iar medicul cardiolog de la Spitalul de cardiologie din Covasna mi-a recomandat sa asteptam si sa vedem cum evolueaza deoarece varsta nu-mi permite operatia, iar "gaurica " nu este foarte mare. Anul acesta am fost dinou la control si mi-a spus ca EKG-ul a iesit OK (cat se poate de ok pentru aceasta problema), ca la ascultare nu se mai aude asa de tare si ca urmare nu necesita pe moment o noua radiografie (in martie s-a imbolnvit de scarlatina si i-am facut atunci o radiografie care a confirmat existenta problemei dar si nedeteriorarea ei). Totusi a ramas la stadiu de urmarit in viata de zi cu zi, de intervenit cu anumite antibiotice pentru raceli sau probleme mai grave, a ramas sa faca plimbari (nu alergari) prin aer curat si soare dar si cu bicicleta (pana spune el ca oboseste). Mi s-a recomant un program normal, ca si al fretului mai mare, cu conditia de a-l lasa sa se odihneasca cand considera ca este obosit.Ca urmare, pentru toti parintii ai caror copii au pobleme la inimioara, va recomand sa mergeti la Spitalul de cardiologie din Covasna unde exista un personal medica extraordinar dpdv uman dar si al pregatirii medicale; tot acolo aveti si o sala de sport cu indrumator, o sa se finalizeze si bazinul de inot (sa speram ca in 2013 vom reusi sa luam lectii de inot acolo). Va recomand acest spital situat intr-o zona in care si aerul face minuni, nu numai medicii; un spital care va poate ajuta sa evaluati sanatatea micutilor mult mai bine, unde gasiti sprijin si intelgere.

    Raspunde la acest comentariu
  23. dana chirita
    dana chiritatrimis la 4/7/2012

    am o fetita de 6 luni,si ieri sa descoperit la institutul de ocrotire a mamei si a copilu;ui,ca are o gaura in inima de 5 mm.suntem disperati,si nu stim ce decizie sa luam,daca rezista in timpul operatiiei sau poate traii asa fara operatie.va rog am mevoie de sfaturi dar si de o recomandare ,o clinica un doctor bun.

    Raspunde la acest comentariu
  24. anca pop
    anca poptrimis la 5/4/2012

    liliana eu am fost internata cu fetita mea pt corectarea unui dsa,descoperit anul trecut in decembrie.noi am fcut interventia in Romania la un spital din Bucuresti care au o sectie destinata malformatiilor cardiace.Ayana a fost operata minim-invaziv, a intrat cu cateter si nu chirurgical,ceea ce ma bucurat enorm.Medicul este din Israel si am citit si interesat pe internet ca este unul dintre cei mai buni medici cardiologi intrventionisti pediatri.Noi am sunat,ne am interesat de costuri, medicul a vazut ecografiile si ne -a programat pt interventie.Nu te contrazic ca in italia totul a fost bine,ma refer la conditii, medici,dar vad ca mai nou si n Romania se fac intreventii minim invazive la copiii.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII