Cianoza la copil

Cianoza la copil

Cianoza la copil

Cianoza este o coloratie albastra sau violeta, cu tenta cenusie, a pielii, care se observa cel mai usor pe buze, pe limba sau sub unghii.

 

Cianoza indica o scadere a oxigenului din fluxul sangvin si poate fi un simptom al problemelor legate de plamani, insa, cel mai adesea apare ca rezultat al amestecului de sange rosu si albastru, ca urmare a functionarii deficitare a vaselor inimii. Cianoza este un simptom detectat pe baza observatiei si nu a unui test de laborator.

despre cianoza la copil, veti afla:

Ce este cianoza
Tipuri de cianoza
Cauzele cianozei
Toate bolile de inima cauzeaza cianoza la copii ?
Ne putem da seama cand un copil are cianoza ?
Ce facem daca ni se pare ca bebelusul nostru are cianoza ?
Ce va prescrie medicul, daca este prezenta cianoza centrala ?

Ce este cianoza

Cianoza este o coloratie albastra sau violeta, cu tenta cenusie, a pielii, care se observa cel mai usor pe buze, pe limba sau sub unghii. Cianoza indica o scadere a oxigenului din fluxul sangvin si poate fi un simptom al problemelor legate de plamani, insa, cel mai adesea apare ca rezultat al amestecului de sange rosu si albastru, ca urmare a functionarii deficitare a vaselor inimii. Cianoza este un simptom detectat pe baza observatiei si nu a unui test de laborator.

Tipuri de cianoza

Acrocianoza face referire la prezenta coloratiei albastre sau violete in zona extremitatilor, mai ales in palme si pe talpi. De asemenea, acrocianoza se refera si la coloratia din jurul buzelor. Este un fenomen frecvent intalnit la bebelusi si nu reprezinta un pericol, daca nu este insotita de cianoza centrala.

Cianoza centrala se refera la prezenta coloratiei specifice pe partile centrale ale corpului, incluzand buzele, gura, capul si torsul. Cianoza centrala nu este in niciun caz ceva normal si este cel mai adesea asociata cu scaderea oxigenului in sange.

Cauzele cianozei

Cianoza centrala apare ca efect al schimbarii culorii sangelui. Sangele isi schimba culoarea in prezenta (sau in absenta) oxigenului. Sangele rosu este bogat in oxigen, in timp ce lipsa oxigenului duce la o coloratie albastra sau violeta. Sangele rosu care circula prin capilare este cel care da culoarea rozalie, cu aspect sanatos, a pielii. In schimb, sangele albastru da pielii o culoare ingrijoratoare, albastruie sau vanata.

Cianoza este cauzata cel mai adesea de anomalii ale inimii, ale plamanilor sau ale sangelui. In conditii normale, cand sangele este suficient oxigenat, pielea are un aspect sanatos. Atunci cand sangele dezoxigenat, care se intoarce la plamani pentru a primi mai mult oxigen, circula prin capilare, da o coloratie specifica, albastruie. Anomaliile legate de functionarea plamanilor pot face ca sangele care se intoarce pentru a colecta oxigen sa nu fie oxigenat si astfel se produce cianoza. De asemenea, anomaliile sangvine pot scadea functia sangelui de a colecta oxigenul, ducand la acelasi rezultat. Explicatia comuna a cianozei este, prin urmare, aceea ca sangele albastru (dezoxigenat) este pompat in organism, ceea ce nu este normal.

Toate bolile de inima cauzeaza cianoza la copii?

Nu toate bolile de inima sau de plamani sunt asociate cu cianoza. Absenta coloratiei albastrui poate fi linistitoare, insa ea nu exclude posibilitatea existentei unei boli de inima.

Ne putem da seama cand un copil are cianoza?

De obicei parintii pot recunoaste usor cianoza, insa acest lucru nu este intotdeauna valabil. Uneori si medicii o depisteaza mai greu, mai ales in cazul copiilor cu o piele mai inchisa la culoare. Cea mai buna metoda de depistare a cianozei este sa verificati culoare unghiilor, a buzelor si a limbii si sa o comparati cu cea a unei persoane cu pigment asemanator. De obicei comparatia se face cu un parinte sau cu un frate / sora.

Ce facem daca ni se pare ca bebelusul nostru are cianoza?

In primul rand, nu intrati in panica. In al doilea rand, examinati cu atentie copilul. Daca cianoza este limitata la extremitatile mainilor si picioarelor si in jurul buzelor, atunci linistiti-va, pentru ca nu e nimic grav. Daca insa coloratia este raspandita pe limba, pe cap si pe tors, atunci trebuie sa apelati de urgenta la un medic.

Ce va prescrie medicul, daca este prezenta cianoza centrala?

In primul rand, medicul va examina cu atentie copilul si va va pune mai multe intrebari legate de istoricul medical al familiei. In functie de raspunsuri si de ceea ce observa, este posibil sa va linisteasca imediat sau sa supuna copilul unei evaluari mai detaliate. Testele de laborator pot sa includa analize de sange si oximetrie, pentru a determina cantitatea de oxigen pe care o contine sangele. Oximetria este efectuata cu ajutorul unei sonde luminoase speciale, plasate pe deget. De asemenea, medicul va cere ajutorul altor specialisti, in functie de constatarile facute.  

Pentru intrebari medicale si pentru a discuta cu alti parinti care au trecut prin experiente asemanatoare cu copilasii lor, va asteptam sa participati pe forumul Clinica Virtuala DC - unde veti gasi sfaturile medicilor, sfaturile parintilor si multe subiecte de interes medical de ultima ora.

Despre probleme ale inimii (cardiologie), mai cititi:

Malformatiile inimii la copii
Palpitatiile inimii la copil
Cianoza la copil
Semne si simptome ale unei malformatii congenitale a inimi

Pentru suport, prietenie si atitudine, va recomandam forumul de suport:

Clinica Virtuala DC - Consultanta medicala online.

autor: redactor Desprecopii.com A.G. - toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2019

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII