Alegerea unui sport pentru copil: motive, factori de influență, beneficii
Atunci cand va ganditi sa inscrieti copilul la un sport, luati in calcul cat este de pregatit copilul, emotional si fizic. Un inceput prea timpuriu poate deveni frustrant si pentru copil si pentru dumneavoastra si poate indeparta copilul definitiv de sport. Desi exista programe sportive create pentru prescolari, abia pe la 6-7 ani majoritatea copiilor dezvolta nivelul potrivit de aptitudini fizice si de atentie necesare pentru a asculta indicatiile si a invata regulile unui joc.
Sportul poate fi amuzant pentru copiii foarte mici si cei de gradinita, dar ar trebui sa nu fie axat pe competitie, ci pe a avea mai multe oportunitati amuzante de a fi activ. Iata sfatul de la Desprecopii.com.
- despre alegerea unui sport pentru copil: motive, factori de influenta, beneficii, veti citi:
Beneficiile sportului pentru copil
La ce sport inscriem copilul?
Cand ar trebui sa inceapa copilul practicarea unui sport?
Sportul ca miscare si amuzament
Alegerea sportului potrivit pentru copilul tau
Sportul si temperamentul copilului
Factori de familie in alegerea unui sport pentru copil
Copilul vrea sa renunte la sport – ce e de facut?
Este bine sa lasati copilul sa renunte la sport?
Inainte de inscriere la un sport sau activitate sportiva
Beneficiile sportului pentru copil
Practicarea unui sport in mod organizat poate face bine copilului in mai multe moduri. De la fotbal la scrima, sporturile ofera copiilor sanse de a dobandi si perfectiona aptitudini, de a lucra cu alti copii si cu antrenorii si de a lua parte la competitii intr-un mediu sigur.
Ei invata valoarea antrenamentelor si a provocarii unei competitii. Si, mai ales, sportul ofera oportuntati naturale si amuzante de a face exercitii fizice in mod regulat.
In Romania, situatia este ingrijoratoare. Copiii fac tot mai putin sport. Conform publicatiei Gazeta Sporturilor, un studiu realizat de P&G pentru România a confirmat situaţia alarmantă şi a scos la iveală o statistică descurajantă: 43% dintre copiii din România nu practică nici un sport.
La ce sport inscriem copilul?
Dar inainte de a va inscrie copilul la un sport, ar trebui sa luati in considerare personalitatea copilului si nivelul lui de dezvoltare pentru a va asigura ca practicarea unui sport este o experienta pozitiva pentru toti.
Cand ar trebui sa inceapa copilul practicarea unui sport?
Atunci cand va ganditi sa inscrieti copilul la un sport, luati in calcul cat este de pregatit copilul, emotional si fizic.
Un inceput prea timpuriu poate deveni frustrant si pentru copil si pentru dumneavoastra si poate indeparta copilul definitiv de sport.
Desi exista programe sportive create pentru prescolari, abia pe la 6-7 ani majoritatea copiilor dezvolta nivelul potrivit de aptitudini fizice si de atentie necesare pentru a asculta indicatiile si a invata regulile unui joc.
Desi prescolarii pot sa arunce si sa fuga, este necesar de obicei ceva timp inainte sa poata sa coordoneze cele doua aptitudini. Si de obicei abia prin clasa intai inteleg conceptul de a juca pe rand, care este crucial in multe sporturi.
Sportul ca miscare si amuzament
Sportul poate fi amuzant pentru copiii foarte mici si cei de gradinita, dar ar trebui sa nu fie axat pe competitie, ci pe a avea mai multe oportunitati amuzante de a fi activ.
Deci, desi copilul inscrie din greseala un gol in poarta echipei lui sau alearga dupa fluturi tot meciul, cata vreme se simt bine, totul este in regula. Daca decideti sa va inscrieti copilul de 5 ani intr-o echipa sportiva, asigurati-va ca alegeti o echipa care pune accentul pe amuzament si aptitudinile de baza.
Alegerea sportului potrivit pentru copilul tau
In cazul in care copilul manifesta un interes deosebit fata de un anumit sport, dati-i voie sa-l practice. Poate te va ingrijora riscul de ranire, mai ales intr-un sport de contact cum ar fi fotbalul american sau karate, dar cata vreme antrenorul le cere sportivilor sa foloseasca echipamentul de protectie, medicul copilului nu are contraindicatii, iar copilul practica sportul impreuna cu alti copii la fel de mari si de puternici, mergeti inainte. Chiar daca sportul nu se dovedeste pana la urma a fi cel mai potrivit, copilul va avea multe de invatat din aceasta experienta.
Sportul si temperamentul copilului
Cand alegeti un sport, ganditi-va la temperamentul copilului. Unii copii au o inclinatie naturala fata de sporturile de echipa, in timp ce altii se pot simti mai bine in activitati axate pe efortul individual. Exista un sport potrivit pentru fiecare – de la fotbal, baschet si volei pentru un copil inclinat spre sporturile de echipa, la tenis, scrima, karate, dans si inot pentru un copil care prefera sa joace de unul singur.
Adi are 5 ani si am incercat si noi inotul... in bazinul mic. Primele trei zile a fost super... atat antrenorul cat si el foarte incantati...
Apoi dezastru... a sasea zi nu a mai stat decat 30 de minute si mi-a repetat tot timpul pana am iesit din cladirea bazinului ca el nu mai vrea sa vina... De altfel si antrenorul ne-a spus ca ar fi bine sa-l mai lasam un an...
Daca nu ar fi mers din septembrie la canto si s-ar fi tinut de ore, as fi spus ca este fuga de greu, dar la muzica merge, ii place si clar este mai greu decat la inot...
Asa de inversunat este incat daca inainte statea o ora in baie acum face doar un dus si gata...
Asta este experienta noastra si am hotarat deja sa-l lasam pentru la anul...
Si apropo... eu inot forte bine, am facut trei ani inot si am inceput la 10 ani... deci mai este timp. --Gabbriela, USA
Fetita mea merge pe patine pe gheata de la 3 ani insa medicul mi-a recomandat role numai de la 4 ani. Inca nu i-am cumparat desi are aproape 6 ani, imi e frica de cazaturile pe asfalt! I-am cumparat casca, cotiere si genunchiere si le-am folosit la bicicleta, cred ca totusi la vara o sa-i cumpar cu toate ca la cum arata aleile noastre si trotuarele imi e cam frica.--Andra, Bucuresti
Sa nu va mirati daca sunt necesare cateva incercari – sau cateva sezoane sportive – pana gasiti sportul potrivit pentru copilul dumneavoastra. Copiilor le ia ceva timp sa-si dea seama care sunt activitatile preferate.
Unii copii ar putea sa nu fie interesati de sporturile de echipa, dar pot fi activi fizic participand la alte activitati care nu pun accentul pe competitie. Indiferent ce aleg, copiii ar trebui sa faca miscare fizica cel putin 60 de minute pe zi.
Factori de familie in alegerea unui sport pentru copil
Inainte de a inscrie copilul la un sport, ganditi-va la modul in care antrenamentele si meciurile vor afecta viata de zi cu zi a copilului si a restului familiei:
In ce mod va fi afectat timpul pe care il are copilul pentru lucruri ca temele, alte activitati si timpul petrecut cu familia si prietenii?
Poate ar trebui sa obtineti programul antrenamentelor si al meciurilor si sa alcatuiti programul unei saptamani obisnuite cu copilul dumneavoastra.
Este important pentru copil sa-i ramana timp de odihna, de gandire creativa si de joaca libera atunci cand nu face nimic altceva. Acest rest de timp ii poate ajuta oferindu-i energia necesara pentru activitatile lui.
Cum va afecta sportul ales planurile celorlalti membri ai familiei?
Multe echipe au antrenamente si meciuri numai la sfarsit de saptamana, ceea ce poate fi o problema daca familia obisnuieste sa faca mici excursii la sfarsit de saptamana.
Daca aveti mai multi copii care practica diverse sporturi, cum veti coordona transportul lor la antrenamente si la meciuri?
Cat de implicat doriti sa fiti ca parinte in acel sport si cat de implicat doreste copilul sa fiti? Cluburile sportive cauta de multe ori parinti care sa se ofere sa faca totul, de la antrenorat la asigurarea gustarilor si a transportului. Implicarea dumneavoastra – ca antrenor sau in alt rol –poate fi un mod grozav de a petrece timp cu copilul si de a-i arata ca sunteti interesati de ceea ce face.
Copilul vrea sa renunte la sport – ce e de facut?
Indiferent cat de entuziast ar fi copilul cand il inscrieti la un sport, poate veni un moment cand vrea sa renunte. Daca vine si va roaga asta, incercati sa aflati care este motivul. Poate fi ceva nesemnificativ si remediabil, ca un echipament care nu-i vine bine, sau poate fi o problema mai mare, cum ar fi faptul ca nu se inetelege bine cu antrenorul sau cu copiii din echipa. Ar putea si faptul ca pur si simplu nu-i place sportul.
Eu am dus-o pe Maria la tenis pe la 5 ani, dar am renuntat pt ca era racheta prea grea pt. ea - desi era una speciala pt pici. Apoi am dus-o la inot si in prezent (7 ani)tot la inot mergem dar desi ii place si a facut progrese vizibile, prefera sa iasa la joaca cu fetele sau sa mearga la tara cu mama.Nu prea e ea sportiva din fire (desi se da)asa ca nici eu nu insist. A fost o perioada si la dansuri dar s-a plictisit repede : "mami, facem aceleasi miscari de fiecare data, eu le stiu, de ce sa ma mai duc?" --valipop, Pitesti, RO
Este bine sa lasati copilul sa renunte la sport?
Daca face parte dintr-o echipa care se bazeaza pe participarea lui sau a ei, ar trebui sa-i explicati importanta retragerii sale pentru acel sezon competitional. Daca nu este cazul, ganditi-va ce ati dori sa invete copilul din aceasta experienta si cum il va afecta renuntarea.
Cand copilul are un program supraincarcat sau este nefericit, renuntarea poate fi decizia cea mai potrivita. Dar tot este important sa aiba activitate fizica in fiecare zi, chiar daca nu mai practica un sport.
Inainte de inscriere la un sport sau activitate sportiva
Copilul ar trebui sa fie examinat de medic inainte de a incepe orice program de sport sau de fitnes. Copiilor care au anumite probleme medicale, de exeplu de vedere sau de auz pot avea dificultati in practicarea unui sport. In cazuri mai rare, un medic poate gasi o boala nediagnosticata pana atunci care ar putea afecta practicarea unui sport de catre copil.
Sfatul de la Desprecopii.com
Desi ar trebui sa-i comunicati copilului dorintele dumneavoastra, nu este niciodata o idee buna sa-l fortati sa desfasoare o activitate numai pentru ca odinioara dumneavoastra ati excelat in ea. Si, odata ce a ales un sport, nu uitati sa mergeti la sala, pe teren sau la bazin pentru a-i face galerie.
Acestea sunt indicatiile generale de care ar trebui sa tineti cont. Copiii se maturizeaza in ritm propriu si isi dezvolta aptitudinile unice, fiecare in alt moment, deci tineti cont de maturitatea emotionala si fizica a copilului inainte de a-l inscrie la un sport pentru cateva luni sau pentru un sezon competitional. Nu are rost sa fortati copilul sa faca un sport care nu-i place.
De ce e important sa iti inscrii copilul la un sport de club: 6 beneficii
Practicarea unui sport in mod organizat poate face bine copilului in mai multe moduri. De la fotbal la scrima sau inot, sporturile ofera copiilor sanse de a dobandi si perfectiona aptitudini, de a lucra cu alti copii si cu antrenorii si de a lua parte la competitii intr-un mediu sigur. Sportul il ajuta in procesul de crestere s ii dezvolta spiritul sportiv de competitie si disciplina. Iata de ce credem ca este important sa iti inscrii copilul la un sport de club.
Despre activitatile sportive ale copilului, merita citit si:
39 de jocuri in aer liber
Obezitatea la copil: 8 factori de risc
Invata copilul sa mearga pe bicicleta: cum si unde
6 Obiceiuri sanatoase pentru o familie sanatoasa
4 lucruri esentiale pe care copiii le invata prin sport
Forumuri specializate ale comunitatii Desprecopii
In floarea copilariei (4-12 ani) -
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate
autor: Desprecopii.com (c) Toate drepturile rezervate, 2022
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
15 comentarii din totalul de 20:
am doi nepoti gemeni de 4 ani si 7 luni si as dori sa-i dau la fotbal m-ar interesa niste cluburi sau asociati in bucuresti .serioase
am doi nepoti de 4ani si 7luni si as vrea sa-i duc la fotbal m-ar interesa niste cluburi sau asociati
Elena Bianca, tu intelegi ce ai scris? Daca si copilul tau se va exprima si va scrie la fel, caci "va avea de unde invata ", vai si amar de el. Si vai si amar de cei care va trebui sa traiasca inconjurati de persoane asemanatoare tie. Se pare ca nu prea ti-a placut scoala... Apropo, despre ce vorbeai acolo, poate se gaseste cineva sa-ti raspunda, daca intelege ce ai scris, fireste.
am doi nepoti de 4ani si 7luni si as vrea sa-i duc la fotbal m-ar interesa niste cluburi sau asociati
am doi nepoti de 4ani si 7luni si as vrea sa-i duc la fotbal m-ar interesa niste cluburi sau asociati
baetelu meu are7 ani si deja am mers la dansuri moderne 5 luni dar a renuntat , educatoarea spune ca el are foarte multa energie si cai trebue ceva mai mult lucru fizic ce sa fac
Eu mi-am dat fetita la clubul ArtTeam , la cursuld e dans si engleza si actorie. ii place foarte mult.telefonul de la club este: 0727804860
baiatul meu are 9 ani. Face sport de la 3 ani. DIverse sporturi, le-am schimbat pentru a se hotara singur care este sportul care-i place. Ne- am oprit la gimnastica, prima lui dragoste, sport cu care a inceput de la 3ani. AM avut mari retineri sa-l inscriu la gimnastica, datorita prejudecatiilor ca nu va mai creste. Este adevarat? Sunt doar prejudecati? Exista spoturi ca ajuta cu adevarat la cresterea copilului? Mentionez ca l -am dus si la basket, unde-i place deasemenea foarte mult. Ce sport ne sfatuiti sa alegem?
Salutari. Pasionatii de tenis, badminton, baschet, fotbal, cei care doresc sa-si intretina forma fizica cu accesorii fitness, de antrenament si medicale va invit sa ma contactati si va voi oferi produse import Austria la un accesibil.
Si eu am fost cu fetita la inot, mai ales ca i place sa se joace in apa, iar acest sport dezvolta bine copilul.
Sportul este esential pentru dezvoltarea mintala si cea fizica a copilului. Cu ajutorul jucariilor de bebelusi putem sa obtinem pasiunea pentru joaca si competitie.
salut!...daca baiatul meu este hipoacuzic si are prb. cu vederea , poate merge la scrima!...iubeste acest sport!....
Am un baiat de 6ani si 7 luni , practica karate de la 5 ani si inot de la 6 ani,la ambele sporturi a ajuns la grupa de performanta adica 5 antrenamente la karate si 4 la inot astea saptamanal,vreau sa stiu daca i sa-i afecteze sanatatea in viitor ( mentionez ca nu vrea sa renunte la nici unu din cele 2 ) in plus nu pare ca este obosit dupa 2 antrenamente in aceiasi zi karate si inot tot la ora 23 se culca. vreau sa stiu daca acest efort o sa-i afecteze sanatatea pe viitor?
Am un baietel de 4 ani si 10 luni si este foarte energic.As vrea sa-l dau la un sport unde sa si consume energia desi lui ii place fotbalul nu-l pot da acum pentru ca el are o bronsita asmatiforma si mi-e cam frica sa-l dau .Daca imi puteti cam ce sport sa practice.Va multumesc.Simona Bucuresti
scrima
Baetelul meu nu are inca 4 anisori dar este maniac dupa fotbal.Stapanteste mingea mai ceva ca un copil de 8 ani.Cat este de mic,dar scopul lui este sa devina fotbalist si in rest nu este interesat de nimic.De cand vine de la gradinita si pana seara daca s-ar putea s-ar juca numai cu mingea.E MANIAC DUPA FOTBAL SI NU STIU CE SA FAC!Voi ce parere aveti?Stie cineva in Timisoara un club pt copilasi asa de mici?Multumesc!
Buna, fetelor!Imi spune si mie cineva daca exista in Pitesti cursuri de inot pentru bebelusi? Am inteles ca in alte orase sunt piscine care promoveaza genul acesta de activitate, care dezvolta foarte frumos copilasul.Va pup!
LA CE SPORT POT SA-L DAU PE BAIATUL MEU CARE ARE 5 ANI SI 4 LUNI?
cat costa daca este un milion sau mai mult nu mai vreau sa fie 5 lei
Am un baiat de 32 de ani. La varsta de 4 ani a inceput sa mearga la inot iar la 9 ani a inceput atletismul de performanta. Sportul a transformat un copil care avea prea multe mame intr-un copil sigur pe el si cu mai multa ambitie. Cantonamentele l-au ordonat si l-au invata sa se descurce singur inca de la 9 ani. In acelasi timp a invatat0212 foarte bine si acum este un tanar care stie ce vrea. Ii indem pe parinti sa-i lase pe copii sa faca sport in scoala iar daca are chemare sa practice alte activitati sportive. Acolo unde nu se poate copilul trebuie obisnuit cu o minima activitate care sa-l invete sa respire corect, sa mearga corect, sa se hraneasca corect.
cand am timp intru pe acest site si ma documentez.sunt mamica a doi copii frumosi de aceea timpul nu imi permite. parerea mea este ca ai ce citi si ce invata, toate de bine eu zic sa o tinet-ti tot asa din partea mea nota zece.
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII