Cand mami se intoarce la munca...

Cand mami se intoarce la munca...

Cand mami se intoarce la munca...

  • Perioada concediului de crestere a copilului este sau ar trebui sa fie una dintre cele mai frumoase din viata oricarei mamici. Ce poate fi mai frumos decat sa iti petreci timpul cu puiul tau abia ivit pe lume, sa-l vezi cum creste sub ochii tai, zi de zi, clipa de clipa? Si totusi, in realitate, lucrurile nu sunt intotdeauna la fel de roz pe cat par sau pe cat ar trebui sa fie. Este firesc sa fie si asa sau este vorba doar de faptul ca unele mamici nu reusesc sa se adapteze situatiei?

Cand mami se intoarce la munca...

Sentimentul de vinovatie fata de propriul copil
Neincrederea in propria persoana
Lucratul acasa - o solutie?
 
Perioada concediului de crestere a copilului este sau ar trebui sa fie una dintre cele mai frumoase din viata oricarei mamici. Ce poate fi mai frumos decat sa iti petreci timpul cu puiul tau abia ivit pe lume, sa-l vezi cum creste sub ochii tai, zi de zi, clipa de clipa? Si totusi, in realitate, lucrurile nu sunt intotdeauna la fel de roz pe cat par sau pe cat ar trebui sa fie. Este firesc sa fie si asa sau este vorba doar de faptul ca unele mamici nu reusesc sa se adapteze situatiei?
 
Oricat de cinic ar parea, nu cred ca exista mamici care sa nu isi fi dorit, macar o data, pe parcursul concediului de crestere a copilului, sa se intoarca la serviciu mai devreme decat si-au propus. Sunt, desigur si exceptii. Si, da, acestea sunt de admirat, ceea ce nu inseamna ca mamicile care isi doresc sa se termine mai repede concediul sunt de condamnat. Dimpotriva, poate ca merita si ele toata admiratia pentru curajul de a spune lucrurilor pe nume. Si totusi, asta nu le impiedica sa aiba remuscari, mustrari de constiinta pe toate planurile si, uneori, mici depresii post-concediu.

Sentimentul de vinovatie fata de propriul copil

Este sentimentul care apare aproape ca un reflex, in momentul in care, intr-o buna dimineata, te trezesti cu o pofta nebuna de munca si iti doresti sa faci si altceva decat sa pui biberonul la sterilizat, sa intinzi rufele pe sarma si sa te pregatesti de iesit in parc cu cel mic.

Te intrebi deodata, ce-ar fi daca te-ai intoarce mai repede la profesia ta, incepi sa iti faci chiar planuri serioase de revenire, scrii deja in minte mailuri sefului si visezi la o cafea bauta cu colegii in pauza de pranz cand, brusc, te readuc la realitate tipetele celui mic. Atunci te cuprinde, la fel de spontan, un sentiment de vinovatie fata de propriul copil, ivit din ideea ca va trebui sa il lasi in grija altcuiva. Problema este ca, mai devreme sau mai tarziu, inevitabilul se va intampla oricum, asa ca, ce-ar fi sa te gandesti de doua ori inainte sa-ti ingropi dorintele firesti, de om mare, in sentimente de vina fara sens?

/Images/mama-laptop-copil.jpg

Neincrederea in propria persoana

Intoarcerea la serviciu este adesea insotita de un sentiment profund de neincredere in sine. E ca si cum toata experienta de mamica pe care ai castigat-o in toata aceasta perioada in care ai profesat doar ca mama full time, ar fi anulat-o pe cea profesioanala, acumulata de-a lungul anilor in cariera ta. Cum te vei descurca? Daca ti se vor face reprosuri? Cum vei reusi sa te imparti intre serviciu si copil? Zeci de astfel de intrebari iti invadeaza mintea si te cuprinde panica la gandul ca nu vei face fata revenirii.

Teama este un sentiment firesc, pentru ca, in fond, nu este vorba de o revenire propriu-zisa la viata de dinainte, ci mai degraba de o re-organizare a intregii tale vieti, in functie de schimbarile atat de importante produse intre timp. Vestea buna este ca, odata depasita, aceasta neincredere in propria persoana, vei sti cum sa faci fata tuturor provocarilor, iar increderea recastigata in tine te va indruma catre cele mai bune decizii.

Lucratul acasa - o solutie?

Pentru mamicile care au o profesie ce le permite acest lucru, o activitate part-time in perioada concediului de crestere a copilului poate fi solutia ideala pentru a imbina dorinta de intoarcere la viata profesionala cu cea de a ramane alaturi de propriul copil si pentru a scapa de remuscari, de complexe si de alte sentimente negative. Iar daca profesia pe care o ai nu iti permite o astfel de activitate, poate ca ar fi timpul sa te gandesti si la ceva nou in viata ta. Exista atat de multe variante in sensul acesta, incat este aproape imposibil sa nu o gasesti pe cea potrivita pentru tine.

Despre meseria de mama merita citit si:

10 lucruri de care mamele NU ar trebui să se simtă vinovate - cum sa scapi de presiunea INUTILĂ

10 lucruri de care mamele NU ar trebui să se simtă vinovate - cum sa scapi de presiunea INUTILĂ

Sentimentul de vinovăție, izvorât adesea din cele mai banale motive, este o adevărată povară pentru multe dintre mămicile de bebeluși.…

Nu mai ȚIPA pentru că nu folosește nimănui. Fii o mămică ZEN cu aceste 10 sfaturi

Nu mai ȚIPA pentru că nu folosește nimănui. Fii o mămică ZEN cu aceste 10 sfaturi

Hei mami, oare nu țipi prea mult?Intre micul dejun si cina, trecand prin imbracatul pentru scoala sau gradinita, teme, cumparaturi, baie, curatenie si alte activitati care te tin in priza…

Mami si tati, ce faceti acolo? Cand copilul isi surprinde parintii

Mami si tati, ce faceti acolo? Cand copilul isi surprinde parintii "in flagrant"

A fi parinte este, cu siguranta, o misiune complexa, ce prilejuieste o sumedenie de momente inedite, carora trebuie sa le facem fata cu brio.Dincolo de dificultatile inerente, ce sunt insa de cele mai…


 

 Comunitatea Desprecopii - Hai pe forumul parintilor


Parintii intreaba, parintii raspund!
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)


 

autor: redactor Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2013

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII