Cauzele cele mai importante ale unei nașteri premature. Prevenirea nașterii premature - sfatul medicului

Cauzele cele mai importante ale unei nasteri premature. Prevenirea nasterii premature - sfatul medicului

Cauzele cele mai importante ale unei nașteri premature. Prevenirea nașterii premature - sfatul medicului

Nașterea prematură este nașterea care are loc înainte de împlinirea a 37 de săptămâni complete de sarcină.

Cea mai frecventă cauză de mortalitate determinată de prematuritate este sindromul de detresă respiratorie, cauzat de imaturitatea pulmonară. În contextul prematurității, printre complicațiile pe termen scurt determinate de detresa respiratorie se numără: hemoragia pulmonară și cerebrală, enterocolita ulceronecrotică, displazia bronhopulmonară și retinopatia de prematuritate.

Nașterea prematură poate fi determinată de mai mulți factori, printre care:
- Infecțiile și inflamațiile: Infecțiile tractului genital sau alte infecții sistemice pot declanșa travaliul prematur.
- Probleme ale placentei: Problemele placentei, cum ar fi placenta previa sau decolarea prematură a placentei, pot cauza nașterea prematură.
- Stresul fizic sau emoțional: Stresul sever poate duce la eliberarea de hormoni care declanșează travaliul prematur.
- Complicații medicale: Diabetul gestational, hipertensiunea arterială și alte complicații medicale ale mamei pot contribui la prematuritate.
- Factori de stil de viață: Fumatul, consumul de alcool și droguri, precum și alimentația deficitară pot crește riscul de naștere prematură

Iata ce trebuie sa stii, pe larg:

Cauze ale nasterii premature
Cea mai frecventa cauza de mortalitate determinata de prematuritate
Cum putem preveni o nastere prematura
Forumul special al parintilor cu bebelusi prematuri
Tot despre prematuri mai cititi

Cauze ale nasterii premature

Nasterea prematura este nasterea care are loc inainte implinirea a 37 de saptamani complete de sarcina.

Printre cauzele nasterii premature putem enumera:

► Factori socio-economici - sarcina ne-urmarita medical, educatia redusa a mamei, venit material si conditii de viata precare, consum de droguri, tutun, alcool;

► Patologia materna - patologii preexistente sarcinii (boli de sistem, infectii TBC, malformatii cardiace); boli concomitente sarcinii (hipertensiune arteriala, diabet zaharat, pneumonii, infectie urinare si vaginale, boli ale aparatului uro-genital matern (fibrom, malformatii uterine); sarcina multipla (frecventa in cazul fertilizarii in vitro); nespatierea sarcinilor cu intervale mici intre ele si lipsa unei igiene sexuale adecvate. in 2009, 18% dintre femeile sub 30 de ani au nascut fara a merge la nici un control prenatal.

Peste 40% dintre femeile care nasc prematur nu beneficiaza de o consultatie prenatala sistematica sau periodica.


Conform statisticilor, in fiecare an, in Romania se nasc prematur intre 20.000 si 24.000 de copii. In 2015, din 192.000 nasteri, 15% au fost premature.

nastere prematura cauze

Cea mai frecventa cauza de mortalitate:  sindromul de detresa respiratorie, cauzat de imaturitatea pulmonara

Cea mai frecventa cauza de mortalitate determinata de prematuritate este sindromul de detresa respiratorie, cauzat de imaturitatea pulmonara.

In contextul prematuritatii, printre complicatiile pe termen scurt determinate de detresa respiratorie se numara: hemoragia pulmonara si cerebrala, enterocolita ulceronecrotica, displazia bronhopulmonara, retinopatia de prematuritate.

Pe termen lung, prematurii care au prezentat detresa respiratorie au risc de aparitie a sechelelor neuro-motorii: paralizie cerebrala, retard mental, handicap psihomotor.

Exista, de asemenea, studii care asociaza prematuritatea si cu autismul.

Tratamentul prematurilor

Tratamentul prematurilor inseamna, in fapt, realizarea unei tranzitii cat mai putin agresive intre conditiile intrauterine si mediul exterior. In conditiile actuale de dotare a maternitatilor, realizam maximum posibil pentru a salva copii mai mici de 28 de saptamani (de sarcina), insa pe multi ii pierdem sau ii recuperam partial, ei continuand sa traiasca cu diferite forme de handicap.

Pentru a schimba aceasta situatie, este nevoie de echipamente performante, care sa ne ajute in special in ventilatia mecanica a acestor micuti pacienti in primele zile de viata, moment delicat in care aplicarea tehnicilor moderne poate face diferenta intre un copil normal sau un copil cu risc mare de deces si handicap ulterior, afirma Dr. Adrian Toma, Medic primar neonatolog, sef Sectie, Spitalul Clinic Obstetrica Ginecologie  Prof Dr. Panait Sarbu (Giulesti).

Ingrijirea unui copil prematur este extrem de costisitoare, statisticile la nivel european indicand un cost de aproxmativ 1.000 de euro/zi. La nastere, bebelusii prematuri sunt pusi direct in ingrijire speciala. De obicei sunt tinuti in incubatoare. Ei necesita o ingrijire stricta.

► Citeste si Nașterea prematură și nașterile din familia ta - există o legătura. Iată mai multe despre riscul nașterii premature

Cum putem preveni o nastere prematura?

Sunt lucruri pe care femeile le pot face pentru a-si imbunatati sanatatea, reduce riscul de a avea un copil prematur, si de a-si ajuta copilul sa fie sanatos. Acestea includ:

renuntarea la tigari
control regulat la medicul ginecolog, inainte si in timpul sarcinii
vorbeste cu mediul tau despre diabet, o dieta sanatoasa, griji si nelamuriri despre sarcina, etc.
atentie la semnele unui travaliu prematur: contractii la 10 minute, scurgeri vaginale sau sange, presiuni in zona pelvina,dureri de spate, crampe abdominale cu sau fara diaree - contacteaza medicul imediat daca esti ingrijorata.

Copiii prematuri au nevoie de o îngrijire speciala si extra dragoste!

Forumul special al parintilor cu bebelusi prematuri

Prematurii: Esentele tari 
Esentele tari se tin in sticlute mici. Aici isi fac stagiul prematurii DC. 

autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir
In exclusivitate pentru Desprecopii - Toate drepturile rezervate (c) 2022
referinte medicale: Academia Americana de Pediatrie - norme de sanatate pentru copii 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII