Somnul face copiii mai inteligenti iar prea putin somn ii face obositi, nervosi si fara putere de concentrare
Copiii privați de somn sunt obosiți, nervoși și dezavantajați la școală. Lipsa somnului le reduce puterea de concentrare, produce epuizare, îi face neatenți și, în plus, crește riscul de obezitate infantilă. 😴
• Iată de ce este important somnul pentru copilul tău și cât trebuie să doarmă pentru a avea rezultate mai bune la școală. 📚💤
veti citi
Copiii care nu dorm suficient au performante proaste la scoala
1. Beneficiile somnului REM (miscarea rapida a ochilor)
2. Somnul ajuta memoria unui copil
3. Lipsa de somn produce epuizare in timpul zilei
4. Risc mai mare de ranire
5. Lipsa de somn poate provoca probleme de atentie
6. Obezitatea din copilarie este legat de apnee
Cand ar trebui sa mearga scolarul la somn: diagrama orei de culcare
Cum putem sa-i facem pe copiii nostri mai inteligenti: despre inteligenta, joaca, somn si alegeri
Forum de Parenting modern
Copiii care nu dorm suficient au performante proaste la scoala
Copiii privati de somn sunt obositi, nervosi si dezavantajati la scoala. Cititi care este parerea expertilor nostri asupra acestui aspect. Cercetarile arata ca pentru dezvoltarea creierului si a sanatatii, copiii au nevoie de somn.
Oamenii de stiinta stiu ca copiii petrec mult mai mult timp decat adultii in somnul REM, care este stadiul de vis a ciclului de somn. Sugarii petrec aproximativ opt ore de somn REM, adultii tineri petrec aproximativ 90 de minute in timpul somnului REM. Somnul REM este un moment crucial pentru activitatea creierului. Creierul este cel putin la fel de activ in timpul ciclului de vis ca atunci cand suntem treji.
1. Beneficiile somnului REM (miscarea rapida a ochilor)
Oamenii de stiinta stiu ca copiii petrec mult mai mult timp decat adultii in somnul REM, care este stadiul de vis a ciclului de somn. Sugarii petrec aproximativ opt ore de somn REM, adultii tineri petrec aproximativ 90 de minute in timpul somnului REM. Somnul REM este un moment crucial pentru activitatea creierului. Creierul este cel putin la fel de activ in timpul ciclului de vis ca atunci cand suntem treji. Oamenii de stiinta cred ca toata aceasta activitate este legata de plasticitatea neuronala - cresterea si schimbarea celulelor creierului - si cred ca somnul REM ofera posibilitatea pentru aceasta crestere si schimbare.
2. Somnul ajuta memoria unui copil
Intr-un studiu american pe copii cu varste cuprinse intre 10 si14 ani, cercetatorii au limitat somnul lor la doar cinci ore. A doua zi, atat gandirea abstracta cat si creativitatea lor (masurate prin teste standardizate) au scazut temporar. Un studiu pe copii israelieni intre 9 si 12 ani, lansat in 2003, a aratat ca reducerea somnului cu o singura ora afecteaza negativ cantitatea de lucruri memorate cat si timpul de reactie la testele standardizate, spune Avi Sadeh, autor al studiului si profesor asociat in cadrul "Departamentului de Psihologie" de la Universitatea din Tel Aviv.
3. Lipsa de somn produce epuizare in timpul zilei
Privarea de somn la copii incepe in anii de scoala, spune Sadeh. Studiul sau pe copii israelieni de varsta scolara (de la clasele a 2-a, a 4-a si a 6-a), a constatat ca in clasa a 6-a, elevii dorm un numar semnificativ de ore mai putine decat colegii lor mai mici, raportant astfel rate mult mai mari de somnolenta in timpul zilei. "Programul de somn al copiilor mai mari ar putea sa nu fie in conformitate cu nevoile lor fiziologice", conchide el, si el avertizeaza ca acesti copii se afla sub ricul privarii cronice de somn.
4. Risc mai mare de ranire
Un studiu italian al vizitelor facute la sectia de Urgenta a spitalelor de catre tineri, face legatura dintre riscul de accidentare si perioadele de somn mai mici de 10 ore.
5. Lipsa de somn poate provoca probleme de atentie
Copiii care nu dorm suficient pot arata, de asemenea, semne de tulburare de hiperactivitate. "Daca aveti un copil care are probleme de atentie, impulsivitate, hiperactivitate sau orice alta problema de comportament, va trebui sa examinati problema somnului", spune dr. Judith Owens, director al Clinicii de Pediatrie a Spitalului pentru Copii Hasbro. Cu toate ca somnul insuficient nu cauzeaza hiperactivitatea, mai mult somn este primul lucru sugerat de catre medici pentru a trata aceasta afectiune.
6. Obezitatea din copilarie este legata de apnee
Cifrele indicate de cercetatorii americani spun ca 30% dintre copii sunt obezi clinic. Acest lucru este ingrijorator, deoarece obezitatea poate duce la apnee de somn, o afectiune care determina pe oameni sa-si opreasca temporar respiratia. Ciclul se repeta iar si iar in timpul noptii, rezultand intr-un somn fragmentat, de proasta calitate.
Cand ar trebui sa mearga scolarul la somn: diagrama orei de culcare
Odata cu inceperea scolii, parintii incearca (sau ar trebui) sa impuna un nou program de somn copilului. Asadar, cand ar trebui sa mearga scolarul la somn?
O diagrama lipita pe frigider ce spune cu exactitate care sunt orele de somn este benefica pentru copii deoarece isi vor cunoaste singuri programul ce il au de urmat.
Iata o diagrama a orei de culcare, propunsa de un psiholog olandez.
Cum putem sa-i facem pe copiii nostri mai inteligenti: despre inteligenta, joaca, somn si alegeri
Putem sa-i facem pe copiii nostri mai inteligenti?
Produsele care stimuleaza inteligenta sunt o mare afacere: cartile, jucariile, DVD-urile, software-ul, jocurile si programele educationale sunt concepute pentru a va face copilul o minune intelectuala.
Multe dintre aceste produse vin cu pretentii - explicite sau implicite - ca utilizarea lor este sustinuta de dovezi stiintifice. Sunt ele adevarate? citeste mai departe aici
Despre parinti si copii inteligenti cititi si:
Importanta familiei in procesul de invatare
Inteligenţele multiple
Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare
Forum de Parenting modern
Suntem parinti si invatam mereu: Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.
autor: Alina Ciobanu, redactor Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2022
Referinte: Journal of Applied Psychology
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII