Materialele si recipientele de plastic - pericolul la adresa sanatatii copiilor

Materialele si recipientele de plastic - pericolul la adresa sanatatii copiilor

Materialele si recipientele de plastic - pericolul la adresa sanatatii copiilor

Copiii care sunt expuși în mod repetat la BPA (bisfenol A) pot prezenta niveluri ridicate ale proteinelor în urină, un avertisment timpuriu al unor posibile probleme renale și cardiovasculare. BPA este adesea utilizat pentru a preveni coroziunea în conservele de alimente, dar se găsește și în multe biberoane din plastic și sticlele de apă reutilizabile.

În Uniunea Europeană, utilizarea bisfenolului A (BPA) este reglementată prin Directiva UE 2011/8/UE, care interzice utilizarea BPA în producția de biberoane din policarbonat destinate hrănirii sugarilor. Această interdicție a fost introdusă pentru a reduce expunerea sugarilor și a copiilor mici la BPA, dat fiind potențialul său de afectare a sănătății. De asemenea, Comisia Europeană a adoptat mai multe măsuri și reglementări pentru a reduce expunerea populației la BPA în alte produse, cum ar fi recipientele pentru alimente, ambalajele din plastic și alte materiale care vin în contact cu alimentele.

Din cauza îngrijorărilor crescânde privind efectele consumului de BPA pe termen lung, multe companii au început să elimine BPA-ul, iar în 2012, in USA - Administrația Alimentelor și Medicamentelor (FDA) a decis ca BPA să nu mai fie utilizat în biberoanele din plastic. 🚼

Probleme de sanatate generate de Bisfenoful din materialele de plastic
Copiii sunt mai vulnerabili decat adultii
Cum sunt afectati adultii de Bisfenoful din materialele de plastic (BPA)
Bisfenoful din materialele de plastic (BPA) si folosirea acestuia

Cercetări recente sugerează că expunerea repetată la bisfenol A (BPA) poate fi asociată cu niveluri crescute ale proteinelor în urină la copii. Acest lucru poate fi considerat un avertisment timpuriu al unor posibile probleme renale și cardiovasculare. Studiile au arătat că BPA poate afecta rinichii și alte organe, având efecte adverse asupra sistemului cardiovascular și a altor sisteme de organe.

Este important să fim conștienți de riscurile asociate cu expunerea la BPA și să luăm măsuri pentru a minimiza această expunere, în special în cazul copiilor și al altor grupuri vulnerabile.

Probleme de sanatate generate de BPA

Există numeroase studii recente care au investigat efectele bisfenolului A (BPA) asupra sănătății umane. Aceste studii explorează diverse aspecte, cum ar fi impactul asupra sistemului endocrin, efectele asupra dezvoltării reproductive, riscurile pentru sănătatea cardiovasculară și renală, precum și asocierea cu diverse afecțiuni medicale.

De exemplu, unele studii au constatat că expunerea la BPA poate fi asociată cu tulburări hormonale și disfuncții metabolice, în timp ce altele au sugerat legături între BPA și creșterea riscului de boli cardiovasculare, obezitate, diabet zaharat și cancer.

Cel mai recent studiu demonstreaza ca acest compus pe care il gasim in ambalajele din plastic si in produsele alimentare ambalate, poate genera viitoare boli de inima in randul tinerilor. Lista problemelor de sanatate generate de bisfenol A (BPA) include deja o serie de afectiuni grave, de la anomalii hormonale, la astm, probleme de comportament si obezitate. Acum, noi cercetari sugereaza ca produsul chimic ar putea afecta rinichii si inima, mai ales in randul copiilor, independent de problemele de inima legate de obezitate.

bpa efect sanatate

Copiii sunt mai vulnerabili decat adultii

Pentru cel mai recent studiu, publicat in Kidney International, cercetatorii de la Universitatea din New York, au analizat datele provenind de la 710 copii si adolescenti din SUA, cu varste cuprinse intre 6-19 ani. Pe baza cercetarilor anterioare, care au descoperit o legatura intre BPA si probleme cardiace la adulti, oamenii de stiinta au decis sa se concentreze asupra copiilor, care ar putea fi chiar mai vulnerabili la efectele substantelor chimice din mediul lor. Cercetatorii au inregistrat nivelurile de BPA masurate in urina lor, si au constatat ca, atat copiii, cat si adolescentii cu cele mai ridicate niveluri ale compusului au avut, de asemenea, niveluri semnificativ mai ridicate de albumina (o proteina care se acumuleaza atunci cand rinichii sunt deteriorati), comparativ cu participantii cu cele mai mici niveluri de BPA.

"Acest studiu nu demonstraza fara tagada, ca BPA cauzeaza boli de  inima sau de rinichi", spune autorul principal al studiului, Dr. Leonardo Trasande, profesor in Pediatrie si Medicina Mediului de la Universitatea din New York ,Scoala de Medicina. "Cresterea nivelului de albumina este mica, dar studiile existente pe adulti au demonstrat ca, chiar si o crestere mica a acesteia este asociata cu un risc mai mare de boli de inima in viitor."

Cum sunt afectati adultii de BPA

La adulti, nivelurile scazute de albumina in urina pot indica afectarea functiei vaselor de sange, ceea ce poate creste riscul de hipertensiune arteriala, diabet zaharat sau boli de inima. Niveluri foarte ridicate de albumina pot fi un semn ca rinichii se lupta; acestia, in mod normal, filtreaza moleculele mari, cum ar fi albumina, acesta este motivul pentru care albumina poate fi, de asemenea, un predictor puternic al unei insuficiente cardiace ulterioare.

Trasande si colegii sai au gasit doar o corelatie, nu o legatura de cauzalitate intre expunerea la BPA  si un nivel ridicat de albumina in urina copii, dar ei cred ca este o conexiune care merita investigata in continuare. Link-ul s-a mentinut chiar si dupa eliminarea altor factori care ar putea genera boli de rinichi si inima: varsta copiilor, rasa, tensiunea arteriala, nivelul de colesterol, expunerea lor la tigari, veniturile familiei, excesul de greutate.

BPA si folosirea acestuia

BPA este frecvent utilizat pentru a preveni coroziunea la alimentele din conserve, iar pana de curand, putea fi gasit si in biberoanele din plastic si sticlele de apa refolosibile. Confruntandu-se cu ingrijorare crescanda a efectelor consumarii BPA pe termen lung, multe companii au inceput eliminarea BPA, iar in 2012, Administratia Alimentelor si Medicamentelor (FDA) a decis ca BPA ar trebui sa nu mai fie utilizat in biberoanele din plastic.

BPA plastic sanatate

Agentia s-a oprit din a interzice produsul chimic in totalitate, cum au facut alte tari, citand dovezi neconcludente care il leaga de problemele de sanatate. Studiile existente ale BPA la om, ii compara pe cei cu expunere mare cu cei cu expunere redusa, iar acest tip de analize poate fi foarte dificil de interpretat din cauza ca, oamenii care au nivelul de BPA mare in urina pot fi pur si simpul diferiti de ceilalti, fara vreo legatura clara cu expunerea la BPA. Deci, pentru moment, FDA considera informatiile despre BPA ca mixte, si sustine ca dovezile stiintifice in acest moment nu sugereaza ca nivelurile scazute ale BPA datorate dietei pot fi periculoase.
 
Daca rezultatele din studiul sunt replicate, ele ar implica faptul ca nu numai obiceiurile alimentare nesanatoase si lipsa de exercitii sunt singurii factori care pot creste in randul copiilor riscul de a avea boli de inima. "Vom identifica din ce in ce mai multe substante chimice din mediu care pot fi contribuabili independenti la riscul bolilor de inima", spune Trasande. Acest studiu sugereaza necesitatea unei perspective mai largi in gandire cand vine vorba de obezitate si riscul bolilor de inima, precum si o analiza mai profunda asupra expunerii la BPA.

CIteste si: Substantele cancerigene descoperite in plastic cauzeaza obezitatea!

Daca te intereseaza un stil de viata sanatos si ecologic mai citeste:

Despre parabeni si cancer

Despre parabeni si cancer

Prezenta parabenilor in diferite produse a nascut numeroase controverse, pornind chiar de la legislatia aferenta. Initial parabenii au aparut tocmai pentru a inlocui alti conservanti, considerati…

Substantele cancerigene descoperite in plastic cauzeaza obezitatea!

Substantele cancerigene descoperite in plastic cauzeaza obezitatea!

Majoritatea studiilor efectuate in ultimii ani leaga obsezitatea de alimentatia nesanatoasa, de tip fast-food, de sedentarism si de stilul de viata dezorganizat. O noua cauza a obezitatii a fost insa…

Alimentatia BIO - necesitate sau capriciu?

Alimentatia BIO - necesitate sau capriciu?

Cuvantul BIO (care, lingvistic vorbind, nici macar nu e un cuvant) a invadat de ceva timp vocabularul cotidian, devenind un fel de etalon al alimentatiei sanatoase. Trecand peste faptul ca a consuma…

autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2024  

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII