Fenilcetonuria si sarcina

Fenilcetonuria si sarcina

Fenilcetonuria si sarcina

Daca sunteti la varsta la care puteti avea copii si aveti fenilcetonurie, discutati cu medicul pentru a fi sigura ca aveti dieta potrivita, cu un nivel destul de scazut al fenilalaninei.


Acest lucru este deosebit de important daca aveti de gand sa ramaneti insarcinata sau daca sunteti deja insarcinata.

 

in acest articol veti citi mai multe despre:

Ce este Fenilcetonuria?
Fenilcetonuria materna

Fenilcetonuria la bebelus

Ce este Fenilcetonuria?

Fenilcetonuria (PKU) este o boala metabolica genetica in care enzima fenilalaninhidroxilaza (pha) lipseste sau are un nivel foarte scazut in sange. Aceasta enzima este necesara pentru metabolizarea fenilalaninei, un aminoacid prezent in alimente.

Tratamentul pentru fenilcetonurie consta in reducerea permanenta a cantitatii de proteine din dieta. Proteinele contin fenilalanina, un aminoacid esential pentru cresterea normala si pentru dezvoltare. Persoanele cu PKU au lipsa enzimei care metabolizeaza fenilalanina. Nivelurile foarte mari de fenilalanina in sange pot duce la afectare ireversibila a creierului si pot leza sistemul nervos.

Din nefericire, spre sfarsitul adolescentei, multe persoane care au fenilcetonurie isi pierd interesul de a urma dieta cu continut redus de fenilalanina, ajungand chiar sa renunte complet la ea. Printre aceste persoane se numara tinere femei aflate la varsta la care pot avea copii.

Atunci cand oamenii care au fenilcetonurie inceteaza sa mai consume alimentele specifice dietei lor, nivelul fenilalaninei din corp poate creste peste nivelul normal. Acest lucru este o problema in timpul sarcinii deoarece nivelul ridicat al fenilalaninei este daunator bebelusului aflat in dezvoltare.

Nivelul ridicat al fenilalaninei la mama insarcinata poate duce la retard mental, dimensiune mica a capului, defecte ale inimii si greutate scazuta la nasterea bebelusului.

Fenilcetonuria materna

Femeia cu fenilcetonurie poate fi expusa unor riscuri de complicatii, inclusiv avort spontan, in cazul in care nu urmeaza o dieta stricta pe parcursul anilor fertili. Exista, de asemenea, o sansa ca bebelusul nenascut sa fie expus la niveluri ridicate de fenilalanina.

Daca sunteti la varsta la care puteti avea copii si aveti fenilcetonurie, discutati cu medicul pentru a fi sigura ca aveti dieta potrivita, cu un nivel destul de scazut al fenilalaninei. Acest lucru este deosebit de important daca aveti de gand sa ramaneti insarcinata sau daca sunteti deja insarcinata.

In mod ideal, dieta ar trebui urmata inca dinainte de conceptie. In timp ce sunteti insarcinata, obstetricianul trebuie sa lucreze impreuna cu specialistul care va trateaza de fenilcetonurie, pentru a se asigura ca primiti ingrijirea si tratamentul adecvat. Ecografia poate fi folosita pentru a ajuta la detectarea oricarei anormalii a bebelusului in timpul sarcinii.

Cel mai bine ar fi sa inceapa o dieta pentru fenilcetonurie inainte de a ramane insarcinate. Femeile cu PKU care nu urmeaza dieta inainte sau in timpul sarcinii au 93% sanse sa dea nastere unui copil cu retard mental congenital. Nivelurile crescute de fenilalanina la mame in timpul sarcinii pot duce la nasterea unor copii cu extremitati cefalice anormal de mici (microcefalie), cu tulburari de crestere si boli congenitale cardiace.

Fenilcetonuria la bebelus

Bebelusii care au fenilcetonurie pot avea simptome inca de la inceput, ca voma, iritabilitate si eruptii cutanate. Tonusul muscular poate fi ridicat si pot fi prezente mai multe reflexe active ale tendoanelor musculare. Daca ramane netratata, boala poate cauza retard mental, crize, cresterea redusa a corpului, sau un cap de dimensiuni mai reduse decat ar fi normal. Iata sfatul de la Desprecopii.com     

 

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

 

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. maties casandra
    maties casandratrimis la 31/7/2008

    Eu cred ca Dysneyland trebuie respectat de ori cine.Eu cred in lumea povestilor,pentru ca trebuie respectate de ori cine.Omul care le inventeaza munceste pentru ele,asa ca la randul tau trebuie sa il respecti si tu pe acel om care sa chinuit atata sa o scrie si so compuna.Ori cine poate sa compuna,dar asta depinde de cum ogandeste,fiecare cu talentul lui.

    Raspunde la acest comentariu
  2. rosu valentin
    rosu valentintrimis la 1/3/2008

    da ar fi ceva frumos

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII