9 conceptii gresite despre alunite si melanom

9 conceptii gresite despre alunite si melanom

9 conceptii gresite despre alunite si melanom

  • Se stie de ceva timp ca nu ne putem juca cand vine vorba de alunite. O data pe an, este necesar sa vedem un dermatolog pentru a ne asigura ca aceste "semne" sunt benigne. Cu toate acestea, anumite mituri inca ne conduc la erori care pot fi grave si chiar mortale. Care sunt greselile cele mai comune si ce nu stim inca despre alunite si melanom?

Mitul 1 - Numai oamenii albi pot avea un melanom
Mitul 2 - Alunitele care au par nu pot fi carcinom
Mitul 3 - Fiecare melanom urmeaza regula ABCD 
Mitul 4 - Stagneaza si de aceea este benigna
Mitul 5 - Indepartarea alunitelor cu laserul este cea mai sigura
Mitul 6 - Zgarierea alunitelor duce la posibilitatea de a dezvolta cancer
Mitul 7 - Acidul elimina cu succes toate celulele alunitelor
Mitul 8 - Folosirea solariilor este mai putin periculoasa decat bronzarea la soare
Mitul 9 - Nu atingeti alunita pentru a evita cancerul de piele

Se stie de ceva timp ca nu ne putem juca cand vine vorba de alunite. O data pe an, este necesar sa vedem un dermatolog pentru a ne asigura ca aceste "semne" sunt benigne. Cu toate acestea, anumite mituri inca ne conduc la erori care pot fi grave si chiar mortale. Care sunt greselile cele mai comune si ce nu stim inca despre alunite si melanom?

Mitul 1 - Numai oamenii albi pot avea un melanom

Conceptie complet gresita. Datele arata ca afro-americanii le au in regiunile care nu sunt expuse la soare: mucoasele de pe organele genitale si gura, unghii sau picioarele. La  oamenii albi, melanomul apare pe 90% dintre partile corpului expuse la lumina soarelui, iar la persoanele cu tenul inchis la culoare, procentul este de doar 30%.

Mitul 2 - Alunitele care au par nu pot fi carcinom

Diagnosticarile avansate ale melanomului indica faptul ca aceasta regula este o conceptie gresita. Atunci cand o alunita cu fire de par devine melanom, parul inca exista. Parul dispare in momentul in care celulele maligne il indeparteaza si ii distrug radacina. Acest lucru inseamna ca nu vom gasi par numai in melanoamele avansate, dar ca parul inca mai exista atunci carcinomul pot fi vindecat prin operatie.

Alunita cu par

Mitul 3 - Fiecare melanom urmeaza regula ABCD (asimetrie, nereguli in forma , modificarea culorii, diametru)

Este o conceptie partial gresita, aceasta regula aplicandu-se doar pentru un anumit tip de alunite. Melanoamele care sunt modular - rotunde, nu indeplinesc aceasta regula si acestea sunt cele mai agresive. Pacientii le trec cu vederea de multe ori, deoarece ele nu indeplinesc unul dintre criteriile care sunt cel mai des mentionate in mass-media. Caracteristica lor este cresterea brusca si rapida. Acesta nu este singurul exemplu. Melanomul nu trebuie sa aiba nici un pigment, apoi este numit amelanotic si se manifesta prin roseata neclara pe piele.

Mitul 4 - Stagneaza si de aceea este benigna

O conceptie total gresita. Chiar daca melanomul este unul dintre cele mai agresive carcinoame, el creste fara niciun simptom. Atunci cand sangereaza sau incepe sa doara, de obicei este prea tarziu, pentru ca sangerarea semnifica un stadiu avansat de melanom.

Mitul 5 - Indepartarea alunitelor cu laserul este cea mai sigura

O conceptie deosebit de gresita! Utilizarea laserului a devenit un mit, iar informatiile potrivit carora folosirea lor nu dauneaza pielii, ca interventia nu doare si nu sperie, sunt complet false si inexacte. Laserul intotdeauna arde si va evapora intreaga alunita, asa incat aceasta nu poate fi trimisa la o analiza patohistologica. Chiar daca alunita pare a fi sanatoasa, doar aceasta analiza poate decide daca este asa sau nu. Alunitele amelanotice nodulare arata ca noduri verucoase pe culoarea pielii, fara a prezenta, de obicei, criteriile de melanom. Un patolog este singurul medic care poate diagnostica fiabil bazandu-se pe o proba de celule din alunita eliminata. Dermoscopia unei alunite fara pigment, poate fi insuficienta pentru a determina daca aceasta este sanatoasa sau bolnava. Energia de la fascicolul laserului sau orice alta iritatie pot stimula celule alunitei sa devina maligne.

Mitul 6 - Zgarierea alunitelor duce la posibilitatea de a dezvolta cancer

O conceptie gresita. O alunita, la fel ca orice alta parte a pielii noastre, poate fi ranita si vindecata fara consecinte.

Mitul 7 - Acidul elimina cu succes toate celulele alunitelor

O conceptie foarte gresita. O procedura terifianta prin care persoanele necalificate "topesc" alunitele cu acid, punand in pericol vietile pacientilor, sustinand ca aceasta metoda este "naturala" si, prin urmare, foarte sigura. Consecintele se observa in timp, atunci cand apar metastaze la organele interne.

Mitul 8 - Folosirea solariilor este mai putin periculoasa decat bronzarea la soare

Complet neadevarat. Lumina soarelui contine UVA si UVB iar solariile pana la 97% din radiatiile UVA. UVB-ul ne avertizeaza asupra pericolului de a face insolatie si in acelasi timp duce la ingrosarea pielii pentru a o face mai putin permeabila la radiatiile UVA. In solar nu simtim senzatia de ardere a pielii, razele patrund adanc in ea, ducand la imbatranirea prematura si modificari in structura celulelor. S-a dovedit in numeroase randuri ca radiatiile UVA sunt canceroase.

 

Mitul 9 - Nu atingeti alunita pentru a evita cancerul de piele

Acest mod de gandire este chiar periculos: indepartarea unei alunite cu ajutorul unei interventii chirurgicale nu poate avea un rezultat negativ! Cancerul nu poate aparea in locul din care au fost indepartate celulele alunitei. Metastaza nu apare asa! Prin evitarea atingerii alunitei care s-a schimbat, permitem celulelor canceroase sa penetreze pielea si sa produca metastaze ale melanumului care din acest moment nu mai pot fi vindicate.

Mai cititi si urmatoarele:

Locuri unde se ascund bacterii și virusuri in casă

Locuri unde se ascund bacterii și virusuri in casă

Microbii, adica bacteriile si virusuri - sunt peste tot si vei fi suprinsa sa afli ca unii colcaie pe obiecte pe care le atingi in fiecare zi.Pentru a ne feri de boli, suntem educati de mici sa…

Calendar de circulatie al virusurilor

Calendar de circulatie al virusurilor

Toamna este anotimpul in care virusurile incep sa devina extrem de activi si sa calatoareasca.Daca nu ati stiut, si virusii au un calendar de calatorie. Vin si pleaca provocand viroze, epidemii si…

Tratamente pentru varice - cele mai noi proceduri

Tratamente pentru varice - cele mai noi proceduri

Una din trei persoane sunt afectate de varice la un moment dat in viata. Aparitia lor se datoreaza faptului ca, la nivelul picioarelor, sangele nu curge asa cum ar trebui. In mod normal, valvele din…

  Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.


autor: Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2014
 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII