DA problemele în alăptare există și trebuie știute de la început: ghid complet și sfaturi care funcționează

Problemele in alaptare exista si trebuie stiute de la inceput -  ghid complet si sfaturi care functioneaza

DA problemele în alăptare există și trebuie știute de la început: ghid complet și sfaturi care funcționează

Contrar ideii că alăptarea este o perioadă idilică, roz - când totul merge ca pe roate, alăptarea este, pentru multe mămici, o perioadă de cosmar. DA, chiar de cosmar.

Pe lângă emoțiile de bucurie și împlinire, multe mămici se confruntă cu diverse provocări în timpul alăptării. Durere la sân, probleme de prindere la sân, producție insuficientă de lapte, sau chiar oboseală extremă, toate acestea pot face ca alăptarea să fie o experiență dificilă și frustrantă.

Ceea ce contează cel mai mult este să faci alegerea care se potrivește cel mai bine pentru tine și pentru sănătatea și fericirea bebelușului tău. Cu răbdare și sprijin, poți trece cu bine de provocările alăptării și să ai o legătură minunată și specială cu micuțul tău, cel puțin până când bebe împlinește 6 luni și poate continua alăptarea sau începe diversificarea. Fiecare efort depus merită, iar tu ești o mamă minunată! ❤️

- veti citi:
Da, alaptarea probleme si nu e intotdeauna un vis roz
Problemele ce pot apare in timpul alaptarii, o trecere in revista
De ce este esentiala atasarea corecta a bebelusului la san
Productie insuficienta de lapte
Am prea mult lapte
Bebelusul refuza sanul
Transfer insuficient de lapte catre bebelus
Angorjarea sanilor
Durerea de sfarcuri
Canal de lapte al sanului infundat
Mastita
Candidoza - sau infectie cu candida pe sfarcuri
Alaptarea, etapele alaptarii si nevoile bebelusului
 

Da, alaptarea probleme si nu e intotdeauna un vis roz

Contrar ideei ca alaptarea este o perioada idilica cand totul merge ca pe roate, alaptarea este pentru multe alte mamici o perioada de cosmar. Da, sa nu ne temem sa spunem pe nume acestui cuvant Inainte de a ignora problemele, mai bine le trecem in revista - declarand sincer ca desi alaptarea e foarte grea pentru multe mamici, cu determinare si informatie ca cea de mai jos, pot trece onorabil peste greutatile alaptarii. Stind ca prin alaptare oferim un cadou de sanatate bebelusului. Cel putin pana cand bebe implineste 6 luni sa ii oferim o alaptare exclusiva.

Problemele ce pot apare in timpul alaptarii, o trecere in revista

Esti proaspata mamica si iti pui intrebari cu privire la alaptare si ce probleme pot sa apara in timpul alaptarii? Desprecopii iti spune care sunt principalele probleme:

De ce este esentiala atasarea corecta a bebelusului la san

Cheia succesului alaptarii este atasarea la san - daca o faceti corect, restul vine de la sine. Atasarea sau mufarea bebelusului la san se invata cel mai bine prin exemplu, dar avand in vedere faptul ca multe proaspete mamici nu au avut ocazia de a tine in brate un nou-nascut, aceasta transmitere a informatiilor tinde sa aiba loc doar in momentul in care avem cu adevarat nevoie.

Sa incepem DECI cu esentialul: RETINE CA ; Atasarea corecta a bebelusului la san este probabil secretul reusitei alaptarii. O multime de probleme pot aparea daca mami nu isi ataseaza corect puiul la san.

1. Productie insuficienta de lapte

Primul lucru pe care il puteti constata este daca - cantitatea de lapte pe care o produceti este cu adevarat foarte mica sau nu. Cert este ca unele mame au asteptari nerealiste si considera ca daca sugarul lor nu maninca regulat la 3-4 ore sau daca nu doarme toata noaptea neintrerupt la varsta de 6 saptamani - nu au suficient lapte. Iata o serie de  mini-strategii in arta alaptarii care pot mari productia de lapte matern: Alaptarea si marirea productiei de lapte matern

2. Am prea mult lapte

Desi in timpul alaptarii, mamicile sunt in general preocupate de intrebarea daca au sau nu lapte suficient pentru bebelus, din intrebarile de panica de la Desprecopii ne putem da seama ca exista si situatii cand problemele par sa apara cand este prea mult lapte :)  Hiperlactatia este atunci cand corpul tau produce mult mai mult lapte matern decat are nevoie copilul - iata ce e de facut.

3. Bebelusul refuza sanul

De ce bebelusul meu refuza sanul? Aceasta este o intrebare cu care se confunta fiecare mamica in timpul alaptarii. Greva suptului este un mod special de al bebelusului de a protesta. El poate semnifica de fapt un anume discomfort al bebelusului. Este foarte important ca mamicile sa stie ca acest lucru se poate intampla si ca refuzul sanului nu dureaza foarte mult. Citeste toate detaliile la: De ce bebelusul refuza sanul?

4. Transfer insuficient de lapte catre bebelus

Daca astepti pentru prima un bebelus, probabil ca iti imaginezi ca alaptarea bebelusului este ceva natural si simplu care va merge ca pe roate si ca nu trebuie sa iti bati capul cu problemele care ar putea aparea. Si totusi, cel mai bine este sa fii pregatita.

Iata 4 lucruri pe care vei fi bucuroasa ca le-ai stiut - si care iti vor oferi mult confort, daca le stii din timp...

5. Angorjarea sanilor

Angorjarea sanilor reprezinta o umplere excesiva a sanilor cu lapte, cauzata de obicei de un dezechilibru dintre rezerva de lapte si cerintele copilului. Aceasta situatie reprezinta a doua cauza ca si frecventa de oprire a alaptarii de catre mama mai devreme decat era planificat.

In primele saptamani dupa ce ai nascut, este posibil sa simti ca sanii ti s-au umflat, sunt durerosi, fierbinti si foarte tari. Uneori, zona umflata se poate intinde pana la axila si poti face chiar febra. Iata ce trebuie sa stii daca te confrunti cu angorjarea sanilor in timpul alaptarii - pentru a depasi cu succes aceasta problema care sperie mamicile.

6. Durerea de sfarcuri

Va rog sa imi dati un sfat: sfarcurile ma dor ingrozitor de fiecare data cand imi alaptez bebelusul - ce ma sfatuiti sa fac? - iata o intrebare de pe forumul de suport al alaptarii:

Cand sfarcurile ustura  - pe perioda alaptarii, exista o sansa mare ca mamica sa aiba o infectie cu candida pe sfarcuri citeste ce trebuie sa faci aici: Sfarcurile ma ustura de fiecare data cand alaptez - ce sa fac?

7. Canal de lapte al sanului infundat

Ductele blocate pot fi ajutate sa se deblocheze mai repede daca:

-  Continuati alaptarea din sanul afectat.

- Drenati mai bine zona afectata. O metoda de a face acest lucru este sa pozitionati copilul cu barbia in zona tare. Astfel, daca ductul blocat este in afara, zona de jos a sanului (cam la ora 4 pe ceas), pozitia mingii de fotbal ar fi cea mai buna.

- Aplicati presiune asupra sanului in timp ce hraniti bebelusul.

- Aplicati caldura pe zona afectata (o sticla cu apa fierbinte).

- Incercati sa va odihniti. (Nu este intotdeauna usor, dar puteti sa luati copilul in pat cu dumneavoastra).

-  Uneori un duct blocat este asociat cu o mica umflatura pe sfarc. Daca aveti asa ceva, puteti sa deschideti rana cu un ac steril si apoi sa stoarceti materialul din duct (acest lucru nu este intotdeauna posibil). Astfel alinati durerea din sfarc si puteti debloca imediat ductul. Mergeti la medic daca nu puteti deschide singura rana.

- Folositi o pompa electrica pentru a goli sanul.

8. Mastita

Mastita este o infectie bacteriana a sanilor cu simptome asemanatoare gripei, cum ar fi febra si dureri de sani. Este comuna in primele cateva saptamani dupa nastere (desi se poate intampla, de asemenea, in timpul intarcarii) si este cauzata de pielea crapata, canalele de lapte înfundate, sau angorjarea sanilor. Singura modalitate suficienta pentru a trata infectia este cu antibiotice, comprese calde, si cel mai important, golirea frecventa. Mulgeti-va manual, asigurandu-va ca zonele ferme de culoare rosie ale sanului si periferia sunt estompate. Este sigur si de fapt recomandat sa continuati alaptarea atunci cand aveti mastita. Citeste ce trebuie sa faci aici: Mastita si blocarea ductelor sanului

9. Candidoza - sau infectie cu candida pe sfarcuri

Candida mamara este o infectie a sanilor,  localizata la nivelul gurii - in cee ce il priveste pe bebelus si pe san - la mamica. In general, atat mama cat si copilul sunt infectati si isi raspandesc ciuperca de la unul la altul, reciproc. De aceea se recomanda ca ambii sa fie tratati in acelasi timp, in scopul de a anihila in totalitate infectia. Pentru o diagnosticare corecta a acestei afectiuni, atat mama cat si sugarul trebuie sa fie vazuti de catre un medic primar.

Diagnosticarea se face de la semne, simptome si suspiciunea clinica a medicului. In cazul in care mama prezinta simptome, dar copilul inca nu, este recomandata tratarea amandurora. Citest detaliile aici Infectia cu candida pe sfarc (candida mamara) - in timpul alaptarii

Pompele electrice pentru san extrag rapid laptele si de obicei ofera mai multe optiuni decat pompele manuale.

Usurinta si eficienta sunt cele doua motive principale pentru care mamele aleg o pompa electrica pentru san.

Daca vreti sa va extrageti laptele mai des, poate pentru ca va intoarceti la munca sau aveti gemeni, puteti prefera o pompa electrica pentru san. Aceasta va permite sa extrageti mai mult lapte in mai putin timp, ceea ce este util cand sunteti mama ocupata.

Pompele electrice pentru san sunt usor de folosit, mai rapide decat alte metode de extragere a laptelui, au setari multiple, si cel mai important, pot fi duble, permitand extragerea laptelui simultan la ambii sani.

Extragerea laptelui cand nu sunteti acasa este foarte importanta - deci o pompa electrica dubla este solutia ideala. De citit cu multe detalii Alegerea unei pompe de san: criterii si intrebari de luat in considerare 

► Citeste si 15 probleme de alaptare si solutiile lor (video)

Dragă mami de bebe...

Este foarte important să nu ignorăm aceste probleme și să le trecem în revistă sincer. Alăptarea poate fi foarte grea pentru multe mămici, dar cu determinare și informații corecte, poți depăși onorabil greutățile alăptării. Consultarea cu o specialistă în lactație, citirea surselor de încredere precum Desprecopii.com și sprijinul din partea familiei și prietenilor pot fi de mare ajutor. Este important să ne amintim că fiecare experiență de alăptare este unică, iar ceea ce funcționează pentru o mamă nu funcționează neapărat pentru alta. Dacă alăptarea devine prea dificilă sau stresantă, alegerea să treci la hrănirea mixtă sau la hrănirea cu lapte formulă poate fi o soluție potrivită pentru tine și bebelușul tău.

În final, ceea ce contează cel mai mult este să faci alegerea care se potrivește cel mai bine pentru tine și pentru sănătatea și fericirea bebelușului tău. Cu răbdare și sprijin, poți trece cu bine de provocările alăptării și să ai o legătură minunată și specială cu micuțul tău, cel puțin până când bebe împlinește 6 luni și poate continua alăptarea sau începe diversificarea. Fiecare efort depus merită, iar tu ești o mamă minunată! ❤️

Alaptarea, etapele alaptarii si nevoile bebelusului

Colostru - prima masa a bebelusului tau
Despre stresul primelor zile de alaptare
Alaptarea in timpul puseelor de crestere ale bebelusului
Secretul reusitei alaptatului
Pozitii de alaptare Ghid Complet
Primele zile de alaptare in fapte concrete
Ghid complet al primelor zile de alaptare 
Alaptarea bebelusului: de la nastere la 3 luni
Alaptarea bebelusului si momentul optim pentru diversificare

Forum de alaptare 

Desprecopii este un site dedicat alaptarii, care contine informatii indepedente si ne-influentate de nici un interes comercial - care are un ghid complet si independent al alaptarii. 

Te asteptam pe forumul special dedicat alaptarii - unde vei gasi mii de intrebari si raspunsuri despre perioada alaptarii: ALAPTAREA BEBELUSULUI 

→ Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe forumul de suport al alaptarii sau pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.

autor: Alina Ciobanu, Redactor Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024
referinte: oudersonline.nl, Journal of Pediatrics, UK

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII