Depresia, a doua cea mai mare cauza de "handicap" din lume

Depresia, a doua cea mai mare cauza de

Depresia, a doua cea mai mare cauza de "handicap" din lume

Noile cercetari sustin ca depresia este a doua cauza de handicap (ca si frecventa) la nivel mondial. Expertii sunt de parere ca depresia trebuie sa fie tratata ca o prioritate a sanatatii publice la nivel mondial. Studiul in discutie a comparat depresia clinica cu mai mult de 200 alte boli si leziuni care sunt cauze ale unui "handicap".

despre depresie veti citi:
Doar o mica parte dintre pacienti au acces la tratament
Depresia reprezinta o mare problema
Depresia in Romania
Depresia provoaca infirmitate
Cauzele biologice ale depresiei
Cauzele genetice ale depresiei
Depresia poate fi vindecata cu aceste 5 strategii

Depresia trebuie tratata cu prioritate

In conformitate cu noilea cercetari, depresia este a doua cauza de handicap (ca si frecventa) la nivel mondial. Expertii sunt de parere ca boala trebuie sa fie tratata ca o prioritate a sanatatii publice la nivel mondial. Studiul in discutie a comparat depresia clinica cu mai mult de 200 alte boli si leziuni care sunt cauze ale unui "handicap".

Doar o mica parte dintre pacienti au acces la tratament

Organizatia Mondiala a Sanatatii declara ca, la nivel global, doar o mica parte dintre pacienti au acces la tratament

Depresia a fost clasata pe locul al doilea intr-un clasament al cauzelor care provoaca invaliditatea, dar impactul acesteia variaza in diferite tari si regiuni. De exemplu, ratele de depresie majora au fost mai ridicate in Afganistan si cele mai scazute in Japonia. In Marea Britanie, depresia se situeaza pe locul trei din punctul de vedere al anilor pe care o persoana ii poate trai cu aceasta dizabilitate.

Depresia reprezinta o mare problema

Studiul a fost condus de Universitatea Queensland, Australia. Depresia este o mare problema si este cu siguranta necesar sa ii acordam mai multa atentie decat o facem acum.

Avem inca multe de facut in ceea ce priveste gradul de constientizare a bolii si, de asemenea, in tratarea cu succes a acesteia. Procentul persoanelor afectate difera de la tara la tara; tinde sa fie mai mare in tarile cu venituri mici sau mijlocii si mai mic in tarile cu venituri mari. Factorii de decizie politica au facut un efort de a aduce depresia in prim plan dar mai avem inca multe lucruri de facut. Ceea ce poate face o persoana incapabila (infirma) difera la un caz la altul si poate fi diferit, la fel de bine, de la o tara la alta ; exista o multime de implicatii culturale si interpretari care intervin, ceea ce face cu atat mai importanta cresterea gradului de constientizare a dimensiunii problemei, ale semnelor ei si a modalitatii prin care putem sa o detectam.

Cauzele biologice ale depresiei

Printre cauzele depresiei, cele mai complexe par sa fie cele biologice, pe care specialistii continua sa le studieze. In ultimele decenii s-au facut progrese remarcabile in ceea ce priveste cunoasterea functiilor creierului, influenta neurotransmitatorilor, a hormonilor si a altor procese biologice asupra depresiei citeste despre cauzele biologice ale depresiei aici >

Cauzele genetice ale depresiei

Cauzele depresiei sunt multiple si de natura diferita......biologice (care tin de functionarea creierului si a organismului, in general), genetice (ereditare), medicale (probleme fizice si psihice) sau cauze care au legatura cu mediul (stresul, traumele etc.).

Dintre acestea, cauzele genetice sunt din ce in ce mai studiate in ultimii ani. Ideea ca bolile psihice se transmit de la o generatie la alta nu este tocmai noua. Pe langa faptul ca unele boli care apar ca urmare a depresiei pot fi mostenite, s-a constatat ca si vulnerabilitatea fata de depresie poate fi mostenita. Aceasta nu inseamna, desigur, ca este absolut obligatoriu sa devenim depresivi daca o persoana din familie sufera de depresie. Altfel spus, se pare ca ceea ce mostenim de fapt, nu sunt bolile in sine, ci predispozitia spre ele. Daca avem in familie cazuri de depresie clinica, putem mosteni o tendinta de a dezvolta boala, insa aceasta nu inseamna ca ne nastem cu depresie citeste in continuare despre cum se transmite deprecia genetic aici >

Depresia in Romania

In prezent, boala afectează aproximativ 121 milioane de oameni pe glob. În Europa se estimează că 50 de milioane de persoane suferă de depresie.
În România, a fost depistată o creștere semnificativă a episodului depresiv major odată cu vârsta, de la 2,1% – 2,6% (18-49 ani) la 4,4% – 5,2 % (peste 50 de ani) cu un ritm de creștere de 1,2 puncte procentuale pentru fiecare grupă de vârstă (50-64 ani și peste 65 de ani).

Liga Romana de Sanatate Mintala  a realizat pentru prima data in Romania un studiu legat de frecventa depresiei la noi in tara, cercetarea fiind realizata pe un esantion de cca 2.400 de persoane. In urma acestui studiu s-a observat ca prevalenta episodului depresiv major la momentul examinarii a fost de aproximativ 9%, iar pe durata intregii vieti de 21%, spre deosebire de diabet care are o prevalenta de 8,4% in randul populatiei adulte. De asemenea depresia este de doua ori mai frecventa in randul femeilor decat in cel al barbatilor.

Depresia provoaca infirmitate

Datele pentru anul 2010 sunt similare studiilor din 1990 si 2000 cu privire la povara globala a depresiei, care provoaca infirmitate.

Mai multe studii au demonstrat de altfel ca depresia este o afectiune foarte serioasa. Dar, desi este o provocare a sanatatii publice, si considerata o mare problema, eforturile care se fac nu sunt suficiente.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a lansat recent un plan de actiune de sanatate mintala la nivel mondial, pentru a creste gradul de constientizare in randul factorilor de decizie politica.
 

Depresia poate fi vindecata cu aceste 5 strategii

Daca te lupti cu sentimentul de deznadejde, tristete, sau cu o altfel de fragilitate mentala, nu esti singura. Sute de milioane de oameni se conflunta cu aceasta boala. Practic, aproape unul din patru sunt afectati in fiecare an de probleme ale sanatatii mintale. Aici sunt cinci strategii pe care specialistii in medicina alternativa le recomanda pacientilor pentru a incepe vindecarea de depresie

Citeste mai departe Cum poti sa scapi de depresie in mod natural >>AICI

autor: Alina Ciobanu - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2018
referinte: bbc.co.uk

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII