Celulele stem din nou sub lupa – ce spun medicii americani?

Celulele stem din nou sub lupa – ce spun medicii americani?

Celulele stem din nou sub lupa – ce spun medicii americani?

Nici bine nu au aparut liniutele colorate pe testul de sarcina, ca viitorii parinti sunt bombardati cu brosuri despre tot felul de proceduri care, evident, nu sunt obligatorii, dar care sunt prezentate in asa fel incat aproape ca par indispensabile pentru asigurarea unei sarcini si a unei nasteri normale, precum si a unui viitor cat mai optimist in ceea ce priveste sanatatea bebelusului.

Industria celulelor stem
Ce spun medicii americani despre celulele stem?
Sfaturi pentru recoltarea sangelui din cordonul ombilical
Promisiuni marete: Afacerile de recoltare a sangelui pentru celule stem in Romania
Mai multe despre celulele stem

Nici bine nu au aparut liniutele colorate pe testul de sarcina, ca viitorii parinti sunt bombardati cu brosuri si reclame despre tot felul de proceduri care, evident, nu sunt obligatorii, dar care sunt prezentate in asa fel incat aproape ca par indispensabile pentru asigurarea unei sarcini si a unei nasteri normale, precum si a unui viitor cat mai optimist in ceea ce priveste sanatatea bebelusului. Recoltarea celulelor stem si stocarea lor este o astfel de procedura, ale carei beneficii multiple sunt prezentate si adesea supralicitate de catre companiile care au transformat procedura in sine intr-o afacere extrem de profitabila.

Desigur, parintii isi pot lua informatiile din ce surse doresc, indiferent despre ce aspect legat de bebelusul lor este vorba. Este alegerea lor si trebuie sa si-o asume. Insa daca atunci cand este vorba despre alegerea tipului de nastere (naturala sau prin cezariana), sau despre decizii legate de alaptat sau de alte aspecte studiate intens de catre specialisti de-a lungul timpului, alegerile nu sunt chiar atat de dificile, atunci cand vine vorba despre celulele stem lucrurile devin brusc mai complicate si extrem de confuze.

Industria celulelor stem

In ultimul deceniu s-a format o adevarata industrie a celulelor stem care ii atrage din ce in ce mai mult pe viitorii parinti, sensibilizati profund de ideea ca aceste celule vor putea fi de folos propriilor copii sau unui alt membru al familiei. Boli cumplite, al caror nume este suficient sa il auzim ca sa ne cuprinda panica, pot fi tratate cu ajutorul acestor miraculoase celule stem. De aceea, probabil, si costurile recoltarii si stocarii lor sunt destul de mari. A devenit, se pare, o adevarata moda, mai ales in randul familiilor bogate, sa se ofere cadouri sub forma unor vouchere pentru recoltarea si stocarea de celulele stem. Bancile private de celule stem ii asigura pe parinti ca investitia facuta merita, pentru ca le asigura linistea spirituala in ceea ce priveste tratarea unor eventuale boli care pot fi vindecate cu ajutorul lor. Iar daca exista resurse financiare pentru asa ceva, pentru asigurarea linistii chiar si fata de ceva incert adica, atunci de ce nu? Totusi, poate ca n-ar fi rau ca inainte de a investi in recoltarea si stocarea de celule stem sa tineti cont de ceea ce spun din ce in ce mai des specialistii.

Evolutia tehnologica in domeniul recoltarii celulelor stem este uluitoare, marturiseste dr. Clive Svendsen, directorul Institutului de Medicina Regenerativa de la Cedars - Sinai, SUA, o autoritate incontestabila in domeniu. Cu cativa ani in urma, Svendsen a fost intrebat daca va veni un moment in care oamenii de stiinta vor reusi sa produca celule stem care sa fie reprogamate genetic astfel incat sa aiba starea unei celule stem embrionare, iar raspunsul sau a fost atunci “Poate, peste cateva decenii.” Peste cateva luni insa, Svendsen lucra deja in laboratorul sau la o metoda unica ce avea sa permita oamenilor de stiinta sa creeze orice tip de celule stem dintr-o simpla zgarietura a epidermei.

Ce inseamna aceasta descoperire epocala pentru cei care se ocupa de recoltarea celulelor stem din cordonul ombilical si de depozitarea lor? Este cu siguranta un semnal de alarma, insa cercetarile sunt inca intr-un stadiu incert, astfel incat este dificil de sustinut care dintre sursele de celule stem este mai potrivita pentru varietatea de boli in tratamentul carora se folosesc acestea. Tocmai lipsa unor studii clare, care sa certifice faptul ca celulele stem obtinute din piele sunt la fel de eficiente ca si cele recoltate din cordonul ombilical s-a transformat intr-un argument speculat de firmele care se ocupa cu recoltarea si stocarea acestora din urma. Pe de alta parte, Svendsen precizeaza ca nu exista date certe despre cat de eficiente mai sunt celulele stem recoltate din cordonul ombilical, dupa o perioada foarte lunga de stocare. Este posibil ca celulele proaspat recoltate, chiar daca nu reprezinta inca o solutie clara, sa fie o optiune mai buna.

dr. Clive Svendsen

Ce spun medicii americani despre celulele stem?

Academia Americana de Pediatrie a ajuns la concluzia ca recoltarea de celule stem din cordonul ombilical nu trebuie sa se numere neaparat printre recomandarile facute de medici pentru viitorii parinti, avand in vedere ca statisticile arata ca numarul copiilor care vor avea realmente nevoie de ele variaza de la 1 dintr-o mie la 1 din 200000. Medicii pediatri sustin in schimb ca daca stocarea este o decizie hazardata pentru copilul caruia i se recolteaza, sansele fiind minime ca acesta sa beneficieze de aceste celule stem, in schimb poate fi o decizie inteleapta daca in familie exista un copil care sufera de o boala ce poate fi tratata cu ajutorul transplantului de celule stem, deoarece sansele ca transplantul sa reuseasca este mult mai mare decat daca celulele apartin unui donator strain.

Asociatia Medicilor Americani a adoptat o pozitie similara, considerand ca informarea corecta asupra tuturor aspectelor legate de recoltarea celulelor stem din cordonul ombilical ar trebui sa faca parte din pregatirea prenatala. De asemenea, asociatia considera ca parintii ar trebui sa se orienteze mai degraba asupra bancilor publice de stocare, intrucat sansele de a gasi celulele potrivite in cazul in care au nevoie de ele sunt mult mai mari. Bancile private de stocare ar trebui sa constituie o optiune mai degraba pentru familiile in care exista o predispozitie catre bolile care pot fi tratate cu ajutorul transplantului de celule stem. Indiferent de tipul de banca, trebuie constientizat insa faptul ca riscul ca daca la un moment dat copilul va avea nevoie de celule stem sa nu se gaseasca cele care se potrivesc pentru un transplant reusit.

In 2009, un studiu publicat in revista Pediatrics a ridicat problema utilizarii reale a celulelor stem tocate in bancile private. Statisticile arata ca acestea sunt in realitate utilizate extrem de rar si aceasta se intampla mai ales pentru ca sansele ca un copil sa aiba nevoie la un moment dat de propriile celule stem sunt extrem de mici. Donatorii ideali sunt de cele mai multe ori fratii bolnavului, iar daca acestia exista, stocarea devine inutila. Cifrele concrete ii fac pe medici sa ii sfatuiasca pe parinti sa se gandeasca de doua ori inainte de a investi in recoltarea si stocarea celulelor stem din cordonul ombilical si sa aiba in vedere aceasta optiune mai ales daca ei considera ca exista sanse ca un membru al familiei sa aiba nevoie de ele.

Sfaturi pentru recoltarea sangelui din cordonul ombilical

Pe de alta parte, Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie ramane rezervat in privinta problemei stocarii de celule stem in banci private, in schimb ofera cateva sfaturi in ceea ce priveste recoltarea propriu-zisa a sangelui din cordonul ombilical:

- Pacientii ar trebui sa stie ca sansele ca celulele din sangele stocat al copilului lor sa fie folosite pentru tratarea unei boli a acestuia sau a unui membru al familiei raman destul de reduse, in ciuda dezbaterilor aprinse pe aceasta tema.
- Pacientii ar trebui sa stie ca inca nu exista certitudini in ceea ce priveste valabilitatea in timp a celulelor stocate in banci si ca nu se stie cat de eficiente sunt acestea.
- Medicii care recruteaza pacienti pentru bancile de stocare ar trebui sa nu faca acest lucru din interese financiare sau din eventuale conflicte de interese.
- Copiii care dezvolta boli genetice sau tulburari de metabolism din nastere nu pot fi tratati cu propriile celule stem, intrucat acestea au suferit si ele aceleasi mutatii genetice.

Venirea pe lume a unui copil este, cu siguranta, un eveniment care pe langa fericirea pe care o aduce in familie, genereaza inevitabil si stres. Indiferent ca este vorba de teama de anumite boli, de investitiile financiare, de deciziile care trebuie luate in legatura cu diverse aspecte, stresul poate fi diminuat printr-o informare corecta si obiectiva in legatura cu tot ceea ce tine de nastere si de cresterea unui copil. Iar recoltarea si stocarea de celule stem este un aspect ce necesita inca numeroase clarificari ce se lasa asteptate.

Promisiuni marete: Afacerile de recoltare a sangelui pentru celule stem in Romania

14 firme de recoltare isi disputa suprematia pe o piata care creste de la an la an si care a ajuns anul trecut la o cifra de afaceri de aproximav 20 de milioane de euro. Unele au banci proprii si le depoziteaza la noi in tara, altele le transporta catre sediile lor din Germania, Danemarca, Anglia sau Grecia.
In spitale, concurenta intre agentii acestor banci e acerba. Ca sa-si vanda produsul, reprezentantii lor merg zilnic la maternitatile din toata tara, in cautare de parinti grijulii.

Desi promisiunile acestor banci de celule stem sunt deseori neclare sau incomplete, foarte multi parinti investesc cu nestiinta de cauza in aceaste servicii, fiind in primul rand condusi de emotii atunci cand fac aceasta investitie. De atlfel utini sunt insa cei care stiu la ce foloseste cu adevarat sau ca de multe ori copilul lor nici nu ar putea folosi acel sange stocat. Si mai putini realizeaza ca situatiile in care ele ar putea fi transplantate propriilor copii sunt considerate de medici exceptii.

Informeaza-te si exprima-ti propria opinie in legatura cu utilitatea recoltarii de celule stem din cordonul ombilical in topicul obiectiv dedicat unei dezbateri pe aceasta tema

Despre celulele stem, merita sa cititi:

CELULELE STEM, specialistul va raspunde

CELULELE STEM, specialistul va raspunde

Daca esti o o graviduta interesata de serviciile de stocare de celule stem, ai desigur multe intrebari si neclaritati. Tocmai de aceea, am invitat o specialista de la REGINA MARIA, care va…

5 Intrebari si raspunsuri despre celulele stem

5 Intrebari si raspunsuri despre celulele stem

Fiecare graviduta responsabila din ziua de azi este interesata sa afle cat mai multe despre Celulele Stem. Tocmai de aceea, am invitat o specialista de la REGINA MARIA, care va raspunde tuturor…

Recoltarea de celule stem – o provocare cu multe necunoscute

Recoltarea de celule stem – o provocare cu multe necunoscute

Atunci cand te afli in ipostaza de viitor parinte faci tot ceea ce iti sta in putere pentru ca venirea pe lume a bebelusului tau sa se desfasoare in cele mai bune conditii si incerci sa te asiguri din…

  Un sfat: Comunicati cu colegele de generatie!
Comunitatea Desprecopii.com este cea mai mare comunitate online de limba romana si va asteapta si pe dvs in randurile sale. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Alt sfat: scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

 Admirati Miss Odiseea Sarciniiaici Galeria . si Admirati Albumul Starurilor cu Burtica aici >>

Forumul Odiseea sarcinii

Odiseea sarcinii in 40 de saptamani
Forumul cu burtici si generatii de mamici. Suport, caldura, prietenie si atitudine.

autor: Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate Desprecopii (c) 2014
referinte: WebMD

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII