Memoria bebelușului în primul an de viață - de la amintiri vagi la emoții: iată cum evoluează memoria unui bebe
Oare tot ce se intampla bebelusului in primul an de viata va ramane undeva ascuns in memoria lui? Suna interesant, nu? Oare ce isi poate aminti bebelusul in primul an de viata? Dar la nastere? Este posibil sa isi aminteasca ceva?
Bebelușii și copiii mici pot avea o memorie limitată în primul an de viață. Cu toate acestea, cercetările sugerează că pot avea unele amintiri vagi, dar acestea sunt în general legate de experiențe repetitive și semnificative.
Memoria bebelușului în primul an de viață - de la amintiri vagi la emoții: iată cum evoluează memoria unui bebe.
Ce isi aminteste micutul...
La nastere
La doua luni
La trei luni
La sase luni
La douasprezece luni
La optsprezece luni
Suna interesant, nu? Oare ce isi poate aminti bebelusul in primul an de viata? Dar la nastere? Este posibil sa isi aminteasca ceva?
Bebelușii și copiii mici pot avea o memorie limitată în primul an de viață. Cu toate acestea, cercetările sugerează că pot avea unele amintiri vagi, dar acestea sunt în general legate de experiențe repetitive și semnificative.
Ce isi aminteste micutul...
La nastere
La naștere: Este puțin probabil ca bebelușii să își amintească evenimentele exacte din momentul nașterii. Cu toate acestea, ei pot reacționa la sunete, mirosuri și senzații din sala de naștere și să le asocieze cu sentimentele de confort sau disconfort. Tine minte maximum 15 minute si probabil ca tu esti singura persoana pe care este in stare sa o recunoasca.
La doua luni
Isi va aminti fata ta pe parcursul unei zile. Daca altcineva va petrece tot atat de mult timp cu el, va fi recunoscut. Cu toate acestea, cercetarile efectuate la Universitatea din Sheffield arata ca un bebelus de doua luni nu este capabil sa isi recunoasca imediat mama daca aceasta poarta o palarie. La doua luni, bebelusul memoreaza si este in stare sa recunoasca doar conturul fetei, spre deosebire de un copil mai „mare” care poate memora detalii cum ar fi ochii, gura, nasul. Citeste totul despre bebelusul de 2 luni aici.
La trei luni
Experimentele efectuate in Statele Unite ale Americii arata ca micutii de aceasta varsta sunt in stare sa retina, timp de o saptamana, detalii cu privire la figura cuiva sau obiecte. Dupa trei luni, bebelușii pot reține amintiri legate de rutinele zilnice, cum ar fi hrănirea, schimbarea scutecului și legătura cu părinții. De asemenea, ei pot reacționa la fețele familiare și vocile părinților și pot dezvolta preferințe.
🔸Citeste pe larg despre bebelusul de 3 luni.
La sase luni
Incepe sa se formeze memoria bazata pe cauza-efect. Bebelusii pot sa inteleaga cum functioneaza memoria si se folosesc de ea pentru a efectua activitati simple, cum ar fi lovirea unei mingi sau recunoasterea unei figuri. Copilul tau va incepe sa te imite: daca tu duci mana la nas, la fel va face si el! După 6 luni: Încep să se formeze amintiri legate de evenimentele și experiențele repetate, cum ar fi jocurile cu părinții sau vizitele la rude. Cu toate acestea, aceste amintiri sunt limitate și pot fi fragile.
🔸Citeste totul despre bebelusul de 6 luni.
La douasprezece luni
Uluitor, la aceasta varsta copilul poate memora pe o durata de pana la un an, chiar daca acest lucru nu este foarte evident pentru cei din jur. Acum poate face clar diferenta intre obiecte si chiar intre intrebuintarile lor.
🔸 Despre bebelusul de 12 luni aici.
La optsprezece luni
Copilul tau are o memorie care, nu o data, ii uluieste pe cei din jur. Isi aminteste adesea lucruri si persoane de care tu uitasesi cu desavarsire. Totusi, memoreaza doar ceea ce il intereseaza.
Memoria la vârste foarte fragede este mai degrabă o memorie procedurală sau implicită și nu o memorie conștientă sau declarativă, așa cum o experimentăm noi, adulții. Cu timpul, capacitatea lor de a-și aminti și a-și relata experiențele va crește pe măsură ce se dezvoltă cognitiv și lingvistic.
Despre dezvoltarea intelectuala a bebelusului, mai poti citi:
Va fi bebelusul tau un geniu sau talent?
Etape esentiale de dezvoltare a creierului unui bebelus
Ce isi va aminti mai tarziu copilul din primii ani de viata
Ce viseaza bebelusii?
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024
Referinte: The Journal of Psychology 2017
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII