Sansa la viata, sansa la noi amintiri: jurnal de vacanta

Sansa la viata, sansa la noi amintiri: jurnal de vacanta

Sansa la viata, sansa la noi amintiri: jurnal de vacanta

  • In Romania se intampla si lucruri minunate…pacat doar ca vorbim prea putin despre aceste lucruri frumoase, care ne pot umple inimile de bucurie. Multi parinti, au auzit in aceasta vara de “Sansa la viata, sansa la noi amintiri”, sau am vazut pe forumul DC banerul cu inimioara zambitoare, care e simbolul acestei campanii frumoase, initiate de Procter & Gamble. O campanie cu scopul de a a ajuta copiii cu malformatii cardiace, prin amenajarea unui nou bloc operator la Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu-Mures si specializarea in strainatate a personalului medical cu ajutorul fondurilor stranse pe parcursul acestei campanii.

In Romania se intampla si lucruri minunate…Sansa la viata, sansa la noi amintiri-jurnal de vacanta

Pe 26 si 27 iulie Procter & Gamble si  Selgros Cash & Carry au organizat in Poiana Brasov evenimentul “O zi de vacanta”.

Si pentru ca o zi de vacanta inseamna odihna si distractie, vreme de doua zile copiii operati impreuna cu parintii lor, echipa de medici specialisti de la Targu-Mures si jurnalisti insotiti de copiii lor, au avut prilejul sa se cunoasca mai bine si sa petreaca momente absolut magice sub bagheta “magicianului” Marian Rilea si a echipei sale.

Am avut placerea de a participa la acest eveniment, reprezentand site-ul Desprecopii.com - impreuna cu Andy-baietelul meu de 7 ani si jumatate si am plecat de la Poiana Brasov cu parere de rau, ca ziua aceea de vacanta magica n-a putut tine mai mult de doua zile...

In seara primei zile de vacanta am fost fericitii participanti ai focului de tabara, organizat la Stana turistica din Poiana…pentru Andy-baietelul meu si cu siguranta pentru o mare parte dintre copiii participanti la actiune-a fost primul lor foc de tabara. Au alergat, s-au jucat si s-au bucurat de privelistea oferita, cu scantei jucause… In aceste doua zile toti copilasii prezenti au devenit personaje de poveste, pe uscat si pe “mare” (in piscina hotelului Piatra Mare din Poiana Brasov) sub bagheta lui “Magi”,care ne-a incantat si pe noi cu “Abracadabra” spre exemplu, pe care eu,desi nu mai eram copil, o priveam cu incantare de fiecare data si de care imi amintesc cu placere si acum…

Copilasii operati au participat la jocurile desfasurate asemenea oricaror micuti.Sunt aceiasi copii care,atunci cand erau bolnavi, oboseau la cel mai mic efort.Prin operatiile de corectare a malformatiilor, acestia duc acum o viata normala si au sansa de a se bucura de fiecare moment si de a acumula amintiri placute.Ne bucuram ca am putut sa le oferim aceste momente de voie buna si dorim ca, prin intermediul campaniei, sa ajutam cat mai multi copii sa acumuleze o viata plina de amintiri frumoase” a declarat Olivia Ciubotaru, o fata frumoasa si deschisa, Specialist Relatii Externe la P&G, pe care am citat-o, pentru ca in aceste cateva fraze a cuprins esenta acestei campanii.

Cu acest prilej am avut si placerea de a discuta cu Dl. Profesor Doctor Radu Deac, seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara la Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu-Mures, profesor de chirurgie la Universitatea de Medicina si Farmacie Targu-Mures si presedinte al Societatii Nationale de Chirurgie Cardiovasculara, unul dintre cei mai valorosi chirurgi cardiaci din tara,cu mai mult de 45 de ani de experienta si multe operatii in premiera nationala si mondiala, posesor a 3 brevete de inventie americane pentru valve cardiace artificiale si trei brevete romanesti.

Domnia sa ne-a oferit niste date absolut necesare oricarui nou parinte sau oricarui „aspirant” la „meseria” de parinte-cea mai grea,dar totodata si cea mai frumoasa meserie din existenta aceasta...

 

Despre malformatiile cardiace cititi:

Actiuni umanitare la Desprecopii.com

 Comunitate, grup de suport
Ajutor Umanitar
Esenta comunitatii noastre este oferirea ajutorului celor care trec prin momente grele. Nu uita ca si tu poti face un bine.

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

Factorii de risc ai malformatiilor cardiace sunt:

  • factori genetici,
  • fumatul,
  • alcoolismul,
  • boli infectioase in timpul sarcinii,
  • medicatii teratogene,
  • primul  copil cu malformatii cardiace - pentru cel de-al doilea copil.

In situatia in care noul nascut prezinta malformatii cardiace congenitale, va fi necesara vizita la un cardiolog pediatru.

Simptomele unei malformatii cardiace la nou-nascut sunt:

  • tegumente cianotice, tahipnee (respiratie rapida si superficiala), amplitudinea si frecventa cardiaca sunt crescute,copilul plange fara motiv, nu se poate alimenta,prezinta semne clare de suferinta.

Simptomele unei suferinte cardiace la sugar:

  • cianoza persista, tulburari respiratorii, transpiratii, tegumente palide, sugarul oboseste la supt si nu creste in greutate.

Despre malformatiile cardiace cititi:

In aceasta situatie, parintii trebuie sa se adreseze medicului neonatolog, apoi pediatrului si bineinteles, cardiologului pediatru. Copilul va fi internat, examinat clinic, se va face anamneza, examenul obiectiv, se va da diagnosticul avansat, se va face cateterism cardiac, angiografie,etc...dupa care va urma o indicatie de tratament chirurgical sau tratament medicamentos. Dupa terapia chirurgicala interventionala va urma terapia intensiva timp de 7-10 zile, dupa care copilul va fi vindecat chirurgical si urmarit pana la adolescenta.

Statisticile spun ca numarul de cardiopatii congenitale e de 8/1000 de nou-nascuti vii, cam 950 de copii/an. Dintre acestia foarte multi mor la nastere sau in prima luna de viata. Dintre cei care traiesc, foarte putini raman netratati.

Cardiopatiile congenitale sunt de 3 feluri:

  • corectabile-sunt rezolvate total prin terapie chirurgicala;
  • partial corectabile-tratamentul produce o ameliorare;
  • necorectabile-necesita transplant de cord sau cord-pulmon;

Din 1967 s-au facut in lume un numar de 77.000 de transplanturi cardiace si 500 de transplanturi de cord-pulmon, acestea din urma cu rezultate mai slabe. Un copil din California care a suferit un transplant de cord cand avea 6 luni, traieste si are acum 24 de ani. La Cape Town pe data de 3 decembrie 1967 au fost facute 8 transplanturi. Unul dintre acei pacienti la 28 de ani dupa transplant era sanatos.

La data de 14 noiembrie 1999 la Targu-Mures a fost facut primul transplant de cord, iar pacientul traieste.Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant trateaza boli cardiace congenitale (simple si complexe, cianogene si necianogene) si dobandite(valvulare,coronariene si pericardice ale adultului si copilului (nou-nascut,sugar.copil mic...).

Din septembrie 2005 la Institutul de Boli Cardiovasculare exista o sectie separata pentru copii,care poate opera in medie in jur de 250 de copii/an.In momentul de fata,din cauza faptului ca exista doar un singur bloc operator si o singura echipa specializata,copiii trebuie programati cu 2-3 luni inainte.

Campania Sansa la viata, sansa la noi amintiri urmareste sa faciliteze operarea cat mai grabnica a acestora, prin donarea sumei necesare pentru amenajarea unui al doilea bloc operator si specializarea personalului medical pentru acesta.Numarul micutilor care vor putea beneficia mai repede de interventia chirurgicala fara de care nu pot trai, va creste la 500-800 de copii/an.

Pentru mai multe date despre interventii chirurgicale, proceduri si alte informatii necesare oricarei persoane cu suferinte cardiace,date de contact cu medicii specialisti de la Clinica de Chirurgie Cardiovasculara din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare din Targu-Mures,puteti accesa site-urile www.cardio.ro si www.ibcvt.ro .

La campania „Sansa la viata, sansa la noi amintiri” participa urmatoarele marci din portofoliul Procter&Gamble: Ariel, Bonux, Tide, Ace, Lenor, Fairy, Mr. Proper, Pampers, Pampers Wipes, Always, Discreet, W&G, H&S si Gillette.

autor: Lia Okukura, Medic la Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate (c) 2008

 Comunitate, grup de suport
Ajutor Umanitar
Esenta comunitatii noastre este oferirea ajutorului celor care trec prin momente grele. Nu uita ca si tu poti face un bine.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:
Tema:Comunitate

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII