Cele mai mari provocări ale alăptarii - confesiunile unei mămici 😅

Cele mai mari provocari ale alaptarii - confesiunile unei mamici

Cele mai mari provocări ale alăptarii - confesiunile unei mămici 😅

Alăptarea bebelușului meu a fost o decizie, dincolo de binecuvântarea mamei-natură pe care atunci, înainte, nu aș fi putut-o anticipa. Mi-am dorit să am această experiență, să trăiesc toate sentimentele acelea descrise prin reviste, dar, în primul rând, să-i asigur copilului meu acest drept de sănătate. 🤱

Alăptarea însă nu este ușoară - iată cele mai mari provocări ale alăptării din punctul meu de vedere. 😅💪

Mi-am dorit sa alaptez dinainte de momentul nasterii
Ce nu spun revistele...
Experienta alaptarii - o provocare
Sentimentul de inceput...
Adaptarea
Foamea
Oboseala
Personal medical nepregatit sau indifferent
Lipsa informarii suficiente
Mentalitati depasite si prejudecati cu privire la alaptare
Ghid de alaptare

Mi-am dorit sa alaptez dinainte de momentul nasterii

A fost o decizie, dincolo de binecuvantarea mamei-natura pe care atunci, inainte, nu as fi putut-o anticipa. Mi-am dorit sa am aceasta experienta, sa traiesc toate sentimentele acelea descrise prin reviste dar, in primul rand, sa-i asigur copilului meu acest drept. Pentru ca da, inainte de a fi fost o alegere, alaptarea a fost mai intai un drept de sanatate. Dreptul la sanatate al persoanei de cateva zeci de centimetri si cateva kilograme care traise in corpul meu si care acum, in locul cordonului ombilical care-l ancora de mine si de viata, avea dreptul la lapte matern - cea mai sanatoasa hrana pentru un bebelus.

Ce nu spun multe site-uri despre alaptare

In timpul sarcinii am luat la rasfoit virtual multe site-uri despre alaptare si cresterea bebelusului. Multe din ele intesate de traduceri anoste de pe site-uri 'din afara' - ce vorbeau in termeni de plastic si rece despre alaptare. Ceea ce nu am citit totusi in termeni concreti este ca atentionarea ca atunci cand iti vei pune prima data copilul la san  - aceasta trebuie sa fie un gest natural, insa pana la a ajunge in etapa aceea-cliseu in care mama zambitoare isi alapteaza bebelusul mancacios intr-o armonie desavarsita, pe fundalul sonor al unei muzici suave, era cale lunga.

Si iarasi nu-mi spusesera site-urile ca s-o fi nascand el, bebelusul, cu instinctul de supt, dar ca procesul de exersare e anevoios din multe puncte de vedere si ca rare sunt cazurile in care nu e e nevoie de rodaj. Ca la orice experienta noua, de altfel.

Experienta alaptarii - o provocare

Ceea ce face din experienta alaptarii o provocare este o serie de factori care tin de contextul general al nasterii, dar si realitatea romaneasca, la modul particular. Fara a dori generalizari – pentru ca exista, cu siguranta, mame care trec foarte usor prin toata experienta alaptarii, la fel cum sunt mame care incearca din rasputeri si renunta mai devreme sau mai tarziu, din diverse motive, sau pur si simplu, mame care nu si-au dorit sa alapteze – exista, probabil, o lista intreaga de greutati mai mult sau mai putin neprevazute care fac din toata aceasta experienta o provocare.

Si nu, nu e vorba aici despre mamele care si-au dorit, au incercat si n-au reusit din motive strict obiective sa alapteze - si care resimt, probabil, un sentiment de culpabilizare pe care n-as dori sa-l accentuez (desi, conform OMS, un procent de doar 2% dintre mame se afla in imposibilitatea medicala de a alapta). Nu e vorba nici macar despre mamele, putine, sper, care nu doresc sa alapteze din motive subiective, cum ar fi, de exemplu, teama de a nu-si deforma sanii. Este vorba de cele care isi doresc sa-si alapteze pruncii, nu au motive de ordin medical care sa le impiedice, si totusi se confrunta cu o serie de greutati pe care nu le anticipasera.

alaptare greutati

Care sunt provocarile neanticipate ale alaptarii?

Revin la cliseul cu mamica fericita alaptand. Ce e in spatele imaginii? Care sunt provocarile neanticipate ale alaptarii?

Sentimentul de inceput...

...declansat de nastere si de furtuna hormonala pe care o implica, la pachet cu depresia post-partum, care creaza un context in care sentimentul responsabilitatii pentru viata micutului este, uneori, coplesitor. Teama de necunoscut, de a incerca ceva absolut nou, de a transfera unei parti din corp - sanilor - un nou rol. Acela de a hrani pe cineva. Pe un alt om. Si din acest sentiment de responsabilitate: vulnerabilitatea, indoiala, confuzia. Mananca bebelusul suficient? Fac ceea ce trebuie si cum trebuie pentru el? 

Adaptarea

Dupa cum spuneam, alaptarea nu e o lectie gata invatata, nici pentru mama, nici pentru copil. E un proces care se prinde pe parcurs, cu reusite si mici esecuri. Mama trebuie sa invete, prin incercari succesive, care sunt pozitiile cele mai bune pentru alaptare, cum trebuie sa prinda copilasul sanul, cand / cum sa se mulga pentru a elibera putin tensiunea din sani si astfel copilul sa poata sa-l prinda cu gurita. Si o mama ar trebui sa stie dinainte, pentru a nu se panica ulterior, ca nu exista rutina in aceasta etapa de adaptare, ca uneori puiul mananca timp de 20 de minute, alteori 5 minute. Ca, in general, ceasurile nu mai au nicio utilitate. Ca bebelusul stie mai bine decat orice ceas cand ii e foame. Ca o cantarire pe saptamana e suficienta. Ca scutecele ude sunt un bun indicator ca lucrurile stau bine. Ca apa, ceaiul si orice alt supliment sunt inutile. Ca, daca natura ar fi considerat ca bebelusii au nevoie la aceasta varsta de asa ceva, sanii mamelor ar secreta ceai de menta.

Foamea

Senzatia de foame si sete incontrolabila, determinata de consumul sporit de energie la care organismul tau este supus in aceasta perioada. Pregateste-te sa mananci cot la cot cu sotul tau si sa-i iei din farfurie jumatate din portia lui. Consecinta usor de anticipat: kilogramele care, in loc sa se elimine dupa nastere, se pot inmulti. Evident, nu este o regula. Este doar o posibilitate care, in cazul meu, s-a confirmat cu zece kilograme.

Oboseala

Determinata atat de consumul de energie necesar producerii laptelui, cat si deselor treziri noaptea, pentru hranirea bebelusului.

alaptare

Si evident, lista poate continua in mod particularizat, pentru fiecare mamica. Toate aceste greutati devin insignifiante in comparatie cu avantajele alaptarii. Da, e greu, insa daca stii de dinainte la ce sa te astepti si mai ales, daca ai sprijin pentru a face fata situatiilor de cumpana, alaptarea devine ceea ce prezinta revistele: o mama implinita si un bebelus fericit.

In afara acestor situatii cu care probabil se confrunta o mare parte din mamicile care alapteaza, mai exista o stare de fapt specifica pentru contextul romanesc, stare care explica o realitate ingrijoratoare: in Romania, doar 12% dintre bebelusi sunt hraniti exclusiv la san in primele 6 luni de viata. Asta, in ciuda unui curent tot mai coerent de incurajare a alaptatului si de promovare a beneficiilor pe termen scurt si lung a acestui proces natural. Care ar putea fi explicatiile acestei stari de fapt?

O serie incompleta de motive ar putea include: 

Personal medical nepregatit sau indiferent

Este adevarat ca politicile spitalicesti incurajeaza in prezent alaptatul in multe maternitati din Romania prin sistemul de „rooming in” si prin sprijin informational oferit mamelor. Majoritatea mamelor alapteaza la iesirea din maternitate, insa dupa aceea procentul scade alarmant. O posibila explicatie: indiferenta sau proasta pregatire a celor care ar trebui sa incurajeze hranirea naturala a bebelusilor. Auzim deseori de comentarii cum ca ”laptele tau nu mai e bun” (cel mai ”prost” lapte de mama este superior celei mai bune formule de lapte praf), ”nu mai ai lapte” (se stie ca, odata instalata lactatia, alaptarea merge pe principiul cererii si al ofertei, cu cat alaptezi mai mult, cu atat ai mai mult lapte) sau ”copilul tau de trei luni este sub graficul meu batut in cuie, da-i lapte praf sa-l ingrasi” (sau cereale cu lapte, sau suc de portocale sau chiar sa guste un pic de carne pasata). Citeste Primele zile de alaptare in fapte concrete

Lipsa informarii suficiente

In prezent, politica pro-alaptat este sustinuta in special prin organizatii non-guvernamentale sau prin intermediul unor siteuri de consultanta si forumuri de specialitate. In pofida curentului pro-alaptat promovat prin aceste mijloace, se resimte in continuare o lipsa de informatii la nivel institutionalizat, pertinente, riguroase si complete, care sa ajunga la femeile care alapteaza sau vor alapta. Prezenta unor consilieri pe probleme de alaptare in maternitati ar fi un fapt pozitiv. De asemenea, ar fi binevenita o politica nationala de promovare a hranirii naturale, concretizata prin cursuri de informare incepand cu anii de scoala, astfel incat viitoarele mame sa aiba din timp informatii solide cu privire la structura si rolul sanilor si importanta alaptatului.

Citeste De ce mamicile din Romania nu sunt corect informate cu privire la alaptare

Mentalitati depasite si prejudecati cu privire la alaptare

Faptul ca traim in secolul 21 nu ii impiedica, pe multi dintre noi, sa aiba conceptii conform carora alaptatul in public este o chestiune imorala, ca este un gest animalic, ca un copil dupa varsta de maximum un an nu mai poate fi alaptat pentru ca e rusinos.

Probabil ca o informare suficienta din partea mamelor ar depasi toate piedicile mai sus mentionate. in fond, dincolo de oboseala nesfarsita, dincolo de kilogramele in plus, dincolo de brosurile cu reclame la lapte praf si la sprancenele ridicate a mirare ale vecinei care afla ca bebelusul tau de doi ani este inca alaptat, tot ce conteaza este ca lui, bebelusului, sa i se respecte acest drept. Dreptul de a se alinta la sanul mamei si de a creste natural.

Ghid de alaptare

Desprecopii va ofera cel mai complet ghid de alaptare. Cititi pe larg toate informatiile de la aceasta sectiune dedicata Alaptarii! Citeste si forumul special Alaptarea de la desprecopii.com - vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri despre alaptare.

Alaptarea bebelusului: de la nastere la 3 luni

Ghid complet al primelor zile de alaptare

Alaptarea in timpul puseelor de crestere ale bebelusului

Alaptarea bebelusului si momentul optim pentru diversificare

Colostrul: prima masa a bebelusului tau

Despre stresul primelor zile de alaptare

Secretul reusitei alaptatului

Forumul de ALAPTARE 

Pe forumul desprecopii.co exista un FORUM SPECIAL DEDICAT ALAPTARII de unde puteti afla o multime de raspunsuri la cele mai frecvente intrebari. Dincolo de argumentele pasionale veti gasi si raspunsuri menite sa va linisteasca.

autor: NANA01 - redactor Desprecopii.com

toate drepturile rezervate - Desprecopii.com - 2024
Nana scrie si pe blogul ei: Cutia cu gagavaiți 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Iulia
    Iuliatrimis la 14/7/2014

    Foarte frumos scris articolul, multumesc pentru expunere.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII