Copilul de 8 ani

Copilul de 8 ani

Copilul de 8 ani

Copilul de 8 ani creste frumos si constant. Se poate spune ca este la jumatatea drumului sau de crestere. Nerabdator, foarte activ si prietenos, un copil de 8 ani este foarte matur din multe puncte de vedere: stie sa deosebeasca binele de rau, isi poate asuma responsibilitati moderate si chiar o face. Se simte bine sa faca parte dintr-un grup. Doreste sa fie cel mai bun prieten. Doreste sa faca lucrurile bine.

Iata totul despre dezvoltarea si educatia unui copil de 8 ani.

Despre copilul de 8 ani veti citi:
- La jumatatea drumului de crestere
- Activ in treburile casnice
- Prietenii si grupurile de activitati
- Intrebari posibile pentru medicul copilului
- Somnul copiilor de 8 ani
- Sanatatea orala a copilului de 8 ani
- Dezvoltarea sociala la 8 ani
- Cum puteti stimula un copil de 8 ani:

La jumatatea drumului copilariei – copilul de 8 ani este aproape mare

Copilul de 8 ani creste incet, dar sigur. Se poate spune ca este la jumatatea drumului sau de crestere. Nerabdator, foarte activ si prietenos, un copil de 8 ani este foarte matur din multe puncte de vedere: stie sa deosebeasca binele de rau, isi poate asuma responsibilitati moderate si chiar o face.

Se simte bine sa faca parte dintr-un grup. Doreste sa fie cel mai bun prieten. Doreste sa faca lucrurile bine.

Activ in treburile casnice 

In jurul varstei de 8 ani, copilul dumneavoastra se bucura sa va ajute la treburile casnice. Este important sa-i dati sa faca treburi simple. Il (sau o) ajuta sa-si organizeze timpul. De asemenea, ii da sentimentul ca face parte din familie si ii da sentimentul de importanta si de implinire.

Trebuie numai sa va amintiti sa adaptati treburile pe care i le dati la varsta pe care o are.

Iata cateva exemple de treburi la nivelul varstei lui:

- sa puna la loc vasele spalate,

- sa puna masa si sa o stranga dupa cina in familie,

- sa impatureasca rufele calcate si sa le puna la loc,

- sa dea cu aspiratorul in masina si sa stearga mobila de praf. Citeste Primele responsabilitati ale copilului: de ce e important sa ne implicam copilul in treburile casnice

Prietenii si grupurile de activitati

Copilul de 8 ani cauta in interiorul familiei noi idei si activitati. Grupurile de prieteni devin importante si copilul se va identifica cu altii de varsta lui si de acelasi sex avand interese si activitati similare.

Copilul are adesea un prieten „cel mai bun“ – un reper important in dezvoltarea lui. Influenta tot mai mare a prietenilor reprezinta o provocare pentru parinti.

Ca si parinte, trebuie sa intelegeti ca fiul sau fiica dumneavoastra de 8 ani incepe incepe sa pretuiasca parerile prietenilor lui la fel de mult ca pe ale dumneavoastra.  

Dar, la aceasta varsta, parerea si valorile parintilor sunt cele mai importante pentru copil. Pastrati deschise liniile de comunicare cu el, evitand sa-i vorbiti de sus, oferindu-i explicatii logice si continuand sa-l laudati si sa-l incurajati in tot ce face. Citeste Cum ajutam un copil timid sa isi faca prieteni?

Intrebari posibile despre copilul de 8 ani

Discutati cu medicul despre preocuparile si nelamuririle pe care le puteti avea legate de copilul de 8 ani. Acestea pot fi:

Hiperactivitatea (ADHD) care ii afecteaza performantele scolare.

Preocupari despre lecturile lui sau alte aspecte legate de performantele sale scolare.

Inabilitatea de a se intelege cu colegii sau prietenii, sau lipsa prietenilor.

Progrese slabe la scoala sau faptul ca evita scoala.

Faptul ca este supraponderal. Citeste 10 reguli pentru a evita obezitatea copilului tau

Faptul ca uda patul in timpul noptii.

Cosmarurile repetate, ticurile, comportamentul agresiv, frica.

Neascultarea, raspunsurile obraznice sau provocatoare, faptul ca nu coopereaza. Citeste Cand copilul nu arata respect si raspunde obraznic: cum procedam

Somnul copilului de 8 ani

Aveti grija ca fiul sau fiica dumneavoastra de 6 ani sa doarma destul timp pentru varsta lui. Pentru copiii intre 6-10 ani, ora recomandata de culcare este 8-9 seara. Citeste Somnul face copiii mai inteligenti

Sanatatea orala a copilului de 8 ani

 Aveti grija ca baiatul sau fata dumneavoastra sa se spele pe dinti de doua ori pe zi folosind o cantitate echivalenta cu un bob de mazare de pasta de dinti fluorurata. Invatati-va copilul cum sa foloseasca ata dentara.

Dati-i copilului suplimente de fluoruri conform recomandarilor medicului, pe baza nivelului de fluoruri prezent in apa din zona in care locuiti.

Programati o consultatie la stomatolog pentru copil la fiecare sase luni, in afara cazului in care stomatologul stabileste altfel in functie de necesitatile copilului sau de expunerea pe care o are fata de anumite boli.

Cand erup molarii permanenti ai copilului de 8 ani, aveti grija ca dentistul sa-i evalueze in eventualitatea aplicarii straturilor protectoare (dental sealants) care sa-l protejeze impotriva cariilor.

Invatati copilul sa infrunte situatiile de urgenta, mai ales pierderea sau ruperea unui dinte.
Invatati copilul sa nu fumeze, nici sa nu foloseasca tutun sub alte forme.

Din punct de vedere social

La 8 ani, un copil are deja un mic grup de prieteni si are preferinte in favoarea sau defavoarea altor copii.

Isi poate exprima parerea si nu ezita sa o faca.

Poate merge cu regularitate la un sport organizat ca de exemplu:
- inotul
- judo
- balet
- dans

Este atras de activitatile extrascolare, este mare fan al bicicletei.

Pentru baieti, Lego ramane o jucarie plina de posibilitati - se joaca tot mai mult cu lego cu piese mici.
Fetitele sunt atrase de papusi si Barbie este deja favorita ei. Citeste Alegerea unui sport pentru copil: motive, factori de influenta, beneficii

Cum putem stimula un copil de 8 ani:

Din moment ce deja, la 8 ani, consecintele actiunilor devin clare si pentru copil, incercati sa realizati o lista detailata in care sa explicati copilului cum sa face ceea ce se asteapta de la el/ea.

Aceasta lista de activitati zilnice cu activitati ca de exemplu: spalatul dintilor dimineata si seara, aranajatul patului dimineata, pastrarea ordinii in camera lui, sa isi pregateasca lectiile si sa le pune in rucsac/ghiozdan  - vor ajuta copilul sa fie mai organizat.

Daca va reusi sa respecte cu consecventa mica lista de indatoriri - este o idee buna sa recompensati copilul cu o mica suma de bani pentru pusculita sau inchiriindu-i o caseta de film preferat la sfarsit de saptamana.

Cand ar trebui sa mearga scolarul la somn: diagrama orei de culcare

Odata cu inceperea scolii, parintii incearca (sau ar trebui) sa impuna un nou program de somn copilului. Asadar, cand ar trebui sa mearga scolarul la somn? 

O diagrama lipita pe frigider ce spune cu exactitate care sunt orele de somn este benefica pentru copii deoarece isi vor cunoaste singuri programul ce il au de urmat. 

Iata o diagrama a orei de culcare, propunsa de un psiholog olandez.

Despre parinti si copii inteligenti cititi si:

Importanta familiei in procesul de invatare
Inteligenţele multiple

Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare
 

autor: Alina Ciobanu, redactor DC - toate drepturile rezervate 2016. Referinte: Journal of Applied Psychology 2018

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 7 comentarii

  1. Moldoveanu elena alexandra
    Moldoveanu elena alexandratrimis la 9/8/2017

    Am o fetița de 8 ani.si are o greutate de 52 kg.nu mănâncă dulciuri in exces și nici fast foood.ar trebui să mă îngrijorez?ce mă sfătuiți bine sa fac.i am făcut toate analizele sunt ok.dar nu am ajuns la endocrinolog.multumesc frumos

    Raspunde la acest comentariu
  2. ana  orac
    ana oractrimis la 6/4/2016

    la somn ati scris 6 ani mai

    Raspunde la acest comentariu
  3. didilicia
    didiliciatrimis la 8/4/2013

    donez

    Raspunde la acest comentariu
  4. anghel valentin
    anghel valentintrimis la 16/1/2013

    fetita mea are 7ani si 2luni doarme aproape in ficare zi la h10/30-11.30 ce pot face pentru a o determina sa sa doarma ca un copil de virsta ei va rog frumos datimi un raspuns . VA MULTUMESC .mesajul pe care vi lam trimis lam scris in prezenta fetei mele . vreau sa stie si ea ce se poate intimpla daca nu are un somn normal. si mai doarme de foarte multe ori cu mama ei si mai vrea sa doarma si cu mine .Ce spuneti e normal. vreau sa stie si fetita mea ca defapt ea trebue sa doarma singura asteptam un raspuns

    Raspunde la acest comentariu
  5. Alexandra anton
    Alexandra antontrimis la 13/12/2012

    Fiul meu de 9 ani,sughite foarte des si de lunga durata cateva minute bune! I trece si dupa cv timp incede. Bea apa , trage aer in piept dar nui trece! Ce poate fi? Ce medic sa consult?

    Raspunde la acest comentariu
    • Mami Petru
      Mami Petrutrimis la 24/4/2021

      Reflux gastroesofagian. Alimentaţia este de vina, dar vedeţi un pediatru. Pentru a opri sughiţul, stoarceţi o lamâie şi daţi-i o linguriţa-doua, fara apa dupa. Pauza5-10 min delichide.Ii va trece.Evitaţi trambulina,activitaţi de acest gen şi mâncarea grasa, bauturile acidulate. Sanatate multa!

  6. petre florica
    petre floricatrimis la 10/8/2011

    am o fetita de 8 ani care greutatea de 16 kg as vrea sa va intreb viermisori te slabeste atit de mult daca are poate sa ia si ce mica

    Raspunde la acest comentariu
  7. tudoroiu carmen
    tudoroiu carmentrimis la 15/1/2009

    sfaturile sunt utile dar foarte generalizate pentru cate caractere unice au fiecare ca individ

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII