10 reguli pentru a evita obezitatea copilului tău

10 reguli pentru a evita obezitatea copilului tau

10 reguli pentru a evita obezitatea copilului tău

La copii, obezitatea reprezintă o problemă extrem de serioasă, necesitând o atenție deosebită. Este crucial ca părinții să fie conștienți că obezitatea în copilărie este asociată cu numeroase riscuri pentru sănătate în viitor. Astfel, adoptarea unui stil de viață sănătos și promovarea unor obiceiuri alimentare adecvate sunt esențiale pentru a preveni această problemă.

De asemenea, este important să evităm utilizarea mâncării ca recompensă sau formă de divertisment pentru copii. Un apel special se adresează bunicilor care își cresc nepoții: discuția cu aceștia pentru a le explica că oferirea de dulciuri și mâncăruri preferate copiilor poate avea consecințe negative asupra sănătății lor este esențială. Această conștientizare și comunicare pot contribui la formarea unor obiceiuri alimentare sănătoase și la reducerea riscului de obezitate la copii.

- despre 10 reguli pentru a evita obezitatea copilului tau, veti citi:
Parintii trebuie sa stie ca obezitatea in copilarie este asociata cu multe riscuri de sanatate
10 reguli pentru a evita obezitatea copilului tau
Obezitatea copilului in Romania
Obezitatea la copil: diagnostic si tratament
Stii cat zahar contin bauturile racoritoare pe care le bea copilul tau?
5 alimente super sanatoase - care nu trebuie sa lipseasca din casa
Despre alimentatia sanatoasa a copilului merita citit
Forum si grupuri de suport pentru o alimentatie sanatoasa

Parintii (dar si bunicii) trebuie sa stie ca obezitatea in copilarie este asociata cu multe riscuri de sanatate

Obezitatea la copil este o problema foarte serioasa care trebuie tratata cu multa atentie. Parintii trebuie sa stie ca obezitatea in copilarie este asociata cu multe riscuri de sanatate, mai tarziu in viata. Mancarea nu trebuie sa fie oferita copilului pe post de recompensa, divertisment sau pentru tratarea indispozitiei. Mamici, discutati cu bunicile care isi cresc nepotii - sa nu le ofere dulciuri si mancaruri favorite copilul pentru ca acest lucru nu le deserveste decat lor dorinta de a se simti utile dar NU si sanatatii copilului.

obezitate copil


10 reguli pentru a evita obezitatea copilului tau

Nu iti forta niciodata copilul sa manance (asta trebuie sa stie si bunica)

Nu oferi mancare sau dulciuri pentru a recompensa sau pentru a inveseli copilul

Nu mancati cu televizorul deschis si incurajeaza mancatul fara telefoane sau tablete.

Nu da de mancare copilului in timp ce se joaca

Pune mancarea copilului in farfurie si nu lasa copilul sa se serveasca (altfel va alege doar ce ii place)

FIi un model pentru copilul tau - mananca legumele la masa si arata-i ca iti plac.

Nu oferi copilului mancare intre orele de masa - biscuiti, sticsuri - sau daca cere ceva intre mese - ofera-i fructe.

Nu ii da portii mari de mancare

Gateste sanatos - este o responsabiltiate a mamei sa asigure o alimentatie sanatoasa familiei. Nu uita ca alimentatia din timpul copilariei este cruciala pentru sanatatea viitorului adult.
Incurajeaza-ti copilul sa fie activ si fii tu un exemplu - De exemplu, dupa masa de seara, scoate-ti familia la o plimbare.

Obezitatea copilului in Romania

Conform agentiei de stiri Mediafax, in Romania, aproximativ un sfert dintre copiii de opt ani sunt supraponderali sau obezi, prevalenţa fiind de aproape două ori mai mare la băieţi faţă de fete, iar cinci la sută sunt subnutriţi, potrivit unui studiu realizat de Ministerul Sănătăţii, în cadrul unui proiect coordonat de OMS.

"Prevalenţa obezităţii este semnificativ mai mare în mediul urban faţă de mediul rural şi cel semi-urban şi de aproape de două ori mai mare la băieţii de opt ani din România faţă de fetele cu aceeaşi vârstă", arată Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă.

"Aproximativ un sfert dintre subiecţii studiaţi sunt supraponderali sau obezi. Prevalenţa suprapoderalităţii (inclusiv obezitatea) la copiii de opt ani din România este de 26,75 la sută, iar prevalenţa obezităţii este de 11,6 la sută. La nivel european, prevalenţa supraponderalităţii (inclusiv obezitatea) la grupa de vârstă de opt ani, conform raportului primei runde a studiului COSI, a variat între 19,3 la sută şi 49 la sută la băieţi şi 18,4 la sută - 42,5 la sută la fete. Prevalenţa subnutriţiei (inclusiv cea severă) în ţările participante la prima rundă este în general sub 2,5 la sută. Valori mai mari s-au înregistrat în Bulgaria şi Cehia (3,2 la sută)", se mai arată în comunicat.

În ceea ce priveşte distribuţia stării de nutriţie pe sexe, la nivel naţional, aproximativ cinci la sută dintre fete şi acelaşi procent dintre băieţi au subnutriţie, iar subnutriţie severă prezintă aproximativ unu la sută. Procentul de fete normoponderale (71,1) este cu 5,9 mai mare faţă de procentul de băieţi normoponderali (65,2).

"Prevalenţa supraponderalităţii şi obezităţii la băieţi (29,8 la sută) este cu 6,1 la sută mai mare decât la fete (23,7 la sută). Prevalenţa obezităţii la băieţii de opt ani din România (15,03 la sută) este cu 6,79 la sută mai mare faţă de prevalenţa obezităţii la fetele de aceeaşi vârstă (8,24 la sută). Conform raportului primei runde a studiului COSI, prevalenţa excesului de greutate în Europa (inclusiv obezitatea) la grupa de vârstă de opt ani a variat între 22,1 la sută (Belgia) şi 49 la sută (Italia) la băieţi, iar la fete între 22,7 la sută (Belgia) şi 42,5 la sută (Italia)", se arată în studiu national.

Foarte important: Consulta si verifica Tabelul indexului de masa corporala la copil si adolescent.

Obezitatea la copil: diagnostic si tratament

Tratata cu prea putina atentie, greutatea excesiva a copilului trebuie sa fie un prim semnal de alarma pentru parinti.

Studiile demostreaza ca, obezitatea copilului trebuie tratata cu foarte mare atentie, fiind un semnal de alarma asupra sanatatea copilului.

Obezitatea in copilarie este deosebit de importanta pentru anumite motive, prezice daca un copil va fi obez in viata adulta si este legata de alte complicatii. Citeste mai departe despre obezitatea la copil - cum este diagnosticata si cum este tratata. 

Retete sanatoase si rapide pentru copii - peste 50 de retete delicioase si sanatoase pentru copii.

Stii cat zahar contin bauturile racoritoare pe care le bea copilul tau?

Trebuie sa recunoastem ca de fiecare data cand copilul vrea sa bea ceva racoritor, prefera o bautura dulce.

Ori un suc carbogazos de genul Fanta sau Cola ori alte combinatii colorate si dulci. Atat de dulci incat daca le gusti iti dau senzatia de voma, daca esti ne-obisnuit cu asemenea produse.In plus,  deajuns sa arunci un ochi - in supermarket - spre cosul de cumparatori al unei femei care pare mamica. Are intotdeauna niste sticle de bauturi carbogazose.... pentru cei de acasa.

Dar de ce mai cumpara parintii astfel de bauturi nocive pentru copiii lor? Poate comoditatea si mai ales lipsa informatiei.Asa ca m-am gandit ce motive ar avea parintii sa mai cumpare pentru acasa astfel de bombe calorice, pline de coloranti si E-uri. Citeste cat zahar contin bauturile racoritoare pe care le bea copilul tau.

 ► Citeste in continuare Multe mame neaga sau nu cunosc problemele de greutate ale copilului lor

5 alimente super sanatoase - care nu trebuie sa lipseasca din casa

Cu totii cunoastem importanta unei alimentatii sanatoase. Mancatul sanatos, alimentele nutritive, te ajuta sa te mentii la o greutate sanatoasa, dar ajuta si la prevenirea problemelor majore de sanatate, cum ar fi diabetul, bolile de inima, insa iti ofera si energia necesara pentru a depasi zilele aglomerate.

Dar, pentru ca suntem aproape mereu pe fuga si suntem atat de ocupati - dam uneori o importanta mai mica unui alimentatii sanatoasae. Dar, tocmai datorita faptului suntem ocupati - este foarte important sa avem la indemana alimente nutritive in orice moment.

Cand stomacul isi cere cu indarjire drepturile, e indicat sa aveti pregatita deja mancarea sanatoasa pentru el. In caz contrar, s-ar putea sa fiti tentati sa apelati la alimentele ce ingrasa, la gustarile dulci sau sarate ce va potolesc foamea pe moment, insa cu nutrienti putini iata 5 alimente super sanatoase - care nu trebuie sa lipseasca din casa.

Despre alimentatia sanatoasa a copilului merita citit si:

5 alimente cu care sa NU ne hranim copiii
Cum ne ajutam copilul sa aleaga mancarea sanatoasa: 9 sfaturi concrete
Vitaminele pentru copii: cand sunt necesare si de ce
FIERUL in alimentatia zilnica a copilului tau
Obezitatea la varste fragede
Alimentatia sanatoasa creste imunitatea copilului in sezonul virozelor
Cum convingi copilul sa manance legume
6 sfaturi pentru a-ti face copilul mancacios
10 alimente care stimuleaza creierul copilului

 Forum si grupuri de suport pentru o alimentatie sanatoasa

La bucatarie
Ce gatim astazi? Vreau o reteta noua ! Am uitat cum se fac clatitele ! Trebuie sa va impartasesc noua reteta de prajitura. Bucatarii si bucataresele au cuvantul!

autor: Milena Sadova, redactor Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate Desprecopii.com ©  2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII