Prevenirea malformațiilor congenitale ale bebelușului: 6 sfaturi de bază

Prevenirea malformatiilor congenitale ale bebelusului: 6 sfaturi de baza

Prevenirea malformațiilor congenitale ale bebelușului: 6 sfaturi de bază

Peste 1000 de copii se nasc anual în România cu malformații congenitale cardiace. Constientizarea și educația femeilor însărcinate reprezintă primii pași importanți în prevenirea malformațiilor congenitale ale copilașilor. Prin informarea corectă a femeilor însărcinate cu privire la stilul de viață sănătos, controlul prenatal regulat și evitarea factorilor de risc cunoscuți, se poate contribui la reducerea incidenței acestor malformații congenitale și la asigurarea unei sarcini și nașteri sănătoase.

→ Există o serie de măsuri pe care le puteti lua pentru a crește probabilitatea unei sarcini sănătoase și a unui copil sanatos. Unele dintre ele sunt mai dificile deoarece implică renunțarea la cateva obiceiuri pe care le-ați avut, dar acest efort merita sa fie facut.

- despre prevenirea malformatiilor congenitale ale bebelusului, veti citi:
Copii cu malformatii congenitate in Romania
Fiecare femeie care doreste sa fie mamica trebuie sa fie educata despre prevenirea malformatiilor congenitale ale bebelusului
Sanatatea si alimentatia femeii
Acidul folic esential pentru sanatatea bebelusului
Evitati drogurile
Vizita la medic
Faceti un screening al riscului genetic al malformatiilor congenitale
Participati la informarea altor viitoare mamici
Factori de risc in sarcina
Hai in Comunitatea Gravidutelor inteligente
Forumul Odiseea sarcinii

Copii cu malformatii congenitate in Romania

Potrivit statisticilor, in Romania -  peste 1000 de copii se nasc anual cu o malformatie congenitala cardiaca.  Este vorba despre o rata de 8-10 copii la 1000 de nou nascuti, un numar care nu este cu mult mai mare decat in alti ani, dar de care suntem mult mai constienti ca urmare a imbunatatirii tehnicilor de diagnosticare si tratare a afectiunii.

In acest moment, datele medicale spun ca aproximativ 15.000 de persoane sufera de afectiuni cardiace congenitale in Romania.  Desi Romania nu beneficiaza de un registru national al pacientilor cu malformatii cardiace congenitale, putem estima insa ca in prezent aproximativ 15.000 de copii cu varsta pana in 18 ani sunt diagnosticati cu o astfel de malformatie. 

Vestea buna este ca in prezent 70% dintre aceste cazuri pot fi tratate, si in Romania, non-chirurgical prin interventii minim-invazive, avand o rata de succes de 95%!

de citit: Semne si simptome ale unei malformatii congenitale a inimii

Fiecare femeie care doreste sa fie mamica trebuie sa fie educata despre prevenirea malformatiilor congenitale ale bebelusului

Desi cauza aparitiei a peste 60% dintre acestea nu este cunoscuta, sunt, totusi, anumite lucruri pe care le puteti face daca sunteti interesata de o buna dezvoltare a bebelusului dvs..

Constientizarea si educatia sunt primii pasi in prevenirea malformatiilor congenitale. Exista o serie de masuri pe care le puteti lua pentru a creste probabilitatea unei sarcini sanatoase si a unui copil sanatos, de asemenea. Unele dintre ele sunt mai dificile deoarece implica renuntarea la cateva obiceiuri pe care le-ati avut, dar acest efort merita sa fie facut.

malformatii sarcina

Cateva sfaturi pe care le puteti urma pentru a preveni nasterea unui copil cu malformatii congenitale: 

1. Sanatatea si alimentatia femeii

Cel mai important lucru pe care trebuie sa il faceti este mentinerea sanatatii dvs. inainte de conceptie; mesele bine echilibrate si nutritive, multivitaminele zilnice (in care sunt incluse 400 mcg de acid folic) va vor mentine sanatatea intr-o forma perfecta.

de citit: Alimentatia mamei de dinainte de sarcina poate afecta sanatatea copilului ei pe viata 

2. Acidul folic esential pentru sanatatea bebelusului

Daca sunt activa sexual si exista posibilitatea de a ramane insarcinata, asigurati-va ca luati zilnic vitamine care includ doza recomandata de 400 mcg de acid folic si alte vitamine esentiale B.

de citit: Acidul folic si sarcina: importanta, surse si dozare

3. Evitati drogurile

Evitati toate activitatile care ar putea duce la malformatii congenitale, inclusiv alcoolul, tutunul, drogurile ilicite si cafeina.

de citit: Efectul cafelei bauta de mama in timpul sarcinii asupra copilului

4. Vizite la medic

Asigurati-va ca aveti macar un examen ginecologic pe an, cat si un control general al sanatatii dvs.

Citeste Malformatiile congenitale in sarcina: cum reducem riscul lor

5. Faceti un screening al riscului genetic al malformatiilor congenitale

Cautati un specialist in consiliere genetica si faceti un screening al malformatiilor congenitale, in special daca aveti cazuri in istoricul familiei sau daca aveti peste 35 de ani.

 de citit: Cum se transmit genele de la parinti 

6. Fii o viitoare mamica informată

Informatia inseamna putere dar si sanatate. Citeste informatii din surse sigure, ai grija de sarcina ta, mergi la examenele prenatale. Instaleaza-ti aplicatia de sarcina Odiseea Sarcinii, Sarcina ta si urmareste sfaturile pe care le vei primi despre evenimentele importante ale sarcinii.

Despre alti factori de risc in timpul sarcinii e bine sa stii:

Cum poate afecta fumatul pasiv sarcina?
Gripa in sarcina: ce trebuie sa stie orice graviduta
Virusul Zika: intrebari si raspunsuri importante pentru sarcina si sanatatea bebelusului
Gonoreea in timpul sarcinii: riscuri si tratament
Sarcina si paracetamolul: riscul de autism al copilului
Sunt permise radiografiile in timpul sarcinii?

 citeste aici pe larg despre alte riscuri posibile in timpul sarcinii.

Sarcina pe saptamani

Sarcina pe saptamani: de la saptamana 1 pana la saptamana 20

Sarcina pe saptamani: de la saptamana 21 pana la saptamana 40

 

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

Calculatoare de sarcina

Calculator Sarcina. Calculatorul care iti spune data nasterii
Ce culoare vor avea ochii bebelusului: calculator
Calculatorul nutritional pentru sarcina si alaptare
Cum se calculeaza varsta sarcinii
Calculul datei nasterii
Calculator: Cate kilograme in plus vei lua in sarcina
Calculatorul sexului bebelusului 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Decembrie 2023)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

 Geanta Bebelusului, cadou pentru burtici citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Milena Sadova - redactor Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2023
articol verificat si aprobat de 
Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda,

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII