Alimentatia mamei de dinainte de sarcină poate afecta sănătatea copilului ei pe viață

Alimentatia mamei de dinainte de sarcina poate afecta sanatatea copilului

Alimentatia mamei de dinainte de sarcină poate afecta sănătatea copilului ei pe viață

Se știe că alimentația unei gravide este foarte importantă pentru sănătatea fătului din burtica. 🤰 Insa e chiar și mai mult. Cercetările arată că și alimentația mamelor dinainte de sarcina este importantă.

• Un studiu recent arată că alimentația unei femei înainte de a rămâne însărcinată afectează genele copilului ei pe termen lung.  Mai mult decât atât, alimentația de dinaintea concepției ar putea avea un impact pe viață asupra sănătății copilului încă nenăscut. 🧬👶

Se spune adesea ca suntem ceea ce mancam
Alimentatia unei femei si genele copilului ei
Acid folic sau vitamina B 9 in perioada premergatoare sarcinii

Se spune adesea ca suntem ceea ce mancam

Dar se pare ca si alimentatia mamelor noastre este de asemenea importanta. Cercetarile arata ca dieta unei femei inainte de a ramane insarcinata, afecteaza genele copilului ei pe termen lung. Mai mult decat atat, dieta de dinainte de concepere ar putea avea un impact pe viata asupra sanatatii copilului inca nenascut.

Cercetatorul englez Andrew Prentice, de la "Scoala de Igiena si Medicina Tropicala" din Londra, Marea Britanie - a declarat: "Mesajul cheie este ca alimentatia mamei inainte de a ramane insarcinata este super-critica. "Se intampla o gramada de lucruri inainte de momentul conceperii". Aceasta conceptie este inca la debutul sau, dar teoria ar putea ajuta femeile care isi doresc sa conceapa un copil, sfatuindu-le asupra cocktail-ului de vitamine si alte suplimente alimentare care trebuie consumat inainte de sarcina.

Pentru a stabili efectul pe care il are dieta asupra sanatatii copilului, prof. Prentice a studiat femeile din mediul rural din Africa de Vest, unde anotimpurile duc la schimbari remarcabile asupra alimentelor consumate. El a masurat concentratia din sange a diverselor substante nutritive la aproximativ 170 de femei care tocmai ramasesera insarcinate. O jumatate dintre ele au conceput in timpul sezonului ploios, iar cealalta jumatate, la varful sezonului uscat.

Alimentatia unei gravide si genele copilului ei

El a analizat, de asemenea, ADN-ul copiilor lor dupa ce s-au nascut si a chestionat alte femei locale cu privire la dieta lor din timpul celor doua anotimpuri. Studiind rezultatele, profesorul a demonstrat o legatura clara intre dieta unei femei si genele copilului ei. Crucial s-a demonstrat a fi ceea ce a mancat inainte de sarcina si nu alimentatia din timpul ei. Diferenta a implicat modificari "epigenetice" la ADN-ul copilului. Acestea nu sunt mutatii, ci modificari chimice care ne afecteaza atunci cand genele devin active si cat de active sunt ele. Nu toate genele noastre sunt active tot timpul, iar daca acestea sunt mai putin sau mai mult decat trebuie active, acest lucru ne poate cauza probleme.

Nu se stie daca aceste schimbari pot afecta sanatatea, dar in alte lucrari, prof. Prentice a demonstrat legatura dintre dieta din pre-sarcina si chimia genelor legate de obezitate, cancer si sistemul imunitar. Unele modificari pot fi sterse in timp, altele sunt pe toata durata vietii.

Substantele nutritive necesare pentru a face modificarile chimice includ vitaminele B2, B6 si B12, precum si colina, metionina si acidul folic.

Acid folic sau vitamina B 9 in perioada premergatoare sarcinii

Profesorul Prentice crede ca, desi prea devreme pentru a da sfaturi, surse bune ale acestor compusi ar fi: laptele, legumele cu frunze verzi si proteinele. Femeile sunt deja sfatuite sa ia acid folic sau vitamina B 9 in perioada premergatoare sarcinii. Prof. considera ca aceasta cercetare indica necesitatea consumului unui cocktail de substante nutritive, care ar putea proveni din dieta sau din suplimente alimentare.

"Ceea ce este destul de palpitant este faptul ca se pare ca am descoperit un lucru cu consecinte la nivel mondial, venind in ajutorul femeilor care incearca sa conceapa un copil."

Acidul folic: Tot ce e nevoie să știi despre această vitamină ESENTIALĂ a sarcinii

Acidul folic: Tot ce e nevoie să știi despre această vitamină ESENTIALĂ a sarcinii

Acidul folic, cunoscut și sub numele de vitamina B9, deține un rol fundamental în formarea și menținerea celulelor sănătoase, având o importanță…

Acidul folic în sarcină - Importanța vitaminei B pentru dezvoltarea bebelușului din burtică - surse si dozare recomandata

Acidul folic în sarcină - Importanța vitaminei B pentru dezvoltarea bebelușului din burtică - surse si dozare recomandata

Acidul folic este o formă a vitaminei B, care ajută la dezvoltarea și regenerarea celulelor, fiind în special important în primele săptămâni de dezvoltare a…

In urma cu aproape zece ani, oamenii de stiinta au demonstrat ca dieta unui soarece inainte de sarcina poate modifica culoare blanitei puilor ei in viitor.

Cele mai recente cercetari, publicate in revista "Nature Communications", sunt primele care leaga definitiv dieta din perioada de preconceptie cu modificarile epigenetice la oameni. Acest studiu face parte dintr-o serie mai ampla care puncteaza faptul ca sanatatea copilului este determinata devreme, inca din viata lui in uter, si chiar inainte de conceptie.

Exista dezbateri cu privire la aceasta teorie, conform careia, alimentatia inainte de concepere poate determina aparitia diabetului la copil, la maturitate (40, 50 de ani) sau chiar a unui atac de cord la batranete. Se spune chiar, ca speranta de viata poate fi urmarita inapoi in acele zile si luni de inceput.

Despre stimularea fertilitatii, mai cititi

Pierderea in greutate si fertilitatea unei femei

10 factori de succes cand vrei sa concepi un copil

Dupa cate luni de incercari ar trebui sa ne impacientam daca nu ramanem insarcinate? 

Plante care stimuleaza fertilitatea dupa 35 de ani

SUPORT: Suntem o comunitate puternica si unita, haideti alaturi de noi!

Dorinta de a avea un copil si amanarea momentului in care vestea buna vine ... este adesea obositoare si va poate consuma extraordinar de tare. Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infruntați mai bine emotiile puternice pe care le puteti simti pe parcursul perioadei in care veti astepta cu infrigurare sa deveniti mamica. Este important sa stiti ca pe acest drum nu sunteti singura. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand o comoara in viata noastra!

Forum si comunitate de suport pentru femeile care apeleaza la FIV: Forumul FIV (Fertilizarea in Vitro (FIV) - clinici, medici, experiente, succese, dileme. )

 autor: Desprecopii.com , Toate drepturile rezervate (c) 2023
referinte medicale: referinte American Association of Obstetricians and Gynecologists Foundation - www.aaogf.org
 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII