Cine este Mos Craciun: cand copilul afla ...

Cine este Mos Craciun: nevoia de magie si speranta din momentul adevarului

Cine este Mos Craciun: nevoia de magie si speranta din momentul adevarului

  • Mitul lui Mos Craciun, cu sacul sau plin de jucarii pentru toti copiii, i-a fermecat pe copiii multor generatii. Iar din dorinta de a sadi in inimioara copilului tau aceeasi nespusa fericire din Craciunul copilariei tale, perpetuam povestea an de an. Il tinem pe Mos in viata, il aducem in casa noastra in fiecare ajun si ne bucuram și noi odata cu cel mic, intr-o frumoasa amintire a Craciunului indepartat in care noi insine eram copii si il asteptam cu emotie pe Mos Craciun.

- despre cine este Mos Craciun, nevoie de magie si speranta si momentul adevarului,  veti citi:
Evolutia lui Mos Craciun in viata copilului
Totul pentru bucuria celui mic
Lucrurile incep sa se complice...
Momentul adevărului poate fi dureros pentru copil
"AM NEVOIE SĂ ȘTIU. TU EȘTI MOȘ CRĂCIUN?"
Despre Craciun :)

Evolutia lui Mos Craciun in viata copilului

La inceput e simplu: bebelusul isi primeste cadourile mai mult simbolice de la un Mos Craciun care nu are alta problema decat sa-i procure piciului costumul traditional cu ”baby’s first Christmas”. Pe măsură ce crește copilul, apare și dilema punerii în scenă: se închiriază costume cât mai veridice de Moș, se aduce chiar Moșul însuși, în persoana unui actor în căutarea unor soluții de îmbogățire a bugetului în prag de sărbători sau chiar întruchipat de unchiul Costel, cel cu burta mare și un vag talent actoricesc.

Totul pentru bucuria celui mic

Care este imensă la vederea Moșului, iar momentul de maximă emoție și fericire din ochișorii cei mici, când descoperă exact cadoul mult dorit, este de neprețuit. Același cadou oferit de părinți nu ar avea un efect similar. Mitul Moșului, cu sacul său plin de jucării pentru toți copiii, i-a fermecat pe copiii multor generații. Iar din dorința de a sădi în inimioara copilului tău aceeași nespusă fericire din Crăciunul copilăriei tale, perpetuăm povestea an de an. Îl ținem pe Moș în viață, îl aducem în casa noastră în fiecare ajun și ne bucurăm și noi odată cu cel mic, într-o frumoasă amintire a Crăciunului îndepărtat în care noi înșine eram copii și îl așteptam cu emoție pe Moș Crăciun.

Lucrurile incep sa se complice...

Lucrurile se complică la vârsta la care copiii cresc, înțeleg mai multe și pun mai multe întrebări. Și, inevitabil, va veni momentul în care copilul va afla că Moșul e o poveste. Una frumoasă, spusă cu drag de părinți, dar o poveste. Ireală. Contribuie la această revelație puzderia de Moși mai mult sau mai puțin inspirați care bântuie orașele în perioada premergătoare Crăciunul. Discuțiile revelatoare cu copiii mai mari care, atotștiutori, se oferă să-i învețe ei pe cei mici cum stă treaba cu Moșul. Prezența simultană a Moșului, și la magazinul din centru, și la școală, și la bunici, și la mătușa. Intervenția total neinspirată a învățătoarei, uneori, care hotărăște că cel mic este ”prea mare” ca să mai creadă în Moșul. Sau, pur și simplu, stângăcia părinților combinată cu vigilența celui mic, combinație care-l desconspiră pe Moș exact în momentul plasării strategice a darurilor sub brăduț.

Momentul adevărului poate fi dureros pentru copil

Se poate simți trădat, mințit de către cei în care are cea mai mare încredere. Oare nu sunt ei, părinții, cei care spun mereu că minciunile sunt rele? Și atunci, cum rămâne cu minciuna cu Moșul?

Acesta este unul dintre motivele pentru care unii părinți aleg să nu le împărtășească celor mici mitul Moșului: nu vor să-i înșele, nu vor să riște să piardă încrederea copilului și atunci le oferă cadourile în nume personal. Și totuși, probabil că cei mai mulți dintre părinți cultivă mitul. Până când? Când copilul începe să aibă îndoieli, cum îi răspundem la întrebări fără să-l mințim, și totuși evitând să distrugem în totalitate magia?

"AM NEVOIE SĂ ȘTIU. TU EȘTI MOȘ CRĂCIUN?"

Scriitoarea americană Martha Brockenbrough s-a confruntat cu această dilemă în momentul în care fiica ei, Lucy, i-a scris o scrisoare extrem de directă și concisă, cu litere mari: ”AM NEVOIE SĂ ȘTIU. TU EȘTI MOȘ CRĂCIUN? SPUNE-MI ADEVĂRUL”.O astfel de interpelare categorică merita, desigur, un răspuns corect.

Iată scrisoarea plină de tact, sensibilitate și iubire pe care Martha i-a scris-o fiicei sale:

Dragă Lucy,

Îți mulțumesc pentru scrisoare. Ai pus o întrebare foarte bună: ”Tu ești Moș Crăciun?”

De mult timp doresc să-ți răspund la această întrebare, și a trebuit să mă gândesc mult la ce să-ți răspund.

Răspunsul este ”nu”. Eu nu sunt Moș Crăciun. Nu există ”un” Moș Crăciun.

Cu toate acestea, eu sunt persoana care-ți umple ciorăpeii cu cadouri. Tot eu sunt cea care alege cadourile, le împacheateză și le pune sub brad, la fel cum mama mea a făcut pentru mine și cum mama ei, la rândul ei, a făcut acest lucru pentru ea. (Și da, și tata mă ajută la toate acestea).

Îmi imaginez că într-o bună zi, vei face și tu același lucru pentru copiii tăi și sunt convinsă că vei adora să-i vezi alergând în jos pe scări, în dimineața de Crăciun. Ți se va umple inima de iubire văzându-i cum stau sub brăduț, cu fețișoarele luminate de toate luminițele de Crăciun.

Acest fapt nu te va transforma în Moș Crăciun.

Moș Crăciun este deasupra oricărui om, iar munca lui depășește durata vieților noastre. Moșul face un lucru simplu, dar uimitor. Îi învață pe copii cum să creadă în lucruri pe care nu le pot vedea sau atinge.

Este un lucru responsabil și important în viață, pentru că vei avea nevoie de capacitatea de a crede: în tine, în prieteni, în talentul tău și în familia ta. De asemenea, va fi nevoie să crezi în lucruri care nu pot fi măsurate și pe care nu le poți cuprinde în mână. Vorbesc despre iubire, această forță imensă care-ți va lumina viața din interior chiar și în momentele cele mai întunecate și reci.

Moș Crăciun este un învățător, iar eu am fost eleva sa; iată, cum știi secretul prin care el poate să intre în casele oamenilor prin horn, în ajunul Crăciunului: este ajutat de către toți oamenii ale căror inimi le-a umplut cu fericire.

Având inimile pline, oameni ca tati și ca mine îl ajută pe Moș Crăciun să facă un lucru care altfel ar fi imposibil.

Așa că nu, nu sunt Moș Crăciun. Moș Crăciun înseamnă iubire și magie și speranță și fericire. Eu sunt în echipa lui, iar acum și tu ești în echipa lui.

Te iubesc și te voi iubi mereu.

Mama.”.  

Despre Craciun mai cititi si urmatoarele:

Sarbatorile, fara stres si anxietate

Sarbatorile, fara stres si anxietate

Sarbatorile ne ofera o multime de surse de stres si anxietate  cadourile pe care nu le-ati impachetat sau nici macar nu le-ati cumparat, multimea de invitatii de la rude si prieteni, petrecerile de…

Cum ne-a fermecat Mos Craciun in copilarie

Cum ne-a fermecat Mos Craciun in copilarie

Mos Craciun sunt doua cuvinte care, oricat de maturi am fi si oricate probleme de  oameni mari am avea, ne readuc in suflete bucuria copilariei pe care prea rar o mai simtim aievea. Coplesiti de…

Craciunul vine si in baie :)

Craciunul vine si in baie :)

Dupa o rapida cautare pe Internet am gasit ceva cu adevarat uimitor, care cred ca va va placea foarte mult - idei de decorare a baii de Craciun. De obicei nu decoram baia de Craciun, dar am gasit…



Scrisoarea lui Mos Craciun Aici se scrie lui Mos Craciun: Scrisori pentru Mos Craciun

  Citeste pe larg Casa lui Mos Craciun , 10 filme cu Mos Craciun si descoperiti pentru copilasi Desene de colorat cu tema Craciunului

Tot despre Craciun va recomandam sa mai cititi:

Sarbatorile, fara stres si anxietate
Cum decoram ferestrele si usile de Craciun?
Meniu special de Craciun(3)
Meniu special de Craciun (2)
Cel mai stilat brad de Craciun
Cei mai ciudati brazi de Craciun
Meniu special de Craciun
Cum decoram bradul in acest an?

  Comunitate, Forumurile parintilor inteligenti 

Suntem parinti si invatam mereu: Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.

  LOUNGE DC:  Discutii, pareri si impresii. Aici ne adunam pentru a ne cunoaste.

 autor:redactor DC - NANA- Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2014

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII