Scrisoare pentru Moș Crăciun. Nu iți cer nimic material dar vreau să fiu iubită

Scrisoare pentru Mos Craciun. Nu iti cer nimic material dar vreau sa fiu iubita

Scrisoare pentru Moș Crăciun. Nu iți cer nimic material dar vreau să fiu iubită

Draga Mos Craciun, hm ...asa se incepe, presupun, o scrisoare care ti se adreseaza, dar eu ma si inhib dupa aceste trei cuvinte, parca nu se cuvine sa fiu atat de intima cu tine, care se spune ca ai o asemenea putere. Stii, eu sunt respectuoasa, de fapt pierd timpul aiurea explicandu-ti cum sunt eu. Ma stii, asa cum ne stii pe toti, pe fiecare dintre noi, oamenii.

Draga Mos Craciun, hm...

asa se incepe, presupun, o scrisoare care ti se adreseaza, dar eu ma si inhib dupa aceste trei cuvinte, parca nu se cuvine sa fiu atat de intima cu tine, care se spune ca ai o asemenea putere. Stii, eu sunt respectuoasa, de fapt pierd timpul aiurea explicandu-ti cum sunt eu. Ma stii, asa cum ne stii pe toti, pe fiecare dintre noi, oamenii.

Sunt emotionata, pentru ca e prima data in viata cand iti scriu

Nu ti-am scris in copilarie, si nu pentru ca nu credeam ca existi, dar pentru ca nu ma incuraja nimeni sa fac asta. E prima data si ma trec fiorii, e intr-un fel un miracol. Stiu, copil fiind, nu as fi resimtit-o asa. As fi fost prea concentrata pe camionul rosu pe care mi l-as fi putut dori (generic vorbind camion rosu), si prea frageda ca sa pot gandi restul.

Chiar si acum, eu stiu ca tu stii ce ne dorim, fiecare dintre noi, fara banala scrisoare uzuala, lista respectiva

O scriu mai mult pentru prietenii mei si pentru cei din jur, care vor sa stie ce-mi doresc. Si totusi, sunt emotionata scriindu-ti. Intre timp, am scris tone de lucruri: lucrari la scoala, teme, extemporale, teze, am scris lucrari la facultate, memoriul de diploma, am scris articole in presa cu duiumul, si, nu in ultimul rand, ba chiar dimpotriva, am scris scrisori celor dragi din jur, si... am scris scrisori de dragoste. In acestea am pus sufletul meu intreg si inca ceva pe deasupra, fiecare din ele m-a secatuit si istovit, m-a redus la tacere, pentru a renaste din cenusa propriilor-mi chinuri, propriilor-mi senzatii, prin miracolul puterii sentimentelor, dincolo de puntea lacrimilor. Poate de asta sunt si atat de emotionata acum: de obicei, ii scrii lui Mos Craciun cu mult inainte de a scrie scrisori de dragoste. Ei bine, eu am facut (ca de obicei! stiu, sunt ciudata!), invers. Si iata de ce scrisoarea aceasta atarna mai greu, are o incarcatura si mai puternica. Dincolo de speranta implicita pe care o pui intr-o asemenea misiva, ea contine, de data aceasta, multa dragoste, multa incredere, multa rabdare.

Da, rabdare, (desi nu excelez neaparat la acest capitol, dar pe cuvantul meu ca ma tratez!) pentru ca eu nu vreau ca ceea ce-ti cer sa vina imediat. Sunt constienta ca e imposibil. Stiu acum ca nu ma pot trezi maine dimineata, sau poimaine, sau zilele astea, si sa culeg de sub brad, sau din jur, ceea ce-mi doresc. Deci am rabdare, si am incredere. Nu bat din picior, ca un copil rasfatat, care vrea cu tot dinadinsul sa-si culeaga cadoul de sub brad, sa-l pipaie.

Sa intru in subiect, draga Mos Craciun

Pana acum am scris cum ma simt, am zugravit personajul si contextul. Teoretic ii scriem lui Mos Craciun ca sa cerem ce vrem. Repet, eu stiu ca tu stii deja ce vreau, pentru ca tu esti patrunzator si stii ce ne dorim fiecare. Dar rastignesc in foneme, astern pe hartie (ecran, de fapt), ceea ce vreau.

N-am sa-ti cer (si stii asta), nimic material, draga Mos Craciun

Pe cele materiale stiu sa le fac singura, muncind, daca restul e in regula, daca lumea in jur merge cum trebuie. Am facut deja unele (materiale), voi face altele, poate mai bune. De cele materiale, in plus, Mosule, ma cunosti, si stii ca nu-s atasata. Cele materiale, de jos& Sunt mijloace, si nu scopuri. Folosesc la ceva, dar nu-s finalitati in sine. Asa ca, dragul meu drag Mos Craciun, ma avant si gata, spun! Ce-o fi, o fi! Vreau o lume mai buna. Si nu numai lumea mea imediat inconjuratoare, pe care mi-o selectez cum vreau si care e un microcosmos corespunzator mie insami. Vreau o societate mai buna, mai responsabila. Vreau niste concetateni mai implicati. Nu e greu. E suficient sa-ti pese. Sa-ti pese de tine, de ai tai, si de cel de langa tine, de necunoscutul ai carui pasi ii intersectezi pe un trotuar. Vreau niste concetateni carora sa le pese unde vom fi peste un an, doi, sapte, zece, carora sa le pese de copiii lor mai mult decat la nivel declarativ.

Vreau sa ne respectam unii pe altii

Sa redobandim constiinta profesionala si constiinta umana. Si nu doar la nivel de concepte formate din zornaitoare cuvinte goale. Nu vreau concepte din astea cu generozitate, lumina, inima deschisa. Vreau o societate global mai buna, macar un milimetru mai buna pe an. Vreau sa intelegem ca daca tragem chiulul, chiar si la un nivel minor, asta afecteaza negativ intreaga societate, ca se rasfrange asupra fiecaruia dintre noi. Vreau sa intelegem ca avem datorii, nu numai drepturi. Vreau sa ne luam in serios acele datorii, fiecare la nivelul sau. Nu vreau sa ne iubim frateste, aici nu poate fi un soi de replica in miniatura a raiului. Vreau lucruri omenesti posibile.

Una din marile drame ale unor copilarii, sau oricum, un moment notabil, este acela cand aflam ca nu exista Mos Craciun. Ca acela e tata, mama, unchiul, vecinul. Ei bine, eu stiu ca exista Mos Craciun, altfel nu m-as ridiculiza sa ii scriu. Mos Craciun suntem, exact cum aflam in copilarie, fiecare dintre noi. Asa cum stim sa fim Mos Craciun pentru cei dragi, pentru copii, pentru parinti, pentru iubit, pentru prieteni, asa putem fi Mos Craciun pentru fiecare dintre ceilalti. Si nu costa nimic. Doar putina grija, putina atentie. Respectul fata de ceilalti se vede si in atitudine, in privire, in raportarea fizica la ceilalti in locurile publice. Hai sa incepem sa fim Mos Craciun, in fiecare zi cate un pic, o zecime, o sutime de milimetru, fiecare cat il lasa inima. Si sa nu dam inapoi. Sa intelegem. Sa nu abdicam de la niste principii. Pentru ca ele sunt importante.

Deci, scrisoarea mea merge mai departe asa: dragii mei Mosi Craciuni, va iubesc si imi doresc, NE doresc o societate mai buna. Vreau sa o faurim impreuna. Avem puterea, impreuna, sa facem asta. Nu va fi raiul, cum ziceam. Si nici macar nu va fi bine, sau macar normal, imediat. Dar va fi un pic mai bine. Iar MAI bine e deja foarte important.

Nu vreau sa mai asteptam sa gasim sub brad una-alta

Nu vreau sa ne mai dorim doar lucruri cumparabile cu bani. (sigur, dupa ce trecem de copilarie, in copilarie e greu sa nu vrei camionul rosu, admit !) Nu vreau sa cerem chestii de la ceilalti. Vreau sa invatam sa dam in primul rand. Hai sa incepem prin a oferi. Cate putin: o uncie de suflet, un centimetru de buna-vointa, o farama de timp. Hai sa ne luam in serios rolul de Mos Craciun!

Scrisoarea asta v-am scris-o azi, ca sa respect semnificatia zilei. E importanta pentru ca e prima. Poate va fi si ultima, asta n-am inca de unde sa stiu. Am scris-o azi, pentru ca azi e Craciun. Dar considerati va rog ca va scriu scrisoarea asta in fiecare dimineata. Si ca in fiecare seara va puteti uita in spate, printre orele zilei, si puteti spune ca ati fost Mos Craciun, dupa puterile voastre, dupa mediul vostru de actiune, dupa imprejurari. Mie asta mi-e suficient, as fi in al noualea cer& si chiar dincolo de el.

Eu si tu si el si ei si voi sunt, esti, este, sunteti Mos Craciun!

Si un post scriptum ceva mai personal: nu stiu cum sa spun ca sa nu sune patetic, mi-e teama de patetism, nu vreau sa cad in asta. Spun direct, iata: pentru mine, mai vreau ceva, Mos Craciun. Vreau sa fiu iubita. Si vreau sa pot sa dau prea-plinul de suflet pe care il am... Dar tu stii asta, deja.

autor: freddie - membru Desprecopii.com Toate drepturile rezervate (c) 2021

Si descoperiti pentru copilasi Desene de colorat cu tema Craciunului si Poezii de Craciun

 

Un Craciun memorabil pentru copilul tau: 11 sfaturi pe care trebuie sa le aplici

Este cea mai frumoasă perioada a anului! Daca lasam la o parte agitatia de dinainte, oboseala acumulata intr-un an de munca, migala activitatilor de curatenie generala a casei, orele de truda culinara in bucatarie pentru a crea cele mai gustoase mancaruri pentru familia ta... citeste mai departe 

Tot despre Craciun va recomandam sa mai cititi:

Sarbatorile, fara stres si anxietate
Cum decoram ferestrele si usile de Craciun?
Meniu special de Craciun(3)
Meniu special de Craciun (2)
Cel mai stilat brad de Craciun
Cei mai ciudati brazi de Craciun
Meniu special de Craciun
Cum decoram bradul in acest an?

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 30:

  1. Spiridon Tatiana
    Spiridon Tatianatrimis la 23/12/2020

    Draga,Mos Craciun eu te iubesc foarte tare,si eu mias dori de la tine de Craciun un ghiozdan micut de culoare roz,eu stiu ca nu este Craciunul inca dar iti scriu mai devreme ca sa nu uiti de cadoul meu.LA MULȚI ANI !!!!!! 😙��😙

    Raspunde la acest comentariu
  2. munteanu natalia
    munteanu nataliatrimis la 23/12/2020

    mosule eu vreau ceva vreau te rog frumos 100 de pixuri cu straluci eu set de la malincaiafeia si un carnet cu cheita ,multumesc mult

    Raspunde la acest comentariu
  3. Zinaida
    Zinaidatrimis la 10/12/2020

    Buna. Sunt o mama tinara si as dori ca la copilul meu de 9 lunisoare sa ii vie un cadou de la Mos Craciun cincind!!! Orice ce nas trimite, noi o sa fim bucurosi!

    Raspunde la acest comentariu
  4. tarau anamaria
    tarau anamariatrimis la 8/12/2020

    Vreau slime smart watch și multe altele cu soy luna

    Raspunde la acest comentariu
  5. Stefanescu Răzvan+Mihaita
    Stefanescu Răzvan+Mihaitatrimis la 8/12/2020

    Draga Moș Crăciun anul acesta am fost foarte cuminte și aș vrea să îmi aduci un Samsung Galaxy S3.

    Raspunde la acest comentariu
  6. Deresu daniel
    Deresu danieltrimis la 24/12/2018

    Draga mos craciun ma numesc deresu daniel vreau un monitor Dell inoaptea asta de ajumului craciunului sub branul meu

    Raspunde la acest comentariu
  7. Dmitri
    Dmitritrimis la 21/12/2018

    dragă moșule îmi doresc un J5 prime

    Raspunde la acest comentariu
  8. deresu daniel
    deresu danieltrimis la 20/12/2018

    draga mos craciun ma numesc deresu daniel si sunt din caracal vreau un monitor dell de ajunul craciunului sub brad.

    Raspunde la acest comentariu
  9. Sabrina
    Sabrinatrimis la 27/12/2017

    Dragă Mos Creciun eu doresc un plansăt mare, cărţ si caete frăţiorului o maşină mare mamei bucătăriie tatei masină sa ma ducă la şcoală..... te iubim.

    Raspunde la acest comentariu
  10. Spiridon Tatiana
    Spiridon Tatianatrimis la 14/11/2017

    Draga,Mos Craciun eu te iubesc foarte tare,si eu mias dori de la tine de Craciun un ghiozdan micut de culoare roz,eu stiu ca nu este Craciunul inca dar iti scriu mai devreme ca sa nu uiti de cadoul meu. LA MULȚI ANI !!!!!! 😙😙😙

    Raspunde la acest comentariu
  11. Crina eliza
    Crina elizatrimis la 4/9/2017

    Draga mosule,eu ma numesc crina si am 12ani si am dorit sati fac scrisoare cum ce mi doresc eu de craciun chiar daca nu ie inca craciunul si e prea devreme.Eu de la tine imi doresc o perna colorata si decoratiuni pt camera mea! TE IUBESC MOSULE :-)!

    Raspunde la acest comentariu
  12. Mihaita
    Mihaitatrimis la 29/4/2017

    Imi doresc o tableta

    Raspunde la acest comentariu
  13. Valentina
    Valentinatrimis la 27/12/2016

    Mosule,in acest an imi doresc cosmetica pentru fete si o cutie cu bomboane...LA MULTI ANI MOS CRACIUN.

    Raspunde la acest comentariu
  14. karen
    karentrimis la 25/12/2016

    eu imi doresc multe cosmetice

    Raspunde la acest comentariu
  15. yacob akkad
    yacob akkadtrimis la 23/12/2016

    Draga moș crăciun , ma numesc yacob si am 10 ani ....eu vreau de la tine monopoli

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII