Tipuri de tuse la copii si tratarea lor
Tusea este unul dintre cele mai comune simptome ale diferitelor afectiuni ale cailor respiratorii la copii. Uneori este seaca, alteori este plina, uneori este rara, de multe ori suna ingrozitor, insa indiferent cum este, tusea nu reprezinta, de cele mai multe ori, un simptom grav.
De fapt, tusea nu este altceva decat un reflex al organismului de a proteja caile respiratorii. De cele mai multe ori insa tusea ne conduce insa in cele din urma la doctor, si asta se intampla mai ales atunci cand nu stim sa o tratam corespunzator, in functie de tipul ei. Iata ce fel de tuse exista si cand ar trebui sa ne ingrijoram.
- despre tipuri de tuse la copii si tratarea lor, veti citi:
Tusea “ragusita”
Tusea convulsiva
Tusea cu respiratie suieratoare
Tusea nocturna
Tusea diurna
Tusea insotita de febra
Tusea insotita de voma
Tusea persistenta
Tratamentul la domiciliu al tusei
Cand trebuie consultat medical
Tusea este unul dintre cele mai comune simptome ale diferitelor afectiuni ale cailor respiratorii la copii.
Uneori este seaca, alteori este plina, uneori este rara, de multe ori suna ingrozitor, insa indiferent cum este, tusea nu reprezinta, de cele mai multe ori, un simptom grav.
De fapt, tusea nu este altceva decat un reflex al organismului de a proteja caile respiratorii. De cele mai multe ori insa tusea ne conduce insa in cele din urma la doctor, si asta se intampla mai ales atunci cand nu stim sa o tratam corespunzator, in functie de tipul ei.
Tusea “ragusita”
Este cauzata de obicei de o inflamatie in partea superioara a cailor respiratorii, fiind un siptom al anginei (inflamatia laringelui si a traheei). Angina este cauzata de un virus, dar poate fi cauzata si de alergii sau de schimbarea temperaturii pe timpul noptii. Caile respiratorii ale copiilor sunt de dimensiuni mici si de aceea inflamatiile, chiar si cele mai putin grave, le ingruneaza respiratia. Copiii cu varste sub trei ani sunt mai expusi la angina, deoarece caile lor respiratorii sunt foarte inguste si de aceea tusea apare mai frecvent la ei. Tusea cauzata de angina apare adesea in mijlocul noptii. Majoritatea copiilor care fac angina au o tuse ragusita, insotita de o respiratie greoaie, sesizabila mai ales atunci cand copilul inspira aerul.
Tusea convulsiva
Este o alta denumire pentru pertussis, o infectie a cailor respiratorii cauzata de bacteria Bordetella pertussis. Copiii cu pertussis au reprize te tuse puternica, fara respiratie intre momentele de tuse intense. La sfarsitul reprizei de tuse, copilul inhaleaza o cantitate mare de aer, scotand un sunet suierator. Tusea convulsiva este insotita de secretii nazale, de stranuturi frecvente si uneori de febra, dar nu foarte mare. Ea poate aparea la orice varsta, insa este mai severa la copiii cu varste sub un an care nu au fost vaccinati pentru pertussis, boala contagioasa pentru care copiii trebuie vaccinati la 2 luni, la 4 luni, la 6 luni, la 15 luni, si intre 4 si 6 ani. Vaccinarea anti-pertussis se face prin vaccinul DTaP (impotriva difteriei, a tetanosului si a pertussisului).
Vaccinul anti-pertussis este recomandat si adultilor, deoarece in timp imunitatea fata de pertussis se diminueaza. De asemenea, este important ca adultii sa se vaccineze, deoarece astfel ii protejeaza pe copii, afectiunea fiind molipsitoare. Pertussisul se transmite foarte usor de la o persoana la alta, prin micile picaturi de fluid care circula prin aer atunci cand persoana bolnava tuseste, stranuta sau rade. De asemenea, bola se poate transmite si prin intermediul mainilor, atunci cand acestea ating picaturile de fluid infestate apoi sunt duse la gura sau la nas.
Tusea cu respiratie suieratoare
Atunci cand tusea este insotita de un sunet suierator cand aerul este expirat, acest lucru poate indica o inflamatie a cailor respiratorii din plamani. Aceste simptome pot indica prezenta astmului sau a unei bronsiolite. Tusea suieratoare poate aparea, de asemenea, atunci cand caile respiratorii inferioare sunt blocate de un obiect strain.
Tusea nocturna
De obicei tusea devine mai intensa noaptea, indiferent de natura ei. Atunci cand copilul este racit, mucusul din nas si din sinusuri poate ajunge in gat, provocand tuse in timpul somnului. Nu este ceva grav decat daca tusea nu il lasa pe copil sa doarma. Astmul poate fi insotit, de asemenea, de reprize de tuse nocturna, deoarece caile respiratorii sunt mai sensibile si mai iritabile pe timpul noptii.
Tusea diurna
Aerul rece, anumite activitati fizice, precum si anumiti stimuli olfactivi (precum odorizantele de camera, prezenta animalelor de casa, fumatul in casa) pot intensifica tusea copiilor si in timpul zilei. Pentru a diminua intensitatea tusei trebuie indepartati acesti stimuli.
Tusea insotita de febra
De obicei, tusea insotita de febra este simptomul comun al unei raceli. Daca insa febra ajunge la 39 de grade sau trece de acest nivel, atunci poate fi vorba de pneumonie, mai ales daca copilul se simte slabit sau respira foarte repede. In acest caz trebuie consultat medicul de urgenta.
Tusea insotita de voma
Atunci cand tusea este foarte intensa, un efect secundar poate fi senzatia de voma. De obicei aceasta apare atunci cand tusea este cauzata de o raceala sau in timpul unei crize de tuse provocata de astm. Senzatia de voma este provocata de mucusul ajuns in stomac si nu constituie un simptom al unei afectiuni mai grave. Daca totusi voma persista mai mult timp, trebuie consultat medicul.
Tusea persistenta
Tusea cauzata de virusurile care provoaca raceala poate sa dureze mai multe saptamani, mai ales daca in familie raceala este succesiva, afectand pe rand mai multe persoane. Astmul, alergiile sau infectiile cronice ale sinusurilor sau ale cailor respiratorii pot cauza tuse persistenta timp de mai multe zile. Daca totusi tusea dureaza mai mult de trei saptamani, chiar si dupa ce raceala a trecut, trebuie consultat medicul.
Tratamentul la domiciliu al tusei
Tusea poate fi tratata cu succes acasa, daca sunt urmate cateva indicatii simple:
-Daca tusea este provocata de astm, atunci un plan de tratament corect, indicat de catre medic, va rezolva problema.
-Tusea provocata de angina poate fi ameliorata cu ajutorul aburului. Lasati apa fierbinte sa curga in baie si sa se umple camera cu abur, apoi petreceti cam 20 de minute cu copilul in incapere. Ca sa treaca timpul mai usor puteti citi o carte impreuna sau va puteti juca.
-Un umidificator asezat in dormitorul copilului ar trebui sa ajute la calmarea tusei nocturne.
-Uneori o expunere scurta la aerul rece de afara poate ameliora tusea. Asigurati-va ca imbracamintea copilului este suficient de groasa pentru temperatura de afara si stati cu el afara cam 10 – 15 minute.
-Lichidele ajuta si ele la calmarea tusei, insa evitati sucurile acidulate si mai ales sucul de portocale pentru ca acestea pot irita si mai tare gatul intensificand tusea.
-Medicamentele pentru tuse pot fi si ele de ajutor, dar trebuie date numai dupa consultarea medicului.
-Siropurile naturale, pe baza de plante, pentru calmarea tusei sunt mai indicate decat alte medicamente, deoarece actioneaza bland, avand actiune emolienta si favorizand expectoratia, ajutand la fluidizarea secretiilor ce trebuie eliminate prin tuse. Siropul de patlagina este recunoscut pentru proprietatile sale curative in tratarea tusei, iar mierea de albine completeaza cu succes efectul benefic al siropului de patlagina.
Cand trebuie consultat medicul
In general, tusea nu ar trebui sa produca ingrijorare, mai ales atunci cand apare la copii. Totusi, exista situatii in care se impune consultarea medicului, indiferent de cauza care a produs tusea. Medicul trebuie consultat:
- Atunci cand copilul respira greu;
- Atunci cand copilul respira mai repede decat in mod obisnuit;
- Daca tusea este insotita de o invinetire a buzelor, a fetei sau a limbii;
- Atunci cand tusea este insotita de febra mare si mai ales daca nu ii curge nasul copilului;
- Daca tusea apare la copii cu varsta mai mica de 3 luni si este insotita de febra;
- Daca tusea persista mai mult de 3 ore la un copil cu varsta mai mica de 3 luni;
- Atunci cand tusea este insotita de un sunet suierator atunci cand copilul inspira dupa ce tuseste;
- Atunci cand copilul scuipa sange in timp ce tuseste;
- Daca tusea este insotita de un sunet neobisnuit, “muzical”, in timp ce copilul respira;
- Atunci cand copilul devine iritabil si se simte slabit din cauza tusei;
- Atunci cand tusea este insotita de deshidratare, aceasta cauzand ameteala, senzatia de gura uscata sau lipicioasa, plans fara lacrimi, urinare mai rara decat de obicei.
Medicul poate sa puna un diagnostic prin ascultarea tusei, sunetele provocate de aceasta indicand de obicei cauza tusei. Tratamentul pentru vindecarea tusei va varia astfel in functie de cauza acesteia. Fiind cauzata in general de virusuri, tusea nu se trateaza cu antibiotice, ci trebuie lasata sa isi urmeze cursul firesc spre vindecare. O infectie virala nu dureaza, in general, mai mult de doua saptamani. Medicamentele pentru tuse nu sunt absolut necesare decat daca tusea provoaca tulburari de somn copilului. Medicatia pentru tuse amelioreza in general tusea in sine, insa nu vindeca si cauza acesteia.
Despre tuse, merita sa cititi si :
Tusea convulsiva
Ce este de fapt tusea seaca?
Tusea si raceala copiilor
Tusea in infectiile de tract respirator. Prieten sau dusman?
La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com
Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.
autor: redactor Milena Sadova - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2019
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 1 comentarii
Buna seara! Problema mea este următoarea: copilașul meu de patru anișori a început anul trecut grădinița . La circa două luni,a căpătat o răceală ft puternică. În prima fază am acționat cu siropuri,am ajuns la aerosol după care și antibiotic,astea în decursul unei luni și jumătate. Am mers la spitalul de aici,noi fiind în Anglia,unde am primit steroizi și un spray de inhalat.Nu a trecut,asta și din cauza faptului că pastile cu steroizi aveau un gust ft amar din cauza cărora copilul vomita de fiecare dată când le lua. La o săptămână și puțin,ne-am dus din nou la spital,l-au consultat și ne-au trimis acasa,doamna doctor susțin and că e curat și că nu o sa ne de-a nimic desi el avea pieptul plin de mucus,toată tusea pornea de acolo și nu reușea să o elimine. De-abia atunci am recurs la antibiotic. În fine...,astăzi iar se simte rău,tuse și nas înfundat. Ideea e că la grădiniță îi lasă să se joace cu apa chiar și în anotimpul asta,l-am găsit de foarte multe ori ud din cap până în picioare. Întrebarea mea e: Ce as putea folosi in caz că situația revine? Doctorii de aici mă lasă rece... Mulțumesc.
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII