Sarcina și săpunurile antibacteriene - ATENȚIE!

Sarcina si sapunurile antibacteriene - ATENTIE!

Sarcina și săpunurile antibacteriene - ATENȚIE!

Femeile insarcinate ar trebui sa evite folosirea sapunurilor antibacteriene din cauza cresterii temerilor ca acestea pot afecta serios sanatatea mamei si a copilului. Compusii antibacterieni obisnuiti provoaca o crescuta ingrijorare in randul expertilor de sanatate a mediului - declara oamenii de stiinta.

- vei citi:

Sapunul atibacterian si greutatea nou-nascutului
Cum este afectat nou-nascutul?
Probleme de fertilitate
Triclosan: prezent in cordonul ombilical dar si la fat
Alt antimicrobian ce afecteaza nou-nascutii

Femeile insarcinate ar trebui sa evite folosirea sapunurilor antibacteriene din cauza cresterii temerilor ca acestea pot afecta serios sanatatea mamei si a copilului. Compusii antibacterieni obisnuiti provoaca o crescuta ingrijorare in randul expertilor de sanatate a mediului - declara oamenii de stiinta.

Sapunul atibacterian si greutatea nou-nascutului

In cele mai recente cercetari ale caror rezultate au fost prezentate in cadrul unor intalniri anuale ale acestora, ei au descoperit o legatura intre expunerea la substantele chimice si greutatea mica la nastere a nou-nascutilor. Acestia ne avertizeaza ca, pe termen lung, acest lucru ar putea provoca o schimbare subtila, dar la scara larga, a dimensiunilor la nastere.

Benny Pycke, colaboatoare a studiului de la Universitatea de Stat din Arizona, a declarat ca, dovada ca acesti compusi chimici pot duce la aparitia problemelor de dezvoltare si de reproducere la animale - si potential la om - este din ce in ce mai puternica. In 2010, de exemplu, cercetatorii de la Universitatea din Florida au constatat ca Triclosanul chimic obstructioneaza o enzima legata de metabolismul hormonilor estrogeni.

Cum este afectat nou-nascutul?

In timpul sarcinii, aceasta enzima, numita estrogenul sulfotransferazei, ajuta la metabolizarea estrogenului transportandu-l prin placenta la fatul in curs de dezvoltare. Cercetatorii au raportat in revista Mediul International ca estrogenul joaca un rol crucial in dezvoltarea creierului si la regularizarea genelor. Unele cercetari sugereaza ca aditivii din sapunurile antibacteriene ar putea contribui la rezistenta la antibiotice, o problema in crestere in domeniul sanatatii publice.

Triclosanul si triclocarbanul sunt utilizati in mai mult de 2.000 de produse de zi cu zi comercializate ca antimicrobiene, inclusiv pasta de dinti, sapunuri, detergenti, covoare, vopsele, rechizite si jucarii.

Probleme de fertilitate

In luna mai 2015, un studiu leaga pentru prima data utilizarea produselor chimice de uz casnic obisnuite cu afectarea calitatii spermei umane. Oamenii de stiinta au declarat ca substantele chimice "omniprezente" in produsele de zi cu zi, inclusiv cele de protectie solara, pasta de dinti sau sapunuri, pot contribui la probleme de fertilitate pe scara larga in lumea occidentala.

Cercetatorii germani si danezi au testat aproape 100 de substante chimice de zi cu zi - si au descoperit ca o treime din ele afecteaza sperma. Tot ei sunt de parere ca unele dintre aceste substante chimice se gasesc in produsele de protectie solara. De asemenea, pe aceasta lista, apare si triclosanul, un agent antibacterian mai putin utilizat in prezent decat in trecut, dar pe care il gasim inca in compozitia sapunurilor si a pastei de dinti. Testele de laborator in care a fost folosit un nivel de substante chimice similar cu cel la care suntem expusi in general, au aratat ca acestea afecteaza calitatea spermei. De asemenea, ele conduc la o eliberare anticipata a compusilor chimici pentru fertilizare si fac sperma mai putin sensibila la hormonii sexuali feminini. Aceste modificari ar putea ingreuna procesul prin care sperma ajunge la ovul.

Triclosan: prezent in cordonul ombilical dar si la fat

Un nou studiu al cercetatorilor din Arizona, are ca scop determinarea efectelor pe care le are expunerea femeilor gravide si a fetusilor lor la triclosan si triclocarban, doua dintre cele mai frecvent utilizate substante chimice in sapunuri si alte produse de zi cu zi .

"Am gasit triclosan in toate probele de urina prelevate de la femeile insarcinate. Totodata, acesta a fost detectat si ca fiind prezent in sangele din cordonul ombilical, ceea ce inseamna ca se transfera la fetus. In multe din probele prelevate a fost prezent si triclocarban-ul."

Alt antimicrobian ce afecteaza nou-nascutii

O alta veste mai proasta vine de la un coleg de-al sau, Laura Geer, de la Universitatea de Stat din New York. Ea spune ca un studiu a constatat o legatura intre femeile insarcinate cu niveluri mai ridicate al unui alt antimicrobian numit butil paraben utilizat pe scara larga - de multe ori in produsele cosmetice - si micsorarea inaltimii nou-nascutilor." Acest lucru ar putea duce la o subtila - dar pe scara larga - schimbare a lungimii nou-nascutilor, in sensul micsorarii acesteia", ne avertizeaza ea.

Desi corpul uman elimina cu eficienta atat triclosanul, cat si  triclocarbanul, expunerea unor persoane pare a fi potential constanta.

La sfarsitul lunii mai 2015, Minnesota a devenit primul stat care a interzis utilizarea de triclosan in majoritatea produselor de igiena a consumatorilor. Interdictiaa intrat in vigoare in ianuarie 2017.

Alte riscuri in timpul sarcinii de care e bine sa stii:

Sunt permise radiografiile in timpul sarcinii?
Cum poate afecta fumatul pasiv sarcina?
Gripa in sarcina: ce trebuie sa stie orice graviduta
Gonoreea in timpul sarcinii: riscuri si tratament
Virusul Zika: intrebari si raspunsuri importante pentru sarcina si sanatatea bebelusului
Sarcina si paracetamolul: riscul de autism al copilului
Infectiile urinare in timpul sarcinii
Folosirea sampoanelor in timpul sarcinii: posibil risc
Albirea dintilor in timpul sarciii
Sarcina si aspirina
Anemia in sarcina
Sarcina si folosirea parfumurilor
Produsele chimice cresc riscul pierderii sarcinii si a Sindromului Down
Sarcina si fumatul
Gravidute, atentie la dormitul pe spate
Antidepresivele si sarcina
Folosirea medicamentelor in timpul sarcinii
Cauzele malformatiilor fetale

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tor ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate. 

  Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2021)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: redactor Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII