Ce este si cum se acorda stimulentul de insertie - dupa nasterea copilului

Ce este si cum se acorda stimulentul de insertie - dupa nasterea copilului

Ce este si cum se acorda stimulentul de insertie - dupa nasterea copilului

  • Pentru a incuraja parintii sa se intoarca in campul muncii, statul acorda lunar o suma, sub forma unui stimulent. Astfel, conform definitiei date de Ordonanta de Urgenta nr. 111/2010, stimulentul de insertie este acea suma de bani pe care statul o acorda persoanelor care, in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului, obtin venituri supuse impozitului.

Ce este stimulentul de insertie?
Stimulentul de insertie se acorda dupa cum urmeaza...
Cine beneficiaza de indemnizaţia lunară şi stimulentul de inserţie?
Acte necesare pentru a beneficia de stimulentul de inserţie
Cand inceteaza dreptul la stimulentul de inserţie?

Ce este stimulentul de insertie?

Pentru a incuraja parintii sa se intoarca in campul muncii - dupa nasterea copilului , statul acorda lunar o suma, sub forma unui stimulent. Astfel, conform definitiei date de Ordonanta de Urgenta nr. 111/2010, stimulentul de insertie este acea suma de bani pe care statul o acorda persoanelor care, in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului, obtin venituri supuse impozitului.

Aceste venituri supuse impozitului sunt cele prevăzute de Codul fiscal: venituri din salarii, din activităţi independente sau din activităţi agricole.

De reţinut!

Angajatorul nu poate concedia salariatul căruia i se plăteşte stimulent de inserţie. Această interdicţie se poate extinde, o singură dată, cu până la şase luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate.

Dacă OUG nr. 111/2010 limita stimulentul de inserţie la primele trei naşteri, prin Legea nr. 166/2012 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 124/2011 pentru modificarea şi completarea unor acte normative care reglementează acordarea de beneficii de asistenţă socială părintele va primi stimulentul de inserţie pentru fiecare naştere sau adopţie.

Stimulentul de insertie se acorda dupa cum urmeaza:

a) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului de până la 1 an, dacă acestea obţin venituri supuse impozitului înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani;

b) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului de până la 2 ani, dacă acestea obţin venituri supuse impozitului, după împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani;

c) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului cu handicap în vârstă de până la 3 ani, oricând, pe toată perioada.

Cine beneficiaza de indemnizaţia lunară şi stimulentul de inserţie?

În cazul persoanelor care beneficiază de indemnizaţia lunară şi solicită dreptul la stimulent de inserţie, plata acestei indemnizaţii se suspendă.

De indemnizaţia lunară şi stimulentul de inserţie prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă beneficiază oricare dintre părinţii fireşti ai copilului, în raport cu opţiunea exprimată, dacă îndeplineşte condiţiile de acordare. Beneficiază de aceleaşi drepturi şi una dintre persoanele care a adoptat copilul, căreia i s-a încredinţat copilul în vederea adopţiei sau care are copilul în plasament ori în plasament în regim de urgenţă, cu excepţia asistentului maternal profesionist care poate beneficia de aceste drepturi numai pentru copiii săi, precum şi persoana care a fost numită tutore.

În cazul în care intervine decesul părintelui care îndeplinea condiţiile pentru a beneficia de concediul şi de indemnizaţia lunară, respectiv de stimulentul de inserţie, părintele supravieţuitor are dreptul să beneficieze, la cerere, de drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă.

Concediul şi indemnizaţia lunară, precum şi stimulentul de inserţie se cuvin pentru fiecare dintre naşteri durata de acordare a concediului se prelungeşte corespunzător în cazul suprapunerii a două sau mai multor situaţii de natură a genera acest drept. Pe perioada suprapunerii cuantumul indemnizaţiei lunare se majorează cu suma de 1,2 ISR (600 lei) pentru fiecare dintre copii, începând cu cel de-al doilea.

Acte necesare pentru a beneficia de stimulentul de inserţie

Părintele care a beneficiat de concediul de creştere a copilului sau care este în drept să beneficieze de acesta va depune o cerere de acordare a stimulentului de inserţie la primăria din raza domiciliului sau reşedinţei sale.

Descarca aici adeverinta necesara la obtinerea stimulentului de insertie >> adeverinta-stimulent.pdf

Cererea scrisă va fi însoţită de următoarele documente:

 - copie act de indentitate solicitant şi copie certificat de naştere copil pentru care se solicită dreptul sau, după caz, a livretului de familie, certificate de către persoana care primeşte documentele pentru conformitate cu originalul;
 - acte care dovedesc calitatea solicitantului si relaţia acestuia cu copilul pentru care solicită dreptul;
 - acte doveditoare care să ateste îndeplinirea perioadelor de concediu pentru creşterea copilului;
 - dovada eliberată de angajator sau organelle competente privind veniturile realizate;
 - dovada privind suspendarea activităţii pentru perioada în care se solicita concediul pentru creşterea copilului;
 - orice alte acte care să ateste îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate.

De reţinut!

Persoana beneficiară a stimulentului de inserţie are obligaţia să comunice în scris primăriei, în termen de 15 zile lucrătoare, orice modificare intervenită în situaţia sa, de natură să determine încetarea sau suspendarea plăţii drepturilor de la apariţia acesteia.

Dreptul la stimulentul de inserţie încetează cu ziua următoare celei în care:

a) copilul a împlinit vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap;

b) beneficiarul nu mai realizează venituri supuse impozitului şi nici nu se află în concediul pentru creşterea copilului;

c) a avut loc decesul copilului.

Dreptul la stimulentul de inserţie se suspendă începând cu ziua următoare celei în care beneficiarul nu mai realizează venituri supuse impozitului şi solicită concediul pentru creşterea copilului.

 Mai cititi si:

Indemnizatia pentru cresterea copilului

Indemnizatia pentru cresterea copilului

Dava vei avea in curind un copil si vrei sa stii ce ajutor financiar iti acorda statul roman pentru cresterea si educarea noului membri al familiei, iata Desprecopii.com iti spune ultimele…

Ce inseamna de fapt “custodie comuna” in educatia copilului?

Ce inseamna de fapt “custodie comuna” in educatia copilului?

Custodia comuna se aplica de la 1 octombrie 2011, odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Civil. Asta inseamna ca sotii care divorteaza pot hotari impreuna atat in privinta educatiei, a…

Indemnizatia de crestere a copilului: cum se acorda in 2015

Indemnizatia de crestere a copilului: cum se acorda in 2015

Legea stabileste ca parintii pot beneficia, la cerere, de concediu pentru cresterea copilului si de o indemnizatie lunara aferenta in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12…

 Forumuri recomandate

 << Discutii generale
In discutii generale puteti posta orice doriti!

<< Parintii intreaba, parintii raspund!
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti
(Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)

 <<In unul sau in doi... mergem mai departe!
Probleme cu casnicia, suport, incurajari, pareri ... nu ezitati si usurati-va gandurile aici!

autor:  Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2015

✔️ Dacă ti-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informatii pot fi utile altor mămici sau tătici. Iți mulțumim anticipat ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII