Toxoplasmoza este un risc pentru femeile insarcinate. Iata cum se poate depista si eventual trata

Toxoplasmoza este un risc pentru femeile insarcinate. Iata cum se poate depista si eventual trata

Toxoplasmoza este un risc pentru femeile insarcinate. Iata cum se poate depista si eventual trata

Toxoplasmoza este un risc pentru femeile insarcinate. Din fericire, numărul femeilor însărcinate care contractă toxoplasmoza este relativ mic; doar unul din 10.000 de copii se naște cu toxoplasmoză congenitală severă.

In general, toxoplasmoza nu este un motiv de ingrijorare - dar daca esti insarcinata -  și mai ales dacă ai o pisică, ar trebui să fii conștient de această boală, care este cauzată de un parazit, Toxoplasma gondii. Dacă femeia are toxoplasmoză în timpul sarcinii, risca să o transmita bebelușului. Majoritatea copiilor infectați cu toxoplasmoză se nasc sănătoși. Dar pot avea probleme viitoare de sănătate, cum ar fi afectarea ochilor, creierului și a altor organe.

Iata cum se poate depista si eventual trata infectia cu toxoplasmoza.

veti citi
Te pregatesti sa devii mamica? Atunci trebuie sa stii despre toxoplasmoză
Cât de frecventă este toxoplasmoza?
Cum poate afecta toxoplasmoza sanatatea bebelusului
Cum ne putem infecta cu acest parazit?
Care sunt simptomele infectiei cu toxoplasma?
Cum te poti proteja de parazit?
Cum se trateaza toxoplasmoza in timpul sarcinii
 

Te pregatesti sa devii mamica? Atunci trebuie sa stii despre toxoplasmoză

Parazitul care cauzeaza aceasta boala  - Toxoplasma gondii - este peste tot; iată cum să o evitați în timpul sarcinii. Toxoplasmoza este o boală cauzată de un parazit unicelular, Toxoplasma gondii, care se găsește cel mai adesea în fecalele animale sau în carnea crudă sau prea puțin gătită.

toxoplasmoza sarcina

Cât de frecventă este toxoplasmoza?

Din fericire, numărul femeilor însărcinate care contractă toxoplasmoza este relativ mic; doar unul din 10.000 de copii se naște cu toxoplasmoză congenitală severă.
In general, toxoplasmoza nu este un motiv de ingrijorare - dar daca esti insarcinata -  și mai ales dacă ai o pisică, ar trebui să fii conștient de această boală, care este cauzată de un parazit, Toxoplasma gondii, care se găsește în întreaga lume.

CIteste Testul TORCH de depistare a infecțiilor in sarcină - tot ce trebuie să știi

Cum poate afecta toxoplasmoza sanatatea bebelusului

Dacă femeia are toxoplasmoză în timpul sarcinii, risca să o transmita bebelușului. Majoritatea copiilor infectați cu toxoplasmoză se nasc sănătoși. Dar pot avea probleme viitoare de sănătate, cum ar fi afectarea ochilor, creierului și a altor organe.

Pentru a preveni complicațiile, discutați cu medicul dumneavoastră dacă sunteți gravidă sau intenționați să rămâneți gravidă sau dacă aveți un sistem imunitar slab. Un test de sânge poate depista parazitul. Dacă sunteți gravidă sau aveți un sistem imunitar slab, medicul dumneavoastră vă poate prescrie antibiotice speciale.

Cum ne putem infecta cu acest parazit?

Dacă intri în contact cu parazitul - femeia face toxoplasmoza. Acest lucru se poate întâmpla dacă:

Mananci carne sau crustacee care au fost contaminate cu parazitul și care nu sunt fierte bine. Cele mai frecvente sunt porc, miel, carne de vânat, stridii, scoici și midii.

Fololsesti cuțite, tocatoare sau alte ustensile care sunt contaminate.

Bei apă contaminată.

Nu te speli bine pe maini dupa ce ai atins lucruri contaminate. Aceasta ar putea include fructe sau legume nespălate, sol în grădină, litiera - nisip - de pisici sau orice altceva care a intrat în contact cu fecalele de pisică.

Parazitul nu se absoarbe prin piele. Te poți infecta numai dacă parazitul îți intră în gură și îl ingeri. Dacă esti gravidă, infecția se poate transmite bebelușului.

Care sunt simptomele infectiei cu toxoplasma?

Uneori este posibil să nu ai niciun simptom. Insa in multe cazuri, simptomele pot dura o lună sau mai mult și includ:

- Simptome asemănătoare gripei
- Glandele limfatice umflate
- Dureri musculare și durere

Când toxoplasmoza afectează ochii, numită toxoplasmoza oculară, simptomele includ:

- Viziune redusă
- Vedere încețoșată
- Durere, mai ales cu lumini puternice
- ochi roșii

Cum te poti proteja de parazit?

Urmați aceste instrucțiuni:

Gatiti alimentele la o temperatura sigura.

Congelați carnea la temperaturi sub zero. Acest lucru vă poate reduce riscul.

Curățați sau spălați bine fructele și legumele înainte de a mânca.

Nu mâncați stridii, midii sau scoici crude sau prea puțin gătite.

Nu beți lapte nepasteurizat.

Spălați tăieturile, vasele, blaturile, ustensilele și mâinile cu apă fierbinte cu săpun.

Purtați mănuși la grădinărit și în timpul contactului cu solul sau nisipul, care ar putea fi contaminat cu fecale de pisică care conțin parazitul. Spălați-vă bine mâinile după grădinărit sau atingând solul sau nisipul.

Solicitați altcuiva să aibă grijă de pisica dvs. și să schimbe cutia de gunoi a pisicii în timp ce sunteți gravidă. Dacă trebuie să schimbați singur așternutul pentru pisici, purtați mănuși de unică folosință atunci când o faceți. Cutia de gunoi trebuie schimbată în fiecare zi. Parazitul nu devine infecțios decât la una până la cinci zile după ce a fost vărsat de pisica ta.

Spălați-vă bine mâinile după schimbarea cutiei de gunoi.

Ține-ți pisica înăuntru. Poate ridica parazitul de la vânătoare sau mâncând păsări infectate, rozătoare sau alte animale mici.

Nu vă hrăniți pisica cu carne crudă sau slabă. Respectați mâncarea comercială conservată sau uscată pentru pisici sau mâncarea de masă bine gătită.

Acoperiți cutiile de nisip din exterior (ca sa nu fie folosite de alte animale)

Cum se trateaza toxoplasmoza in timpul sarcinii

Riscul pentru bebelusul nenascut este legat de vârsta gestațională în momentul infecției. Cel mai mare risc de transmitere la bebeluș este în timpul celui de-al treilea trimestru de sarcina, dar boala este cea mai severă atunci când este dobândită în primul trimestru de sarcina.

În multe tari, femeile însărcinate sunt supuse screeningului pentru toxoplasmoză prin testarea anticorpilor împotriva parazitului. Femeile care nu au anticorpi la începutul sarcinii, dar dezvoltă anticorpi în timpul sarcinii, sunt considerate a avea infecție activă, iar bebelușii lor prezintă un risc crescut de toxoplasmoză.

Se pot prescrie antibiotice (spiramicină și sulfonamidă) pentru a încerca să reducă riscul transmiterii mamă-copil și pentru a reduce severitatea infecției la copil; cu toate acestea, aceste medicamente au efecte toxice adverse potențiale si trebuie discutat efectul intotdeauna cu medicul.

Despre toxoplasmoza in sarcina, citeste si

Sarcina si pisica - cum ne ferim de toxoplasmoza?

Toxoplasmoza si sarcina: simptome, efecte si reguli

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de August 2020)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

 Geanta Bebelusului, cadou pentru burtici citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii 

autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2020

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Infectii

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII