Colestaza gravidică: mâncărimea intensă a pielii in timpul sarcinii – o afectiune specifică a trimestrului 3 de sarcină

Colestaza gravidica. Mancarimea intensa a pielii in timpul sarcinii – o afectiune specifica a trimestrului 3 de sarcina

Colestaza gravidică: mâncărimea intensă a pielii in timpul sarcinii – o afectiune specifică a trimestrului 3 de sarcină

Trimestrul al treilea de sarcină este, din anumite puncte de vedere, partea cea mai frumoasă a sarcinii, pentru că el se finalizează cu nașterea mult așteptată, dar este și o perioadă plină de riscuri pentru mamă și pentru fat.

Colestaza gravidică se manifestă de obicei printr-un prurit, o mâncărime intensă, apărută mai ales la nivelul mâinilor (în palme), al picioarelor (tălpi) și al abdomenului, acesta fiind, de cele mai multe ori, singurul simptom. Uneori senzația de mâncărime poate fi însoțită de scaune deschise la culoare, urină închisă la culoare și de o pigmentare în galbui a pielii și a ochilor.

Colestaza de sarcină sau mâncărimea pielii în timpul sarcinii – o afecțiune specifică a trimestrului 3 de sarcină.

veti citi

Colestaza de sarcina este specifica trimestrului trei de sarcina
Ce este colestaza gravidica?
Care sunt simptomele bolii?
Cum poate fi depistata colestaza gravidica?
Exista factori de risc care maresc probabilitatea aparitiei colestazei gravidice?
Cum se previne si cum se trateaza colestaza gravidica?
Care sunt riscurile pentru mama si pentru fat?

Colestaza de sarcina este specifica trimestrului trei de sarcina

Trimestrul al treilea de sarcina este, din anumite puncte de vedere, partea cea mai frumoasa a sarcinii, pentru ca el se finalizeaza cu nasterea mult asteptata, dar este si o perioada plina de riscuri pentru mama si pentru fat. In acest context, colestaza gravidica este o boala care apare doar la femeile insarcinate si care, desi este foarte rara, poate avea consecinte asupra fatului ce nu trebuie neglijate.

Ce este colestaza gravidica?

Colestaza gravidica, numita si colestaza obstetrica sau colestaza intrahepatica de sarcina, este o boala care adesea este prost inteleasa. Ea poate fi declansata de un transport deficitar al acizilor biliari (care sunt produsi de catre ficat) de la fat la mama. Cauza efectiva o constituie un nivel prea mare al acizilor biliari la mama sau transportul acestor acizi prin organismul imatur al fatului. Boala apare, de regula, in a doua parte a unei sarcini, adica in trimestrul al treilea.

Colestaza de gravida, cunoscută și sub numele de colestază intrahepatică de sarcină (CIS), este o afecțiune rară care afectează sistemul hepatic (ficatul) în timpul sarcinii. Se caracterizează prin reducerea sau blocarea fluxului normal de bilă din ficat în intestinul subțire. Acest lucru duce la acumularea de substanțe chimice biliare în ficat, provocând simptome neplăcute la femeia gravidă.

Cauza exactă a colestazei de gravida nu este pe deplin înțeleasă, dar se crede că factorii hormonali și genetici pot juca un rol important. Această afecțiune este asociată cu un risc crescut de naștere prematură și complicații pentru făt, cum ar fi distresul fetal și moartea fetală în uter. De aceea, este important să se monitorizeze cu atenție femeile gravide cu colestază și să se ofere tratament adecvat pentru a minimiza riscurile.

Care sunt simptomele bolii?

Colestaza gravidica se manifesta de obicei printr-un prurit, o mancarime intensa, aparuta mai ales la nivelul mainilor (in palme), al picioarelor (talpi) si al abdomenului, acesta fiind, de cele mai multe ori, singurul simptom. Uneori senzatia de mancarime poate fi insotita de scaune deschise la culoare, urina inchisa la culoare si de o pigmentare in galbui a pielii si a ochilor.

Mâncărime intensă: Este cel mai frecvent simptom și poate afecta diferite părți ale corpului, cum ar fi palmele și tălpile. Mâncărimea este de obicei mai intensă în timpul nopții și poate fi foarte deranjantă.

Icter (colorarea galbenă a pielii și a ochilor): Unele femei pot dezvolta icter din cauza acumulării de bilă în sânge.

Urină închisă la culoare: Urina poate avea o culoare mai închisă din cauza eliminării excesului de bilă prin rinichi.

Disconfort abdominal: Unele femei pot prezenta senzație de disconfort sau durere în partea superioară a abdomenului.

Cum poate fi depistata colestaza gravidica?

Mancarimile in zonele mentionate sunt singurele simptome clar vizibile ale bolii. De aceea, daca ele apar, este recomandabila consultarea imediata a medicului, care va decide daca este vorba de un simptom al colestazei sau de o afectiune dermatologica. Medicul va recomanda o analiza de sange care sa monitorizeze enzimele hepatice, cum ar fi transaminazele – TGO (ASAT) si TGP (ALAT) si acizii biliari.

Diagnosticul poate fi pus relativ usor in functie de rezultatul analizei, intrucat medicul va face legatura intre mancarimile aparute brusc si probleme ale ficatului. Desi este putin probabil sa se creeze astfel de confuzii, mancarimile pot aparea si din cauza uscarii exagerate a pielii in aceasta perioada. Medicul va lua in considerare si alte posibile afectiuni specifice sarcinii, de natura dermatologica.

Exista factori de risc care maresc probabilitatea aparitiei colestazei gravidice?

Specialistii considera ca femeile care au avut mancarimi in timpul administrarii de pilule contraceptive prezinta un risc mai mare de a face colestaza gravidica. De asemenea, s-a constatat ca multe dintre pacientele cu colestaza gravidica au un istoric familial in ceea ce priveste colestaza (gravidica sau nu) sau un istoric personal legat de afectiuni hepatice. Studii recente arata, de asemenea, ca sarcina gemelara si sarcina rezultata in urma FIV pot constitui si ele factori de risc.

Citeste si Al treilea trimestru de sarcina - trimestrul in care bebe creste vertiginos

Cum se previne si cum se trateaza colestaza gravidica?

Din pacate, la momentul actual nu exista metode prin care colestaza gravidica sa poata fi prevenita. In schimb, ea poate fi tratata cu ajutorul acidului ursodeoxicolic, o substanta naturala, ce se gaseste in bila si care, administrata corespunzator, amelioreaza simptomele, favorizand transferul de substante. De asemenea, medicul poate recomanda creme si lotiuni care contin corticosteroizi sau anumite tratamente naturiste pentru a ameliora mancarimile.

Daca riscul este prea mare, sarcina fiind spre final, medicul poate sa decida inclusiv o operatie cezariana de urgenta sau o inducere a travaliului, pentru a nu expune copilul unor riscuri deloc neglijabile. De asemenea, dupa nastere, bebelusul va fi monitorizat in ceea ce priveste functia hepatica si cantitatea de saruri biliare in sange, precum si in ceea ce priveste starea generala de sanatate.

Care sunt riscurile pentru mama si pentru fat?

Desi este o boala rara, colestaza gravidica poate avea efecte foarte grave, in special asupra fatului: nastere prematura, suferinte ale bebelusului atunci cand placenta nu mai functioneaza normal (insuficienta placentara) sau chiar moarte fetala intrauterina (in cazuri extreme). Motivele sunt inca necunoscute, in sensul ca nu a fost inca identificat un mecanism clar prin care colestaza gravidica declanseaza aceste efecte grave. Se stie doar ca nivelul crescut de acizi biliari este strans legat de ele.

In ceea ce o priveste pe mama, chiar daca simptomele pot persista si dupa nastere, ele dispar, in general, la 2 – 8 saptamani. Este insa important de retinut ca exista un risc mare de recidiva a colestazei gravidice, aceasta aparand din nou, la viitoarea sarcina, in 45% - 70% din cazuri. De mentionat este si faptul ca atunci cand recidiveaza, colestaza gravidica apare, de regula, mai devreme in sarcina. De asemenea, femeile care au suferit de colestaza gravidica sunt expuse unui risc crescut de aparitie a unor boli ale vezicii biliare (cum ar fi calculii) sau ale ficatului (hepatitele).

Alte cazuri speciale in sarcină

 Ruptura de perineu: ce este si cum se poate preveni
Placenta joasa: cand e nevoie de asistenta medicala
Dezlipirea de placenta
Placenta Previa: simptome si factori de risc

Alte cazuri speciale in sarcina aici

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Decembrie 203)

citeste cum poti primi si tu Geanta BebelusuluiGeanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Milena Sadova - redactor Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2023
articol verificat si aprobat de 
Dr. Daniela ter Horst, Medic specialist ginecolog ginecolog, Haga, Olanda,

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. Condrad Claudia Geanina
    Condrad Claudia Geanina trimis la 3/1/2024

    Am o mâncărime pe tot corpul și rămâne vânătăi și mai ales noaptea dar pe tot corpul este până și în cap ce este și cum o pot trata că nu mă.pot opri din ea

    Raspunde la acest comentariu
  2. Condrad Claudia Geanina
    Condrad Claudia Geanina trimis la 3/1/2024

    Sunt gravida in ultima perioada de sarcina şi de vreo trei saptamâni mi-a aparut o mâncarime pe tot corpul de nu ma pot opri din ea şi îmi lasa şi vânatai pe corp pâna şi cap ma manânca ce pot face in situaţia de faţa

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII