Ruptura de perineu: ce este si cum se poate preveni

Ruptura de perineu: ce este si cum se poate preveni

Ruptura de perineu: ce este si cum se poate preveni

Ruptura de perineu consta intr-o fisura spontana a tesuturilor perineale situate intre comisura posterioara vulvei si anus. Fisura se produce ca urmare a slabirii aparatului muscular a perineului. Ruptura de perineu se numara printre cauzele principale ale incontinentei urinare la femei.

Daca ruptura de perineu este depistata intr-un stadiu incipient, se poate remedia prin exercitii Kegel cau au rolul de a tonifia musculatura perineala si tratarea incontinentei urunare.

- veti citi:
Ce este ruptura de perineu
Cum putem preveni ruptura de perineu in timpul sarcinii
Tratament preventiv al ruperii de perineu
Exercitiile Kegel: 4 avantaje la nastere
Tratament chirugical al rupturii de perineu
Probleme medicale serioase care pot afecta sarcina

Ce este ruptura de perineu

Ruptura de perineu consta intr-o fisura spontana a tesuturilor perineale situate intre comisura posterioara vulvei si anus. Fisura se produce ca urmare a slabirii aparatului muscular a perineului. Ruptura de perineu se numara printre cauzele principale ale incontinentei urinare la femei (pierderea involuntara a urinei si a disconfortului sexual). 

DIn fericire, ruptura de perineu poate fi tratata daca se iau masuri de la primele simptome. Daca pacienta constata pierderi spontane de urina se poate adresa medicului ginecolog care poate stabili diagnosticul de rupura de perineu dupa ce efecturaza o serie de teste urodinamice. Citeste pe larg: Incontinenta urinara in timpul sarcinii

Cum putem preveni ruptura de perineu in timpul sarcinii

Ruptura de perineu este favorizata sau chiar provocata de nasterile multiple facute pe cale naturala asa ca una dintre modalitatile de prevenire este efectuarea epiziotomiei. Acest tip de interventie se desfasoara cu anestezie locala sau peridurala iar incizia poate fi laterala sau mediana (in directia anusului). Epiziotomia este o interventie sigura iar cicatrizarea completa are loc la aproximativ  trei saptamani dupa nastere. In aceste saptamani de recuperare sunt interzise raporturile sexuale.

Tratament preventiv al ruperii de perineu 

In fuctie de simptome, medicl poate recomanda gravidutei o serie de exercitii fizice sau chiar o interventie chirurgicala daca problema este mai severa.  Daca ruptura de perineu este depistata intr-un stadiu incipient, se poate remedia prin exercitii Kegel cau au rolul de a tonifia musculatura perineala si tratarea incontinentei urunare.

Exercitiile Kegel se efectueaza cat mai des in timpul zilei - pe o perioada de 3-4 luni. Aceste exercitii pot fi efectuate oricand  - chiar stand la televizor sau lucrand la birou. Rezultatele vor fi vizibile dupa cateva luni.

Exercitiile Kegel: 4 avantaje la nastere

Exercitiile Kegel, numite si exercitii pentru antrenarea muschilor pelvieni, ajuta la intarirea muschilor care sustin uterul, vezica urinara si intestinele. Exercitiile Kegel ajuta, de asemenea, la intarirea musculaturii vaginale.
Exercitiile Kegel au fost introduse in anii 1940 de catre medicul Arthur Kegel. El le-a recomandat aceste exercitii pacientelor sale femei dupa ce s-au plans de incontinenta dupa nastere. Exercitiile Kegel sunt acum punctul comun al tuturor exercitiilor din timpul sarcinii citeste care sunt cele 4 avantaje aici.

Tratament chirugical al rupturii de perineu

In unele cazuri, ruptura de perineu se trateaza printr-o interventie chirurgicala. Interventia se realizeaza sub anestezie generala si dureaza intre 30 de minute si 50 de minute dar se poate prelungi daca este necesara repozitionarea organelor pelvice (uretra, vezica, uter). Daca medicul recomanda dupa nastere o astfel de intervenitie, va trebui sa nu depui nici un efort fizic - cel putin 2 saptamani dupa operatie.

Femeia îşi poate relua viaţa sexuală după cicatrizarea leziunii lăsate de operaţie.

Probleme medicale serioase care pot afecta sarcina

Infectii virale, boli cu transmitere sexuala,  rubeola, herpesul, hepatita, infectii non-virale, toxoplasmoza ... iata cateva din pericolele care ameninta sarcina. Iata pe larg, despre probleme medicale serioase care pot afecta sarcina.

Afla tot ce trebuie sa stii despre aceste probleme medicale care pot afecta sarcina pentru a si mai puternica. Iti dorim o sarcina cat mai sanatoasa si citeste pe larg despre problemele medicale serioase care pot afecta sarcina >

 

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

Autor: Dr. Cristian Popescu, medic Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) Desprecopii.com 2018

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII