Iritatiiile produse de scutece: dermatite, eczema, infectii - GHID

Iritatiiile produse de scutece: dermatite, eczema, infectii  - GHID

Iritatiiile produse de scutece: dermatite, eczema, infectii - GHID

Daca bebelusul e nefericit si plangacios, s-ar putea ca problema sa fie in scutec. Adica, sub scutecel, sa se afle o iritatie rosie ce ii produce usturime si discomfort. Ar putea fi o iritatie produsa de scutece - adica poate fi o Candidoza, fie o dermatită seboreică, o dermatită atopică, o eczemă sau chiar o infecție bacteriană.

Conform Ghidului Sănătății Familiei al Universității Harvard, iritația de la scutece afectează aproximativ 35% din copii și poate recidiva frecvent. Iată aici o privire asupra iritației de scutec și felul în care se prezintă, dar și sfaturile utile ale medicului dermatolog.

- veti citi:
Cand bebelusul este iritat in zonele intime
Umiditatea sau rosătura de la scutece
Infecția candidozică (Fermențatia)
Seborea (dermatita seboreică)
Eczema (dermatita atopică)
Infecțiile bacteriene la nivelul pielii
Ingrijirea pielii sensibile a bebelușului: ghid
Produsele pentru ingrijirea bebelusului: ce conțin și cum trebuie să le alegem

Un motiv serios pentru a plange: cand bebelusul este iritat in zonele intime

Daca vezi bebelusul nefericit si plangacios, s-ar putea ca problema sa sa fie in scutec. Adica, sub scutecel, sa se afle o iritatie rosie ce ii produce usturime si discomfort. Simpla frecare sau umiditatea de la scutec pot produce iritatie sau pot fi rezultatul unei infectii. Aceasta este o problema foarte intalnita la generatia cu scutece. Iata aici o privire asupra iritatiei de scutec si a felul in care se prezinta plus sfatul medicului dermatolog.

Umiditatea sau rosătura de la scutece

Cum arata:
In cele mai multe cazuri, o parte din pielea acoperita de scutece, cel mai adesea zona genitala, pliurile coapselor si fesele - vor aparea rosii si pufoase ca rezultat al frecaturii de la scutece sau a prea mult timp petrecut intr-un scutec umed sau murdar. Iritatia de la scutec poate cauza dermatita de contact, o zona rosiatica plata. Uneori chimicalele sau esentele dintr-un scutec de unica folosinta pot irita pielea copilului si pot produce de asemenea o zona rosie aplatizata.

<<<  Umiditatea sau rosatura de la scutece pe fesele unui bebelus

Ce o produce?
Cand microbii din scaunul copilului dvs. se amesteca cu urina, acestia descompun substantele chimice prezente in urina formand amoniac, care irita pielea bebelusului. Pana si cel mai absorbant scutec pastreaza o oarecare umiditate pe pielea delicata a copilului.

Desi un bebelus lasat prea mult timp intr-un scutec murdar este mai probabil ca va produce roseata de la scutec, iritatia produsa de scutece poate afecta pielea oricarui copil cu tegument deosebit de sensibil, chiar daca parintii sai sunt foarte constiinciosi in schimbarea scutecelui.

Copii care iau antibiotice pot face diaree (un efect advers al medicamentelor) ceea ce poate cauza iritatia produsa de scutec.

Infecția candidozică (Fermențatia)

Cum arata?
O infectie de fermentatie (candidoza) este probabila daca observati pe pielea copilului puncte rosii micute care cresc in dimensiuni si conflueaza intr-o pata rosiatica de nuanta inchisa sau deschisa, proeminenta si cu limite distincte.

Zona afectata este rosie si poate fi ferma si dureroasa, iar roseata se poate adanci in pliurile pielii membrelor inferioare si din jurul zonelor genitale. Nu apare aproape niciodata pe fese dar acest lucru este posibil.

Ce o cauzeaza?
Antibioticele pot produce infectii de fermentatie intrucat au tendinta de a reduce numarul normal al bacteriilor care tin candidozele produse de fermentatie sub control.

Seborea (dermatita seboreică)

Cum arata?
Dermatita seboreica, desi rara, este una din iritatiile care arata cel mai rau. Este caracterizata printr-o pata mare rosie care se intinde de la nivelul abdomenului inferior la regiunea inghinala si genitala. Este proeminenta, aspra, groasa si unsuroasa.

<<< dermatita seboreica la bebelus

Ce o produce?
Este datorata glandelor sebacee hiperactive din piele, care sunt de asemenea cauzate de bonete sau infasari.

Eczema (dermatita atopică)

Cum arata?
Cunoscuta de asemenea ca dermatita atopica, acest tip de iritatie este caracterizat de pete rosii solzoase care apar in regiunea inghinala si pe membrele inferioare.

Ce o cauzeaza?
Multi medici cred ca eczema poate fi legata de alergiile la produsele alimentare - laptele de vaca fiind adesea incriminat. Cu cat il folositi mai rar, cu atata mai alergic va fi copilul dvs.. Ba chiar, este posibil ca ceea ce manaca o mama care alapteaza sa cauzeze o eczema copilului ei.

Asadar daca medicul sugereaza o alergie alimentara ca posibila cauza a eczemei copilului dvs., ar fi indicat sa incepeti sa eliminati anumite produse care sigur produc alergii, sa eliminati aceste alimente si din dieta dvs. ca de exemplu grau si alune si sa vedeti daca acest lucru ajuta copilului dvs. vreun pic.

Infecțiile bacteriene la nivelul pielii

Cum arata?
Infectiile bacteriene asa cum ar fi impetigo sunt rare. Ele au aspectul de pete galbui umede sau de mici umflaturi cu puroi. Iritatia are tendinta sa apara pe fese dar poate apare si la nivelul cordonului ombilical sau anusului si sa se intinda de aici.

Ce o cauzeaza?
Bacteriile produc aceste tipuri de iritatii. Desi nu este o urgenta, ar trebui sa consultati un medic imediat ce aveti impresia ca roseata se datoreaza unei infectii bacteriene. Medicul va prescrie un antibiotic local sau oral.

<<< impetigo la bebelus

Care este cea mai buna metoda sa tratati iritatia produsa de scutece?
Cel mai bun remediu este acela de a mentine bebelusul curatel si uscat prin schimbarea frecventa a scutecelor. Folosirea unei de tip alifie (ce contine zinc) dupa fiecare schimbare a scutecelui va poate proteja copilul de scaun si urina dar nu va ajuta la vindecarea unei iritatii deja existente. Daca vremea este calduroasa si copilul se poate juca afara sau intr-o incapere cu podea usor de curatat, lasati copilul fara scutece cat mai mult posibil in fiecare zi, pentru a permite aerului sa grabeasca vindecarea.

Daca bebelusul are piele sensibila, evitati scutecele din comert care contin alcool si esente sau alte substante chimice. Unele mame pastreaza pur si simplu un termos plin cu apa calda si o rola de prosoape moi de hartie la schimbare, in loc de a folosi stergare cumparate de la magazin.

Un caz moderat de iritatie produsa de scutece ar trebui sa dispara la 3 sau 4 zile daca sunteti atenti sa pastrati fundul copilului dvs. pe cat de uscat posibil. Dar daca iritatia persista sau se inrautateste, incercati sa ungeti pentru cateva zile pe zonele afectate cu o crema antifermentatie. Nu va trebuie reteta de la medic pentru creme - le puteti gasi in orice magazin - dar ar trebuie sa consultati medicul inainte de a aplica orice fel de pomada pe zona inflamata.

Daca iritatia copilului arata ca si cum ar putea fi infectata (are basici sau zone dureroase), apelati la pediatru. S-ar putea sa fie nevoie sa prescrie antibiotice pentru infectie sau creme cu hidrocortizon pentru o iritatie alergica. 

Ingrijirea pielii sensibile a bebelușului: ghid

La fel ca intregul lor corp, pielea bebelusilor este foarte sensibila si de aceea ingrijirea sa trebuie facuta cu maxima atentie, astfel incat sa i se asigure hidratarea necesara si tot confortul de care are nevoie pentru ca bebelusul sa se dezvolte frumos si armonios. Iata in continuare cateva dintre aspecte legate de pielea bebelusilor si de sensibilitatea acesteia - dar si niste reguli de ingrijre.

Produsele pentru ingrijirea bebelusului: ce conțin și cum trebuie să le alegem

Ce fel de produse alegem pentru ingriirea bebelusului? Ce contin toate aceste spumante de baie, sampoane de bebelusi, lotiuni si de ingrijre si cremute care mai de care? Ce chimicale nocive se pot ascunde printre ingrediente? Iata ce trebuie sa stii despre produsele pentru bebelusi si cum sa faci alegeri sanatoase. Pentru ca ne dorim sa nu ne expunem bebelusul la chimicale care ii pot afecta sanatatea.... nu-i asa?

Pielea bebelusului este foarte fina. Si desi vrem sa o pastram curata si sanatoasa, sunt multe mamici grijulii care isi pun intrebari pe forumul Desprecopii despre continutul produselor pentru bebelusi: sampoane pentru bebelusi, sapunuri pentru bebelusi si lotiuni care mai de care mai frumos si suav mirositoare. Ce anume contin ele si daca au cumva si compenenti nocivi, chimici ...Si asta pe buna dreptate citeste in continuare cum trebuie sa alegem produsele pentru ingrijrea bebelusului.

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2023
realizat cu sfaturile Dr. M. van den Akker - medic dermatolog Haga, Olanda.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Aurel
    Aureltrimis la 18/12/2018

    Am 26 de ani si am cosuri de aproape 3 ani de zile. nu stiu ce sa fac

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII