De câte proteine are nevoie un copil: după varstă - sfatul medicului nutriționist

De cate proteine are nevoie un copil: dupa varsta - sfatul medicului nutritionist

De câte proteine are nevoie un copil: după varstă - sfatul medicului nutriționist

Proteinele sunt esențiale pentru creșterea și repararea țesuturilor, pentru funcționarea sistemului imunitar și a multor alte funcții vitale ale organismului. Corpul unui copil în creștere are mare nevoie de proteine pentru producerea și repararea celulelor corpului său, pentru producerea enzimelor esențiale, pentru echilibrul hormonilor și nu în ultimul rând, pentru energie.

Iată de ce cantitate de proteine are nevoie copilul, în funcție de vârstă - sfatul medicului nutriționist.

- despre proteine si de cate proteine are nevoie un copil in alimentatia sa, veti citi:
Rolul proteinelor in procesul de crestere al copilului
Proteinele: nutrienti esentiali
Cate proteine are nevoie copilul intre 1 si 3 ani
Cate proteine are nevoie copilul intre 4 si 8 ani
Cate proteine are nevoie copilul intre 9 si 13 ani
Cate proteine are nevoie copilul intre 14 si 18 ani
Lista alimentelor bogate in proteine
Imbunatatirea meniului familiei
Prea multe proteine
Mai multe despre proteine
Despre o alimentatie sanatoasa
Comunitate, forumurile mamicilor inteligente 

Proteinele sunt esentiale pentru cresterea si repararea tesuturilor, pentru functionarea sistemului imunitar si a multor alte functii vitale ale organismului.

Proteinele se pot obtine din alimentatia zilnica prin consumul de carne, oua, lactate, legume si cereale.

Exista diferite tipuri de proteine, in functie de structura lor si de rolul pe care il joaca in organism. De pilda:

Proteinele structurale: acestea sunt proteinele care dau forma si sustin tesuturile si organele. De exemplu, colagenul este o proteina care da forma si sustine pielea, tendoanele si oasele.

Proteinele de transport: acestea sunt proteinele care transporta molecule sau ioni in organism. De exemplu, hemoglobina este o proteina care transporta oxigenul prin sange.

Proteinele enzimatice: acestea sunt proteinele care catalizeaza reactii chimice in organism. De exemplu, amilaza este o proteina enzimatica care ajuta la digerarea carbohidratilor.

Proteinele de protectie si imunitate: acestea sunt proteinele care ajuta la protejarea organismului impotriva infectiilor si a altor substante straine. De exemplu, anticorpii sunt proteine care se leaga la agentii patogeni si ii impiedica sa patrunda in organism.

Rolul proteinelor in procesul de crestere al copilului

Corpul unui copil in crestere are mare nevoie de proteine pentru producerea si repararea celulelor corpului sau, pentru producerea enzimelor esentiale, pentru balanta hormonilor si nu in ultimul rand, pentru energie.

In plus alimentele din grupa proteinelor au cantitati importante de zinc, magneziu, vitamina B (tiamina, niacina, vitamina B6 si vitamina B12) dar si vitamina E. Multe alimente din gama proteinelor contin si fier.
Tipul de fier care se gaseste in carne rosie, carne alba (pui, curcan), peste - se numeste fier heme - si este mai bine absorbit in sange decat cel care se gaseste in oua,fasole si soia (fierul non-heme)

alimente bogate in proteine
alimente bogate in proteine

Proteinele: nutrienti esentiali

Asadar, proteinele sunt nutrienti vitali pentru organismul unui copil insa deseori sunt neglijate in favoarea fibrelor sau fructelor.

Proteinele contin amino-acizi pe care coprul ii foloseste pentru producere enzimelor, hormonilor, fibrei musculare, piele si oase - si de asemeni sunt folositoare la transportul nutritietilor in sange. De aceea copiii au nevoie de mai multe proteine pe kilogram de greutate - decat adultii - pentru a sustine procesul de crestere. Pentru a-ti ajut copilul sa isi sustina o crestere sanatoasa, trebuie sa te asiuri ca ii oferi cantitatea corecta de proteine zilnic - care variaza si in functie de varsta.

Cate proteine are nevoie copilul intre 1 si 3 ani

Academia Americana de Pediatrie recomanda ca in alimentatia copiilor intre 1 si 3 ani, proteinele sa aiba o pondere de 5 pana la 20 la suta din totalul de calorii zilnic.

Unui copil de activitate moderata - cu o hrana de 1,200 de calorii pe zi - intre 60 pana 240 de calorii ar trebui sa vina din surse de proteine. Altfel spus, copiii intre 1 si 3 ani ar trebui sa consume 1.1 grame pentru fiecare kilogram de greutate - zilnic. 

Cate proteine are nevoie copilul intre 4 si 8 ani

Copiii intre 4 si 8 ani ar trebui sa consume intre 10 si 30 la suta din totalul zilnic de calorii, din proteine.

Copiiii cu activitate moderata de aceasta varsta care consuma o medie de 1.500 calorii zilnic - trebuie sa aina 150 pana la 450 din aceste calorii - din proteine. Datorita faptului ca rata de creste este incetinita la aceasta varsta, copii din aceasta grupa de varsta au nevoie de 0,95 grame de proteine pentru fiecare kilogram din greutatea lor - zilnic.

Asadar, cantitatea recomandata de proteine ajunge la aproximativ 19 grame de proteine pe zi,

Cate proteine are nevoie copilul intre 9 si 13 ani

Pentru copiii cu varsta intre 9 si 13 ani, cantitatea recomandata de proteine - zilnic - ramane in jur de 10 pana la 30 la suta din cantitatea zilnica de calorii.

Fetele cu activitate moderata ar trebui sa consume in jur de 1,800 de caloriii pe zi iar 180 pana la 540 de calorii ar trei sa fie din surse de proteine.

Baietii de aceeasi varsta au nevoie aprox 2.000 calorii zilnic - astfel proteinele trebuie sa ocupe in jur de 200 pana la 600 din caloriile zilnice.  Asadar, la aceasta varsta, si baietii si fetele au nevoie zilnic de 0.95 de proteine pentru fiecare kilogram de greutate corporala - ajungand astfel la aprox de 34 de 34 grame de proteine pe zi.

Cate proteine are nevoie copilul intre 14 si 18 ani

Cand copilul intra in anii adolescentei, procentajul de proteine din cantitatea zilnica de calorii ramane acelasi: intre 10 si 30 la suta.

Pentru fetele cu acvitcitate moderata, care consuma in jur de 2.000 calorii zilnic - 200 pana la 600 de calorii trebuie generate de proteineine.

Pentru baieti, la o hrana zilnica de 2600 calorii, intre 260 si 780 din ele trebuiesc generate din proteine.
COpiii de aceasta varsta au nevoie de 0.85 grame de proteina pentru fiecare kilogram de greutate corporala. Astfel, se recomanda zilnic in jur de 46 de proteine pentru fete si in jur de 52 de grame de proteine pentru baietii. 

Lista alimentelor bogate in proteine

Daca 100 gr de piept de pui gatit contine, in medie 22 gr de proteine, cat obtinem din alte produse crude? - (la 100 grame)

Imbunatatirea meniului familiei

In cazul in care copiii dumneavoastra mananca doar mazare, inceputul nu e rau deloc. O cana de mazare fiarta contine 9 gr de proteine, iar necesarul zilnic este de pana la 28 gr, in functie de varsta lor. Daca adaugati si putina fasole, ati adaugat 13.4 gr de proteine. Puteti include, de asemenea, seminte de floarea soarelui in musli, valoarea lor proteica fiind aceeasi cu a unei fripturi sau a unui piept de pui.

Prea multe proteine

O dieta bogata in proteine - cum ar fi Atkins sau Dukan - cu un aport de peste 200g pe zi poate dezechilibra rinichii si ficatul, care sunt obligate sa proceseze si sa elimine cantitatile mari de proteine produse. "Proteinele provoaca o reactie acida in organism, spune nutritionistul Marilyn Glenville." Calciul actioneaza pentru a o neutraliza, iar apoi este eliminat prin urina. Studiile au aratat ca un consum mare de proteine creste excretia calciului prin urina. Efectul acestui proces ar putea fi probleme osoase sau, mai tarziu, chiar osteoporoza."

Un studiu din 1996 de la Harvard a descoperit ca femeile care au consumat mai mult de 100g de proteine animale pe zi au mai multe sanse de a suferi fracturi - un semn al oaselor fragile - comparativ cu femeile care au mancat mai putin de 68g pe zi. Cu toate acestea, cei care au consumat doar proteine non-animale nu sunt supusi aceluiasi risc crescut, indiferent de cantitatea consumata.

Despre proteine, mai cititi:

Cele 7 surse de proteine in dieta vegana

Cele 7 surse de proteine in dieta vegana

Ca majoritatea oamenilor care sunt constienti de sanatatea lor, cei mai multi vegani si vegetarieni au o poveste despre cum au ajuns la decizia de a trai un stil de viata mai special.

Despre proteine - tot ce trebuie sa stii

Despre proteine - tot ce trebuie sa stii

Proteinele, precum si grasimile si carbohidratii sunt substante hranitoare. Diferenta dintre prima si ultimele doua este faptul ca acestea ofera in principal energie, in timp ce proteinele…

O alimentatie bogata in proteine scurteaza viata

O alimentatie bogata in proteine scurteaza viata

Oamenii de stiinta sunt de parere ca o alimentatie bogata in carne si branza este la fel de mortala ca si fumatul. Dupa studierea a mii de barbati si femei cu varsta de peste 50 de ani, cercetatorii…

Despre o alimentatie sanatoasa, mai cititi:

Gatitul cu abur o alegere sanatoasa

Gatitul cu abur o alegere sanatoasa

O alimentatie sanatoasa depinde in primul rand de dieta, de alimentele pe care le consumam zilnic, insa, depinde, in egala masura, si de modul in care aceste alimente sunt gatite. Gatitul cu abur este…

6 secrete de alimentatie care te ajuta sa intineresti cu 10 ani

6 secrete de alimentatie care te ajuta sa intineresti cu 10 ani

I se mai spune Dieta de intinerire si este bazata cunoasterea acestor 6 secrete de alimentatie care intineresc corpul cu 10 ani. Un sistem digestiv care functioneaza bine este esential procesului de…

Tot ce ati vrut sa stiti despre uleiul de masline si nu ati indraznit sa intrebati

Tot ce ati vrut sa stiti despre uleiul de masline si nu ati indraznit sa intrebati

In acest articol sunt postate cele mai frecvente si mai interesante intrebari despre uleiul de masline, intrebari pe care, posibil  chiar dvs. le aveti sau pe care le-ati auzit vreodata.

  Forumuri si grupuri de suport pentru o alimentatie sanatoasa

/Images/bucatarie.jpg La bucatarie
Ce gatim astazi? Vreau o reteta noua ! Am uitat cum se fac clatitele ! Trebuie sa va impartasesc noua reteta de prajitura. Bucatarii si bucataresele au cuvantul!

autor: Desprecopii.com, 
Articol realizat cu sfaturile
- dnei 
Medic pediatru Stefana Zamfir.
- dnei Nutritionist Pediatric - Valery Beghuis, Rotterdam, Olanda, 
Toate drepturile rezervate (c) 2024

referinte: WebMd si Jurnal de Pediatrie American

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII